Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμοιβαία η βούληση για την επίτευξη συμφωνίας
  • [02] Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΚΠΑ
  • [03] Στη Βουλή εντός της εβδομάδας, το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο
  • [04] Ιορδανία: Στη ροδοκόκκινη χώρα των βεδουίνων και του Μωυσή..
  • [05] Με εκπροσώπους του οίκου PIMCO συναντάται ο Γ. Βαρουφάκης
  • [06] Κομισιόν: Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις του Brussels Group
  • [07] Ντ. Τουσκ: Συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου
  • [08] Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)

  • [01] Αμοιβαία η βούληση για την επίτευξη συμφωνίας

    Οι συνεδριάσεις του Brussels Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζουν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στην χθεσινοβραδινή ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εταίρους. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η κυβέρνηση, καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

    Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαιώνουν πηγές της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει τη βούλησή της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσειςτου Brussels Group

    [02] Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΚΠΑ

    Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο στις 11:00 το πρωί, στα Προπύλαια, καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών.

    «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Μας προβληματίζει όμως η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα αλλά έχει οδηγήσει και σε παράλυση της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματός μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [03] Στη Βουλή εντός της εβδομάδας, το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και «διαθέσιμων» στο Δημόσιο, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

    Υπενθυμίζεται, ότι με το σχέδιο νόμου πριν από την επιστροφή των απολυμένων και «διαθέσιμων», θα προηγηθεί εθελοντική κινητικότητα, μέσω της οποίας μπορούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες που υπάρχουν άμεσες ανάγκες από προσωπικό.

    Επίσης, επανασυστήνονται οι κλάδοι των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, του προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς και των σχολικών φυλάκων, που καταργήθηκαν. Για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας προβλέπεται η εθελοντική επιστροφή στους ΟΤΑ όσων υπηρετούν σήμερα στην ΕΛΑΣ, ενώ θα παραμείνουν όσοι μετακινήθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

    [04] Ιορδανία: Στη ροδοκόκκινη χώρα των βεδουίνων και του Μωυσή..

    Αν ήθελε κανείς να περιγράψει την Ιορδανία, θα έλεγε πως αυτή η χώρα στην «καρδιά» της Μέσης Ανατολής έχει πολλά και δεν έχει άλλα τόσα. Δίνει στον επισκέπτη της εικόνες και του παίρνει σκέψεις, απογειώνει και προσγειώνει, εκπλήσσει ευχάριστα και δυσάρεστα. Γενικώς, αιφνιδιάζει, καθηλώνει, προβληματίζει και καμιά φορά απογοητεύει. Το σίγουρο είναι πως μια οργανωμένη επίσκεψη στην Ιορδανία είναι εμπειρία. Για πολλούς λόγους.

    Οι γείτονές της σε ένταση. Χονδρικά, Συρία στον βορρά, Ιράκ στην ανατολή, Σαουδική Αραβία στον νότο, Ισραήλ στη δύση -με φυσικό σύνορο τον ποταμό Ιορδάνη- και κάτω από το Ισραήλ Αίγυπτος. Ενδιάμεσα η Ερυθρά θάλασσα και πιο πάνω η Νεκρά. Ονόματα καταχωρημένα στη Βίβλο καταμεσής του ισλαμικού βασιλείου. Στον βορρά οι φουρνιές των πληττόμενων Σύρων κατηφορίζουν για σωτηρία στην Ιορδανία και καθηλώνονται κοντά στα σύνορά της. Η βόρεια πόλη Ιρμπίντ (η βιβλική Αραμπέλα) «πολιορκείται» από πρόσφυγες (στο Ζαατάρι είναι στημένος ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός). Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με πρώτη την πρωτεύουσα (Αμμάν), και δεύτερη τη Ζάρκα, βορειοανατολικά του Αμμάν.

    Το αεροπλάνο του ιορδανικού εθνικού αερομεταφορέα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Αμμάν, δημιούργημα της κυπριακής J&P ΑΒΑΞ, σε αρχιτεκτονική και διακόσμηση που συνδυάζει θαυμάσια τη Μέση Ανατολή με τη Δύση. Πρώτος προορισμός η Al-Batra, η πόλη των Ναβαταίων, γνωστή ως Πέτρα, που συγκαταλέγεται στα σύγχρονα θαύματα του κόσμου και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO. Απέχει 250 χιλιόμετρα από το Αμμάν και ο Ζακαρία, ο οδηγός του λεωφορείου, που θα μεταφέρει τους Έλληνες δημοσιογράφους, περιμένει με τη μηχανή αναμμένη.

    Νύχτα. Το τοπίο άγνωστο στα περισσότερα μέλη της αποστολής. Μόνο κάτι αρμαθιές πολύχρωμων λαμπιονιών, που αναβοσβήνουν ανά 200-300-500 μέτρα εκατέρωθεν του δρόμου, σπάνε το βαθύ σκοτάδι. Είναι αυτοσχέδιες καντίνες για τους ταξιδιώτες. Η πλειονότητα των οχημάτων, που «καταπίνουν» με ταχύτητα τα χιλιόμετρα, είναι βυτιοφόρα και φορτηγά γεμάτα εμπορεύματα. Μπήκαν από τα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας και κατευθύνονται νότια προς το λιμάνι της Άκαμπας, απ΄ όπου θα περάσουν σε άλλες χώρες και θα ξεφορτώσουν.

    Περίπου τέσσερις ώρες μετά, το λεωφορείο με τους 11 δημοσιογράφους, που συνοδεύονται από την «ψυχή» της αποστολής, την πρόξενο της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, τη Δέσποινα Μαντά, μπαίνει στην Ουάντι Μούσα, την κοιλάδα του Μωυσή, όπου «αναπαύεται» αιώνες ολόκληρους, η αρχαία ροδοκόκκινη βραχοπολιτεία της Πέτρας (υπολογίζεται ότι χτίσθηκε τον 6ο αι. πΧ και απέκτησε τη σημερινή της μορφή τον 1ο αι.).

    Η αρχαία πόλη της Πέτρας δημιουργήθηκε από τους Ναβαταίους, έναν έξυπνο, εργατικό αραβικό λαό με αραμαϊκές επιρροές. Ασκούσαν το διαμετακομιστικό εμπόριο αρχικά μεταξύ Αιγύπτου και Μεσοποταμίας, αργότερα μεταξύ ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και Αραβίας και διοικούνταν από μονάρχη.

    Το Visitor Center σηματοδοτεί την αφετηρία της διαδρομής για την Πέτρα. Από εδώ ξεδιπλώνεται η κοιλάδα, που προετοιμάζει τον επισκέπτη για το θαύμα. Περπάτημα 800 μέτρα σε χωματόδρομο, που καταλήγει σε χοάνη... στο φαράγγι των 1.200 μέτρων, με πλάτος από 3 έως 13 μέτρα. Η ιστορία λέει πως ετούτο το άνοιγμα δημιουργήθηκε όταν σεισμός «έσκισε» στα δύο το βουνό. Βαδίζεις κατά μήκος του φαραγγιού, του κλειστού από τους βράχους πολλών μέτρων δεξιά κι αριστερά κι ακούς τον αντίλαλο των βημάτων σου, ανακατεμένο με τα κουδουνάκια από τις καμήλες, τα άλογα και τα μόνιππα, που μεταφέρουν τους γηραιούς ή ανήμπορους επισκέπτες απ΄ όλο τον πλανήτη. Κι εκεί, στην τελευταία κλίση του φαραγγιού, στο στενό του σημείο, ξεπροβάλλει σαν όνειρο το πρώτο θαύμα της Πέτρας, το περίφημο «θησαυροφυλάκιο». Όταν το βασίλειο των Ναβαταίων πέρασε στα χέρια του Αρέτα του Γ΄, του φιλέλληνα, η Πέτρα πλημμύρισε ελληνιστικές επιρροές. Η διώροφη πρόσοψη αυτού του μνημείου φέρει κλασικά ελληνιστικά σύμβολα, κορινθιακούς κίονες, αέτωμα και πάνω από αυτό λαξευμένη υδρία, όπου οι ντόπιοι πίστευαν ότι κρυβόταν θησαυρός (εξ ου και τ΄όνομά του) και οι Βεδουίνοι στόχευαν και πυροβολούσαν ελπίζοντας ότι θα τον ανακαλύψουν. Είναι η πρόσοψη ενός παράξενου ναού σμιλεμένη με ακρίβεια και καλαισθησία σε θεόρατο βράχο, αλλά πίσω του δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από ένα τετράγωνο δωμάτιο. Οι ειδικοί συγκλίνουν πλέον στη θεωρία πως δημιουργήθηκε για να «φιλοξενήσει» τη σορό του Αρέτα, η οποία βεβαίως δεν έχει βρεθεί. Άλλωστε, τα ανασκαφικά έργα σ΄ αυτό τον μυστηριακό τόπο, που περιβάλλει τον επισκέπτη με τη γοητευτική αύρα των καλά κρυμμένων μυστικών, απαιτούν πολύ χρήμα και εξελίσσονται αργά. Στην τελευταία ανασκαφή μπρος στην είσοδο του μεγαλειώδους γλυπτού στον θεόρατο βράχο, βρέθηκε σειρά τάφων. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως όλος ο χώρος μπροστά από το «θησαυροφυλάκιο» είναι διάσπαρτος με τάφους. Το φιλόδοξο σχέδιο της πολιτείας είναι κάποτε να ανασκαφεί και ο επισκέπτης να θαυμάζει από ψηλά -από μια κρεμαστή γέφυρα- τις τελευταίες κατοικίες των αρχαίων της περιοχής...

    [05] Με εκπροσώπους του οίκου PIMCO συναντάται ο Γ. Βαρουφάκης

    Αντιπροσωπεία του οίκου PIMCO, ενός εκ των μεγαλύτερων οργανισμών επενδύσεων σε κρατικά χαρτοφυλάκια, συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση τόσο με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές όσο και οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

    [06] Κομισιόν: Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις του Brussels Group

    Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

    Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

    Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

    [07] Ντ. Τουσκ: Συμφωνία με την Ελλάδα έως τα τέλη Απριλίου

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει «υπό έλεγχο», προσθέτοντας πάντως ότι θεωρεί πως δεν θα υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της πριν από το Πάσχα, αν και είναι πιθανό να συναφθεί μια τέτοια συμφωνία πριν από το τέλος Απριλίου.

    «Η διαδικασία της εξέτασης του (ελληνικού) σχεδίου είναι πολύ πολύπλοκη και δεν προβλέπω πρόοδο πριν από το Πάσχα» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. «Νομίζω πως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο μιας περιοδείας του στη Μάλτα, την Ισπανία και την Τυνησία. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, αυτό μου φαίνεται δυνατό».

    Ο Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε, από την πλευρά του, την ευχή, όπως έχει κάνει και σε άλλες ευκαιρίες, οι διαπραγματεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν με επιτυχία και η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα «πρέπει να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση το μήνυμα να είναι ότι οι κανόνες του παιγνιδιού πρέπει να είναι σεβαστοί» πρόσθεσε, ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός.

    [08] Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)

    Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αλλά και από βουλευτής ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα του.

    «Μου ζητήθηκε δημοσίως να ψηφίσω στη Βουλή- επειδή είμαι αντιπρόεδρος της CSU- αποφασίζοντας για το αντίθετο αυτού που αντιπροσωπεύω εδώ και χρόνια ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενώπιον των ψηφοφόρων μου» δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τη δική του αντίληψη περί της αποστολής του βουλευτή.

    Ο κ. Γκαουβάιλερ έχει ψηφίσει εναντίον των «πακέτων» βοήθειας για την Ελλάδα αλλά και εναντίον της σύστασης του ΕΜΣ. Επιπλέον προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η πολιτική της ΕΚΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 March 2015 - 12:30:27 UTC