Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση της δημοτικότητας των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Επιδιώκουμε αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων
  • [03] Αποφυλακίζεται η μητέρα των Χρ. και Γερ. Τσάκαλου
  • [04] Bloomberg: Οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών μετοχών
  • [05] Eurostat: Στο 26% η ανεργία τον Δεκέμβριο
  • [06] Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο
  • [07] «Κουμπαράς» 300 εκατ. δολαρίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Airbus που κατέπεσε στις Άλπεις
  • [08] Στο Βερολίνο ο Φρ. Ολάντ για να διαβεβαιώσει την Α. Μέρκελ ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθεί

  • [01] Ενίσχυση της δημοτικότητας των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζει η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑνΕλ Πάνου Καμμένου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 69,5% θετικές και πολύ θετικές γνώμες, σημειώνοντας αύξηση 42% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (10-12 Ιανουαρίου 2015) και ο Π. Καμμένος 35%, με αύξηση 23%. Αντίθετα, η δημοτικότητα του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά καταγράφεται στο 13% (πτώση 15%), του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη στο 21% (πτώση 5%), του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στο 9,5% (πτώση 3%) του γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα στο 18,5% (πτώση 1%) και του προέδρου της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκου στο 4,5% (πτώση 1%).

    Εξάλλου, 55,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι σωστή, έναντι 27,5%.

    Ως προς την εντύπωση των ερωτηθέντων για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, οι γνώμες μοιράζονται, καθώς ποσοστό 45,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε θαρραλέος θέτοντας επί γερμανικού εδάφους τα ζητήματα της Siemens και των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ επίσης 45,5% αναφέρουν ότι έδειξε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση όσων απαιτούνται για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Επιδιώκουμε αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων

    Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα και της συνάντησής του στις 8 Απριλίου με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    «Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα» είπε ο Α.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις αυτές υπέστησαν πλήγμα λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν, ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα, κατά την άποψή μου, πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα, που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

    Κατά την περιγραφή του πρωθυπουργού, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση». «Δεν γνωρίζω» είπε χαρακτηριστικά «εάν έμοιαζαν με τον χειμώνα στη Σιβηρία, ωστόσο ήταν χειμώνας και τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».

    «Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, να διευκρινίσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως, να μελετήσουμε κατά πόσον η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, καθόσον πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας». Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα έχει σκοπό την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς «θα δώσει τη δυνατότητα νατεθεί μια νέα βάση» γι' αυτές. Πρόκειται για τη δυνατότητα να γίνει«η πραγματική τους επανεκκίνηση, να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και σφυρηλατήθηκαν στον κοινό αγώνα των λαών μας»υπογράμμισε ο Α.Τσίπρας.

    Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, κατά τον πρωθυπουργό, έχουν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

    Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο Α.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θύμισε το περιστατικό κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «θεωρούσε σχεδόν ως δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».

    [03] Αποφυλακίζεται η μητέρα των Χρ. και Γερ. Τσάκαλου

    Την έξοδο από τις φυλακές της μητέρας των κρατούμενων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Οι εφέτες με πλειοψηφία 2 προς 1, αποφάσισαν την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της 60χρονης γυναίκας με βούλευμα.

    Συγκεκριμένα, με το βούλευμα, στη μητέρα των δύο κρατουμένων επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρέωσης εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα τρεις φορές το μήνα και της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός Σαλαμίνας, όπου κατοικεί. Επιβάλλεται επίσης και χρηματική εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι κρατούμενοι, καταδικασθέντες για την υπόθεση των «Πυρήνων» βρίσκονται ήδη σε απεργία πείνας από τις 3 Μαρτίου, με αίτημα την άμεση αποφυλάκιση συγγενών και φίλων μελών της οργάνωσης που «δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση των "Πυρήνων"».

    Σε λίγη ώρα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα και για την τύχη της συζύγου τού Γεράσιμου Τσάκαλου.

    Η κατάσταση της υγείας κάποιων απεργών- που έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία- χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς κρίσιμη.

    [04] Bloomberg: Οι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ελληνικών μετοχών

    Οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικές μετοχές, ποντάροντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει απώλειες για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και η μεταβλητότητά του έχει εκτιναχθεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Όπως σημειώνει, από την αρχή του 2015 αυξάνονται κάθε εβδομάδα τα ποσά που τοποθετούνται σε ένα κεφάλαιο που παρακολουθεί ελληνικές μετοχές και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο (ETF), τα οποία έχουν συνολικά φθάσει τα 167 εκατ. δολάρια (με βάση στοιχεία του Bloomberg). Οι πωλήσεις μετοχών του κεφαλαίου αυτού μειώθηκαν τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτει το δημοσίευμα.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών για πωλήσεις είναι μικρότερο από αντίστοιχα κεφάλαια που παρακολουθούν γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές μετοχές.

    Οι διακυμάνσεις των ελληνικών μετοχών διπλασιάσθηκαν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει έναν συμβιβασμό με τους επενδυτές για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

    [05] Eurostat: Στο 26% η ανεργία τον Δεκέμβριο

    Στο 26% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, από 25,9% το Νοέμβριο, παραμένοντας η υψηλότερη στην ΕΕ, με δεύτερη την Ισπανία (23,2% με στοιχεία Φεβρουαρίου), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων το Δεκέμβριο έφτασε τα 1,23 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 23,4%, στις γυναίκες στο 29,3% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,2%. Εξάλλου, τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Ευρωζώνη σημείωσε μικρή υποχώρηση στο 11,3% από 11,4% τον Ιανουάριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάϊο του 2012.

    Στην ΕΕ, η ανεργία μειώθηκε από 9,9%, σε 9,8%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

    [06] Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στην αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:35 διαμορφώνεται στις 790,85 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,35%.

    Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει ανώτερη τιμής τις 795,37 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,93%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 33,34 εκατ. ευρώ.

    [07] «Κουμπαράς» 300 εκατ. δολαρίων από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Airbus που κατέπεσε στις Άλπεις

    Η κοινοπραξία των ασφαλιστικών εταιρειών με επικεφαλής τη γερμανική Allianz έβαλε στην άκρη 300 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 279 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αποζημιώσεων για τη συντριβή, ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος Lufthansa. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε πρόβλεψη για 300 εκατ. δολάρια» για να καλυφθούν τα πιθανά αιτήματα αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και το αεροπλάνο που καταστράφηκε, δήλωσε μια εκπρόσωπος της Lufthansa, μητρικής εταιρείας της Germanwings, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Χάντελσμπλατ".

    Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε μια αεροπορική συντριβή ανέρχονται γενικά σε ένα εκατομμύριο δολάρια ανά επιβάτη, αλλά η παρουσία Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλότερες αποζημιώσεις.

    Το αεροπλάνο ήταν ασφαλισμένο για 6,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την "Χάντελσμπλατ", η οποία επικαλείται πηγές που ασχολούνται με την υπόθεση.

    Η Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), θυγατρική της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz εξειδικευμένη στη διαχείριση κινδύνων των μεγάλων ομίλων, είναι επικεφαλής των ασφαλιστών της Germanwings.

    Οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας της συντριβής, πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, ενός Α320 της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Lufthansa στις γαλλικές Άλπεις, καθώς και για το κατεστραμμένο αεροπλάνο, θα καταβληθούν από τους ασφαλιστές, έστω κι αν το δυστύχημα προκλήθηκε εσκεμμένα, είχαν δηλώσει την Παρασκευή πηγές που ασχολούνται με την υπόθεση.

    [08] Στο Βερολίνο ο Φρ. Ολάντ για να διαβεβαιώσει την Α. Μέρκελ ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθεί

    Κοινή συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου θα διεξαχθεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση , μετά τη νέα εκλογική ήττα της κυβερνητικής του πλειοψηφίας στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

    Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπυοργικού συμβουλίου, και στην συνέχεια να συναντηθεί στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την τελευταία στιγμή, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραμείνει στο Παρίσι με μία αποστολή: την αναζωογόνηση του διαλόγου με την κυβερνητική πλειοψηφία που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και βγήκε κατακερματισμένη από αυτήν την τέταρτη σε έναν χρόνο εκλογική αναμέτρηση, με την αριστερή πτέρυγα να απαιτεί επιτακτικά μία αλλαγή πολιτικής προς τα αριστερά.

    Την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Αγγελα Μέρκελ, τοποτηρητή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 March 2015 - 10:30:29 UTC