Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο πανικός οδηγεί τον κ. Σαμαρά σε ακατάσχετη κινδυνολογία
  • [02] Προφυλακιστέα η 77χρονη για το «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο συγκατηγορούμενός της
  • [03] Προφυλακίσθηκαν δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους για τον βαρύ τραυματισμό φιλάθλου, στο Ηράκλειο
  • [04] Ενώπιον της ανακρίτριας οι δύο κατηγορούμενοι για το αποκαλούμενο «Κωσταλέξι της Καλλιθέας»
  • [05] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Φλώρινα
  • [06] Σύσκεψη για την πορεία κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων, υπό τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη
  • [07] Οι συμβάσεις πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων δεν θα ξεπερνούν την πενταετία, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • [08] Οικονομική βοήθεια για τους απολυμένους της Καραμολέγκος, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
  • [09] Τη συμβολή όλων για τη μείωση της τιμής του γάλακτος, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης
  • [10] Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπρακό
  • [11] Ο εμίρης του Κατάρ αλ Τάνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν χρηματοδοτεί τους εξτρεμιστές στη Συρία και το Ιράκ
  • [12] Δεν προσδιορίζει τον χρόνο λήξης της ανασκαφής στην Αμφίπολη η γγ του υπουργείου Πολιτισμού
  • [13] Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα 20 χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ο πανικός οδηγεί τον κ. Σαμαρά σε ακατάσχετη κινδυνολογία

    Οξύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για «ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία», εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με συνεργάτες του. Απαντώντας στα όσα φέρεται να δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε βουλευτές της ΝΔ, επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και ότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους συνεργάτες του: «Ο πανικός τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία. Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής».

    Για «αντιδημοκρατικό παραλήρημα» του πρωθυπουργού σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάνει λόγο καιο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει τη λύπη του για τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς σε βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή -ότι σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες- λέγοντας ότι στην ουσία αυτή είναι δήλωση «κατάλυσης της Δημοκρατίας»

    [02] Προφυλακιστέα η 77χρονη για το «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο συγκατηγορούμενός της

    Στη φυλακή θα οδηγηθεί η 77χρονη ομογενής από τη Ρωσία, έπειτα από την ολοκλήρωση της απολογίας της για την υπόθεση των άθλιων συνθηκών ζωής της 36χρονης από την Καλλιθέα. Η ηλικιωμένη, που λογοδότησε στη Δικαιοσύνη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 36χρονης, κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

    Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Καλλιθέας, ο 55χρονος ανιψιός της ηλικιωμένης, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από την απολογία του με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

    Βάσει των στοιχείων της υπόθεσης που ερευνώνται από την 25η τακτική ανακρίτρια, η 36χρονη γυναίκα βρέθηκε σε μπαλκόνι φωταγωγού, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να την κρατούσαν χωρίς φαγητό και νερό, με δεμένο με ένα ξύλο το σπασμένο της πόδι. Ενώπιον της ανακρίτριας, η 77χρονη φέρεται να αρνήθηκε την πράξη που της αποδίδεται και να ισχυρίστηκε πως είχε υπό την προστασία της τη νεαρή γυναίκα επί 14 χρόνια. Ο 55χρονος απολογούμενος στην ανακρίτρια φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, που αποκαλείται «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είχε τη φροντίδα της 36χρονης αλλά ότι απλώς επισκεπτόταν τις δύο γυναίκες.

    [03] Προφυλακίσθηκαν δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους για τον βαρύ τραυματισμό φιλάθλου, στο Ηράκλειο

    Προφυλακίστηκαν σήμερα, ο 24χρονος και ο 27χρονος, μετά την απολογία τους για τα επεισόδια στον αγώνα Ηρόδοτου- Εθνικού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό 47χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στην Αθήνα. Ο τρίτος κατηγορούμενος, ηλικίας 22 ετών, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα όταν αγωνίζεται η ομάδα του Ηροδότου. Στο μεταξύ, ο τέταρτος κατηγορούμενος που αναζητούνταν από τις Αρχές -ένας 32χρονος- εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας τις ίδιες κατηγορίες που βαρύνουν και τους υπόλοιπους και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου. Και στους τέσσερις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά συναυτουργία σε αθλητική εγκατάσταση. Σήμερα στις απολογίες τους αρνήθηκαν όλοι τις σε βάρος τους κατηγορίες ενώ κατά την προσαγωγή τους στο δικαστικό μέγαρο είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    [04] Ενώπιον της ανακρίτριας οι δύο κατηγορούμενοι για το αποκαλούμενο «Κωσταλέξι της Καλλιθέας»

    Ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας βρίσκονται από το πρωί οι δύο κατηγορούμενοι, μία 77χρονη ομογενής από τη Ρωσία και ένας 55χρονος συγγενής της, που βαρύνονται με την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της 36χρονης που κρατούσαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα υπό εφιαλτικές συνθήκες. Η νεαρή γυναίκα, που λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσής της έχει χάσει το ένα πόδι της, νοσηλεύεται σε κρατικό νοσοκομείο από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να της απέσπασαν την ακίνητη περιουσία της, όπως το διαμέρισμα που διέμεναν και να εισέπρατταν την αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, που αποκαλείται πλέον «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», αναφέρεται ότι η οι δύο κατηγορούμενοι κρατούσαν επί οκτώ χρόνια την 36χρονη σε μπαλκόνι φωταγωγού, χωρίς φαγητό και νερό, ενώ είχαν δέσει το σπασμένο της πόδι με ένα ξύλο αντί για νάρθηκα. Το θύμα βρέθηκε με πληγές στο σώμα από τις κατακλίσεις καθώς οι δύο δράστες δεν φρόντιζαν για την υγιεινή της. Η ανακρίτρια της υπόθεσης έχει εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μεταβιβάστηκε το διαμέρισμα της 36χρονης, του οποίου διατηρεί την επικαρπία, στην ομογενή. Σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο, του 2008, το ακίνητο το δώρισε το θύμα στην ηλικιωμένη γυναίκα «σε ένδειξη της προς αυτήν αγάπης και στοργής της επειδή την περιποιείται και την προσέχει σαν μάνα της». Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρμόδιες Αρχές όταν τον περασμένο Ιούλιο γείτονες της 36χρονης ειδοποίησαν την Υγειονομική Υπηρεσία και ακολούθως κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία.

    [05] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Φλώρινα

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, 14 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της πόλης.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

    [06] Σύσκεψη για την πορεία κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων, υπό τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη

    Ευρεία σύσκεψη για την πορεία κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου του γγ Μεταφορών, Νικόλαου Σταθόπουλου, των προέδρων της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων και μελετητών.

    Συζητήθηκαν ειδικότερα τα έργα του σιδηροδρομικού δικτύου από την Αθήνα προς την Πάτρα και ειδικότερα: - Το έργο Ψαθόπυργος- Μποζαΐτικα. - Η επιλογή του τρόπου διέλευσης από την πόλη της Πάτρας και η σύνδεση με το λιμάνι. - Η ολοκλήρωση του άξονα Κιάτο- Πάτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα χρηματοδοτικά μέσα. Όπως αποφασίστηκε, το έργο Ψαθόπυργος- Μποζαΐτικα δημοπρατείται άμεσα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και προγραμματισμό και με χρηματοδότηση από το CEF, (ConnectingEurope Facility) σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και Ανάπτυξης. Προχωρά η μελέτη για τη διέλευση της Πάτρας, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη που έχει συνταχθεί και τις σχετικές εντολές του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση όλων των έργων μετά την υπογραφή της σύμβασης 715 (Κιάτο-Ροδοδάφνη).

    [07] Οι συμβάσεις πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας υγρών καυσίμων δεν θα ξεπερνούν την πενταετία, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Καμία σύμβαση πρατηριούχου και εταιρείας εμπορίας υγρών καυσίμων δεν θα υπερβαίνει την πενταετία. Η σχετική εισήγηση «περί αποδοχής των δεσμεύσεων των εταιριών εμπορίας καυσίμων αναφορικά με την πρακτική σύναψης μακροχρονίων συμβάσεων αποκλειστικής συνεργασίας με πρατηριούχους μέσω ισόχρονης μίσθωσης του πρατηρίου από τον πρατηριούχο στην εταιρία και της ταυτόχρονης υπεκμίσθωσης του στον ίδιο πρατηριούχο ή πρόσωπα συνδεδεμένα μ' αυτόν» θα εξεταστεί από το Αρμόδιο Τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 13 Νοεμβρίου. Υπήρξαν σχετικές καταγγελίες και αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή ή μη των προτεινόμενων δεσμεύσεων από τις εμπλεκόμενες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, για την παύση πιθανολογούμενης παράβασης των άρθρων 1 και 2 του ν.703/77, όπως ίσχυε (νυν άρθρα 1 και 2 του ν.3959/2011, όπως ισχύει) και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ.

    Σύμφωνα με την εισήγηση, από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία ότι οι εταιρίες «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (πρώην ΒΡ Hellas), «ΕΚΟ ΑΒΕΕ», «AVINOIL Α.Β.Ε.Ν.Ε.Π.», «CORAL ΑΕ» (πρώην Shell Hellas), «CYCLON ΕΛΛΑΣ ΑΕ», «ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΕ», «AEGEAN OIL», «MAMIDOIL - JETOIL ΑΕ» και «ΡΕΒΟΙΛ ΑΕΕΠ» εφαρμόζουν την πρακτική να μισθώνουν το οικόπεδο/πρατήριο από τον πρατηριούχο ή συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο, ταυτόχρονα (ή μερικές ημέρες αργότερα) να συνάπτουν σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με τον πρατηριούχο και στο ίδιο ιδιωτικό συμφωνητικό εμπορικής συνεργασίας [ή και με ξεχωριστή σύμβαση (ιδιωτικό συμφωνητικό) παραχώρησης χρήσης ακινήτου] να υπεκμισθώνουν το ακίνητο στον ίδιο πρατηριούχο ή άλλο συνδεδεμένο με αυτόν πρόσωπο, οι δε συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας/προμήθειας συμφωνείται να έχουν διάρκεια άνω της πενταετίας ή να τρέπονται σε αορίστου χρόνου διά σιωπηρής παρατάσεως.

    [08] Οικονομική βοήθεια για τους απολυμένους της Καραμολέγκος, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενίσχυση 6.096.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για επανεκπαίδευση και βοήθεια στους 508 απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart (πρώην Καραμολέγκος) και την εκπαίδευση άνεργων νέων στην Κεντρική Μακεδονία. Η παροχή βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους απολυμένους της ελληνικής εταιρείας, καθώς και σε πρώην εργαζόμενους σε βιομηχανίες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 624 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 11 αποχές. Οι σχετικές νομοθετικές πράξεις μένει τώρα να εγκριθούν και από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών, το οποίο αναμένεται να ψηφίσει για τις ενισχύσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία στις 25 Σεπτεμβρίου και για την Ισπανία και την Ολλανδία στις 8 Οκτωβρίου. Τα 6.096.000 ευρώ της ενίσχυσης (60% του συνολικού κόστους) θα δοθούν για την επανεκπαίδευση και την παροχή βοήθειας των 508 απολυμένων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, μετά την πτώχευση της εταιρείας Nutriart, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση 505 άνεργων νέων στην Κεντρική Μακεδονία, μία περιοχή όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 60,4%.

    [09] Τη συμβολή όλων για τη μείωση της τιμής του γάλακτος, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης

    Λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού με επίπτωση και στη μείωση των τιμών, όπως είναι η αναμόρφωση των συστημάτων διανομής και η δυναμική τιμολόγηση αναζητά το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Γερ. Γιακουμάτος με φορείς της αγοράς γάλακτος και με θέμα το μερίδιο της συνεισφοράς τους, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

    «Το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος μετά τη συνάντηση, ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γεώργιος Στεργίου τόνισαν ότι θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση (παραγωγής γάλακτος ή λιανεμπορίου) που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επίσης, κάλεσαν τους εκπροσώπους της αγοράς να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

    Σε ότι αφορά τον συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα αλλά και σε άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία, είναι πιο υψηλός, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εξακολουθεί το υπουργείο να σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

    Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, μετά τη συνάντηση σχολίασαν: «Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές» και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

    [10] Ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπρακό

    Θετικό βήμα αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εκτιμάται ότι έγινε στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την πρώτη από τον περασμένο Ιούλιο και την πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

    Αυτό συνάγεται από την ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ύστερα από την συνάντηση ο κ. Άιντε, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες: - Συμφώνησαν να εισέλθουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών, και για τον λόγο αυτόν «έχουν εξουσιοδοτήσει τους διαπραγματευτές να εμπλακούν σε εντατικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να σμικρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών». - Αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις μέχρι στιγμής συνομιλίες και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους «έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα και έχουν αναγνωρίσει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους «να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό». Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά τη διαδικασία αυτή οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη (11 Φεβρουαρίου, 2014). Επίσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για τον λόγο αυτόν η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σημερινή συνάντηση.

    [11] Ο εμίρης του Κατάρ αλ Τάνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν χρηματοδοτεί τους εξτρεμιστές στη Συρία και το Ιράκ

    Ο εμίρης του Κατάρ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Τάνι δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο ότι η χώρα του δεν χρηματοδοτεί καμία τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή το Ιράκ και ότι δεν το έχει κάνει ποτέ. «Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ και τη Συρία είναι ακραίο και τέτοιες οργανώσεις χρηματοδοτούνται εν μέρει από το εξωτερικό, όμως το Κατάρ ποτέ δεν υποστήριξε και δεν θα υποστηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο αλ Τάνι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Μέρκελ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από την πλευρά της ότι ο εμίρης τη διαβεβαίωσε ότι διακυβεύεται και η ασφάλεια της χώρας του στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε ότι «δεν έχει λόγο να μην πιστεύει όσα είπε ο εμίρης». Εξάλλου η Μέρκελ είπε ότι αναμένει να αυξηθεί η συνεργασία της Γερμανίας με το Κατάρ στον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι σημειώνονται ήδη πρόοδοι στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    [12] Δεν προσδιορίζει τον χρόνο λήξης της ανασκαφής στην Αμφίπολη η γγ του υπουργείου Πολιτισμού

    Απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο λήξης της ανασκαφής στην Αμφίπολη, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM. Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση, η κ. Μενδώνη απάντησε: «Εξαρτάται. Είναι αυτός ο θάλαμος μόνο; Αν είναι αυτός ο θάλαμος, μπορεί κανείς να βάλει κάποιο όριο. Αν, όμως, υπάρχει συνέχεια; Τι είναι αυτή η συνέχεια; Τι δυσκολία θα έχει η συνέχεια αυτή;».

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την ταυτότητα του τάφου, η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Όποιος κάνει εικασίες, είναι απλώς εικασίες, σενάρια εργασίας. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στα δεδομένα της ανασκαφής, αυτά τα οποία μας πληροφορούν η ανασκαφική ομάδα και η υπεύθυνη αρχαιολόγος της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη. Το πιο σοφό, αυτήν τη στιγμή, είναι να μένουμε στα δεδομένα μας. Η αρχαιολογία είναι μία επιστήμη που κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις. Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες».

    [13] Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα 20 χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Είκοσι χρόνια πριν, ένα φεστιβάλ συστηνόταν δειλά στο κοινό της Αθήνας, αποτελώντας όνειρο και επιθυμία λίγων καλών φίλων. Δύο δεκαετίες αργότερα, οι φίλοι γίνανε πολλοί. Και φέτος θα σβήσουν μαζί 20 κεράκια. Μια ανάσα πριν την έναρξη του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- «Νύχτες Πρεμιέρας», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Ορέστης Ανδρεαδάκης μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα μυστικά της επιτυχίας του και κάνει μια αναδρομή σε γνωστές και άγνωστες στιγμές του αγαπημένου κινηματογραφικού θεσμού της πόλης.

    Ερ.: Είκοσι χρόνια «Νύχτες Πρεμιέρας». Πώς ξεκίνησαν όλα;

    Απ.:Ο αείμνηστος Γιώργος Τζιώτζιος ξεκίνησε την περιπέτεια του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ το 1989 και, μερικά χρόνια αργότερα και τις «Νύχτες Πρεμιέρας». Η αρχική ιδέα ήταν να φέρουμε ταινίες που δεν έβρισκαν διανομή στην Ελλάδα. Διότι πηγαίναμε στα ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ και γράφαμε στο περιοδικό για τις ταινίες που βλέπαμε. Πολύ σύντομα, διαπιστώσαμε όμως ότι αυτές οι ταινίες δεν ερχόντουσαν στην Αθήνα, οπότε γράφαμε στον αέρα. Και είπαμε, αντί γι' αυτό «δεν φέρνουμε να δούμε μαζί με τους φίλους μας, τις ταινίες που μας αρέσουν;». Και σιγά- σιγά αυτοί οι «φίλοι» γίνονταν ολοένα και περισσότεροι και η παρέα μεγάλωνε. Επιλέξαμε την αρχή της σεζόν, μία περίοδο με λίγες κινηματογραφικές επιλογές, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα θέατρα. Τότε που ο κόσμος ξαναμαζεύεται μετά τις διακοπές, υπάρχει μια μικρή θλίψη και ψάχνει να δει ταινίες για να βγει και να κουβεντιάσει. Αυτό που μας ενδιέφερε- και νομίζω πως το έχουμε κατά κάποιο τρόπο επιτύχει- είναι να μην προβάλουμε μόνο τις ταινίες και να φεύγουμε, αλλά να δημιουργήσουμε και ένα περιβάλλον που να μπορούμε να τις κουβεντιάζουμε και να τις «παίρνουμε» μαζί μας βγαίνοντας από τον κινηματογράφο. Να πάμε σε ένα μπαρ, να τις συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε? Υπάρχουν πάρα πολλοί θεατές που έρχονται και μου λένε «Στις Νύχτες Πρεμιέρας γνώρισα τη γυναίκα μου και τώρα έχουμε και ένα παιδάκι!». Είναι πολύ συγκινητικό.

    Ακολουθεί μία λίστα «Not to miss!» για το φετινό φεστιβάλ, από τον Ορέστη Ανδρεαδάκη: - «Ο Πράσινος Πρίγκιπας» (The Green Prince) (18/09 - Ideal): Το κατασκοπευτικό θρίλερ της χρονιάς που δεν είναι μυθοπλασία. - «Όμορφος Θόρυβος» (Beautiful Noise) (18/09 - Odeon Opera): H γέννηση και η άνθιση του shoegaze. - «Ο Αξέχαστος Μήνας» (The Grand Seduction) (19/09 - Δαναός 1) - Παρουσία του σκηνοθέτη. - «Tu Dors Nicole» (20/09 - Odeon Opera): Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. - «Η Άλλη Μποβαρί» (Gemma Bovery - 21/09 Odeon Οπερα). - «Όμορφη Νιότη» (Hermosa Juventud - 22/09 Δαναός 1). - «Σε Επιφυλακή» (Qui Vive - 23/09 Δαναός 1). - «Πέτρες στις Τσέπες μου» (Rocks in my pockets - 24/09 Odeon Opera) - Ένα από τα δύο μεγάλου μήκους animation του φεστιβάλ. - «Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι» (Finding Fela - 25/09 Δαναός 1) - Από τον βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντερίστα Άλεξ Γκίμπνεϊ. - Και φυσικά τα ειδικά αφιερώματα στους τρεις μεγάλους σκηνοθέτες, στον Αμερικανό Ρόμπερτ Όλτμαν και στο έργο του της δεκαετίας του '70, στον Πολωνό Αντρέι Ζουλάφσκι αλλά και στον Έλληνα Σταύρο Τορνέ. - Όπως επίσης και τα αφιερώματα: Αρχιτεκτονική + Σινεμά, το Post Blue Velvet Days και το Focus στην Αυστραλία, με μερικά από τα διαμάντια του τώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 2014 - 14:30:28 UTC