Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξισωτική αποζημίωση
  • [02] Στα 2,279 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο
  • [03] Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Άλμπερτ Ρέινολντς
  • [04] Κ. Τασούλας: Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα στην Αμφίπολη
  • [05] Δακτυλίδια σε πελαργάκια πέρασε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου
  • [06] Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Πρόκριση για Γκολομέεβ και Κατραντζή, αποκλεισμός για Βουρνά

  • [01] Διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξισωτική αποζημίωση

    Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2013.

    Ειδικότερα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, αποφασίστηκε κατ΄αρχήν να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων είναι η 31η Αυγούστου.

    Δεύτερον, αποφασίστηκε να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων, με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.

    Το υπουργείο εκτιμά ότι με τις ρυθμίσεις αυτές και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό.

    [02] Στα 2,279 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο

    Στα 2,279 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,555 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,736 δισ. ευρώ παρουσιάζεται, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, έναντι ελλείμματος 1,929 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,360 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 29,530 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 651 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018.

    [03] Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Άλμπερτ Ρέινολντς

    Ο Άλμπερτ Ρέινολντς, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και βασικός αρχιτέκτονας της ιστορικής εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τo 1994, πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση. Ο εκλιπών έπασχε από Αλτσχάιμερ, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο γιος του, ο Φίλιπ.

    Ο Ρέινολντς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977 με το Φιάνα Φάιλ, το κόμμα της ιρλανδικής κεντροδεξιάς, και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις. Διετέλεσε επίσης δύο φορές πρωθυπουργός, το 1992 και στη συνέχεια την περίοδο 1993-1994. Τότε διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ευαίσθητες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του IRA, πρώτο βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο Ρέινολντς παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 1994, μετά την διάλυση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους Εργατικούς. Από την πολιτική αποχώρησε το 2002.

    [04] Κ. Τασούλας: Σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα στην Αμφίπολη

    Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική. Αυτό το ταφικό μνημείο έχει εντυπωσιάσει τους πάντες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

    Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες γίνονται με κανονικούς ρυθμούς όπως επιβάλλει η επιστημονική δεοντολογία και σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία των εργασιών. Είναι σημαντικό να διασχίζεις τις χιλιετίες, πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτή την απίστευτη αναδρομή και είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε».

    Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνει: «Οι Σφίγγες φαίνεται ότι στην αρχική τους μορφή ήταν επιχρωματισμένες. Εχουμε βρει τμήματα των φτερών των Σφιγγών τα οποία ήταν ένθετα στους κορμούς και επιτρέπεται να γίνει αποκατάσταση αυτής της μετατόπισης. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα ότι ο Λέων της Αμφίπολης, προέρχεται από αυτόν τον Τύμβο. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι ο Λέων της Αμφίπολης προέρχεται κατασκευαστικά και από το ίδιο εργαστήριο στο οποίο φτιάχτηκαν και οι δύο Σφίγγες. Είναι ένα έργο χαρακτηριστικό της λεπτουργίας και της πλαστικότητας της δουλειάς που έκαναν εκείνη την εποχή οι γλύπτες της περιοχής».

    Ερωτηθείς σε πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να έχουμε οριστικά συμπεράσματα για το περιεχόμενο του Τύμβου, ο κ. Τασούλας σημειώνει: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω με ακρίβεια γιατί η δουλειά γίνεται με τους ρυθμούς που επιβάλλει η επιστήμη και συνεπώς οι ρυθμοί είναι άλλοτε γοργότεροι άλλοτε σταθερότεροι. Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει μπροστά στην είσοδο του τάφου, άρα με λίγη υπομονή θα έχουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

    Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων, ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «ολα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος. Με αφορμή την Αμφίπολη βλέπει κανείς με πόση συγκίνηση αγκαλιάζει ο ελληνικός λαός την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και αν η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι δημιούργημα των Ελλήνων πριν από 2-3.000 χρόνια, η προστασία και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς και για πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς και τουριστικούς και επιστημονικούς λόγους είναι δείγμα του δικού μας πολιτισμού, του δικού μας επιπέδου. Καλούμαστε αυτή την πρόκληση να την φέρουμε σε πέρας ως ένα βαρύ χρέος».

    [05] Δακτυλίδια σε πελαργάκια πέρασε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου

    Δακτυλίδια σε πελαργάκια πέρασε, για ακόμη μια χρονιά, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, συμμετέχοντας στη δεύτερη εθνική απογραφή λευκού πελαργού που διεξάγεται στο πλαίσιο της αντίστοιχης διεθνούς απογραφής.

    Τα δακτυλίδια πέρασε σε 99 συνολικά νεοσσούς από 35 φωλιές πελαργών η Εύα Στετς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, η οποία καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

    Παράλληλα, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές, με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.

    Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα για την προστασία του πελαργού, αποτελεί η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και κυρίως πλαστικών σακούλων και σπάγκων σε βιοτόπους του.

    "Όταν οι πελαργοί φτάνουν στις φωλιές τους, στα μέσα Μαρτίου, αρχίζουν να φέρνουν διάφορα υλικά, να ζευγαρώνουν και να κλωσσάνε τα αβγά τους. Όμως, επειδή ο πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα για τους νεοσσούς υλικά, πολλές φορές φέρνει σακούλες και μικρά κομμάτια σπάγκων στους οποίους μπλέκονται τα νεαρά πουλάκια, όταν μπουσουλάνε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν και να πεθαίνουν" διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Στετς, συμβουλεύοντας όσους βρίσκουν σπάγκους σε μέρη που συχνάζουν οι πελαργοί, να τους συλλέγουν και να τους πετάνε μακριά.

    [06] Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Πρόκριση για Γκολομέεβ και Κατραντζή, αποκλεισμός για Βουρνά

    Δύο προκρίσεις κι ένας αποκλεισμός ήταν ο απολογισμός της ελληνικής παρουσίας στα προκριματικά της 4ης ημέρας των αγωνισμάτων κολύμβησης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.

    Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ και ο Χρήστος Κατραντζής θα δώσουν το «παρών» το απόγευμα στα ημιτελικά στα 100μ ελεύθερο ανδρών (19:23 ώρα Ελλάδας), σε αντίθεση με την Κριστέλ Βουρνά που έμεινε εκτός συνέχειας στα 100μ πεταλούδα γυναικών και ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση. Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο είκοσι ενός ετών κολυμβητής σημείωσε ατομικό ρεκόρ 49.49 (είχε 49.56 από το 2012 στη Ρώμη), νικώντας στην 6η προκριματική σειρά και την 12η θέση πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό. Ο Χρήστος Κατραντζής αγωνίστηκε στην αμέσως επόμενη σειρά, σημείωσε 49.62 που του έδωσαν την 5ην θέση, κι αν έμεινε πίσω από το ρεκόρ του (49.07), ήταν αρκετά για να βρεθεί με τη 14η θέση στα ημιτελικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 August 2014 - 10:30:22 UTC