Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [02] Ποσό 2,5 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο Δημόσιο ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών Π. Ευσταθίου
  • [03] Ελεύθεροι άλλοι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας
  • [04] Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,566 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους
  • [05] ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 40 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, την περίοδο 2010 - 2013
  • [06] «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ένα ευρύ φάσμα ομολόγων με διάρκεια έως 10 έτη»
  • [07] Απόντες οι γιοι του Μ. Καντάφι από την έναρξη της δίκης τους
  • [08] Το Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών

  • [01] Παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Με σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των τραπεζών, Ναι στην Ευρώπη των Λαών» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 15 εκ των οποίων προέκυψαν με κλήρωση κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω κατάθεσης βιογραφικών. Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος παραιτείται στις 9 Μαΐου από τη βουλευτική του έδρα, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης και η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε προβεί σε καταγγελίες περί «διόγκωσης του ελλείμματος» στο τέλος του 2009.

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην εισήγησή του χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη σημερινή εκδήλωση επιλογής υποψηφίων ευρωβουλευτών και τόνισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για μια Ευρώπη των οραματιστών και όχι των κερδοσκόπων.

    Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι οι εξής: 1) Φωτεινή Αθανασοπούλου, 2) Γιώτα Αποστολάτου, οδοντίατρος, 3) Πέτρος Αρβανίτης (κατέθεσε βιογραφικό μέσω facebook, δύο μεταπτυχιακά στο London School of Economics), 4) Γιάννης Βαλέρης, γιατρός, 5) Άρης Βατάλης, συνδικαλιστής ΔΕΗ, 6) Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, 7) Κώστας Γύπαρης, πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ, 8) Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου πολιτευτής Πιερίας ΑΝ.ΕΛΛ., 9) Αβραάμ Ζελελίδης, καθηγητής Γεωλογίας, 10) Γιώργος Ζησιμάτος, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Πειραιά, 11) Κώστας Ζουράρις, Πυρίκαυστη Ελλάδα, 12) Γιώργος Καλεάδης, πρόεδρος Πυρίκαυστης Ελλάδος 13) Δημήτρης Καμμένος, μπλόγκερ (πρόκειται περί συνωνυμίας με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., όπως διευκρίνισε ο ίδιος), 14) Λευτέρης Καραγιάννης, πρέσβης- διευθυντής του γραφείου του Π. Καμμένου, 15) Σταύρος Καρκαλέτσης, επικ. ΑΝ.ΕΛΛ. στην Κύπρο, 16) Δημήτρης Κιούσης, αυτοκινητιστής, 17) Γ. Κόκκας, πρόεδρος Άμεσης Δημοκρατίας, 18) Παύλος Κοντογιαννίδης, ηθοποιός, 19)Γιάννης Κωνσταντόπουλος δικηγόρος πρ. βουλευτής 20) Νότης Μαριάς βουλευτής κοιν. εκπρ. Αν.Ελ. 21) Νίκος Μαρκάτος πρ. πρύτανης ΕΜΠ, 22) Μανταλένα Παπαδοπούλου, πρόεδρος νεολαίας ΑΝ. ΕΛΛ., 23) Γιώργος Ρωμανιάς, εργατολόγος 24) Ευγενία Σαρηγιανίδη, Πυρίκαυστη Ελλάδα 25) Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής, 26) Γεωργία Στεφανάκη, πολιτευτής στο Ηράκλειο και 27) Αργυρώ Χρυσάκη ,πολιτευτής στον Πειραιά.

    [02] Ποσό 2,5 εκατ. ευρώ επέστρεψε στο Δημόσιο ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών Π. Ευσταθίου

    Ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ παρέδωσε σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας, Παναγιώτης Ευσταθίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου. Ο 83χρονος, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας STN Atlas, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση που ερευνούν οι ανακριτές Διαφθοράς και μετά την απολογία του έχει αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους, ποινική μεταχείριση που κρίθηκε με βούλευμα, καθώς είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το θέμα της προσωρινής του κράτησης. Υπενθυμίζεται ότι ο 83χρονος μεσάζων εμπλέκεται στα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD και απολογούμενος φέρεται να ομολόγησε πως έδωσε «μίζες» τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ.

    [03] Ελεύθεροι άλλοι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας που κλήθηκαν να απολογηθούν, σήμερα, ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους τέσσερις -από τους συνολικά 15 κατηγορούμενους για την υπόθεση δεσμοφύλακες- αφορούν την απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα. Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, απολογούνται άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ενώ ήδη για την υπόθεση προφυλακίστηκαν -τις προηγούμενες μέρες- μετά τις απολογίες τους, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι επίσης με περιοριστικούς όρους.

    [04] Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,566 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του έτους

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,566 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος του φετινού πρώτου τριμήνου ήταν 878 εκατ. ευρώ ο οποίος υπερκαλύφθηκε σημαντικά. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 423 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.354 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου για έλλειμμα 1.089 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο: - Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,723 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 139 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου. - Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,686 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 720 εκατ. ευρώ ή 6,3% χαμηλότερα έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρων και της παράτασης απόδοσης παρακρατηθέντων φόρων από τις επιχειρήσεις (πάνω από 250 εκατ. ευρώ). - Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,745 δισ. ευρώ, 441 εκατ. ευρώ ή 4,3% λιγότερα έναντι του στόχου. - Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ). - Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,037 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 859 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,146 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    [05] ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 40 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, την περίοδο 2010 - 2013

    Απώλειες 40 δισ. ευρώ υπήρξαν στο ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2010 - 2013, ενώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς, το δημόσιο χρέος «εκτινάχθηκε» στο 175,1% του ΑΕΠ ή στα 318,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat, στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος του 2014. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2013 στα 182,05 δισ. ευρώ, από 193,34 δισ. ευρώ το 2012, από 208,53 δισ. ευρώ το 2011 και από 222,15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 318,7 δισ. ευρώ (175,1% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2013, από 303,9 δισ. ευρώ (157,2% του ΑΕΠ) το 2012, από 355,1 δισ. ευρώ (170,3% του ΑΕΠ) το 2011 (σ.σ. μεταξύ 2011 και 2012 πραγματοποιήθηκε το PSI) και από 329,5 δισ. ευρώ (148,3% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2010. Σημειώνεται, ότι το 2013 το 74,2% του χρέους της χώρας ήταν σε μακροπρόθεσμα δάνεια. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πέρυσι «άσπρη τρύπα» τόσο στους ΟΤΑ (ύψους 770 εκατ. ευρώ από, επίσης, πλεόνασμα 693 εκατ. ευρώ το 2012), όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 4,7 δισ. ευρώ από έλλειμμα 2,25 δισ. ευρώ το 2012).

    [06] «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ένα ευρύ φάσμα ομολόγων με διάρκεια έως 10 έτη»

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αγοράσει ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων (στοιχείων ενεργητικού) με περίοδο ωρίμανσης έως 10 έτη, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, στο πλαίσιο των χθεσινών εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Αν και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ έστειλαν το μήνυμα από την Ουάσιγκτον ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα μειώσει πρώτα τα επιτόκια πριν προσφύγει στην ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing, QE), μία περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε άμεσες αγορές ομολόγων. Εάν η ΕΚΤ αναγκαζόταν να προσφύγει σε ποσοτική χαλάρωση, τα σχόλια του κ. Κερέ δείχνουν ότι κάθε σχετικό πρόγραμμα θα περιλάμβανε τόσο το δημόσιο χρέος όσο και τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορούσε στην αγορά μέσων που ωριμάζουν σε ένα διάστημα από 1 έως 10 έτη. Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα αγόραζε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία σε διαφορετικές χώρες - μέλη για να λάβει υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των τραπεζών και των αγορών κεφαλαίου στην περιοχή της Ευρωζώνης. Ο στόχος κάθε τέτοιου προγράμματος θα ήταν να μειωθεί το κόστος δανεισμού αντίστοιχα σε όλη την περιοχή, η οποία υποφέρει από χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό. Αν και πολιτικά δύσκολες, οι αγορές κρατικών ομολόγων είναι σχετικά απλές τεχνικά. Πιο δύσκολες τεχνικά, αλλά πολιτικά αποδεκτές είναι οι αγορές χρέους του ιδιωτικού τομέα, όπως των τιτλοποιημένων ομολόγων (asset - backed securities), τα οποία η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να τιμολογήσει.

    [07] Απόντες οι γιοι του Μ. Καντάφι από την έναρξη της δίκης τους

    Οι δύο γιοι του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ήταν απόντες από το δικαστήριο της Τρίπολης όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη τους. Ούτε ο Σαάντι ούτε ο Σάιφ αλ Ισλάμ ήταν παρόντες στο δικαστήριο που έχει δημιουργηθεί στη φυλακή αλ Χάντμπα στην πρωτεύουσας της Λιβύης. Αντίθετα ο Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, ήταν καθισμένος σε ένα αποκλεισμένο μέρος του δικαστηρίου. Οι δύο γιοι του Καντάφι καθώς και περισσότεροι από 30 πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος του αντιμετωπίζουν μια σειρά κατηγοριών από διαφθορά ως εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την εξέγερση του 2011.

    Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο θα διακόψει τις εργασίες του ως τις 27 Απριλίου, καθώς οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις εναντίον κάποιων από τους κατηγορούμενους.

    [08] Το Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών

    Ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει σήμερα την έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, για τρίτη διαδοχική ημέρα, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει». Στο Σλαβιάνσκ, την ουκρανική πόλη όπου η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική - ένας εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών, πιστός στο Κίεβο, σκοτώθηκε με σφαίρες χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών - η πραγματικότητα ήταν ωστόσο πολύ διαφορετική. Κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» δεν ήταν ορατό σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανισθεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2014 - 12:30:24 UTC