Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών
  • [02] Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης
  • [03] WSJ: Το ρεύμα γυρίζει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη
  • [04] Υποχωρεί το ρούβλι, λόγω της ουκρανικής κρίσης
  • [05] Δεν ανησυχεί τον Β. Σόιμπλε ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
  • [06] Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Χορλίβκα
  • [07] Η ανατολική Ουκρανία πρέπει να έχει λόγο στην προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος, λέει η Μόσχα
  • [08] Ολ. Τουρτσίνοφ: Το Κίεβο δεν αντιτίθεται στο δημοψήφισμα
  • [09] Φ. Σταϊνμάγερ: Αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο
  • [10] Τριπλό ουράνιο «σόου» σήμερα και αύριο

  • [01] Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών

    Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθειά να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους, προωθεί έξι παρεμβάσεις.

    Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής: 1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση. 2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων. 3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές. 4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια. 5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα. 6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

    [02] Εξιχνιάστηκε υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης

    Υπόθεση με πολύ μεγάλη ποσότητα ηρωίνης εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα, ελληνικής υπηκοότητας, ενώ βρήκαν 60 κιλά ηρωίνης θαμμένα σε περιοχή του Ασπρόπυργου. Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν μετά το μεσημέρι, από την αστυνομία.

    [03] WSJ: Το ρεύμα γυρίζει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

    Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ήταν συμβολικά μία σημαντική στιγμή για την κρίση του ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο: «Το ρεύμα γυρίζει για την Ελλάδα- και την Ευρωζώνη». Η ζήτηση ύψους 20 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές για το 5ετές ομόλογο, της χώρας που ήταν στο επίκεντρο της κρίσης, με απόδοση χαμηλότερη από 5%, δείχνει ότι η αγορά τώρα πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι δεν θα καταρρεύσει στο χάος και ότι η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της θα δοθεί από τους δημόσιους παρά τους ιδιώτες πιστωτές της. Πριν έναν χρόνο, λίγοι ήταν αυτοί που θα έβαζαν το στοίχημα αυτό, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σάιμον Νίξον. Αυτή ήταν, όμως, προσθέτει ο αρθρογράφος, η τελευταία μόνο από μία σειρά εξελίξεων εφέτος, που δείχνουν πόσο πολύ έχει αλλάξει το κλίμα στην αγορά σε σχέση με τη Νότια Ευρώπη.

    [04] Υποχωρεί το ρούβλι, λόγω της ουκρανικής κρίσης

    Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, πτώση καταγράφει και το ρούβλι, έπειτα από την έναρξη σειράς επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, με τις χώρες της Δύσης να κατηγορούν τη Ρωσία γι αυτές. Ο δείκτης MICEX (συναλλαγές σε ρούβλια) έχει υποχωρήσει κατά 1,29% και ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) κατά 2,27%. Η μετοχή της Gazprom καταγράφει απώλειες 1,40% και η μετοχή της δημόσιας τράπεζας Sberbank κατά 2,17%. Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος καταγράφει σημαντική πτώση έναντι του ευρώ και του δολαρίου, προς 49,83 ρούβλια το ευρώ, προς 36,01 ρούβλια το δολάριο. Παραμένει ωστόσο πάνω από τα επίπεδα της πτώσης ρεκόρ που κατέγραψε κατά την κλιμάκωση της κρίσης λόγω της ένωσης της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

    [05] Δεν ανησυχεί τον Β. Σόιμπλε ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κανένα σημάδι για ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού στην Ευρώπη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΝΤ ότι ο χαμηλός πληθωρισμός της Ευρώπης δεν ενέχει κίνδυνο αποπληθωρισμού. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Σόιμπλε πρόσθεσε: "βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ισχυρή κι αν συνεχίσει να αυξάνεται, τότε πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία έχει βελτιωθεί αλλά πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πάρα πολύ φθηνές τότε αυτό δεν είναι καλό". Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η ουκρανική κρίση είναι ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

    [06] Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Χορλίβκα

    Τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας προς το πρακτορείο Ρόιτερς. Εικόνες βίντεο που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο άνθρωποι που τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης αυτής εναντίον του κεντρικού κτιρίου της αστυνομίας στην πόλη αυτή της περιοχής του Ντονέτσκ, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.

    [07] Η ανατολική Ουκρανία πρέπει να έχει λόγο στην προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος, λέει η Μόσχα

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως οι ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν στην εκπόνηση του συντάγματος που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα για τον τύπο κράτους που θα είναι η Ουκρανία.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το Σουδανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η διάλυση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας αλλά πρόσθεσε πως η Μόσχα θέλει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης από το Κίεβο όλοι οι πολίτες της χώρας.

    Ο Λαβρόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και τον ΗΠΑ ότι η Ρωσία έχει μυστικούς πράκτορες που υποθάλπουν την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία και δήλωσε πως ζητεί να δοθούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν επισκέφθηκε το Κίεβο.

    Διαβάστε επίσης: Ολ. Τουρτσίνοφ: Το Κίεβο δεν αντιτίθεται στο δημοψήφισμα , Φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Χορκίβκα

    [08] Ολ. Τουρτσίνοφ: Το Κίεβο δεν αντιτίθεται στο δημοψήφισμα

    Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία του Κιέβου «δεν τάσσεται εναντίον» της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η Ουκρανία, και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα. Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε δηλώσεις του προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού θα αρχίσει στην ανατολική Ουκρανία, εκτός αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους, και πως η περιφέρεια Ντονμπάς «θα σταθεροποιηθεί σύντομα».

    [09] Φ. Σταϊνμάγερ: Αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα πρέπει να δημιουργήσει προηγούμενο

    Η Κίνα και η Γερμανία επιθυμούν αμφότερες το ζήτημα της Κριμαίας να μην δημιουργήσει προηγούμενο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο κι ενώ κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμπνέουν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

    Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσεαπό την πλευρά τουότι μια πολιτική απόφαση είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η κρίση στην Ουκρανία.

    [10] Τριπλό ουράνιο «σόου» σήμερα και αύριο

    Απόψε και αύριο τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Εξάλλου, απόψε (τυπικά το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδος) θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι? αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου. Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τρίτης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2014 - 10:30:29 UTC