Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Σταθάκης: Μόνο πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έξοδος στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές
  • [02] Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι
  • [04] Καταιγίδες και χαλαζόπτωση αναμένονται από το βράδυ στα βόρεια της χώρας
  • [05] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [06] Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για αύριο, προαναγγέλλει το Ρόιτερς
  • [07] To Μουσείο Γκετί επιστρέφει στην Ελλάδα Καινή Διαθήκη του 12ου αι.
  • [08] Η «ξεχασμένη» φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στην Ελλάδα

  • [01] Γ. Σταθάκης: Μόνο πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έξοδος στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές

    «Μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές»εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι υπάρχουν «τρεις λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγει αυτή τη στιγμή η χώρα στις αγορές: Πρώτον, ότι αποδυναμώνει την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει εξόφθαλμα μη βιώσιμο. Δεύτερον, προσθέτει αντί να αφαιρεί στο δημόσιο χρέος, καθώς κάθε ευρώ με το οποίο θα δανειστεί γίνεται με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επίπεδο δανεισμού, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Το τρίτο μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την ψευδαίσθηση, ότι η αξιολόγηση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει πάψει να είναι αυτό που θεωρούν και εξακολουθούν να θεωρούν ως μη βιώσιμο οι οίκοι αξιολόγησης, που το αξιολογούν στην κατώτερη βαθμίδα ακόμη και σήμερα»

    Ερωτηθείς για το τι θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι «ρώτον θα διαπραγματευόταν τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο, κάτι που θα αποτελούσε και τη στέρεα βάση για την έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Δεύτερον, θα αντέστρεφε το καταστρεπτικό μείγμα των μνημονιακών πολιτικών και θα προσανατόλιζε τη χώρα σε μια γρήγορη επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη».

    [02] Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι

    Στον απόηχο της προφυλάκισης των έξι συναδέλφων τους προσήλθαν το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών Γεωργίας Τουτουντζή, οι υπόλοιποι επτά -επί συνόλου 15- σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλάκων Νιγρίτας, που κατηγορούνται για τον βασανισμό του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, με συνέπεια να επέλθει ο θάνατός του. Συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους, οι επτά κατηγορούμενοι δεσμοφύλακες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τμηματικά τις επόμενες μέρες. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή, με την απολογία ενός κατηγορουμένου, ενώ τη "σκυτάλη" θα πάρουν τη Μ. Δευτέρα τέσσερις συνάδελφοί τους. Η "αυλαία" θα πέσει τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε θα λογοδοτήσουν οι δύο τελευταίοι δεσμοφύλακες.

    Όπως δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Σωτήρης Μανουσίδης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα αρνηθούν το κατηγορητήριο. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή, άλλωστε, ακολούθησαν οι πρώτοι οκτώ κατηγορούμενοι, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Παναγιώτης Καρίπογλου. Στο μεταξύ, στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σερρών παραμένουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τη χθεσινή μαραθώνια διαδικασία των απολογιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να αποφασίσει σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δρόμοι

    Δόθηκαν στην κυκλοφορία πριν από λίγη ώρα όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Νωρίτερα και με βασικό σύνθημα «όχι στα μνημόνια της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού» χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Κοινοβούλιο όπου αντιπροσωπεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. «Στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη και στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ιθαγενείς του ευρωπαϊκού νότου και η Ελλάδα δεν πρέπει ούτε μπορεί να αποτελέσει αποικία χρέους ή μπανανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία.

    [04] Καταιγίδες και χαλαζόπτωση αναμένονται από το βράδυ στα βόρεια της χώρας

    Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται σήμερα Τετάρτη (09-04-2014) από τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τα χιόνια στα ορεινά και τις καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα αυτά, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στη Θεσσαλία (κυρίως τις ανατολικές περιοχές) και αύριο Πέμπτη (10-04-2014) στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Εξασθένηση προβλέπεται από τις βραδινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.

    [05] Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Δύο συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ως απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι εκπαιδευτικοί έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά ενώθηκαν με το μπλοκ του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Στην πλατεία της Καμάρας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τα συλλαλητήρια εξελίχθηκαν σε πορείες προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με αντικυβερνητικά συνθήματα, στις οποίες τον τόνο έδωσαν απολυμένοι ή εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί σήμερα ο ΟΑΣΘ συμμετέχοντας στην απεργία, με αποτέλεσμα η κίνηση στους δρόμους να είναι από νωρίς το πρωί ιδιαίτερα αυξημένη.

    [06] Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, για αύριο, προαναγγέλλει το Ρόιτερς

    Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, για αύριο Πέμπτη, προαναγγέλλει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές, τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει. Η έκδοση, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, θα αφορά ποσό έως και 2,5 δισ. ευρώ, και "θα συνιστά μεγάλη επιτυχία εάν το κουπόνι (επιτόκιο) είναι κάτω από 5,3%", σημείωσε αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

    [07] To Μουσείο Γκετί επιστρέφει στην Ελλάδα Καινή Διαθήκη του 12ου αι.

    Την επιστροφή Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους ανακοίνωσε το Μουσείο Γκετί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ιδρύματος, το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το Μουσείο το 1983 ως μέρος μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής. Ωστόσο, μετά τη γνωστοποίηση εγγράφου του 1960, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Γκετί, προέβη σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι η μεταφορά του βυζαντινού χειρόγραφου από τη Μονή δεν έγινε με νόμιμους τρόπους. «Εδώ και περισσότερες από έξι βδομάδες, το Μουσείο Γκετί, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, προσπαθεί να κατανοήσει την πρόσφατη ιστορία του χειρογράφου σχετικά με το ζήτημα της ιδιοκτησιακής νομιμότητάς του»,ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου, Τίμοθι Ποτς.«Με βάση τις νέες πληροφορίες που ήρθαν στο φως, το Μουσείο αποφάσισε ότι ο σωστός τρόπος δράσης είναι να επιστραφεί το χειρόγραφο στην Ιερή Μονή του Διονυσίου, από την οποία εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Το έγγραφο του 1960,που μόλις πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας, ήταν ζωτικής σημασίας για τη λήψη αυτής της απόφασης»,συμπλήρωσε.

    [08] Η «ξεχασμένη» φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στην Ελλάδα

    Η «ξεχασμένη» μετά τη δεκαετία του ΄90 φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας. Μάλιστα το 4% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου, τη στιγμή που στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1%. Στις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Παπανικολάου ενώ παλαιότερα εμφανίζονταν δύο με τρία κρούσματα το χρόνο σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και δύο με τρία νέα κρούσματα φυματίωσης δηλαδή περίπου 80-90 το χρόνο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. Η φυματίωση, σύμφωνα με τον ίδιον, μπορεί να προσβάλει τους πάντες, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε επώνυμους, ανώνυμους, εργαζόμενους και άνεργους. Το 2013 σε χειρουργική Κλινική του Παπανικολάου διαπιστώθηκε μόλυνση δύο μελών του προσωπικού με φυματίωση από νοσηλευόμενο ασθενή που έπασχε από ενεργό νόσο μη διαγνωσμένη μέχρι τότε. Οι εργαζόμενοι που μολύνθηκαν, χωρίς να νοσήσουν, έλαβαν αντιφυματική αγωγή για διάστημα δύο μηνών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2014 - 12:30:23 UTC