Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης
  • [02] Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του
  • [03] Αναβλήθηκε η δίκη Κορκονέα
  • [04] Σε εξέλιξη η πορεία των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Η Μόσχα και το Πεκίνο ελπίζουν να υπογράψουν το Μάιο συμφωνία για το φυσικό αέριο
  • [06] Αν. Αναστασάτος: Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών
  • [07] Ι. Στουρνάρας: Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • [08] Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα, πρώτη σε απορροφητικότητα στο ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
  • [09] Ε. Σνόουντεν: Δεν έχουν αποτέλεσμα οι μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, θεσμών και κυβερνήσεων
  • [10] Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία
  • [11] Έκθεση στη Ρώμη για τη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού με την Ελλάδα
  • [12] Οι ελληνικές θέσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν για ενέργεια και κλιματική αλλαγή

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης

    Το τρίμηνο που απομένει για να ολοκληρωθεί το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας είναι εξαιρετικά πυκνό. Κάθε μέρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το ελληνικό έθνος. Το πλεόνασμα που επιτεύχθηκε αφορά όλους τους πολίτες αλλά πιστοποιείται και διεθνώς ότι επιτυγχάνεται δημοσιονομική εξυγίανση και κάθε χρόνο θα υπάρχουν πλεονάσματα, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου «Επιμελώς Επιχειρείν 2014». Το συνέδριο διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την εταιρεία Boussias Communications.

    «Έχουμε πετύχει την καλύτερη δυνατή διάρθωση και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, έχουμε επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και οι τράπεζες πρέπει να στραφούν με ειλικρίνεια και σεβασμό στην πραγματική οικονομία και την επιχειρηματικότητα και παρά τη "βάρβαρη" ανεργία έχουμε εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και η έναρξη μεγάλων έργων όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Και μέσα σε αυτό το τρίμηνο έχουμε μια εθνική προσπάθεια που δεν μπορεί να υποταχθεί σε κομματικά μέτρα, κρίμα που υπάρχει στείρος διχασμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών γιατί βγαίνουμε από το μνημόνιο και αν κάποιοι θέλουν βαρβάρους πρέπει να τους αναζητήσουν αλλού. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα εθνικό σύμφωνο ανάκαμψης με επανεξέταση όλων των σχέσεων των τεχνιτών διαιρέσεων της κοινωνίας των πολιτών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    [02] Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του

    Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ αφέθηκε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου που απολογήθηκε χθες, στην εφέτη ανακρίτρια Μερόπη Πουλάκη- Κυριακίδου, για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», η μία εκ των οποίων του έτους 2010, διώκεταισε βαθμό κακουργήματος. Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε -κατηγορούμενη για συνέργεια στις πράξεις του κ. Παπαντωνίου- και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία επίσης αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορά χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που διατηρούσε η κ. Κουράκου στην τράπεζα HSBC και εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λάγκαρντ», ποσό το οποίο δεν είχε δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

    [03] Αναβλήθηκε η δίκη Κορκονέα

    Αναβλήθηκε, για να προσδιοριστεί εκ νέου μέσα στον Μάρτιο του 2015, η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη. Ο λόγος ήταν η αποχή των δικαστικών υπαλλήλων εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και η απεργίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Δομοκού, που δεν επέτρεψαν τη μεταγωγή του Κορκονέα από τις Φυλακές στο κτίριο του Εφετείου Λαμίας όπου θα συνεδρίαζε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων. Έτσι οι τρεις τακτικοί δικαστές του ΜΟΕ της Λαμίας προχώρησαν σε αναβολή της δίκης που θα προσδιοριστεί μετά από έναν χρόνο. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι πολιτική αγωγή για τον 15χρονο τότε Αλέξη Γρηγορόπουλο, ζήτησαν από το δικαστήριο να προσδιορίσει σύντομα δικάσιμο, αλλά και να εξασφαλίσει τη συνέχεια της δίκης από οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ορίζοντας αναπληρωτές δικαστές.

    [04] Σε εξέλιξη η πορεία των συνδικάτων στο κέντρο της Αθήνας

    Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία των συνδικάτων από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απεργιακό συλλαλητήριο, προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος είναι κλειστοί, ενώ δεν λειτουργεί ο σταθμός Συντάγματος του μετρό.

    [05] Η Μόσχα και το Πεκίνο ελπίζουν να υπογράψουν το Μάιο συμφωνία για το φυσικό αέριο

    Η ρωσική Gazprom και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας ορόσημο για το φυσικό αέριο, για την οποία η Μόσχα ελπίζει πως θα υπογραφεί τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «Σχετικά με το συμβόλαιο της Gazprom για το αέριο, οι πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ... Το μοναδικό θέμα που απομένει είναι ... η τιμή», δήλωσε ο Ντβόρκοβιτς στη διάρκεια ταξιδιού του στην Κίνα, προσθέτοντας πως η Gazprom σχεδιάζει να συζητήσει σήμερα τις λεπτομέρειες των συμβολαίων. «Πραγματικά ελπίζουμε ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί το Μάιο», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. Εξάλλου ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ έκανε γνωστό πως η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO, ο οποίος εκτείνεται από την Ανατολική Σιβηρία ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, στους 80 εκατ. τόνους (1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως).

    [06] Αν. Αναστασάτος: Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών

    «Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ. Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

    Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει ο κ. Αναστασάτος «έχει να κάνει με την ατζέντα και των ίδιων των επενδυτών, αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό σημαίνει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της χώρας» και προσθέτει: «Κατ' αρχήν είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την κίνηση που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στους επενδυτές με το περίφημο PSI. Είναι, αν όχι πρωτοφανές, τουλάχιστον εξαιρετικά ασυνήθιστο στα οικονομικά ιστορικά, μια χώρα να μπορεί τόσο σύντομα μετά από μία αθέτηση χρέους να βγαίνει στις αγορές. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό και στο συμβολικό επίπεδο, ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, αλλά και στο πραγματικό επίπεδο, για το λόγο ότι από τα χρήματα, που θα αντλήσει από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, και αυτές που πιθανώς θα ακολουθήσουν, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν για το 2015 και το 2016 και να διαπραγματευθεί έτσι από καλύτερη θέση τη συνέχιση της οικονομικής της πολιτικής. Πιθανώς να προετοιμάσει και την πλήρη έξοδό της στις αγορές μετά το 2016 χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα των ευρωπαίων εταίρων μας».

    [07] Ι. Στουρνάρας: Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων

    «Η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά διαρκώς για τη διαμόρφωση και εφαρμογή, του βέλτιστου δυνατού και συμβατού με το Κοινοτικό Δίκαιο, θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι αυτά γίνονται «με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με κύριο στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, ώστε αυτό να συμβάλει όλο και πιο αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, για την ανακεφαλαιοποίηση και τη στήριξη της παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, εξάλλου, ότι θεωρείται απαραίτητη η προσέλκυση εγχώριων και αλλοδαπών ιδιωτικών επενδυτών των οποίων οι τοποθετήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.

    [08] Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα, πρώτη σε απορροφητικότητα στο ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

    «Η Ελλάδα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή και τώρα πετυχαίνει πρωτιές» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη σε απορροφητικότητα στο ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τρίτη σε όλα τα Ταμεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως πρόκειται για ανάσα ρευστότητας στην αγορά καθώς το ποσοστό απορρόφησης της Ελλάδας είναι στο 82%, 14 μονάδες πάνω απο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    [09] Ε. Σνόουντεν: Δεν έχουν αποτέλεσμα οι μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, θεσμών και κυβερνήσεων

    Αναποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι οι μαζικές παρακολουθήσεις τόνισε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κατά την διάρκεια της ακρόαση μιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω βιντεοσύνδεσης από την Μόσχα. Οι πρακτικές αυτές, τόνισε, δεν κάνουν τις κοινωνίες πιο φιλελεύθερες αλλά λιγότερο ασφαλείς. Επανέλαβε δε ότι, με την δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων του δεν είχε σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    [10] Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία

    Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει και πάλι στη γειτονική της χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ταυτόχρονα στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία. «Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

    Από το Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τη Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσαν ότι τετραμερείς συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

    [11] Έκθεση στη Ρώμη για τη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ανδριανού με την Ελλάδα

    Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα στη Ρώμη η έκθεση «Ο Αδριανός και η Ελλάδα. Η Βίλλα Αντριάνα μεταξύ κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην στενότατη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα με την Ελλάδα, με εκθέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με την καλλιτεχνικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στην βίλα του Αδριανού στο Τίβολι, λίγο έξω από την Αιώνια Πόλη. Πρόκειται για πενήντα έργα, είκοσι εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Eφορία Aρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού κάνει λόγο για «έργα τεράστιας αξίας τα οποία δανείστηκαν από την Ελλάδα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό».

    [12] Οι ελληνικές θέσεις για τις προτάσεις της Κομισιόν για ενέργεια και κλιματική αλλαγή

    Τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή ως το 2030, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Μιλώντας σε ημερίδα για τους στόχους διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030 που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι: - Η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030. - Πρόταση της χώρας είναι ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ να αυξηθεί στο 30%, αντί 27% που είναι η πρόταση της Κομισιόν. - Πρέπει να τεθεί τώρα και όχι το επόμενο εξάμηνο, στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας και να οριστεί σε 30%. - Επιπλέον για την Ελλάδα οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής ως το 2030 περιλαμβάνουν 100% εισαγωγή των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής κατανάλωσης, σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές και 100% ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών. Οι στόχοι αυτοί θα περιλαμβάνονται και στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2014 - 10:30:28 UTC