Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το χρέος είναι βιώσιμο
  • [02] Γερμανός Πρόεδρος: Ούτε σε μένα ήταν γνωστή όλη η έκταση της θηριωδίας των Ναζί
  • [03] Κοινή πρόταση για το γάλα από τους φορείς της αγελαδοτροφίας
  • [04] Λουκέτο επ' αόριστον στα φαρμακεία, από την Τετάρτη
  • [05] Σε αστέγους, ενστόλους και ανασφάλιστους το «κοινωνικό μέρισμα»
  • [06] Αποχωρεί από την Κριμαία ο ουκρανικός στρατός
  • [07] Το αγνοούμενο αεροσκάφος συνετρίβη στον νότιο Ινδικό Ωκεανό
  • [08] Η Αριστερά αποφάσισε να συσπειρωθεί για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Το χρέος είναι βιώσιμο

    Τη θέση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους επανέλαβε με εκτενή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή πολιτικά και δημοσιογραφικά σχόλια που διατυπώθηκαν ως προς τα όσα επανέλαβε σχετικά με το ζήτημα, σε κυριακάτικη συνέντευξή του.

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο γιατί βρίσκεται κατά το 80% στα χέρια θεσμικών εταίρων και πιστωτών και διότι μετά το "κούρεμα" και την αναδιάρθρωσή του το 2012 «έχει πολύ καλά παραμετρικά χαρακτηριστικά, όπως η μεγάλη διάρκεια, το μικρό μέσο επιτόκιο, η ύπαρξη περιόδου χάριτος και η κλιμάκωση των λήξεων». «Συνεπώς», υπογραμμίζει, «είναι λάθος να αντιμετωπίζεται το ελληνικό χρέος απλώς ως ποσοστό του ΑΕΠ και να θεωρείται ότι από αυτό και μόνο εξαρτάται η βιωσιμότητά του».

    [02] Γερμανός Πρόεδρος: Ούτε σε μένα ήταν γνωστή όλη η έκταση της θηριωδίας των Ναζί

    Ως εκπρόσωπος «μιας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας» επισκέφθηκε την Ελλάδα και ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των προγόνων του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    «Τώρα κάποιοι Έλληνες φαντάζονται την αλληλεγγύη διαφορετικά από ό,τι άλλοι ή από ό,τι εμείς. Πρώτα από όλα, όμως, το θέμα αφορά την αδικία που τους έχει γίνει. Το να αναγνωριστεί από κεντρικό γερμανικό αξίωμα και να ειπωθεί: "αυτό ήταν μια αθλιότατη αδικία. Και σας ζητώ συγγνώμη, στο όνομα του έθνους μου". Αυτός δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά εάν δεν τον διανύσουμε, θα ήταν το ίδιο σαν να ήμασταν ένας λαός που δεν μιλάει για την ίδια τη δική του ενοχή. Και μάθαμε ότι κάπως μπορούμε και να απελευθερωθούμε, ότι είναι μια διαφορετική αντίληψη για τον εαυτό σου, όταν δεν αποφεύγεις την ευθύνη σου, αλλά τη συζητάς και προσπαθείς να επανορθώσεις αυτό το οποίο πρέπει να επανορθωθεί» δήλωσε ο κ. Γκάουκ και αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία του στους Λιγκιάδες και στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Ο Γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανέτρεξε στη βιβλιογραφία, για να συνειδητοποιήσει ότι στη Γερμανία δεν είναι γνωστή η έκταση της θηριωδίας των ναζί στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για τους Λιγκιάδες, παρότι, όπως είπε, έχει ασχοληθεί εντατικά με τη γερμανική ιστορία. «Κι εγώ ήμουν, ξέρετε, επί οκτώ χρόνια Πρόεδρος ενός Συλλόγου "εναντίον τού να ξεχνά κανείς τη Δημοκρατία" όπου εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω και όρους, όπως «Δίστομο», όπου θέρισε η Βέρμαχτ ή τα Ες Ες. Γνωρίζω ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί και κάνουν δουλειά συμφιλίωσης. Αλλά όλη η έκταση δεν ήταν γνωστή ούτε σε εμένα. Και εγώ είμαι κανονικά ένας "ειδικός" για το παρελθόν» κατέληξε ο Γιοάχιμ Γκάουκ.

    [03] Κοινή πρόταση για το γάλα από τους φορείς της αγελαδοτροφίας

    Κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα. «Καλοδεχούμενη κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία για το γάλα» δηλώνει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

    Ειδικότερα, εκτιμώντας ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινείς, οι φορείς της τελευταίας προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως λύση που, όπως τονίζεται, δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος [γάλα ημέρας, γάλα χαμηλής παστερίωσης και υπόλοιπες κατηγορίες (υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας)].

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία, που συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς».

    [04] Λουκέτο επ' αόριστον στα φαρμακεία, από την Τετάρτη

    Σε απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαρτίου, προχωρούν οι φαρμακοποιοί, απαντώντας στον «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης, που με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο των 12.000 φαρμακείων σε καταστροφή και τη Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

    [05] Σε αστέγους, ενστόλους και ανασφάλιστους το «κοινωνικό μέρισμα»

    Τρεις κατηγορίες δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα, οριστικοποιήθηκαν σήμερα, μετά από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Παράλληλα, αναζητούνται τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, στα οποία θα χορηγηθεί, επίσης άπαξ, το επίδομα.Ειδικότερα, κατά τη δίωρη σύσκεψη στο ΓΛΚ, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και των Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, «κλείδωσαν» σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής κατηγορίες δικαιούχων:

    - Άστεγους, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης.

    - Ένστολους, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια.

    - Ανασφάλιστους, για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους.

    [06] Αποχωρεί από την Κριμαία ο ουκρανικός στρατός

    Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τα στρατεύματά της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία, παραδεχόμενη κατ' ουσίαν την ήττα της από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν εξ εφόδου μια από τις τελευταίες εναπομείνασες ουκρανικές βάσεις που συνέχιζαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

    Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί παρέμεναν πολιορκημένοι σε βάσεις στην Κριμαία, χωρίς να προβάλουν ένοπλη αντίσταση αλλά αρνούμενοι να παραδοθούν, αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει το δικαίωμα της Μόσχας να επέμβει στις αρχές του μήνα.

    «Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στη μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων της Κριμαίας και να απομακρύνει τις οικογένειες» των στελεχών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο κοινοβούλιο στο Κίεβο.

    Η μετακίνηση των στρατευμάτων, πρόσθεσε, αποφασίστηκε μετά τις απειλές των ρωσικών δυνάμεων κατά της ζωής των Ουκρανών στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε μια σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

    «Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε απάντηση στις απαράδεκτες ενέργειες της καναδικής πλευράς» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

    [07] Το αγνοούμενο αεροσκάφος συνετρίβη στον νότιο Ινδικό Ωκεανό

    Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ. «Η τελευταία θέση του ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ» της Αυστραλίας, ανέφερε ο Ραζάκ σε σημερινή του ανακοίνωση στον Τύπο, αφού ενημέρωσε σχετικά τους συγγενείς των 239 επιβαινόντων του Boeing 777. «Πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από οποιοδήποτε σημείο προσγείωσης. Γι' αυτό με βαθιά θλίψη και απογοήτευση πρέπει να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία, η πτήση MH370 ολοκλήρωσε το ταξίδι της στον νότιο Ινδικό Ωκεανό».

    «Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν έχει επιβιώσει», αναφέρει ένα μήνυμα της αεροπορικής εταιρείας στα κινητά τηλέφωνα των συγγενών τους, σύμφωνα με το BBC. Όπως επεσήμανε ο Ραζάκ, οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από τη βρετανική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων. Ο μαλαισιανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως σχετικά με το Μπόινγκ θα παρουσιαστούν αύριο Τρίτη.

    [08] Η Αριστερά αποφάσισε να συσπειρωθεί για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών

    Μετά τη σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, το σύνολο της αριστεράς αποφάσισε να συσπειρωθούν στον δεύτερο γύρο και θα αποσύρει τους υποψήφιούς της σε κάποιες περιπτώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τους υποψηφίους της δεξιάς έναντι αυτών του FN.

    Αυτό θα συμβεί στην Ταρασόν και στη Σεν Ζιλ, δύο πόλεις στη νότια Γαλλία, επεσήμανε ο Ντεζίρ. Στην πρώτη πόλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Πρέπει «να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε το FN να πάρει τις πόλεις», υπογράμμισε ο Ντεζίρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 March 2014 - 16:30:23 UTC