Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ευ. Βενιζέλος: Έμφαση στα ενεργειακά θέματα
  • [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ
  • [03] Απέσυρε ο Κυρ. Μητσοτάκης τη διάταξη για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας
  • [04] Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν «όσο το δυνατόν πιο σύντομα»
  • [05] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ι. Στουρνάρα - τρόικας
  • [06] Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας
  • [07] Ρωσικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία

  • [01] Ο Ευ. Βενιζέλος: Έμφαση στα ενεργειακά θέματα

    Οι στόχοι της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα ενεργειακά, αλλά και οι στόχοι της Ελλάδας μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ενεργειακό χάρτη, ήταν τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η εναρκτήρια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο πλαίσιο του «Athens Εnergy Forum 2014», που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Παρουσία πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων, που σχετίζονται με τον χώρο τής ενέργειας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η ελληνική Προεδρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά θέματα, καθώς επηρεάζουν άμεσα και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική πολιτική χωρίς ενεργειακή πολιτική.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους στόχους της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα επιθυμεί μια ενιαία διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με σκοπό την επίτευξη μιας ενιαίας τιμής, γεγονός που δεν θα αφήvει περιθώρια για αυξομειώσεις στις τιμές, όπως ισχύει σήμερα.

    [02] Συνεχίζεται η συζήτηση για την άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ

    Με την ακρόαση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του λόγω της πρόσθετης κατηγορίας της διακεκριμένης οπλοκατοχής, συνεχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Η Επιτροπή θα αποφασίσει και για τους εννέα βουλευτές που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη αναφορικά με το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

    Μέχρι στιγμής, αποφάσισε την άρση της ασυλίας της Ελένης Ζαρούλια και του Μιχάλη Αρβανίτη. Υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών τάχθηκαν οκτώ βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, «παρών» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και καταψήφισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ζαρούλια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται, δηλώνοντας ότι δεν την αφορούν και κάνει λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα». Σημειώνεται, ότι η κ. Ζαρούλια δεν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή αλλά έστειλε υπόμνημα, επικαλούμενη κώλυμα, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, επισκέπτεται σήμερα τον σύζυγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις φυλακές Κορυδαλλού, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος της καταλόγισε «περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Εξάλλου, ο Ηλίας Κασιδιάρης, λίγο πριν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κατήγγειλε στους δημοσιογράφους ότι η εις βάρος του δίωξη «είναι χαλκευμένη, έωλη και ξεκάθαρα πολιτική».

    [03] Απέσυρε ο Κυρ. Μητσοτάκης τη διάταξη για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας

    Την απόσυρση της διάταξης που καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας πως δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να υπερψηφιστεί. Η συγκεκριμένη διάταξη, περιλαμβανόμενη στο νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, είχε προκαλέσει αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων (εργοδοσίας και εργαζομένων), τις οποίες είχαν εκφράσει και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τη διάταξη αυτή (άρθρο 8) είχαν καταδικάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) και περιλαμβανόταν ανάμεσα στα άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

    [04] Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν «όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

    Απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενο και την προοπτική των συνομιλιών μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

    «Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα», τόνισε, ενώ σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο του Ταμείου, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία, με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης από το κλιμάκιο του ΔΝΤ, την παρουσίαση στη συνέχεια της έκθεσης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. Σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η αποστολή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Αθήνα και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, μέσα στα πλαίσια της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όπως είπε.

    [05] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ι. Στουρνάρα - τρόικας

    Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται οι εκπρόσωποι των δανειστών όπου συναντώνται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

    Ενώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (π.χ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

    Διαβάστε επίσης:Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν «όσο το δυνατόν πιο σύντομα»

    Σ. Κεδίκογλου: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί έως την Κυριακή

    [06] Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας

    Εγκρίθηκε, σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση για την αξιολόγηση των ενεργειών της τρόικας, σε χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος). Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η δημιουργία του σχήματος της τρόικας ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτοχρόνως, ασκείται έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι «τρόικες» σε ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στον συχνά ανεπαρκή συντονισμό μεταξύ της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Έντονη κριτική επίσης ασκεί η έκθεση και για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνονται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών λόγω της συνεχούς μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος, ενώ αναφέρεται ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν επίσης και στη στατιστική απάτη στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος», επισημαίνοντας, ωστόσο, την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Αναγνωρίζεται η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στη χώρα, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και στον μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται και ασκείται, παράλληλα, κριτική για αστοχίες και αδικίες στον επιμερισμό του κόστους. Με την έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των σχημάτων τύπου τρόικας και την αντικατάστασή τους με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, όπως επίσης τη μετεξέλιξη των σημερινών μνημονίων σε προγράμματα που θα υπάγονται πλήρως στο κοινοτικό σύστημα και θα είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ (Ευρώπη 2020).

    [07] Ρωσικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία

    Η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

    "Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσουν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου" της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας επικαλούμενο μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    Την Τετάρτη το Μινσκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εντείνει τις κοινές αποστολές τους καθώς το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι θα στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS για αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας γιατί η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει "σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής" όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2014 - 16:30:23 UTC