Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων
  • [02] Προς συμβιβαστική λύση κυβέρνηση και τρόικα για το θέμα των τραπεζών
  • [03] Περιορίστηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ
  • [04] Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
  • [05] «Η Μόσχα αποκλείει τον απευθείας διάλογο με την Ουκρανία»

  • [01] Επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων

    Ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, υποκλίθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων.«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν, να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη» τόνισε ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενους σε όλους τους παρευρισκόμενους στην Συναγωγή και πρόσθεσε:

    «Με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο».

    Ο Γερμανός Πρόεδρος, έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, ξενοφοβία, εθνικισμό και ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.

    Ο κ. Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το 'Αουσβιτς. «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος» είπε η κ. Στέλλα Κόεν στον Γερμανό Πρόεδρο. Ο κ. Γκάουκ, τις αγκάλιασε και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια κάτι που υπογράμμισε και λίγο νωρίτερα στην ομιλία του.

    [02] Προς συμβιβαστική λύση κυβέρνηση και τρόικα για το θέμα των τραπεζών

    Προς συμβιβαστική λύση με την τρόικα για τις τράπεζες φαίνεται ότι οδεύει η κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τον οποίο «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις». Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσει την αξιολόγηση».

    Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι, μετά και από τις ανακοινώσεις των τραπεζών για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, η διαφορά της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ δεν είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους. «Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που πιέζει για ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τον Νοέμβριο.

    Πάντως, το θέμα των τραπεζών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, αλλά δεν θα γίνει παρέμβαση από ελληνικής πλευράς για να δοθεί λύση σε επίπεδο αξιωματούχων υψηλότερα ιστάμενων από τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.

    Ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «φαίνεται αχνά να διαμορφώνεται καλό κλίμα. Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τη Δευτέρα- δεν θα την έχουμε-, αλλά προσδοκούμε σε μια θετική έκθεση προόδου».

    [03] Περιορίστηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ

    Στα 70,8 δισ. ευρώ ανήλθε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών τον Ιανουάριο από τη ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

    Αναλυτικά, μέσω του ELA οι ελληνικές τράπεζες δανείστηκαν τον Ιανουάριο 10,1 δισ. ευρώ από 9,7 δισ. ευρώ που είχαν δανειστεί τοn Δεκέμβριο. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ρευστότητα που άντλησαν υποχώρησε στα 60,7 δισ. ευρώ από 63,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

    [04] Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

    Η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επιδρομών κοντά στο Γιάμπρουντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους στην περιοχή αυτή, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που θεωρείται προπύργιο των ανταρτών.

    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το πρωί έγιναν έξι αεροπορικές επιδρομές ενώ αργότερα ελικόπτερα προχώρησαν σε ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά σε πολλές συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνδρες και μία γυναίκα.

    Την Πέμπτη τουλάχιστον 17 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση ανδρών της Χεζμπολάχ και των συριακών δυνάμεων ασφαλείας για τον έλεγχο των λόφων γύρω από το Γιάμπρουντ.

    Εξάλλου, στην επαρχία Χάμα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 στρατιώτες και 9 αντάρτες σε βίαιες συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης Μόρεκ που βρίσκεται πάνω σε δρόμο στρατηγικής σημασίας ο οποίος συνδέει την πόλη Χάμα με την επαρχία Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει το Μόρεκ που ελέγχεται εδώ και έναν μήνα από τους αντάρτες.

    [05] «Η Μόσχα αποκλείει τον απευθείας διάλογο με την Ουκρανία»

    Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι παρά τη «βαθιά διαφωνία» της Μόσχας με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο ελπίζει ότι μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

    Ωστόσο, ο Πεσκόφ εμφανίστηκε σαρκαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο απευθείας διαλόγου της Ρωσίας με την Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Δύσης, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν απολέσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση. Όπως είπε, οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μια διεθνή "ομάδα επαφής" στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης "μας κάνουν να γελάμε".

    Η Μόσχα, συνέχισε ο εκπρόσωπος, φοβάται το ενδεχόμενο εθνοκάθαρσης στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία εάν "αυτοί που στήριξαν το πραξικόπημα στο Κίεβο" φτάσουν στις περιοχές αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 March 2014 - 19:30:23 UTC