Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» στηρίζει την υποψηφιότητα Μπουτάρη
  • [02] Τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα προτείνει ο Αντ. Σαμαράς για την προεδρία της Κομισιόν
  • [03] Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Έλληνες ομογενείς
  • [04] Τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη
  • [05] Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ εννέα ελληνικές περιφέρειες, το 2011
  • [06] Μειώθηκαν περαιτέρω τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά
  • [07] Υποχώρηση της ανεργίας αναμένει για το 2014 η ΤτΕ
  • [08] Σταθεροποιείται η κατάσταση με τα «κόκκινα δάνεια»
  • [09] ΤτΕ: Ηπιότεροι οι ρυθμοί πτώσης των τιμών στα ακίνητα
  • [10] Στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο 2008 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
  • [11] Δάνεια, καταθέσεις, έσοδα, δαπάνες από το κόσκινο της εφορίας
  • [12] «Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα τηρεί τις συμφωνίες με το Κίεβο»
  • [13] Ο παπαγάλος βοήθησε την αστυνομία να διαλευκάνει τη δολοφονία της ιδιοκτήτριάς του
  • [14] Απαλλάχθηκε από την κατηγορία για παθητική δωροδοκία ο Γερμανός πρώην πρόεδρος, Κ. Βουλφ

  • [01] Η «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» στηρίζει την υποψηφιότητα Μπουτάρη

    Τη στήριξη της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα» στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. «Μια επιλογή οραματική του 2010 έπιασε τόπο και είμαστε εδώ το 2014 για μια νέα νίκη. Ήρθα να σφίξω το χέρι του Γιάννη Μπουτάρη, να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ και να του πω ότι όλοι εμείς που ήμασταν τότε μαζί του, συνεχίζουμε και σήμερα να είμαστε μαζί του, πλάι του για να τον στηρίξουμε» είπε ο κ. Λοβέρδος.

    [02] Τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα προτείνει ο Αντ. Σαμαράς για την προεδρία της Κομισιόν

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά είχε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, να προέρχεται από την Ελλάδα η μία από τις δύο προτάσεις που χρειάζεται για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε και ενδεχόμενως και εντός της ημέρας ο κ. Γιούνκερ να ανακοινώσει την υποψήφιοτητά του. Την απόφαση θα πάρει την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος κορυφής που Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στις 6-7 Μαρτίου στο Δουβλίνο.

    [03] Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας, δηλώνουν οι Έλληνες ομογενείς

    Ενωμένοι και προσηλωμένοι στην ενότητα της Ουκρανίας δηλώνουν οι περίπου 100.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για επιθέσεις σε βάρος του ελληνισμού είναι «κακόβουλη», «ανυπόστατη» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

    Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι 100.000 περίπου ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, δεν συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις, ούτε υποδαυλίζουν εθνικιστικά στοιχεία, αλλά παραμένουν ενωμένοι και αδελφωμένοι και δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ενότητα της Ουκρανίας.

    [04] Τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη

    Τη συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και βαθμού αναπηρίας, προτείνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιω. Βρούτση.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή της η κ. Σπανού, η σχετική ρύθμιση, έστω και μετά την εξαγγελία εξαίρεσης των ατόμων με βαριά αναπηρία, παραμένει ιδιαίτερα επαχθής.

    [05] Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ εννέα ελληνικές περιφέρειες, το 2011

    Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2011 εννέα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού. Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ήπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%). Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού. Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 σημειώθηκε στην Αττική (107% του κοινοτικού AEΠ), στο Νότιο Αιγαίο (89%) και στη Δυτική Μακεδονία (80%).

    [06] Μειώθηκαν περαιτέρω τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

    Aκόμη λιγότερα δάνεια χορήγησαν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με την έλευση του νέου χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες να υποχωρήσει στα 217,6 δισ. ευρώ από 225,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2013. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης τον Ιανουάριο του 2014 παρέμεινε αρνητική και διαμορφώθηκε στα 576 εκατ. ευρώ.

    [07] Υποχώρηση της ανεργίας αναμένει για το 2014 η ΤτΕ

    Υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας εντός του 2014 αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2014 αναμένεται ελαφρά άνοδος τόσο του αριθμού των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα όσο και του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕ? (πρόσφατα ανακοινώθηκε η εντατικοποίησή τους), τα οποία στην τρέχουσα συγκυρία είναι απαραίτητα, καθώς έχουν στόχο να μην απαξιωθούν οι δεξιότητες όσων δεν εργάζονται.

    [08] Σταθεροποιείται η κατάσταση με τα «κόκκινα δάνεια»

    Σημάδια σταθεροποίησης παρουσίασαν στο εννεάμηνο του 2013, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2013. Η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Κατά συνέπεια, ο πιστωτικός κίνδυνος αυξήθηκε, ενώ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων εξαπλασιάστηκε μέσα σε μία πενταετία (Σεπτέμβριος 2013: 31,2%, ?εκέμβριος 2008: 5,1%).

    [09] ΤτΕ: Ηπιότεροι οι ρυθμοί πτώσης των τιμών στα ακίνητα

    Οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 έδειξαν να αμβλύνονται το β' εξάμηνο πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής κτηματαγοράς εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, καθώς και από τον περιορισμό της αβεβαιότητας και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

    [10] Στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο 2008 ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

    Στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριο του 2008 έφτασε στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος τον Φεβρουάριο έφτασε τις 94,8 μονάδες από 92,6 τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, που περιλαμβάνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών για τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, καθώς και των καταναλωτών, ανήλθε τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη στις 101,2 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιανουάριο. Στο σύνολο της ΕΕ ο δείκτης αυξήθηκε στις 105,0 μονάδες από 104,8 μονάδες. Στην Ελλάδα βελτίωση της εμπιστοσύνης καταγράφηκε στους κόλπους της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, ενώ ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε μόνο στους καταναλωτές.

    [11] Δάνεια, καταθέσεις, έσοδα, δαπάνες από το κόσκινο της εφορίας

    Όλα τα έσοδα και τις δαπάνες των φορολογουμένων θα συνεκτιμά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημά τους μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία. Πρόκειται για τον νέο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος που μπορεί να επιλέξει η εφορία στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από την πλευρά των φορολογούμενων αδικαιολόγητος πλουτισμός, μεγάλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα έσοδα, όταν υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις ή υφίστανται πληροφορίες για παράνομες συναλλαγές. Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, που απεστάλη στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα περιγράφει αναλυτικά τις κατηγορίες εσόδων και δαπανών με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα σύμφωνα με τον μηχανισμό των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

    Προκειμένου να εφαρμοσθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, η Φορολογική Διοίκηση, μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο, και αυτός έχει υποχρέωση, να παράσχει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου ή της συζύγου του και των προστατευόμενων μελών τους, για τις ελεγχόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που η Φορολογική Διοίκηση θεωρεί απαραίτητο. Σ' αυτά μπορούν να συμπεριλαμβάνονται: Στοιχεία για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτίσματα κάθε μορφής), για κινητά μέσα (οχήματα κάθε μορφής, πλωτά και εναέρια μέσα), για επενδύσεις/ συμμετοχές κάθε μορφής, για καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για διαθέσιμα μετρητά, για έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή και για απαιτήσεις/ υποχρεώσεις κάθε είδους. Ειδικά ως προς τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών έργων τέχνης, συλλογών και λοιπών τιμαλφών απαιτείται η παροχή στοιχείων μόνον εφόσον η αξία εκάστου υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

    [12] «Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα τηρεί τις συμφωνίες με το Κίεβο»

    Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας κάλεσε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη. «Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά δημοσίως.

    Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο εναντίον οποιασδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. Από την πλευρά της η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επέμβασης στη χώρα και την ώρα που στην Κριμαία σημειώνονται ταραχές.

    [13] Ο παπαγάλος βοήθησε την αστυνομία να διαλευκάνει τη δολοφονία της ιδιοκτήτριάς του

    Ένας οικόσιτος παπαγάλος ...βοήθησε την αστυνομία να συλλάβει τον δολοφόνο της ιδιοκτήτριάς του στη βόρεια ινδική πόλη Αγκρα, αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα.

    Η αστυνομία προσπαθούσε να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας μέχρι που ο παπαγάλος του θύματος, ο Ηρακλής, συνεισέφερε με ένα σημαντικό στοιχείο στην έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of India.

    Η 45χρονη Νιλάμ Σάρμα βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στις 20 Φεβρουαρίου. Ο σύζυγός της Βιτζάι, διευθυντής εφημερίδας, παρατήρησε ότι ο παπαγάλος παρήγαγε συγκεκριμένους έντονους ήχους κάθε φορά που ο ανιψιός του Ασουτός επισκεπτόταν το σπίτι μετά τη δολοφονία.

    «Κάθε φορά που γινόταν συζήτηση επίσης, όποτε αναφερόταν το όνομα του Ασουτός, ο παπαγάλος έκρωζε. Αυτό μου κίνησε τις υποψίες και ενημέρωσα την αστυνομία», είπε στην εφημερίδα ο Σάρμα.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Άγκρα Σαλάμπ Μαθούρ είπε στους Times ότι ο ανιψιός ομολόγησε την πράξη του κατά την ανάκριση.

    [14] Απαλλάχθηκε από την κατηγορία για παθητική δωροδοκία ο Γερμανός πρώην πρόεδρος, Κ. Βουλφ

    Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε σήμερα τον πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος κατηγορείται ότι επέτρεψε σε έναν φίλο του, κινηματογραφικό παραγωγό, να πληρώσει περίπου 700 ευρώ σε έξοδα για τη διαμονή του σε ξενοδοχείο και για άλλες δαπάνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest το 2008 όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη μεταπολεμική δίκη πρώην προέδρου στα χρονικά της χώρας.

    Ο 54χρονος Βουλφ, ο οποίος κάποτε εθεωρείτο μελλοντικός καγκελάριος, παρέμεινε μόλις 20 μήνες στην προεδρία προτού παραιτηθεί το 2012 με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες για παθητική δωροδοκία δύο χρόνια προτού διοριστεί κατ' ουσίαν από τη συντηρητική σύμμαχό του Άγγελα Μέρκελ.Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στη χώρα. Οι πρόεδροι στη Γερμανία έχουν περιορισμένη εξουσία, αλλά οφείλουν να θεωρούνται «υποδείγματα ηθικής» για τους πολίτες απέχοντας από σκάνδαλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 February 2014 - 13:30:27 UTC