Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έως τέλος του έτους η έκθεση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων
  • [02] Ανησυχία για τους Έλληνες της Ουκρανίας εκφράζει η Ρένα Δούρου
  • [03] Γ. Προβόπουλος: Τελευταίος χρόνος της ύφεσης το 2013
  • [04] Στις 1.902 οι πτωχεύσεις από το 2009 και μετά, σύμφωνα με το Taxis
  • [05] Στη Γερμανία η πιο άνιση κατανομή του πλούτου
  • [06] Τελευταία μέρα αύριο για την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες για προστασία της α' κατοικίας
  • [07] Ο Γιανουκόβιτς ζητά από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του - «Ναι» απαντά η Μόσχα
  • [08] Η Ουκρανία ζητά άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα
  • [09] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

  • [01] Έως τέλος του έτους η έκθεση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

    Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει υποβάλει την έκθεσή της η Ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομοφώνως πριν από λίγο η Ολομέλεια της Βουλής.

    Η Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα έχει 19 μέλη, κατ΄αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε υποβληθεί αρχικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια από τον βουλευτή Μανώλη Γλέζο.

    [02] Ανησυχία για τους Έλληνες της Ουκρανίας εκφράζει η Ρένα Δούρου

    Την ανησυχία της για τους 'Ελληνες της Ουκρανίας, εκφράζει με δήλωσή της η βουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι οι ομογενείς βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, «Δεξιός Τομέας», που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους» και επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στάση του. Μάλιστα, προσθέτει, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού. Ωστόσο, σημειώνει η κ. Δούρου, «αυτές οι εξελίξεις δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν 'Αστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό».

    [03] Γ. Προβόπουλος: Τελευταίος χρόνος της ύφεσης το 2013

    Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες το 2013 να είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Ωστόσο, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014. Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Δεύτερον, αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος.

    Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα των «stress tests» σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.

    Αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι πλέον το τοπίο έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, (περίπου 8 δισ.ευρω) επαρκούν για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

    [04] Στις 1.902 οι πτωχεύσεις από το 2009 και μετά, σύμφωνα με το Taxis

    Στις 1.902 ανέρχονται οι πτωχεύσεις από το 2009 και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Taxis. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία των πτωχεύσεων που έχουν καταχωρηθεί στο Taxis διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, μετά από αναφορά τού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Αθανάσιου Μπούρα, με την οποία ζητούνται μέτρα προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς της πτώχευσης την περίοδο της κρίσης. Όπως ειδικότερα προκύπτει το πλήθος των πτωχεύσεων: - Το 2009 ανήλθε σε 336. - Το 2010 ανήλθε σε 359. - Το 2011 ανήλθε σε 442. - Το 2012 ανήλθε σε 412. - Το 2013 ανήλθε σε 353. Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών κάνει μνεία στις πρόνοιες του Πτωχευτικού Κώδικα για τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των πτωχευτικών χρεών τους και στις διατάξεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μεν πτωχεύσει αλλά βρίσκονται σε επαπειλούμενη αδυναμία ως προς την υπαγωγή τους στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.

    [05] Στη Γερμανία η πιο άνιση κατανομή του πλούτου

    Ο ιδιωτικός πλούτος είναι πιο άνισα κατανεμημένος στη Γερμανία - τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης -από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης, κατέδειξε μια μελέτη για το θέμα αυτό η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Ενώ το πλουσιότερο 1% των πολιτών της Γερμανίας έχει προσωπική περιουσία αξίας που ανέρχεται σε τουλάχιστον 800.000 ευρώ, πάνω από το 25% του πληθυσμού δεν έχει καμιά περιουσία ή αρνητικό πρόσημο περιουσίας λόγω του χρέους του, σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου μελετών DIW. «Πουθενά στην ευρωζώνη ο πλούτος δεν είναι τόσο άνισα κατανεμημένος όσο στη Γερμανία», ανέφερε ο Μάρκους Γκράμπκα, συνεργάτης και ερευνητής του DIW, σε μια ανακοίνωση του ινστιτούτου.

    [06] Τελευταία μέρα αύριο για την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες για προστασία της α' κατοικίας

    Μέχρι αύριοΠαρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α) η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού».

    [07] Ο Γιανουκόβιτς ζητά από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του - «Ναι» απαντά η Μόσχα

    Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θεωρεί εαυτόν πρόεδρο της Ουκρανίας και ζητεί από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του, σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, δήλωσε ρωσική πηγή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

    [08] Η Ουκρανία ζητά άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα

    Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα ύστερα από την κατάληψη από ενόπλους κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση τους οι Ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη. Το Σάββατο, η Ρωσία κάλεσε για διαβουλεύσεις στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στο Κίεβο μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι ένοπλοι άνδρες στην Κριμαία ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο κτίριο του κοινοβουλίου και της περιφερειακής κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ρώσους αυτονομιστές.

    [09] Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Σε Άγκυρα και Αθήνα βρίσκονται από χθες οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι. Ο κ. Μαυρογιάννης θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και ο κ. Οζερσάϊ με το γγ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη.

    Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Ο Κ. Οζερσάι χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μετάβαση του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους αμοιβαίες επισκέψεις. Παρόμοια επίσκεψη στην Αθήνα, είπε, είχε πραγματοποιήσει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς το 1959, στο πλαίσιο των διεργασιών για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 February 2014 - 11:30:26 UTC