Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε στο σύνολό του το ν/σ για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας
  • [02] Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, με δωρεάν πρόσβαση, προτείνει ο Θ. Παφίλης
  • [03] Υπέρ «μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης και δημοκρατικής Ουκρανίας», τάχθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [04] Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με δηλώσεις για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας
  • [05] Απογευματινά χειρουργεία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία
  • [06] Τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού
  • [07] Έπεσε κάτω από το 7% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
  • [08] Κυρώθηκε στη Βουλή η Σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Άγιο Μαρίνο για την αποφυγή διπλής φορολογίας
  • [09] Μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιανουάριο
  • [10] Η Άγγελα Μέρκελ θέλει «ένα Ηνωμένο Βασίλειο με ισχυρή φωνή εντός ΕΕ»
  • [11] Ο νέος Ουκρανός πρωθυπουργός θα λάβει αντιλαϊκά μέτρα
  • [12] Υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
  • [13] Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο Αρσένι Γιατσένιουκ
  • [14] Ξύπνησαν οι αρκούδες, προαναγγέλλοντας την άνοιξη

  • [01] Υπερψηφίστηκε στο σύνολό του το ν/σ για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας

    Υπερψηφίστηκε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κάνοντας δεκτά σχετικά αιτήματα κομμάτων και αρμόδιων φορέων, το νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ 19 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σε άλλα 34 άρθρα, δήλωσαν «παρών». ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται επί των άρθρων του στην Ολομέλεια.

    Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ανοικτός για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές μέχρι τη συζήτησή του στην Ολομέλεια η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    [02] Τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, με δωρεάν πρόσβαση, προτείνει ο Θ. Παφίλης

    Την αναγκαιότητα δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου πολλαπλών δραστηριοτήτων στο Ελληνικό, με δωρεάν πρόσβαση του κόσμου σε αυτό, τόνισε σε συνέντευξή στον ραδιοσταθμό «9,84», ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. Ο κ. Παφίλης διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να μείνει ως έχει η κατάσταση στην περιοχή, τουναντίον έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για το Ελληνικό, και συνολικά για το παραλιακό μέτωπο, και τόνισε ότι η λογική των προτάσεων του κόμματος ξεκινά από την απάντηση στο ερώτημα αν η αξιοποίηση της περιοχής θα γίνει προς όφελος το λαού ή προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

    [03] Υπέρ «μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης και δημοκρατικής Ουκρανίας», τάχθηκε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Θέματα που αφορούν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η θαλάσσια προστασία, αλλά και το Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης της πολυεθνικής δύναμης, απασχόλησαν τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

    Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, «έμφαση δόθηκε στη δημοκρατική νομιμότητα, στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και στο κράτος Δικαίου. Υποστηρίζουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία, προϋπόθεση για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια».

    [04] Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σχετικά με δηλώσεις για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας

    «Είναι κατώτερο των περιστάσεων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

    [05] Απογευματινά χειρουργεία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία

    Τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, προβλέπει πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ανακατανομή των κλινών με βάση τις ανάγκες, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αρχής γενόμενης από τους τομείς καθαριότητας και σίτισης των νοσοκομείων και η δημιουργία ενιαίου συντονιστή των διακομιδών στο ΕΣΥ που θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο δημιουργίας του ενιαίου συντονιστή διακομιδών, προβλέπεται οι οδηγοί των δημόσιων νοσοκομείων να τεθούν από τον επόμενο μήνα σε διαδικασία διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Αλλαγές προβλέπονται και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, με βάση τις διακομιδές και τις νοσηλείες ασθενών. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, κάθε περιστατικό που φεύγει από ένα νοσοκομείο θα χρεώνεται στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου αποστολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα νοσοκομεία «ΚΑΤ» και «Ευαγγελισμός», που δέχονται κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 50 περιστατικά το καθένα από νοσοκομεία της περιφέρειας.

    [06] Τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού

    Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα σε λειτουργία. Έτσι, οι συρμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα (Στ. Λαρίσης)- Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούν, πλέον, στάσεις στους σταθμούς Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης και Κάτω Αχαρνές (Λυκότρυπα). Εκτιμάται ότι οι δύο σταθμοί μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην εμπορική κίνηση του προαστιακού, αφού βρίσκονται σε δύο περιοχές οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς.

    [07] Έπεσε κάτω από το 7% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

    Kάτω από το ψυχολογικό όριο του 7% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, πριν από λίγο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο επίπεδο του 6,90%, περίπου όσο ήταν τον Απρίλιο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές του Νότου. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

    [08] Κυρώθηκε στη Βουλή η Σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Άγιο Μαρίνο για την αποφυγή διπλής φορολογίας

    Κυρώθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, η σύμβαση ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και επί του κεφαλαίου. «Αναγκαία» χαρακτήρισε τη σύμβαση ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, διότι η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τον αριθμό των συμβάσεων που έχει με άλλες χώρες και διότι αυτό θα διευκολύνει τις συναλλαγές και καθορίζει τη φορολόγηση ανάμεσα στη χώρα της πηγής και στη χώρα της κατοικίας. Ο υφυπουργός έσπευσε ακόμη να επισημάνει ότι το Σαν Μαρίνο δεν έχει κυρώσει την πολυμερή σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον ΟΟΣΑ και γι΄αυτό δεν υπάρχει άλλη οδός για να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών. Επισήμανε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται σε συμβαλλόμενα κράτη να αρνηθούν την παροχή πληροφοριών που βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών ή άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. «Ακόμη και αν κάποιος δεχθεί ότι δεν είναι το τέλειο βήμα, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι ένα βήμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής» είπε ο κ. Μαυραγάνης.

    [09] Μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιανουάριο

    Μειώθηκαν κατά 1,3%, τον Ιανουάριο, οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε στα 161 δισ. ευρώ από 163,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013 η εικόνα δείχνει σταθεροποίηση, καθώς οι καταθέσεις τότε είχαν διαμορφωθεί στα 160,9 δισ. ευρώ. Η εκροή, τον Ιανουάριο, αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν τον μήνα αυτόν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    [10] Η Άγγελα Μέρκελ θέλει «ένα Ηνωμένο Βασίλειο με ισχυρή φωνή εντός ΕΕ»

    Η Γερμανία επιθυμεί «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών, δήλωσε σήμερα η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μιλώντας ενώπιον των Βρετανών κοινοβουλευτικών. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα αγγλικά η Μέρκελ μίλησε στη γερμανική γλώσσα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων και τόνισε ότι θεωρεί τη Βρετανία έναν σημαντικό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει να οικοδομηθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΕΕ. Η καγκελάριος έκανε την αποφώνησή της επίσης στα αγγλικά. «Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό και τίποτα λιγότερο από αυτό θα έπρεπε να είναι ο κοινός μας στόχος, τον θεωρώ μια αποστολή για τη γενιά μας», ανέφερε η Μέρκελ. «Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν το έχουμε αυτό θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων». Η Μέρκελ επισήμανε ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον των «καταχρήσεων» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει. Η Μέρκελ έκανε την ομιλία αυτή στο Ουέστμινστερ μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

    [11] Ο νέος Ουκρανός πρωθυπουργός θα λάβει αντιλαϊκά μέτρα

    Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τον διορισμό στη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας τον φιλοευρωπαίο Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο 39χρονος Γιατσένιουκ, στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, τέθηκε επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

    Στην ομιλία του ο Γιατσένιουκ αναφέρθηκε στα βάρη που πρέπει να σηκώσει η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για «κυβέρνηση-καμικάζι» εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να ληφθούν. «Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, όλα έχουν κλαπεί (. . .) 37 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαμε λάβει ως δάνειο έχουν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση», υπογράμμισε. «Δεν υπόσχομαι βελτίωση ούτε σήμερα ούτε αύριο. Ο βασικός μας στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το δημοσιονομικό χρέος είναι τώρα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2010, όταν ανέλαβε την εξουσία ο (πρώην πρόεδρος Βίκτορ) Γιανουκόβιτς ήταν υποδιπλάσιο», εξήγησε ο Γιατσένιουκ. Εξάλλου πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια «το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει μεταφερθεί από το οικονομικό σύστημα της Ουκρανίας σε υπεράκτιους λογαριασμούς». «Πρέπει να υπογράψουμε αμέσως μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Γιατσένιουκ.

    [12] Υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

    Η υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)- EPP, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκε επισήμως από το EPP. Με τη σχετική ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζεται από τη δική του παράταξη στο Λουξεμβούργο, το χριστιανο-σοσιαλιστικό λαϊκό κόμμα CSV, το χριστιανο-δημοκρατικό CDU και την ελληνική ΝΔ. Όπως έγινε γνωστό από πηγές της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε και σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ, κατά την οποία του δήλωσε ότι είναι τιμή και προνόμιο για τη χώρα και τον ίδιο προσωπικά η πρόταση της υποψηφιότητάς του.

    [13] Νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο Αρσένι Γιατσένιουκ

    Το ουκρανικό κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού καιδιόρισε στηθέση του πρωθυπουργούτον Αρσένι Γιατσένιουκ. «Η χώρα μας είναι στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει απειλές της εδαφικής της ακεραιτότητας, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Ο ίδιος μιλώντας στο κοινοβούλιο σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα πρέπει να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις ώστε να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση. Παράλληλα, παρουσίασε μια πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε (από την οικονομική κρίση) από το να λάβουμε εξαιρετικά μη δημοφιλείς αποφάσεις», προειδοποίησε. Εξάλλου υπογράμμισε ότι μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της γρίβνα, του ουκρανικού νομίσματος.

    [14] Ξύπνησαν οι αρκούδες, προαναγγέλλοντας την άνοιξη

    Την άφιξη της άνοιξης προαναγγέλλει το ξύπνημα των αρκούδων, στο Καταφύγιο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο που, φέτος τουλάχιστον, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, πήραν έναν σχετικά σύντομο... υπνάκο! Η απουσία του χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες, οι οποίες, με το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν, δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δούμε κακοκαιρίες για μακρύ χρονικό διάστημα.

    Ωστόσο, ο χειμέριός τους ύπνος, κράτησε μόλις περίπου ενάμιση μήνα, τη στιγμή που οι αρκούδες «κοιμούνται» τον διπλάσιο χρόνο, γεγονός όμως που δεν εμπνέει ανησυχία στους υπευθύνους του «Αρκτούρου». «Ο χειμέριος ύπνος είναι καθοριστικός για τις αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, αφού σε συνθήκες ψύχους δεν μπορούν να βρουν τροφή. Στο Καταφύγιο, όμως, δεν υπάρχει αυτό το θέμα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου από την οργάνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 February 2014 - 15:30:26 UTC