Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνήματα από ηλικιωμένους που εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή γάλα, δέχεται η «Γραμμή Ζωής»
  • [02] Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων
  • [03] Συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΛΒΟ, τη Δευτέρα, στα διόδια Μαλγάρων
  • [04] Πεντακόσια, μέχρι στιγμής, τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην Κεφαλονιά
  • [05] Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ
  • [06] Για «καλά νέα» στην ελληνική οικονομία, κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ
  • [07] Eurostat: Στο 27,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
  • [08] Τζ. Ναπολιτάνο: Είμαι νηφάλιος όσον αφορά τον εαυτό μου, για το κοινοβούλιο ανησυχώ
  • [09] Θα εξερευνήσουν τα νερά υγροτόπου με ένα ρομποτάκι!
  • [10] Ο καρκίνος «προτιμά» τέσσερις νομούς της Μακεδονίας

  • [01] Τηλεφωνήματα από ηλικιωμένους που εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή γάλα, δέχεται η «Γραμμή Ζωής»

    Όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές πρωτογενείς ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις δαπάνες για τη σίτισή τους. Αυτό επισημαίνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Γραμμή Ζωής», σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του επισιτιστικού προγράμματος «Κάθε μέρα δίπλα τους», που πραγματοποίησε από τον Απρίλιο του 2012. Συγκεκριμένα, το 56% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με σοβαρή ύπαρξη πείνας. Το 27% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και διαβιεί με εντελώς ακατάλληλες «λύσεις» επιβαρύνοντας έτσι την γενικότερη υγεία τους. Το 17% των συμμετεχόντων παρουσιάζει επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία τους οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε κατάθλιψη και πανικό για το μέλλον τους. Το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους», έδωσε ουσιαστική διέξοδο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ παράλληλα τους βοήθησε να διατηρήσουν και κάποια ασφαλή διατροφικά πρότυπα και συνήθειες. Επίσης, η «Γραμμή Ζωής» επισημαίνει ότι εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία της από ηλικιωμένους, οι οποίοι, όπως λέει: «στην κυριολεξία εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή λίγο γάλα στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν την ανασφάλεια και τον φόβο που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ηλικία τους».

    [02] Αντισυνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων

    Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με δύο αποφάσεις του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το ΣτΕ έκρινε ότι το εν λόγω ειδικό τέλος (ΕΤΜΑΕΡ), που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΑΕΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

    [03] Συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΛΒΟ, τη Δευτέρα, στα διόδια Μαλγάρων

    Στα διόδια των Μαλγάρων θα συγκεντρωθούν, το πρωί της Δευτέρας, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ για να διανείμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, σχετικά με την απόφαση να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να παραμείνουν στο σημείο για ένα δίωρο, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

    Στο μεταξύ, αναμένουν την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης για να ενημερωθούν για το σκεπτικό της και για τους λόγους για τους οποίους έγινε δεκτό το αίτημα του δημοσίου για εκκαθάριση εν λειτουργία και απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα που προέβαλαν κατά την κύρια παρέμβασή τους στο δικαστήριο. Την Τρίτη προγραμματίζουν επαφές με βουλευτές και κόμματα, ενώ θα συνεδριάσουν και πάλι για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    [04] Πεντακόσια, μέχρι στιγμής, τα μη κατοικήσιμα σπίτια στην Κεφαλονιά

    Πεντακόσια από τα χίλια σπίτια που έχουν ελεγχθεί πρωτοβάθμια στο Αργοστόλι και το Ληξούρι έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα, λόγω των βλαβών που υπέστησαν από το σεισμό της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΣΠ. Το 60% των κτισμάτων αυτών βρίσκεται στο Ληξούρι. Όλα τα κτίσματα, πάντως, θα ελεγχθούν και σε δεύτερο βαθμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, ελέγχθηκαν, επίσης, 53 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς. Από αυτές, έξι μονάδες χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση. Επίσης, επιθεωρήθηκαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων. Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα.

    [05] Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ

    Αναβλήθηκε, για τις 28 Φεβρουαρίου, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, ύστερα από αίτημα του Δημοσίου που είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Η γενική συνέλευση επρόκειτο να αποφασίσει σχετικά με τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρία«Αλουμίνιον», απόφαση η οποία θεωρείτο από τη βιομηχανία ως πρόκριμα συνολικά για τα βιομηχανικά τιμολόγια.

    [06] Για «καλά νέα» στην ελληνική οικονομία, κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

    Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ανάπτυξη 0,6% και μείωση της ανεργίας στο 26% δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό Τύπο, ενώ γίνεται λόγος για πρόοδο της Ελλάδας και «καλά νέα». «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 2013, ένα πλεόνασμα δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα -στον υπολογισμό του οποίου δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους- αποτελεί προϋπόθεση για νέες δανειακές βοήθειες των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ. Προηγουμένως , το βάρος των τοκοχρεολυσίων κρατούσε τον προϋπολογισμό σε αρνητικό πρόσημο. Το σχέδιο των πιστωτών όμως, προέβλεπε πλεόνασμα της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μόλις γι' αυτό το χρόνο» επισημαίνει το «Manager Magazine» και, αναφερόμενο στις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, κάνει λόγο για «κάπως πιο φωτεινές προβλέψεις» για την οικονομία.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το περιοδικό «Focus», το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα άνω του ενός δισεκατομμυρίου» και υπότιτλο «Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πέτυχε πάλι ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, μεγαλύτερο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

    [07] Eurostat: Στο 27,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

    Στο 27,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (27,7%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Εξάλλου, σταθερή στο 12% παραμένει η ανεργία στην ευρωζώνη από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο, ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από 10,8% το Νοέμβριο σε 10,7% το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο

    Συνολικά, τον Δεκέμβριο καταγράφονται 26,200 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,010 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 162.000 στην ΕΕ και κατά 129.000 στην ευρωζώνη.

    [08] Τζ. Ναπολιτάνο: Είμαι νηφάλιος όσον αφορά τον εαυτό μου, για το κοινοβούλιο ανησυχώ

    Στην ένταση που επικράτησε στο ιταλικό κοινοβούλιο τις δυο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, κατά την σημερινή τελετή έναρξης του ιταλικού δικαστικού έτους.

    «Είμαι νηφάλιος σε ό,τι με αφορά, αλλά ανησυχώ για το κοινοβούλιο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στις διαμαρτυρίες των βουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας, όσο και στην απόφαση του κινήματος αυτού να κινήσει την διαδικασία για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της δημοκρατίας για καταστρατήγηση του Συντάγματος και να αποπεμφθεί από το αξίωμα.

    [09] Θα εξερευνήσουν τα νερά υγροτόπου με ένα ρομποτάκι!

    Με ένα υποβρύχιο, τηλεκατευθυνόμενο ρομποτάκι που θα «εξερευνήσει» τα νερά στον υγρότοπο της αύλακας Παπαπουλίου (πάρκο ΤΗΘΥΣ), στους Ν. Πόρους Πιερίας, γιορτάζεται την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ενώ εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας. Μαθητές από το Λύκειο Λεπτοκαρυάς, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού και το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου θα συναρμολογήσουν το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ παρακολούθησης των νερών, "Αλκυώνη" και θα το βοηθήσουν να ξεκινήσει το έργο του για την υποδοχή, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των επισκεπτών του πάρκου "ΤΗΘΥΣ" . Το ρομποτάκι προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΤΗΘΥΣ, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Hydrobot του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ, σχετικά με τη διάδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα της θαλάσσιας ρομποτικής. Στόχος του προγράμματος είναι, με τη χρήση της "Αλκυώνης", οι επισκέπτες- και κυρίως οι μαθητές -να διδάσκονται επιστημονικές αρχές και τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο και να υποβοηθούνται στην κατανόηση και την έρευνα για τη μελέτη και παρακολούθησή του.

    [10] Ο καρκίνος «προτιμά» τέσσερις νομούς της Μακεδονίας

    Ο καρκίνος φαίνεται πως «προτιμά» κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, επισημαίνει ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οκαθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί: Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά. Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 January 2014 - 13:30:25 UTC