Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αργυρόκαστρο σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Εν αναμονή του πορίσματος για τον τρόπο που έδρασε η ΔΙΑΣ τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα
  • [03] Δηλώσεις του γγ Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλου για την καθυστέρηση των αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης
  • [04] Υπάλληλοι του υπ. Ανάπτυξης συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Οικονομικών
  • [05] Προσήχθη πολίτης που πέταξε κέρματα στον Πολ Τόμσεν
  • [06] Στα Τέμπη, στις 10 Νοεμβρίου, αποφασίζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις οι κτηνοτρόφοι της χώρας
  • [07] Eπιδείνωση του καιρού στην Αθήνα από το απόγευμα
  • [08] Κλειστό αύριο βράδυ τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας
  • [09] Ενισχύεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, δηλώνει ο Χρ. Σταϊκούρας
  • [10] Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης τουλάχιστον 700 εργαζομένων ανακοίνωσε η Eurobank
  • [11] Η «έξυπνη εξειδίκευση» το στοίχημα για την ανάπτυξη
  • [12] Ανάκαμψη 0,6% και μείωση ανεργίας στο 26%, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2014
  • [13] Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα
  • [14] Ανακαλύφθηκε το πτώμα του ένοπλου που άνοιξε πυρ στο εμπορικό κέντρο του Νιού Τζέρσεϊ
  • [15] Δημιουργήθηκε ο ιστότοπος MafiaLeaks για να καταγγέλλεται η δράση του οργανωμένου εγκλήματος
  • [16] Αργεντινή: Βρέθηκαν 1.500 απόρρητα έγγραφα από την περίοδο της δικτατορίας
  • [17] Η Ινδία εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Άρη
  • [18] Ο Σάκης Τσιώλης αναλαμβάνει τον ΠΑΣ Γιάννινα

  • [01] Στο Αργυρόκαστρο σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα με συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Τιράνων και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

    Ο κ. Μπάσα εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή με τον κ. Παπούλια, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή του στη σύσφιξη τον ελληνοαλβανικών σχέσεων και στη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

    Οι δύο πολιτικοί επεσήμαναν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπό τη νέα προοπτική και τις νέες ευκαιρίες που απορρέουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, ειδικά με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

    Ο κ. Παπούλιας, αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μια φορά στα Τίρανα, επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να στηρίξει τις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας, ιδιαίτερα κατά την επερχόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μνημείο της "Μητέρας Αλβανίας" στο κοιμητήριο τον «Μαρτύρων του Έθνους», όπου κατέθεσε στεφάνι.

    Ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων του έπους του '40 και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί και περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα και έπειτα θα του απονεμηθεί ο τίτλος του «επίτιμου δημότη» του Αργυροκάστρου.

    [02] Εν αναμονή του πορίσματος για τον τρόπο που έδρασε η ΔΙΑΣ τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

    Εν αναμονή του πορίσματος του διοικητικού ελέγχου για τον τρόπο που έδρασαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, τελεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ερώτηση για τη συμπεριφορά των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ προς τους μαυροφορεμένους της Χρυσής Αυγής, είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Δούρου και Δημήτρης Τσουκαλάς, επικαλούμενοι την κατάθεση που έδωσε η σύντροφος του δολοφονηθέντος στην 6η ανακρίτρια Πειραιά, από την οποία «προκύπτει σαφώς ότι αν οι παρόντες, στο αιματηρό περιστατικό, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν παρέμβει εγκαίρως και δραστικά έναντι των μαυροφορεμένων ατόμων, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχε αποφευχθεί η μοιραία έκβαση».

    «Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης των αστυνομικών, σας πληροφορούμε ότι διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικού ελέγχου σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδιαίτερα αυστηρού πειθαρχικού δικαίου, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση και να καταλογισθούν, σε συντρέχουσα περίπτωση, ανάλογες πειθαρχικές ευθύνες κατά παντός και με οποιονδήποτε τρόπο, υπαίτια εμπλεκομένου, στην υπόθεση αυτή, αστυνομικού, η ολοκλήρωση του οποίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα» ενημερώνει εγγράφως τους βουλευτές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

    [03] Δηλώσεις του γγ Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλου για την καθυστέρηση των αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Η καθυστέρηση στην εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης, έχει ονοματεπώνυμο και είναι Γιάννης Μπουτάρης, καταγγέλει με δήλωσή του ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, με αφορμή πορεία διαμαρτυρίας από εργαζόμενους του μετρό της πόλης.

    «Σήμερα, μικρή ομάδα εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μετρό Θεσσαλονίκης ξαναπραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας.

    Υπενθυμίζω την προ μηνός δήλωσή μου, σύμφωνα με την οποία, η καθυστέρηση εξέλιξης των αρχαιολογικών εργασιών έχει πλέον ονοματεπώνυμο και είναι Γιάννης Μπουτάρης.

    Αν ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε μπλοκάρει, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις εργασίες, στον σταθμό Βενιζέλου, η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών θα απασχολούσε σήμερα 220 άτομα» δηλώνει ο κ. Σιμόπουλος.

    [04] Υπάλληλοι του υπ. Ανάπτυξης συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Οικονομικών

    Υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκδήλωση διαμαρτυρίας στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους της τρόικας.

    [05] Προσήχθη πολίτης που πέταξε κέρματα στον Πολ Τόμσεν

    Προσήχθη πολίτης ο οποίος πέταξε μία χούφτα νομίσματα στο αυτοκίνητο του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη όταν το αυτοκίνητο του κ. Τόμσεν προσέγγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα κέρματα χτύπησαν το αυτοκίνητο του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

    Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο πολίτης θα συλληφθεί.

    [06] Στα Τέμπη, στις 10 Νοεμβρίου, αποφασίζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις οι κτηνοτρόφοι της χώρας

    Για τις 10 Νοεμβρίου, στα Τέμπη, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους οι κτηνοτρόφοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για σειρά ζητημάτων, με πλέον πρόσφατο το νέο φορολογικό καθεστώς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης.

    «Δεν αποκλείουμε να κλείσει ακόμα και ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο, κόβοντας έτσι τη χώρα στα δύο» σημείωσε.

    Μεταξύ άλλων , οι κτηνοτρόφοι καλούν εκ νέου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη να παρευρεθεί στα Τέμπη και να συζητήσει μαζί τους, με τον κ. Καμπούρη να σημειώνει: «φτάνει πια το κρυφτό, ήρθε η ώρα να μας αντιμετωπίσει».

    Μετά και την τελευταία «κακή» πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την ΠΕΚ, ο κ. Καμπούρης δήλωσε: «καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε το νέο πλήγμα σε βάρος του κλάδου και ζητούμε άμεσα την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

    Διευκρίνισε δε, ότι η ΠΕΚ ζητά συνάντηση με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στον κλάδο και να «φέρουν τα θέματα προς συζήτηση στη Βουλή».

    [07] Eπιδείνωση του καιρού στην Αθήνα από το απόγευμα

    Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική αναμένεται από σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

    Ήδη αργά τη νύχτα το καιρικό σκηνικό στην Ελλάδα άλλαξε με καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο.

    Σήμερα τα φαινόμενα επεκτάθηκαν στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Στην Αττική οι καταιγίδες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από το απόγευμα και θα ενταθούν κυρίως αύριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο «δεν θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, καθώς πνέουν νοτιάδες».

    Για την επιδείνωση του καιρού η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο κ. Λάλος: «Έχουμε δύο ειδών έκτακτα δελτία, των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επιδείνωσης καιρού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δελτίο αφορούσε στην επιδείνωση καιρού, καθώς δεν πρόκειται για μια γενικευμένη κακοκαιρία, αλλά για μια ενημέρωση ώστε να προσέχει ο κόσμος.

    Από την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

    [08] Κλειστό αύριο βράδυ τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας

    Κλειστός θα είναι αύριο βράδυ ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα, από τον ανισόπεδο κόμβο "Τρίπολη Νότια'' στην χιλιομετρική θέση 166,300, έως και τον ανισόπεδο κόμβο "Αθήναιου'' στη χιλιομετρική θέση 178,100 και στις δύο κατευθύνσεις, με σκοπό την ασφαλή διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας στη σήραγγα Καλογερικού.

    Συγκεκριμένα, ο ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο θα γίνει, αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 και από ώρα 22.00 έως την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 06.00.

    Σε όλη τη διάρκεια του παραπάνω αποκλεισμού, η κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων, "Τρίπολη Νότια'' και "Αθήναιου'' και στις δύο κατευθύνσεις, θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.

    [09] Ενισχύεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, δηλώνει ο Χρ. Σταϊκούρας

    Αύξηση 24% έναντι του στόχου σημείωσαν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, «τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενισχύουν την εκτίμηση ότι το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι τον μήνα Οκτώβριο τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν πολύ καλύτερα από τους στόχους».

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 750 εκατ. ευρώ ή 24% έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Η υπέρβαση του στόχου παρατηρείται για 4ο συνεχόμενο μήνα. Με αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου, τα φορολογικά έσοδα να κινούνται πλέον υψηλότερα από τους στόχους».

    Όπως τονίζεται, «έτσι, με την πράγματι επώδυνη συμβολή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η χώρα προσεγγίζει τους δημοσιονομικούς της στόχους».

    [10] Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης τουλάχιστον 700 εργαζομένων ανακοίνωσε η Eurobank

    Με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 700 υπαλλήλων της, η Eurobank ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων.

    «Οι ιδιαίτερα κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθιστούν απαραίτητη την περαιτέρω προσαρμογή του Ομίλου στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τις λεπτομέρειες του σχετικού προγράμματος.

    Το πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι του διευρυμένου Ομίλου (τράπεζα Eurobank και θυγατρικές Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Proton Bank) με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και με τελευταία συνεχή υπηρεσία στον Όμιλο πάνω από 18 μήνες κατά την 1.11.2013, όπως και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που πληρούν την παραπάνω χρονική προϋπόθεση υπηρεσίας.

    [11] Η «έξυπνη εξειδίκευση» το στοίχημα για την ανάπτυξη

    Η «έξυπνη εξειδίκευση» είναι το στίγμα που έδωσε για την νέα προγραμματική περίοδο ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

    Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε χαρακτηριστικά:

    «Στόχος μας, είναι να προωθήσουμε την οικονομία και για αυτό, θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια των Περιφερειών να απηχούν αυτήν τη στόχευση. Αυτό που ζητάμε από τις Περιφέρειες είναι μία στρατηγική για την 'έξυπνη εξειδίκευση', η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα για τον Τουρισμό, τον Αγροτικό Διατροφικό Τομέα, ακόμη και την Υγεία.

    Όλα αυτά, βρίσκονται σε επίπεδο συζήτησης, πρέπει όμως, να καταλήξουμε στη χρυσή τομή, στην ισορροπία, η οποία θα μας επιτρέψει αφενός να έχουμε τις υποδομές και αφετέρου να προχωρήσουμε στη στήριξη των επιχειρήσεων. Βεβαίως, είναι απαραίτητα να γίνουν έργα υποδομών. Πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε συμμετρική συγκέντρωση και στόχευση των κονδυλίων για καλύτερα αποτελέσματα».

    Ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι για τη νέα περίοδο, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «θέλουν τα διαρθρωτικά Ταμεία να επικεντρωθούν περισσότερο στη στήριξη και προώθηση της οικονομίας μέσα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι για την επόμενη περίοδο, 2014- 2020, η βούληση είναι να διπλασιαστούν οι πόροι, δηλαδή από 70 δισ., να φτάσουν τουλάχιστον στα 140 δισ., ώστε να προωθηθεί η οικονομία στις Περιφέρειες.

    Ο Γιοχάνες Χαν, απέδωσε τα εύσημα στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη σωστή χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων και την απορρόφησή τους.

    [12] Ανάκαμψη 0,6% και μείωση ανεργίας στο 26%, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2014

    Στο 4% αναμένεται να υποχωρήσει η ύφεση το 2013 από 6,4% το 2012, ενώ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2014 στο +0,6% η οποία θα παγιωθεί το 2015 στο 2,9%, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στις εαρινές προβλέψεις του Μαΐου, η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση 4,2% το 2013 και ανάκαμψη 0,6% το 2014.

    Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,4% (στις προβλέψεις του Μαΐου γινόταν λόγος για ύφεση επίσης -0,4%) και το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη +1,1% (1,2% στις προηγούμενες προβλέψεις) και 1,7% το 2015. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι μηδενική ανάπτυξη το 2013, +1,4% το 2014 και 1,9% το 2015.

    Αρνητική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 17,7% το 2011 και το 24,3% το 2012, στο 27% το 2013 (27% ανέφεραν επίσης οι προβλέψεις του Μαΐου ), ενώ μείωση θα παρατηρηθεί από το 2014 με 26% η οποία θα συνεχιστεί το 2015 (24%).

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 13,5% το 2013 (λόγω της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών) και να μειωθεί στο 2% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

    Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι, από 156,9% το 2012 θα αυξηθεί στο 176,2% το 2013 για να μειωθεί στο 175,9% το 2014 και στο 170,9% το 2015.

    Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις θα υπάρξει αποπληθωρισμός -0,8% το 2013 και -0,4% το 2014, ενώ το 2015 αναμένεται πληθωρισμός 0,3%.

    [13] Ξεκίνησαν οι κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα

    Με «άγνωστο Χ» το προσδιοριζόμενο από την τρόικα ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψή του, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ενώ απών είναι ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

    Χαρακτηριστικό των συνεχών αυξομειώσεων του ύψους του «κενού», είναι το γεγονός ότι αίφνης χθες το απόγευμα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν από την τρόικα πως το δημοσιονομικό κενό ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα, όμως, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε «δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό για το 2014 υπολογίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

    Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται προς συζήτηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων 500- 700 εκατ. ευρώ, τα οποία κυρίως θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

    Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι, ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

    Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστική η δήλωσή του, χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

    Η ατζέντα των συζητήσεων, όμως, θα έχει πληθώρα «καυτών» θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η συνέχιση της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον Ιούλιο), το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017 (η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει ένα προσχέδιο στην τρόικα), ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση των περισσοτέρων φόρων υπέρ τρίτων, οι περικοπές κρατικών δαπανών, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης, κ.ά.

    Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι «επίπονες», εν όψει και των τριών «κομβικών ημερομηνιών» που ακολουθούν: Στις 14 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 21 του μηνός πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, κάποια από τα «καυτά» θέματα να παραμείνουν ανοικτά και τον Δεκέμβριο ή ακόμη και τον Ιανουάριο 2014. Προσθέτουν, όμως, ότι πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του γ΄ και δ΄ τριμήνου 2013 και να αποπληρωθούν οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

    [14] Ανακαλύφθηκε το πτώμα του ένοπλου που άνοιξε πυρ στο εμπορικό κέντρο του Νιού Τζέρσεϊ

    Το πτώμα του ένοπλου που πυροβόλησε στο εμπορικό κέντρο του Νιού Τζέρσεϊ ανακαλύφθηκε από την αστυνομία σε κατάστημα του κέντρου λίγες ώρες μετά την εκκένωση και τον αποκλεισμό του Garden State Plaza στο Πάραμους, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος αυτοπυροβολήθηκε, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο CNN.

    Επιμέλεια: Ε. Κωστάκη

    [15] Δημιουργήθηκε ο ιστότοπος MafiaLeaks για να καταγγέλλεται η δράση του οργανωμένου εγκλήματος

    Μια ομάδα Ιταλών πληροφορικών αποφάσισε να λανσάρει ένα νέο ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον MafiaLeaks, στόχος του οποίου είναι να επιτρέψει να καταγγέλλεται άφοβα η δράση του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

    Ο ιστότοπος αυτός, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία σήμερα από τις 13:45 (ώρα Ελλάδας), θα επιτρέπει "να καταγγέλλονται ανωνύμως μαφιόζικες δραστηριότητες, προστατεύοντας αυτούς που στέλνουν τις πληροφορίες", γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται έναν από τους πληροφορικούς.

    Ο ιστότοπος απευθύνεται συνεπώς στα θύματα της μαφίας, για παράδειγμα σ' αυτούς που δέχονται εκβιασμούς, αλλά επίσης σε πρώην μαφιόζους που θέλουν να συνεργασθούν με τη δικαιοσύνη, ή σε απλούς πολίτες που γνωρίζουν για μαφιόζικες δραστηριότητες.

    [16] Αργεντινή: Βρέθηκαν 1.500 απόρρητα έγγραφα από την περίοδο της δικτατορίας

    Απόρρητα έγγραφα από την περίοδο της δικτατορικής διακυβέρνησης της Αργεντινής (1976-1983) βρέθηκαν μέσα σε μία εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του αρχηγείου της Αεροπορίας στο Μπουένος Άιρες, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται κυβερνητικά σχέδια για μέχρι το 2000 και πολλές "μαύρες λίστες" με τα ονόματα διανοούμενων και καλλιτεχνών, ανακοίνωσε ο Αγκουστίν Ρόσι.

    Τα έγγραφα περιλαμβάνουν και οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να διαψεύσει τις διεθνείς καταγγελίες περί απαγωγών αντιφρονούντων. Στα έγγραφα καταγράφονται και οι συνεισφορές της ένωσης τραπεζών στην στρατιωτική κυβέρνηση.

    [17] Η Ινδία εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Άρη

    Η Ινδία εκτόξευσε σήμερα τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Αρη, με στόχο να θέσει σε τροχιά διαστημόπλοιο γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη" σε μία πρώτη δοκιμή μίας τεχνολογίας φθηνού κόστους που ελπίζει ότι θα βοηθήσει την είσοδό της στο κλαμπ των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κούρσα του διαστήματος.

    Ο ινδικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη νοτιο-ανατολική ακτή της Ινδίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, θα χρειαστεί 300 ημέρες για να φτάσει στον Αρη και θα αναζητήσει μεθάνιο και στοιχεία μετάλλων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

    Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν στείλει μέχρι σήμερα διαστημόπλοια που είτε έχουν εισέλθει σε τροχιά ή έχουν προσεδαφισθεί στον 'Αρη.

    Εάν επιτύχει, το κόστους μόλις 4,5 δισεκατομμυρίων ρουπιών (73 εκατομμυρίων δολαρίων) ινδικό πρόγραμμα με την επωνυμία Mars Orbiter Mission θα τονώσει την ινδική εθνική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα έπειτα από την αποτυχία της αντίστοιχης διαστημικής αποστολής της Κίνας το 2011.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [18] Ο Σάκης Τσιώλης αναλαμβάνει τον ΠΑΣ Γιάννινα

    Ο Σάκης Τσιώλης είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός θα πάρει τη θέση του Σάββα Παντελίδη, ο οποίος απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα «πληρώνοντας» τις διαδοχικές ήττες της ομάδας στο πρωτάθλημα, αλλά και τον αποκλεισμό από τον Αιγινιακό στο κύπελλο. Σήμερα το απόγευμα (18:00) θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Χριστοβασίλη.

    Συνεργάτες του νέου προπονητή θα είναι οι Λάζαρος Κυριλίδης (βοηθός προπονητή), Βαγγέλης Τσιώλης (βοηθός προπονητή, σκάουτερ- υπεύθυνος ανάλυσης αγώνων) και Κοσμάς Στράτος (γυμναστής). Στην ομάδα παραμένουν, με την σύμφωνη γνώμη του προπονητή, οι Γιώργος Γεωργουλόπουλος (βοηθός προπονητή) και Χρήστος Τσελιόπουλος (προπονητής τερματοφυλάκων). Nτεμπούτο ο 54χρονος προπονητής θα κάνει το Σάββατο στο εντός έδρας ματς με τον ΟΦΗ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 November 2013 - 11:30:29 UTC