Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καψής: Όχι σε μέτρα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της παρανομίας στις άδειες των καναλιών
  • [03] Η λογοδοσία της τρόικας στην Ευρωβουλή, στο επίκεντρο της συνάντησης Ευ. Βενιζέλου-Μ. Σουλτς
  • [04] Έγιναν οι κηδείες του Γ. Φουντούλη και του Μ. Καπελώνη
  • [05] Σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις έχει η μείωση των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις στο Δημόσιο, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ
  • [06] Απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα
  • [07] Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: Στηρίζουν το ευρώ οι Έλληνες
  • [08] Οι παρακολουθήσεις της NSA είναι «σκανδαλώδεις» και «πιθανόν παράνομες», δηλώνει ο επικεφαλής της Google
  • [09] «Καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι "άσπρο ή μαύρο"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θ. Μοσχόπουλος

  • [01] Π. Καψής: Όχι σε μέτρα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή

    Την ανάγκη να μην υπάρξουν μέτρα που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στη χώρα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής.

    «Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, τα σημάδια είναι ορατά και θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος αν η τρόικα ξαναδημιουργούσε αυτό το πρόβλημα, που είχε ξαναδημιουργηθεί και παλιότερα με την υπερβολική λιτότητα που τελικά είναι αντιπαραγωγική» σημειώνει ο κ. Καψής και προσθέτει ότι δεν πρέπει επίσης να υπάρξουν μέτρα που «θα βάλουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος -αν θέλετε- για τη χώρα είναι να υπάρξει μια τέτοιου είδους αμφισβήτηση. Άρα, πράγματι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει τους εταίρους για την ορθότητα της δικής της γραμμής.. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια, ούτε περιθώρια μεγάλα για αυξήσεις φόρων».

    [02] Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της παρανομίας στις άδειες των καναλιών

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι θέλει να διατηρήσει το καθεστώς της απόλυτης παρανομίας που επικρατεί επί σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο, με την παραχώρηση, χωρίς καμιά προϋπόθεση και με το πρόσχημα της προσωρινότητας, των νέων αδειών, όσων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών λειτουργούσαν μέχρι την 31 Αύγουστου του 2013.

    Πρόκειται για άλλη μια παραχώρηση στη διαπλοκή που αποτέλεσε εξάλλου και τον μοναδικό «σύμμαχο» των μνημονιακών κυβερνήσεων στο έργο της κοινωνικής ισοπέδωσης που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο- δώρο στους καναλάρχες, τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει, ότι «η αυριανή στάση της κυβέρνησης θα είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε για το πώς τελικά αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των νόμων και αν αυτοί ισχύουν για όλους».

    [03] Η λογοδοσία της τρόικας στην Ευρωβουλή, στο επίκεντρο της συνάντησης Ευ. Βενιζέλου-Μ. Σουλτς

    Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια) για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής) Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουλτς.

    [04] Έγιναν οι κηδείες του Γ. Φουντούλη και του Μ. Καπελώνη

    Σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, κηδεύτηκε στις 15:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Ηράκλειο ο ένας εκ των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Φουντούλης, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στο Ν. Ηράκλειο.

    Η οικογένεια του Γιώργου Φουντούλη δεν επιθυμούσε να παραβρεθεί κανένας πολιτικός από κανένα κόμμα στην κηδεία του παιδιού τους και ζήτησαν, αντί στέφανου, να ενισχυθεί το Σικιαρίδειο Ίδρυμα, στο οποίο φοιτά η αδερφή του Γιώργου, Ειρήνη.

    Η κηδεία του έτερου δολοφονηθέντα, Μανώλη Καπελώνη, πραγματοποιήθηκε στις 11:00, στην περιοχή της Αρτέμιδας.

    [05] Σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις έχει η μείωση των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις στο Δημόσιο, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ

    Σοβαρές επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης, στο δικαίωμα των πολιτών για βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στην αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας, το οποίο σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,6% έχουν, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, οι βίαιες συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις προσωπικού.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία «τραγική». Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο ΙΚΑ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.759 μεταξύ της τριετίας 2010-2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930.

    Αντίστοιχη είναι η μείωση του προσωπικού στα Πανεπιστήμια και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (κατά 50% το τελευταίο διάστημα, από 14.000 σε 7.000, ενώ υπάρχουν και επιπλέον διαθεσιμότητες 1.400 από τα 7.000 άτομα που υπηρετούν σήμερα).

    Στον χώρο της Παιδείας τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν και στην κατάργηση τομέων και κλάδων, καθώς και στις 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής- επαγγελματικής εκπαίδευσης.

    Χαρακτήρισαν επίσης την κατάσταση στον χώρο της Υγείας «δραματική» και υποστήριξαν ότι «έχουν ήδη κλείσει οκτώ νοσοκομεία και στον δεύτερο κύκλο θα κλείσουν περί τα 40 νοσοκομεία στην Περιφέρεια εφόσον από το μνημόνιο προβλέπεται ότι από τα 132 νοσοκομεία, θα μείνουν μόνον 80. Αντίστοιχη είναι και η μείωση των δαπανών για τον εν λόγω κλάδο. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στην τριετία υπήρξε μείωση 1,1 δισ. των κονδυλίων για την υγεία και για το 2014 σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, η οποία μεταφέρεται στις πλάτες των πολιτών, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε μια εποχή μάλιστα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

    [06] Απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα

    Αμφίθυμοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απογοητευμένοι από την πολιτική και απαισιόδοξοι ως προς το εργασιακό τους μέλλον, εμφανίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της VPRC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή. Παράλληλα, αισιοδοξούν ότι η ποιότητα της ζωής τους θα είναι καλύτερη σε πέντε χρόνια.

    «Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας "Η Ευρώπη των νέων".Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στην «επιτακτική ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις».

    Η έρευνα της VPRC για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής Αγωγής έγινε σε δύο επίπεδα:

    - Πέρυσι και εκ νέου εφέτος, με τα ίδια ερωτήματα, ώστε να καταγραφούν οι διακυμάνσεις στις απόψεις των νέων μέσα σε ένα έτος.

    - Εφέτος με νέα ερωτήματα, που αφορούν κυρίως τις προβολές των νέων για το μέλλον τους, αλλά και τις απόψεις τους για το αν και πόσο σύντομα διαβλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Τα δείγμα που επιλέχθηκε ήταν κυρίως μαθητές των τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου (700 άτομα) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν:

    - Οι νέοι στην Ελλάδα είναι χωρισμένοι «στα δύο» σχετικά με την εγγύτητα της εξόδου απότην οικονομική κρίση.Ένα ποσοστό 56% απαντάει «μάλλον όχι» στο ερώτημα εάν πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 43% απαντάει «μάλλον ναι».

    - Ενδεικτικό είναι το «όχι» που απαντάει το 83% του δείγματος στο ερώτημα «πιστεύεις ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ;»Πέρυσι στην απάντηση «όχι» συγκεντρώθηκε το 75% των ερωτηθέντων.

    - Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα, βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της. Πάντως, ένα 36% του δείγματος θεωρεί το όραμα της ΕΕ ακόμη και σήμερα ισχυρό.

    [07] Γουόλ Στριτ Τζέρναλ: Στηρίζουν το ευρώ οι Έλληνες

    Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζουν το ευρώ, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, όπου, επίσης, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «η υφιστάμενη κρίση στην Ελλάδα, ίσως, είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σ' ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο κράτος».

    Ενόψει της νέας αποστολής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι διαθέτει πλέον «ισχυρά επιχειρήματα» για μια πιο ελαστική αντιμετώπιση εκ μέρους των δανειστών της. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία εξετάζονται υπό θετικό πρίσμα: η οικονομία αναμένεται από πολλούς να συρρικνωθεί φέτος λιγότερο από 4%, συγκριτικά με παλαιότερη πρόβλεψη του ΔΝΤ -τον περασμένο Ιούνιο, που έκανε λόγο για ποσοστό της τάξεως του 4,2%- ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014. Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πλέον πεπεισμένη ότι θα παρουσιάσει φέτος μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της πριν την αποπληρωμή τόκων, γεγονός που θα αποτελέσει αξιοσημείωτη μεταστροφή από το έλλειμμα ύψους 15% το 2008.

    Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, σύμφωνα με την Alpha Βank, η ανεργία μοιάζει να σταθεροποιείται και το εργατικό κόστος ανά ώρα κυμαίνεται πλέον κατά 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της περασμένης δεκαετίας. Από την πλευρά τους, αναφέρει η εφημερίδα, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η τρόικα πρέπει να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα αγωνιζόμενη για μεταρρυθμίσεις και διατηρώντας την πίστη της στην ελευθερία των αγορών και στη δημοκρατία.

    [08] Οι παρακολουθήσεις της NSA είναι «σκανδαλώδεις» και «πιθανόν παράνομες», δηλώνει ο επικεφαλής της Google

    Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Inc Έρικ Σμιτ δήλωσε ότι η εκτεταμένη κατασκοπεία των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα κέντρα δεδομένων της επιχείρησής του είναι σκανδαλώδης, εξοργιστική και πιθανόν παράνομη, εάν αληθεύει, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal.

    «Είναι αληθινά εξοργιστικό το ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έψαχνε στα κέντρα δεδομένων της Google, εάν αυτό αληθεύει», δήλωσε ο Σμιτ σε συνέντευξη που παραχώρησε.

    «Τα βήματα τα οποία η οργάνωση προτίθετο να κάνει χωρίς ορθή κρίση για να εκτελέσει την αποστολή της και δυνητικά να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή ανθρώπων- δεν είναι εντάξει. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι αυτό (το ότι γίνονταν οι παρακολουθήσεις) είναι δυνατόν και υπάρχουν και άλλες αποκαλύψεις που έρχονται», τόνισε ο Σμιτ.

    [09] «Καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι "άσπρο ή μαύρο"» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θ. Μοσχόπουλος

    Μία ιστορία που ταλαντεύεται ανάμεσα στα στερεότυπα των παραμυθιών και τις ανατροπές της πραγματικότητας, είναι αυτή που αφηγείται η νέα όπερα και για παιδιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει», σε μουσική Νίκου Κηπουργού και ποιητικό κείμενο και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, η οποία κάνει πρεμιέρα το ερχόμενο Σάββατο, 9 Νοεμβρίου. «Θεωρώ ότι είναι παιδαγωγικά πολύ ορθό το να μην παραμυθιάζεις ένα παιδί, αλλά να χρησιμοποιείς το παραμύθι για να το μυήσεις σε έναν "σχετικισμό" που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που είναι η πραγματική ζωή» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μοσχόπουλος και προσθέτει: «Καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά ότι τα πράγματα στη ζωή δεν είναι "άσπρο ή μαύρο"».

    Έχοντας περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο παιδικό θέαμα, ο κ. Μοσχόπουλος έχει καταλήξει ότι στο παιδικό θέαμα, ένα παιδί πρέπει να το αντιμετωπίζει κανείς ως ισότιμο. «Άλλο η παιδικότητα, άλλο "παιδισμός"» λέει χαρακτηριστικά. «Η αθωότητα, το χιούμορ, ο υπαινιγμός και ένα σωρό άλλα πράγματα ανήκουν στην παιδικότητα, αλλά όχι στον "παιδισμό", με τον οποίο υποβιβάζεται ο θεατής μου, το παιδί, και του συμπεριφέρομαι σαν να είναι χαμηλότερου νοητικού επιπέδου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 November 2013 - 15:30:23 UTC