Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της"
  • [02] Την Πέμπτη ενώπιον του ανακριτή ο Γ. Ρουπακιάς
  • [03] Εκπνέει η προθεσμία για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ
  • [04] "Καμπάνες" από το αυτόφωρο σε καταληψίες μαθητές
  • [05] Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος που εξαπατούσε πολίτες
  • [06] "Στρατηγική συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας"
  • [07] ΔΝΤ: Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα το 2014
  • [08] ΤτΕ: Πτώση 31,1% στις τιμές των κατοικιών

  • [01] "Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της"

    "Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Πέρες τον συνεχάρη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του νεοναζισμού λέγοντας ότι καλώς δεν άφησε να σπιλώσουν της ιστορία της δημοκρατικής χώρας. Τον συνεχάρη όμως και για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και προσκήνυσε τον Πανάγιο Τάφο. Κατά την συνάντηση στο Πατριαρχείο ο κ. Θεόφιλος του απέδωσε τα διάσημα και τον μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε "καταλαγή, ειρήνη και αγάπη και ευχήθηκε στον Πατριάρχη δύναμη για να συνεχίσει το έργο του", σημειώνοντας ότι "είμαστε δίπλα σας και όλοι εδώ παίρνουμε δύναμη, ο αγώνας σας είναι πολυσήμαντος".

    Στις 8:00 ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο Ελληνο-ισραιλινό επιχειρηματικό φόρουμ.

    Διαβάστε επίσης:

    "Στρατηγική" η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ

    [02] Την Πέμπτη ενώπιον του ανακριτή ο Γ. Ρουπακιάς

    Ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής θα μεταχθεί την Πέμπτη, ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

    Ο προσωρινά κρατούμενος με ένταλμα της ανακρίτριας Πειραιά για τη δολοφονία του μουσικού, καλείται από τον Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς να απολογηθεί για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από όλο το υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτές της υπόθεσης, φαίνεται ενεργή συμμετοχή του Ρουπακιά στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αξιολογούνται καταθέσεις που αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος έχει εμπλακεί και σε άλλες «επιχειρήσεις της ΧΑ».

    Ενώπιον του ανακριτή απολογήθηκε νωρίτερα σήμερα συμπληρωματικά, ο ήδη προσωρινά κρατούμενος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Άγγος.

    Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε το Σάββατο και στη δικογραφία του αποδίδεται κρίσιμος ρόλος τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, καθώς είναι αυτός που φέρεται να κινητοποίησε τα «Τάγματα Εφόδου». Ο Άγγος το Σάββατο και αφού κρίθηκε προφυλακιστέος ζήτησε ο ίδιος να επανέλθει στον ανακριτή της υπόθεσης.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν στη σημερινή πολύωρη παραμονή του στο ανακριτικό γραφείο, τροποποίησε την αρχική του απολογία ή συμπλήρωσε τους πρώτους ισχυρισμούς του. Σύμφωνα, πάντως, με την υπεράσπισή του, ο κατηγορούμενος θα υποβάλλει αύριο αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης με όρους.

    Οι ανακριτές της υπόθεσης εξετάζουν με προσοχή δεκάδες αιτήματα προσώπων από όλη την Ελλάδα που ζητούν να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, ώστε να αξιολογηθούν εκείνα που θα κληθούν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία για την πορεία της υπό διερεύνηση υπόθεσης.

    Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, σήμερα ζήτησαν τόσο από το ΣΔΟΕ, όσο και από την Αρχή Καταπολέμησης για το «ξέπλυμα χρήματος» πλήρη οικονομικό έλεγχο με άνοιγμα λογαριασμών για το κόμμα και τους κατηγορούμενους βουλευτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθη, για δεύτερη φορά, 32χρονος, για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

    [03] Εκπνέει η προθεσμία για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ

    Ανεβαίνει ο υδράργυρος στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς αύριο, Τετάρτη, λήγει η προθεσμία υποβολής στο ΑΣΕΠ από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων των καταλόγων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

    Στις διοικήσεις των οκτώ πανεπιστημίων έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας από την περασμένη εβδομάδα. Επιστολή απέστειλε και ο υπουργός Παιδείας, ενώ ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία οι διοικήσεις καλούνταν να παραδώσουν τα στοιχεία εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί.

    Η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, ωστόσο, κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ.

    Ως εκ τούτου, αναμένεται να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών για παράβαση καθήκοντος, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν ποινικά και οι πρυτανικές αρχές επειδή αμέλησαν να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ώστε να λειτουργήσουν τα ιδρύματα που διευθύνουν.

    «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί. Κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας» τόνιζαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    [04] "Καμπάνες" από το αυτόφωρο σε καταληψίες μαθητές

    Με ποινή φυλάκισης 20 ημερών ο καθένας, τιμωρήθηκαν τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου, ενώ με ποινή 4 μηνών φυλάκισης ο καθένας τιμωρήθηκαν άλλοι τρεις εξωσχολικοί νεαροί, από το αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας.

    Σε όλους δόθηκε τριετής αναστολή της ποινής.

    Παράλληλα αθωώθηκαν δύο μαθητές, αφού αποδείχθηκε ότι δεν είχαν σχέση με τις καταλήψεις.

    [05] Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος που εξαπατούσε πολίτες

    Ως υπάλληλος της ΕΥΠ ή του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής εμφανιζόταν σωφρονιστικός υπάλληλος και εξαπατούσε πολίτες, με πρόσχημα ότι μπορούσε να μεσολαβήσει στον ΟΔΔΥ για να αγοράσουν αυτοκίνητα, αποσπώντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Πρόκειται για 35χρονο, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του, από τον Δεκέμβριο του 2012, για διάφορα αδικήματα.

    Ο 35χρονος συνελήφθη χθες στον Άγιο Δημήτριο Αττικής από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που τον παγίδευσαν μετά από καταγγελία 30χρονου, ο οποίος αντελήφθη την απάτη και ενημέρωσε τις αρχές.

    Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος έχει εξαπατήσει, από το 2011, 26 άτομα από τα οποία απέσπασε συνολικά περισσότερα από 176.000 ευρώ.

    [06] "Στρατηγική συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας"

    «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας αποτελεί συνέχεια του τριμερούς μνημονίου στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας ώστε οι τρεις χώρες να αποτελέσουν μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης σε τηλεφωνική του επικοινωνία από το Τελ Αβίβ.

    Το κείμενο που υπογράψαμε, όπως διατυπώθηκε βάζει ισχυρά θεμέλια για μακροπρόθεσμη συνεργασία στην ενέργεια, η οποία αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην οικονομία της ΕΕ, προσθέτει ο κ. Μανιάτης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής αποστολής από το σύνολο της δουλειάς που έγινε κατά την επίσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνένωση δυνάμεων των δύο πλευρών στους τομείς-πέραν της ενέργειας- της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της παιδείας, του τουρισμού και σημείωσε ότι «οι καρποί αυτής της συνεργασίας θα γίνουν σύντομα ορατοί στους πολίτες».

    Τέλος στέλνοντας ένα ευρύτερο μήνυμα, είπε ότι «μ' αυτό τον τρόπο πρέπει να δουλεύουμε με όλους τους γείτονές μας προκειμένου οι διαδικασίες των συνεργασιών να φέρουν ειρήνη και ευημερία στους λαούς της περιοχής».

    [07] ΔΝΤ: Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα το 2014

    Η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από ύφεση 4,2% φέτος, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

    Στο κεφάλαιο για την ισορροπία του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της Ευρωζώνης, η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι «χρειάζεται να συνεχισθεί η προσαρμογή από τις ελλειμματικές χώρες (σ.σ. η "εσωτερική υποτίμηση") για να τονωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητά τους και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση μεγάλων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους , καθώς οι οικονομίες τους θα ανακάμπτουν».

    Η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει ήδη προσαρμογή μέσω της μείωσης του κόστους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις ελλειμματικές χώρες από τότε που άρχισαν την προσαρμογή τους με πιο μεγάλες προσαρμογές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στη βάση κερδών στην παραγωγικότητα και μειώσεων των μισθών». Κατά την πορεία αυτών των προσαρμογών κόστους, σημειώνει το ΔΝΤ, «η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές των εξαγόμενων προϊόντων άρχισε να βελτιώνεται, αλλά συγκρατημένα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και σε κάποιο βαθμό και την Ισπανία αυξήθηκαν τα περιθώρια των εξαγωγέων από την έναρξη της κρίσης». Αυτό σημαίνει, προσέθεσε το Ταμείο, ότι «οι επιχειρήσεις στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων άρχισαν να αυξάνουν και πάλι την κερδοφορία τους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα αυτού και να στρέψει την παραγωγή προς αυτόν».

    [08] ΤτΕ: Πτώση 31,1% στις τιμές των κατοικιών

    Υποχώρηση 31,1% παρουσίασαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσίασε σήμερα στο 8ο Business Forum του περιοδικού RE+D ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας κτηματαγοράς της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι τιμές στην περιφέρεια και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

    Ειδικότερα, στην Αθήνα οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 32%, στη Θεσσαλονίκη 38,8%, στην Πάτρα 22,4%, στη Λάρισα 28,2% και στο Ηράκλειο 21,9%.

    Σε πραγματικούς όρους, δηλαδή εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων έχει ανέλθει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα σε 37,9%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 October 2013 - 16:30:25 UTC