Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] De Tijd: Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014
  • [02] Η Alitalia κινδυνεύει με χρεoκοπία
  • [03] Καθυστερεί η ανέγερση του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου
  • [04] Ναπολιτάνο: Παρέμβαση του κοινοβουλίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών
  • [05] "Διαπραγματεύσεις μόλις επαναλειτουργήσει το κράτος"

  • [01] De Tijd: Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014

    Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής καχεξίας, αναφέρει ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή De Tijd υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014».

    Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές υπολογίζουν βάσιμα ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών και των σοσιαλιστών «βλέπει τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα σιγά σιγά να διαλύονται», καθώς προσβλέπει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά «πέτρινα» χρόνια.

    Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις -κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του προϋπολογισμού- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα βίωσε μια επώδυνη ύφεση με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. «Ωστόσο», ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, «τώρα ήλθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών μας, καθώς για πρώτη φορά γίνεται ορατή η έξοδος από την κρίση».

    [02] Η Alitalia κινδυνεύει με χρεoκοπία

    Η ζημιογόνος και καταχρεωμένη ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία συμφωνία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εντός των επομένων δύο εβδομάδων, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή.

    Η Alitalia έχει ανάγκη από περίπου 500 εκατ. ευρώ για να παραμείνει σε λειτουργία και να επενδύσει σε ένα νέο βιώσιμο επιχειρησιακό στρατηγικό πρόγραμμα, υπογραμμίζουν οι αναλυτές, δεδομένου ότι έχει συσσωρεύσει απώλειες σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ και μεταφέρει ένα ισόποσο χρέος από την εποχή που είχε διασωθεί από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2009.

    Οι κύριοι μέτοχοί της, μία ομάδα 21 επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται ο τραπεζικός κολοσσός Intesa Sanpaolo και η διαχειρίστρια αυτοκινητοδρόμων Atlantia, θα ψηφίσουν σχετικά με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί τουλάχιστον η επιχειρησιακή λειτουργία του αερομεταφορέα έως ότου επιτευχθεί μία νέα τραπεζική χρηματοδότησή της και μία μακροπρόθεσμη λύση για το οικονομικό της άχθος.

    Επιπλέον, η Alitalia έχει καθυστερήσει στις πληρωμές της για καύσιμα, όπως ενημερώνουν οι προμηθευτές της, και ο στόλος της κινδυνεύει να καθηλωθεί. «Σε τέσσερις, με πέντε, ημέρες κινδυνεύει να μην μπορεί να πετάξει», δήλωσε μία κυβερνητική πηγή.

    [03] Καθυστερεί η ανέγερση του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου

    Η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας ενδέχεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καλά ενημερωμένη πηγή, καθώς προβάλουν πολλά γραφειοκρατικά προσκόμματα για το έργο αυτό, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί προσωπικά το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο έχει σκοπό να μειωθεί η εξάρτησή της από τις ακριβές εισαγωγές υδρογονανθράκων, εισφέροντας το 10% της ενέργειας που καταναλώνει η Τουρκία ως το 2023.

    Όμως ο πρώτος σταθμός, σχεδιαζόμενης ισχύος 4.800 μεγαβάτ (MW), που ανεγείρει η Rosatom της Ρωσίας, ήδη παρουσιάζει καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Ο πρώτος αντιδραστήρας του εργοστασίου θεωρείται απίθανο να τεθεί σε λειτουργία το 2019 όπως προβλεπόταν.

    Η έναρξη της παραγωγής "το 2019 δεν είναι δυνατή. Πιθανότερο είναι (να αρχίσει) το 2020", είπε μία πηγή. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι απαιτείται μια περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας 6-12 μηνών πριν καταστούν πλήρως επιχειρησιακοί οι αντιδραστήρες αυτοί.

    Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων στο εργοστάσιο Άκουγιου της Μερσίνης στη νότια Τουρκία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στα μέσα του 2015 και ως το 2023 ?με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα? θα πρέπει να λειτουργούν και οι τέσσερις αντιδραστήρες του. Όμως ακόμη οι ανάδοχοι του έργου δεν έχουν λάβει καν οικοδομικές άδειες.

    Η έκθεση της Rosatom για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον, η οποία θα πρέπει παράλληλα να εγκριθεί από τις τουρκικές αρχές, χρειάστηκε να υποβληθεί εκ νέου στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο, μήνες μετά την καθορισμένη προθεσμία.

    Χωρίς αυτή την έγκριση η Atomstroyexport, η βασική κατασκευάστρια που έχει επιλέξει η Rosatom για τους αντιδραστήρες, δεν μπορεί να κηρύξει διαγωνισμούς για τις υπεργολαβίες αξίας 7,5 - 8 δισεκ. δολαρίων.

    [04] Ναπολιτάνο: Παρέμβαση του κοινοβουλίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών

    Παρέμβαση του κοινοβουλίου για να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών, ζήτησε ξανά ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

    «Η Ιταλία έχει βρεθεί διεθνώς σε ταπεινωτική θέση, εξαιτίας της παραβίασης των αρχών για την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων» τόνισε ο Ναπολιτάνο σε μήνυμά του προς τη βουλή και τη γερουσία.

    Ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε «να μειωθεί άμεσα ο υπερπληθυσμός των φυλακών», χρησιμοποιώντας «την οδό της αποποινικοποίησης αδικημάτων και της κατ' οίκον κράτησης» αλλά λαμβάνοντας υπόψη, παράλληλα, την δυνατότητα «ψήφισης αμνηστίας, ολικής η μερικής».

    Στις ιταλικές φυλακές κρατούνται 67.437 πρόσωπα, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 45.821.

    Σχολιαστές συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι μια «πράξη ευσπλαχνίας» του ιταλικού κοινοβουλίου, θα μπορούσε να ευνοήσει και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    [05] "Διαπραγματεύσεις μόλις επαναλειτουργήσει το κράτος"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε σήμερα στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικάνους μόλις επαναλειτουργήσει το ομοσπονδιακό κράτος και αρθεί η απειλή της στάσης πληρωμών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Μπένερ, καθώς συνεχίζει να μη σημειώνεται πρόοδος στα θέματα αυτά.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Μπένερ να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί «μια έγκαιρη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους χωρίς ιδεολογικές προϋποθέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

    «Ο Ομπάμα σημείωσε ότι μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να αυξήσει το όριο του χρέους και ότι αν αυτό δεν συμβεί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας» πρόσθεσε στην ανακοίνωση αυτή η αμερικανική προεδρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 October 2013 - 18:30:20 UTC