Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή τα πρώτα ονόματα ψυχιάτρων - νευρολόγων που υπέγραψαν πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας
  • [02] Ντάνιελ Κον Μπεντίτ: Διορθώστε τα λάθη σας προς την Ελλάδα
  • [03] «Προτεραιότητα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι η προσέλκυση επενδύσεων»
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία η παραίτηση βουλευτών της ΧΑ
  • [05] Δύσκολα τα βγάζουν πέρα με τα οικονομικά τους οι Ελληνοκύπριοι
  • [06] Άσαντ: Παραμένει ανοιχτό ενδεχόμενο η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση
  • [07] Άνθρωπος ελέγχει και κινεί το βιονικό πόδι του με τη σκέψη του

  • [01] Στη Βουλή τα πρώτα ονόματα ψυχιάτρων - νευρολόγων που υπέγραψαν πιστοποιητικά για άδειες οπλοφορίας

    Τα ονοματεπώνυμα ψυχιάτρων και νευρολόγων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας που έχουν υπογράψει πιστοποιητικά για την έκδοση αδειών οπλοφορίας, έχει ξεκινήσει να διαβιβάζει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. Τα πρώτα ονόματα διαβιβάστηκαν στις 21 Αυγούστου 2013 και αφορούν τα πιστοποιητικά που έχουν δοθεί από δημόσια νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας της χώρας και όπως δεσμεύεται το υπουργείο Υγείας, μόλις συγκεντρωθούν τα στοιχεία και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας και αυτά τα διαβιβαστούν στη Βουλή.

    Τα ονόματα είχαν ζητήσει 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Ιούνιο. Η ερώτηση είχε κατατεθεί μετά από το περιστατικό κατά του δημάρχου Αθηναίων από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή και μετά την εκπυροσοκρότηση του όπλου του βουλευτή επίσης της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου στον χώρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα των γιατρών, το νοσοκομείο και ο αριθμός πιστοποιητικών που ο κάθε ένας υπέγραψε. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία ΕΔΕ κατά γιατρού για το συγκεκριμένο θέμα. Από την ανάγνωση των εγγράφων προκύπτει ωστόσο ότι υπάρχουν γιατροί που έχουν υπογράψει δεκάδες τέτοια πιστοποιητικά σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους που ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στην υπογραφή των πιστοποιητικών για την άδεια οπλοφορίας.

    Όπως επισημαίνεται πάντως στην απάντηση του υπουργείου Υγείας (σ.σ. υπογράφεται από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή) με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 95/2000) «δεν προκύπτει υποχρέωση ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων για την προσήκουσα διαδικασία χορήγησης ιατρικών πιστοποιητικών για την έκδοση αδειών οπλοφορίας ούτε υποχρέωση ελέγχου ως προς την εγκυρότητα και τον αριθμό των χορηγηθέντων ιατρικών από ιατρούς νευρολόγους-ψυχιάτρους για την έκδοση αδειών οπλοφορίας».

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έχει προαναγγείλει αυστηρότερη διαδικασία για την άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής.

    [02] Ντάνιελ Κον Μπεντίτ: Διορθώστε τα λάθη σας προς την Ελλάδα

    Κραυγή αγανάκτησης και κάλεσμα προς την Ευρώπη ν' αναλάβει τις ευθύνες της και να διορθώσει τα λάθη της προς την Ελλάδα, ήταν μέσα από το ραδιόφωνο Europe1, η πρωινή παρέμβαση του Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, από την Αθήνα, όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες.

    «H Eλλάδα υποφέρει, η ελληνική κοινωνία υποφέρει. Οι άνεργοι έχουν φθάσει το 28% και οι φτωχοί τα 3,4 εκατομμύρια σε σύνολο 11 εκατομμύρια κατοίκων. Οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής λιτότητας γίνονται καθημερινά όλο και πιο αισθητές, στην υγεία, στη στέγαση την παιδεία. Πίσω από τα νούμερα είναι οι άνθρωποι, οι άρρωστοι που δεν δέχονται περίθαλψη, οι όλο και περισσότεροι άστεγοι, οι εκπαιδευτικοί που δεν πληρώνονται πλέον, οι οικογένειες χωρίς οικονομικούς πόρους, τα παιδιά που δεν τρώνε παρά μια φορά την ημέρα» υπογράμμισε ο Γαλλο-γερμανός πολιτικός.

    Επανέλαβε ότι «τα μέτρα που προτείνει η Ευρώπη αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, άδικα και αθέμιτα», «η Ελλάδα έχει μεν τις ευθύνες της για το σύστημα διαφθοράς, για το παρασιτικό κομματικό σύστημα», «τώρα όμως θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό».

    Σύμφωνα με τον Κον Μπεντίτ ήλθε η ώρα να κάνει η Ευρώπη «κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ έως τα τώρα: θα πρέπει για μια περίοδο, δύο χρόνων για παράδειγμα, ν' αναλάβει την ευθύνη για μια ελάχιστη κοινωνική προστασία. Να πληρώνει δηλαδή τα νοσοκομεία, να πληρώνει την παιδεία, ώστε να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στην Ελλάδα. Διαφορετικά έχουμε τη Χρυσή Αυγή, που έφτασε στο 14-15% στις δημοσκοπήσεις».

    «Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει, η Χρυσή Αυγή δολοφονεί» φώναξε από τα ερτζιανά ο Κον Μπεντίτ, υπογραμμίζοντας ότι η ΧΑ είναι ένα κόμμα «ρατσιστικό και αντισημιτικό» που δίπλα του το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο μοιάζει σαν «ένα κόμμα κεντρώο ή φιλελεύθερο».

    «Η ιστορία μας το έχει δείξει» πρόσθεσε «ότι όταν μια χώρα υποφέρει, όταν δεν πηγαίνει καλά και οδηγείται στην κατάρρευση, τότε η χώρα μπορεί να κατρακυλήσει και να στραφεί προς την φρίκη. Θυμηθείτε τη Συμφωνία των Βερσαλιών (1919 Πρώτος Παγκόσμιος) , θυμηθείτε τη Γερμανία».

    Και κατέληξε: «Παράλληλα για τις μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη έχει την ευθύνη να προστατεύσει κατά τι τους Ελληνες, διαφορετικά η προοπτική του φασισμού είναι μια πραγματική προοπτική για την Ελλάδα».

    [03] «Προτεραιότητα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι η προσέλκυση επενδύσεων»

    «Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει προτάξει το θέμα των επενδύσεων ως δική του προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας μεταβαίνει και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος και θα πλαισιώσει τον πρωθυπουργό σε συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων.

    «Θεωρώ ότι το κλίμα αλλάζει. Βλέπουμε σιγά-σιγά μία αναστροφή του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα. Μια αναστροφή που ξεκίνησε από τα μέσα και προς τα τέλη του 2012» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει: «Αυτή η αναστροφή αρχίζει πλέον και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα έργα, όπως οι δύο σημαντικές επενδύσεις ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού, που προτείνουμε να ενταχτούν στη διαδικασία "Fast Track". Σήμερα βλέπουμε να ωριμάζουν επενδύσεις που εδώ και έξι, εννιά και 12 μήνες ακόμη προσπαθούμε να υλοποιήσουμε».

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «είμαστε ακόμη στη μέση της χειρότερης κρίσης που βίωσε και θα βιώσει η γενιά μας. Θέλω λοιπόν να είμαι συγκρατημένος στα μηνύματα που στέλνω. Αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι τα σημάδια του 2013 μιλάνε πλέον για σταθεροποίηση. Είναι μια μεταβατική χρονιά. Τι σημαίνει πρακτικά μεταβατική χρονιά: Σημαίνει ότι θα έχεις καλά νέα αλλά και θα έχεις δυστυχώς και κακά νέα, Θα έχεις νέες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα, θα έχεις και εταιρίες που δεν μπορέσανε, δεν προλάβανε να ανταπεξέλθουν στην πίεση της κρίσης.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία η παραίτηση βουλευτών της ΧΑ

    Μία ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει "ένας είδος πολιτικής αυτοκτονίας γι΄αυτούς. Δεν συνιστά απειλή, αλλά μία μεγάλη ευκαιρία για το ονομαζόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει μία συντονισμένη αντίδραση κατά της Χρυσής Αυγής" τονίζει σε συνέντευξή του σε στελέχη του πρακτορείου Ρόιτερς, στη Νέα Υόρκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δυνατά νομικά μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, στα οποία περιλαμβάνεται η αστυνομική και δικαστική έρευνα και για άλλες πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η παράνομη συγκέντρωση πόρων και οι σχέσεις με τον υπόκοσμο, πρόσθεσε.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ταχεία πτώση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ένωσε τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου εναντίον της, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε: "Εάν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παραιτηθούν ομαδικά, εκλογές θα διεξαχθούν σε μόνο 15 εκλογικές περιφέρειες δίνοντας την ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο".

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πωςη Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της δίχως να επιβαρύνει περαιτέρω όσους τη στηρίζουν σήμερα, μέσω της βελτίωσης των όρων δανεισμού της και επιστρέφοντας, πιθανώς τον επόμενο χρόνο, στην ομολογιακή αγορά.

    [05] Δύσκολα τα βγάζουν πέρα με τα οικονομικά τους οι Ελληνοκύπριοι

    Περισσότεροι από τους μισούς Ελληνοκύπριους, με δυσκολία καταφέρνουν να καλύψουν τα έξοδα τους με το εισόδημα που παίρνουν, ενώ συνεχή αύξηση καταγράφει το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μηνιαίας έρευνας για το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, που διενεργεί το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον Σεπτέμβριο, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσιάζεται ελαφρώς αρνητικότερο από ό,τι τον Αύγουστο.

    Οι αξιολογήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους κατά τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζονται αρνητικότερες, ενώ στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παραμένουν οι προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τον επόμενο χρόνο. Σε σχέση με τον Αύγουστο, αρνητικότερες καταγράφονται οι εκτιμήσεις τους για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, τόσο τους τελευταίους, όσο και τους επόμενους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσιάζονται λιγότερο αρνητικές, με την πλειονότητα όμως να αναμένει περαιτέρω αύξηση των ανέργων.

    Σχετικά με τις τιμές, όπως και τον περασμένο μήνα, η πλειονότητα δηλώνει ότι δεν παρατήρησε, ούτε και αναμένει, αυξητικές τάσεις. Αν και λιγότεροι καταναλωτές σε σχέση με τον Αύγουστο χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο ως ακατάλληλη για αποταμίευση, ελαφρώς περισσότεροι θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να αποταμιεύσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

    [06] Άσαντ: Παραμένει ανοιχτό ενδεχόμενο η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παρά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που προβλήθηκε αργά χθες το βράδυ, ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι "η πιθανότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος θα είναι πάντα υπαρκτή, πότε με το πρόσχημα του χημικού οπλοστασίου και πότε με άλλο πρόσχημα".

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR, το οποίο εδρεύει στο Καράκας και εκπέμπει σε όλη την Λατινική Αμερική, ο Άσαντ είπε, αναφερόμενος στις συρράξεις στην Κορέα, το Βιετνάμ, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ότι "αν εξετάσουμε προηγούμενες (αμερικανικές) στρατιωτικές επεμβάσεις, τουλάχιστον από τις αρχές του 50, θα δούμε ότι η (αμερικανική) πολιτική βαδίζει από την μία επιθετική πράξη στην άλλη".

    Ερωτηθείς για τις πολιτικές συνέπειες στη Συρία μίας πιθανής αμερικανικής επίθεσης, ο Άσαντ απάντησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή."Ο κόσμος είναι ένα μικρό χωριό. Ό,τι συμβαίνει στη Συρία θα επηρεάσει τις γύρω χώρες και τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη".

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [07] Άνθρωπος ελέγχει και κινεί το βιονικό πόδι του με τη σκέψη του

    Ένας 32χρονος Αμερικανός, που είχε υποχρεωθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού κάτω από το γόνατο μετά από σοβαρό ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του πριν από τέσσερα χρόνια, απέκτησε πλέον ένα προσθετικό βιονικό πόδι, το οποίο μπορεί να ελέγξει με το νου του. Μέχρι σήμερα η τεχνολογία είχε επιτρέψει σε ανθρώπους να κινούν βιονικά - ρομποτικά χέρια με τη σκέψη τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο επιτυγχάνεται και με ένα εξελιγμένο προσθετικό πόδι.

    Οι ερευνητές μηχανικοί, γιατροί και ειδικοί των υπολογιστών, με επικεφαλής τον Τοντ Κούικεν και τον Λέβι Χαργκρόουβ του Κέντρου Βιονικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγο και του πανεπιστημίου Northwestern, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το "Science" και το "New Scientist".

    Το ρομποτικό πόδι «καταλαβαίνει» τις προθέσεις του ασθενούς για τις κινήσεις του, επειδή διαθέτει ηλεκτρόδια με τα οποία αποκωδικοποιεί τα ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω των νεύρων και των μυών του υπόλοιπου φυσιολογικού ποδιού, τα οποία έχουν συνδεθεί με το τεχνητό πόδι. Στη συνέχεια το τελευταίο, με τη βοήθεια των κατάλληλων μηχανικών μερών και αισθητήρων (π.χ. γυροσκόπιων), επιτρέπει στον ασθενή να ανεβοκατεβαίνει ακόμα και σκάλες, εκτός από τις απλούστερες κινήσεις, όπως να κάθεται, να περπατά και να κλωτσάει μια μπάλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 September 2013 - 8:30:21 UTC