Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο μηχανοδηγός θα ανακριθεί από την αστυνομία στο νοσοκομείο
  • [02] Αναγκαία η συνέχιση της διεύρυνσης της ΕΕ
  • [03] «Οι ομογενείς μας είναι το καλό όνομα της Ελλάδας»
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν έχεις την πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί σου, οι μέρες της εξουσίας σου είναι μετρημένες»

  • [01] Ο μηχανοδηγός θα ανακριθεί από την αστυνομία στο νοσοκομείο

    Η ισπανική αστυνομία θα ανακρίνει σήμερα τον μηχανοδηγό της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 80 ανθρώπους.

    Το τρένο, που εκτελούσε δρομολόγιο από την Μαδρίτη στη Φερόλ με 218 επιβάτες, εκτροχιάστηκε σε μια στροφή το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

    Ο μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το τρένο έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα σε μια στροφή όπου το όριο ταχύτητας είναι 80 χ.α.ώ., έχει τεθεί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί διότι επέδειξε «αμέλεια», από «χθες στις 20:00» τοπική ώρα (21:00, ώρα Ελλάδας).

    Είναι ανάμεσα στους 87 τραυματίες του δυστυχήματος οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Η κατάσταση 32 εξ αυτών θεωρείται κρίσιμη.

    Οι ερευνητές πρόκειται να μελετήσουν τα δεδομένα που περιέχονται στο «μαύρο κουτί» του τρένου, μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων κάθε δρομολογίου, και να εξετάσουν επίσης τα συστήματα ασφαλείας στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Το σύστημα ασφαλείας που είναι εγκαταστημένο στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, το ASFA (Anuncio de senales y frenado automatico), είναι «ένα σύστημα που εξαρτάται περισσότερο από τον ανθρώπινο παράγοντα», επισήμανε ο Χουάν Χεσούς Γκαρθία Φράιλε, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των μηχανοδηγών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    [02] Αναγκαία η συνέχιση της διεύρυνσης της ΕΕ

    Το κοινό όραμα ότι ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει κάποτε να γίνει τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κυρίαρχη θέση στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι ηγέτες των χωρών της περιοχής στη συνάντησή τους στο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας

    Οι πρόεδροι της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας και της Σερβίας υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία της διεύρυνσης παραμένει κινητήρια δύναμη για όλες τις χώρες και ότι είναι έτοιμες να υλοποιήσουν σοβαρές διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τους βοηθούν να γίνουν οικονομικά ανταγωνιστικές και να ενταχθούν ακόμη περισσότερο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

    Με την κοινή εκτίμηση ότι "η ανάπτυξη δεν θα συμβεί χωρίς πολιτική σταθερότητα και σαφείς εγγυήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική" η Σλοβενία και η Κροατία ως μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία διεύρυνσης και να μεταφέρουν τα μηνύματα της περιοχής στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Στα συμπεράσματα της συνάντησης εκφράζεται η ετοιμότητα για ενίσχυση της σταθερότητας της περιοχής μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας, της ετοιμότητας για επίτευξη συμβιβασμού και της ανταλλαγής εμπειριών στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

    "Μαζί επιθυμούμε να αποδείξουμε ότι τα εκκρεμή διμερή ζητήματα μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του προτεινόμενου φόρουμ ανοιχτού πολιτικού διαλόγου" αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων και σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν να αλλάξουν την εντύπωση ότι οι χώρες της περιοχής δεν ξέρουν να επιλύουν από μόνες τους τα εσωτερικά ή διμερή προβλήματα.

    [03] «Οι ομογενείς μας είναι το καλό όνομα της Ελλάδας»

    «Η Ελλάδα σάς χρειάζεται εδώ». Αυτή είναι η έκκληση που απευθύνει ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, προς όλους τους ομογενείς που έχουν πετύχει πολλά στον οικονομικό τομέα. Στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στη WEB TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός καλεί τους απόδημους Έλληνες να επενδύσουν στην Ελλάδα που τους χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Η χώρα μας έχει ανάγκη τις επενδύσεις των ξένων, αλλά πιο πολύ έχει ανάγκη τις επενδύσεις των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, γιατί αυτοί πραγματικά αγαπούν και πονούν τον τόπο μας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας», λέει.

    Προτεραιότητες του υφυπουργού, όπως σημειώνει, είναι η άμεση ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του νέου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η ενίσχυση της Εκκλησίας για έναν πιο ενεργό ρόλο και της εκπαίδευσης ως βάσης του ελληνισμού. «Εκείνο το οποίο θέλω», τονίζει, «είναι τα θέματα της ομογένειας να είναι εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων, διότι η ομογένεια, όταν πάμε έξω, δεν ξέρει ούτε από κόμματα ούτε από χρώματα, επομένως, εκείνο που χρειάζεται είναι να την αγκαλιάσουμε ανεξάρτητα πού ανήκει, γιατί μπορεί να μην ανήκει και πουθενά».

    «Το κύριο μέλημά μας είναι οι ομογενείς και εντολή του πρωθυπουργού είναι να υπάρχει καλύτερη σχέση ανάμεσα στη μητρόπολη και την περιφέρεια: αυτά τα εκατομμύρια των Ελλήνων τα οποία έχουν δώσει πολλά στον τόπο μας και πιθανότατα, λόγω δικών μας ελλείψεων, δεν έχουν την επαφή που θέλουν με την Ελλάδα».

    Από την πρώτη του επαφή με την ομογένεια στη πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία οι εντυπώσεις που αποκόμισε ήταν, όπως αναφέρει, εξαιρετικές. «Την Ευρώπη την ξέρω. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κινηθεί στην Ευρώπη και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους μετανάστες μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πήγα στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, έκανα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας και ήταν εξαιρετικές οι εντυπώσεις μου. Οι άνθρωποι έχουν και όρεξη να δουλέψουν στον τόπο τους, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά συγχρόνως να προσφέρουν και στον τόπο, στην Ελλάδα. Από εμάς εξαρτάται πόσο θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε. Είδα νέα παιδιά τα οποία ξέρουν τα γερμανικά όπως ξέρουν και τα ελληνικά, παιδιά τα οποία θέλουν να έχουν ελληνική παιδεία, διότι είναι και η βάση για να διατηρηθεί η ελληνικότητά τους και στη συνέχεια. Πιστεύω λοιπόν ότι με αυτά τα παιδιά μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Εμείς, ως Ελλάδα, να τους δώσουμε αυτά τα λίγα τα οποία ζητούν».

    Σχετικά με τα προβλήματα που είχαν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο με τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, ο κ. Γεροντόπουλος εξηγεί ότι ο ίδιος μετέφερε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί, τη δέσμευση του υπουργείου Παιδείας «ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά τόσο με τα βιβλία όσο και με τους δασκάλους και καθηγητές». «Πιστεύω», είπε, «ότι αυτά τα προβλήματα που υπήρξαν στο παρελθόν, δεν θα υπάρξουν στην καινούργια σχολική χρονιά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται όλοι μας να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκπαίδευση στο εξωτερικό διότι αυτή μαζί με την Εκκλησία μας είναι και η βάση για τη συνέχιση της ελληνικότητας των νέων ανθρώπων».

    Αναφορικά με το ΣΑΕ, ο υφυπουργός επισημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη. «Επί υπουργίας του κ. Τσιάρα είχε ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος ήταν διάλογος σημαντικός, υπήρξαν προτάσεις εκ μέρους του υπουργείου και κάποιοι από τους ομογενείς, όχι όλοι- θα θέλαμε να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή-, ανταποκρίθηκαν. Θα συνεχίσουμε αυτόν το διάλογο έτσι ώστε και περισσότεροι ομογενείς να μας πουν την άποψή τους. Θεωρούμε ότι το ΣΑΕ μπορεί να συνεχίσει, ανανεωμένο, κάτω από τις καινούργιες συνθήκες, και να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο διάλογος που ξεκίνησε θα συνεχιστεί, οι ομάδες εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν και θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως, για να κάνουμε τις προτάσεις μας για να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να έχει στη Βουλή τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη».

    Στην ερώτηση πώς βλέπει τη «δική μας» ομογένεια μέσα από τη δική του εμπειρία και τη γνώση εκ των έσω της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ελλάδα, ως «παιδί» του Έβρου, ο κ. Γεροντόπουλος αναφέρει: «Κατ' αρχάς στη Θράκη έχουμε μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μουσουλμάνοι είναι ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων είναι άριστες. Κάποιες φορές κάποιοι από το εξωτερικό προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά δεν το έχουν πετύχει και δεν θα το πετύχουν. Πιστεύω πραγματικά ότι η Θράκη δεν είναι το σύνορο αλλά μία γέφυρα η οποία ενώνει δύο λαούς, τους Έλληνες και τους Τούρκους, ενώνει δυο πολιτισμούς, τον χριστιανικό και τον μουσουλμανικό και τρεις ηπείρους: την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της Θράκης ώστε μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Αρκεί να το αποφασίσουμε εμείς οι Θρακιώτες και να το αξιοποιήσουμε και η υπόλοιπη Ελλάδα να αξιοποιήσει εμάς. Θεωρώ λοιπόν ότι η εμπειρία από τη Θράκη είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι πραγματικά Έλληνες, οι περισσότεροι ορθόδοξοι χριστιανοί, είναι άνθρωποι οι οποίοι όπου και να πάνε, μπορούν και πετυχαίνουν και γι' αυτό και εκτιμώνται. Είμαστε ο πιο αγαπητός λαός. Όπου και να πάτε, αν πείτε "Έλληνας", αληθινά θα σας αγκαλιάσουν. Αυτό οφείλουμε ως Ελλάδα που σήμερα βρίσκεται σε μια κρίση να το αξιοποιήσουμε. Να στηριχτούμε σε αυτούς τους Έλληνες και το καλό όνομα που έχουμε. Πιστεύω ότι πραγματικά οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν το καλό πρόσωπο της Ελλάδας».

    Σχετικά με το θέμα της ψήφου των ομογενών ο κ. Γεροντόπουλος απαντά: «Είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς, είναι ένθερμος θιασώτης αυτής της προσπάθειας που γίνεται. Εδώ και πολλά χρόνια είχε κάνει προτάσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ψήφο των ομογενών, όπως όμως ξέρετε χρειάζονται συγκεκριμένες πλειοψηφίες για να περάσει ένα τέτοιο θέμα. Ήδη γίνεται, έχει γίνει, δουλειά και από τον κ. Στυλιανίδη και από τον κ. Μιχελάκη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών και θα υπάρξει συνεργασία σε αυτό το θέμα έτσι ώστε να συμμετέχουν στις εκλογές όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες».

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν έχεις την πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί σου, οι μέρες της εξουσίας σου είναι μετρημένες»

    «Τόσο η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όσο και η ΕΛΣΤΑΤ αποδομούν πλήρως το περιβόητο success story της κυβέρνησης, το οποίο μεταφράζεται σε δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και των κοινωνικών παροχών και χειροτέρευση της κατάστασης το επόμενο διάστημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «αν κάτι έχει γίνει παραπάνω από αντιληπτό είναι ότι το φάρμακο που έχει επιλεχθεί από την τρόικα και την κυβέρνηση για την κρίση χρέους, όχι μόνο δεν θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά σκοτώνει και τον ασθενή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 July 2013 - 14:30:21 UTC