Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεγράφη η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • [02] Το υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός
  • [03] Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπους
  • [04] Η Χαμάς κατήγγειλε την διαταγή για προφυλάκιση του Μόρσι
  • [05] Επανέρχεται η ομαλή υδροδότηση της Αίγινας
  • [06] Επικαιροποιημένο μνημόνιο παρουσίασε η τρόικα στην Κύπρο

  • [01] Υπεγράφη η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

    Οι επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5 % στα τρία τέταρτα των προϊόντων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο, θα μπορούν να παίρνουν το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, που θα πιστοποιεί στους καταναλωτές ότι η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στις τιμές.

    Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες.

    Αυτό προβλέπει η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (ισχύει από 1ης Αυγούστου, από το 23 στο 13%) που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς. Εξάλλου, θεσπίζεται πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων: ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι προωθείται αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, που δεν κόβουν αποδείξεις, καθώς και ότι εξετάζεται ακόμη και επιβολή λουκέτου στις περιπτώσεις αυτές. Τα μέτρα, όπως είπε, θα ανακοινωθούν πριν την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, δηλαδή πριν από την 1η Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στην προσπάθεια και μειώσουν τις τιμές, θα παίρνουν πρόσθετα μόρια, όταν υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να απονέμεται σήμα διαφορετικού χρώματος σε όσους μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

    [02] Το υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Το υπό ανέγερση Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Πολιτισμού Π.Παναγιωτόπουλο.

    Για «ένα όραμα που ξετυλίγεται και γίνεται πραγματικότητα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    «Είναι μια πολλαπλή, ουσιαστική συμβολή στον Πολιτισμό, στην Οικονομία και στο Περιβάλλον του τόπου. Θα στεγάζει την Εθνική μας Βιβλιοθήκη, μια σύγχρονη Εθνική Σκηνή και ένα διεθνώς πρωτοποριακό, βιοκλιματικό πάρκο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας και τη συμβολική αξία καθώς, όπως είπε, «αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ, που γνωρίζει σήμερα ο τόπος, συνεχίζοντας έτσι αυτή την αλυσίδα, την παράδοση των μεγάλων ευεργετημάτων, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα».

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή και θα ενισχύσει την Αθήνα αλλά και γενικότερα την Ελλάδα, γιατί θα αποτελεί ένα έργο, ένα σημείο διεθνούς αναγνώρισης. Οπως ανέφερε το έργο θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το 2016 και θα έχει την δυνατότητα να προσελκύει, στην πλήρη ανάπτυξή του, 1, 5 εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο. Παράλληλα, θα συνεισφέρει τουλάχιστον 160 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του.

    [03] Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα που εμπορευόταν ανθρώπους

    Δεκαοχτώ άτομα έχουν συλληφθεί κατά την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική τους εκμετάλλευση, ενώ απελευθερώθηκαν είκοσι θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, εκ των οποίων δεκατέσσερις αλλοδαπές γυναίκες και έξι αλλοδαποί άνδρες.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, οι δεκαέξι συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης και οι δύο για διάφορα αδικήματα. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 19 άτομα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τα μέσα του 2011, συγκρότησαν ή εντάχθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σε δομημένη διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσαν παράνομα υπηκόους της Δομινικανής Δημοκρατίας, με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ισπανία, έχοντας ως χώρες διαμετακόμισης ( transit ) την Τουρκία και την Ελλάδα.

    Στόχος τους ήταν η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των ατόμων αυτών.

    [04] Η Χαμάς κατήγγειλε την διαταγή για προφυλάκιση του Μόρσι

    Η παλαιστινιακή Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε σήμερα την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου το οποίο έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς.

    "Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση αυτή καθώς είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι εχθρικό. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας έως και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι.

    Δικαστήριο του Καΐρου διέταξε νωρίτερα σήμερα την προφυλάκιση του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, όπως και για την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν την απόφαση μιλώντας για "επιστροφή στο καθεστώς Μουμπάρακ".

    [05] Επανέρχεται η ομαλή υδροδότηση της Αίγινας

    Την ομαλή υδροδότηση της Αίγινας θα συνεχίσουν οι υδρομεταφορείς μετά από παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «για τον ανοικτό», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «εκβιασμό των υδρομεταφορέων να σταματήσουν την υδροδότηση του νησιού θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων και τουριστών του νησιού» και ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στην επίταξή τους.

    Στη συνέχεια οι υδρομεταφορείς δεσμεύτηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά Νικόλαου Ποιμενίδη και του δημάρχου Αίγινας Θεοδοσίου Σακιώτη ότι θα συνεχίσουν την ομαλή υδροδότηση του νησιού.

    Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει παρέμβαση της Δικαιοσύνης και είχε τεθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ετοιμότητα υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να δοθεί άμεση, προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

    [06] Επικαιροποιημένο μνημόνιο παρουσίασε η τρόικα στην Κύπρο

    Στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, επικαιροποιημένο μνημόνιο, που ετοίμασε η τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης.

    Επισταμένη μελέτη του μνημονίου θα γίνει το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει τις δικές του παρατηρήσεις.

    Στο μεταξύ, ο περιορισμός των δαπανών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών και η καλύτερη είσπραξη των εσόδων τους συζητήθηκαν σε συνάντηση της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη με τεχνοκράτες της τρόικας.

    Σε δηλώσεις η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε ότι έγινε ειλικρινής συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, οι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία της.

    Η Γενική Ελέγκτρια εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει κτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία, όπως είπε, είναι καλή για την υπηρεσία της και για τη Κύπρο γενικότερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 July 2013 - 12:30:22 UTC