Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ρωσία διαψεύδει τον Άσαντ για τους S-300
  • [02] "Η Ελλάδα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας"
  • [03] Από 11 χρόνια φυλάκιση σε δύο αλλοδαπούς που έκλεβαν καλώδια του ΟΣΕ
  • [04] Στον επόμενο έλεγχο της τρόικας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επανέλαβε ο Γ. Μαυραγάνης
  • [05] Ο Μπρούντερλε κατά της πρότασης για έναν "αποκλειστικής απασχόλησης" πρόερδο του Eurogroup
  • [06] ΗΠΑ: Αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα και ενισχύεται η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας από το Ιράν
  • [07] Μελέτες για συστήματα τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε Κοζάνη, Ξινό Νερό και Πτολεμαϊδα
  • [08] Η σκανδιναβική δίαιτα φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη μεσογειακή διατροφή

  • [01] Η Ρωσία διαψεύδει τον Άσαντ για τους S-300

    Η Ρωσία δεν έχει ακόμη παραδώσει τους πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 στη Συρία, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και είναι πιθανόν να μην τους παραδώσει εντός του έτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών εφημερίδων.

    Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar της λιβανικής Χεζμπολάχ, σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση αυτών των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, για τους οποίους υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ της Μόσχας και της Δαμασκού, ο Ασαντ απάντησε: "Ολες οι συμφωνίες με τη Ρωσία εφαρμόζονται και μέρος τους εφαρμόσθηκε πρόσφατα".

    Όμως, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού στρατιωτικo-βιομηχανικού συμπλέγματος, που επικαλούνται οι εφημερίδες Kommersant και Vedomosti, αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

    [02] "Η Ελλάδα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας"

    Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το φαινόμενο της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, τονίζεται ότι η Ελλάδα πληροί τις δεσμεύσεις για την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε θέματα τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το 2012, η Ελλάδα συνέχισε να βιώνει μικρής κλίμακας επιθέσεις, όπως στοχευμένους εμπρησμούς και εκρήξεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες. Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνεται, αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «πολιτικού περιεχομένου».

    [03] Από 11 χρόνια φυλάκιση σε δύο αλλοδαπούς που έκλεβαν καλώδια του ΟΣΕ

    Από 11 χρόνια φυλάκιση επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο της Λαμίας σε δύο αλλοδαπούς που είχαν συλληφθεί να κλέβουν καλώδια στη σιδηροδρομική γραμμή, ανάμεσα σε Θήβα και Λειβαδιά.

    Πρόκειται για έναν Πακιστανό αλλά και έναν Βούλγαρο, οι οποίοι ξεκινούσαν από την Αθήνα μαζί με μια ολόκληρη ομάδα αλλοδαπών και πήγαιναν στη συγκεκριμένη περιοχή, έκοβαν και έπαιρναν για να πουλήσουν σε διάφορες μάντρες τα καλώδια τα οποία είχαν τοποθετηθεί για την ηλεκτροκίνηση των τρένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, τον Αύγουστο του 2010, οι κατηγορούμενοι έγιναν «τσακωτοί» την ώρα που αφαιρούσαν περίπου 400 μέτρα καλώδια, αξίας άνω των 15.000 ευρώ.

    [04] Στον επόμενο έλεγχο της τρόικας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επανέλαβε ο Γ. Μαυραγάνης

    Στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

    Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε πάντως σήμερα τη Βουλή ότι μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσε κατ΄αρχάς να εφαρμοστεί πιλοτικά.

    Για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, είπε ότι, εν αναμονή και των στοιχείων του Απριλίου, το υπουργείο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα.

    Επιδίωξη είναι-όπως περιέγραψε ο υφυπουργός- να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση, να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό και να λειτουργήσει καλύτερα το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

    [05] Ο Μπρούντερλε κατά της πρότασης για έναν "αποκλειστικής απασχόλησης" πρόερδο του Eurogroup

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση για έναν "αποκλειστικής απασχόλησης" πρόεδρο του Eurogroup για τη βελτίωση του συντονισμού.

    "'Εχουμε αρκετές θέσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ανθρώπους που θα λύσουν τα προβλήματα" τόνισε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Μπρούντερλε, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διατύπωσαν την πρόταση αυτή σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι θα βοηθήσει στον καλύτερο οικονομικό συντονισμό της ευρωζώνης. Πρόεδρος του Eurogroup είναι σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] ΗΠΑ: Αποδυναμώνεται η Αλ Κάιντα και ενισχύεται η υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας από το Ιράν

    Το Ιράν ενίσχυσε την υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά τον περασμένο χρόνο, ενώ ο πυρήνας της αλ Κάιντα αποδυναμώθηκε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο που συντάσσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η έκθεση αναφέρει ως παραδείγματα την Επαναστατική Φρουρά και τις δυνάμεις Κουντς του Ιράν, το υπουργείο αντικατασκοπείας και την στήριξη που παρέχει η Τεχεράνη στην σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, την Χεζμπολάχ. " Η κρατική στήριξη που παρέχει το Ιράν στην τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ έχουν αποκτήσει έναν ρυθμό που δεν έχει υπάρξει ανάλογός του από την δεκαετία του '90, με σχέδια για επιθέσεις στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική" αναφέρει η έκθεση υπογραμμίζοντας την ανάμειξη του Ιράν στη Συρία υπέρ του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την επίθεση εις βάρος ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία καθώς και πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια που απέτυχαν.

    Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα, το οποίο έχει υπάρξει επί μακρόν στο επίκεντρο του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να αποδυναμώνεται ύστερα από την δολοφονία ηγετικών προσώπων του, όπως ο Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι και ο Αμπού Ζαϊντ αλ-Κουβέιτι. Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων και την εξάπλωση των όπλων στη Λιβύη, καθώς και την εξέγερση των Τουαρέγκ στο Μαλί, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες των γαλλικών και αφρικανικών δυνάμεων έχουν συμβάλει στον περιορισμό της απειλής στις συγκεκριμένες περιοχές.

    [07] Μελέτες για συστήματα τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε Κοζάνη, Ξινό Νερό και Πτολεμαϊδα

    Στο 25% του κόστους θέρμανσης με καυστήρες πετρελαίου ανέρχεται το κόστος της τηλεθέρμανσης παρέχοντας μεγάλα περιθώρια οικονομίας στους καταναλωτές και τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη δεδομένου ότι οι "καμινάδες" των σπιτιών κλείνουν και η μόνη καύση γίνεται στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Αν, μάλιστα, συνοπολογίσει κανείς και τα οφέλη από την ενσωμάτωση μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, το κέρδος είναι πολλαπλάσιο.

    Με βάση αυτό το σκεπτικό, το ΕΚΕΤΑ/ ΙΔΕΠ εκπονεί τρεις μελέτες για τη δημιουργία ισάριθμων μονάδων τηλεθέρμανσης από βιομάζα στην Κοζάνη, το Ξινό Νερό της Φλώρινας και την Πτολεμαϊδα. "Η μελέτη για την Κοζάνη αφορά την αξιοποίηση της βιομάζας για την κάλυψη τμήματος του ενεργειακού φόρτου της πόλης. Για το Ξινό Νερό εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μικρών μονάδων που θα λειτουργούν με δασικά και αγροτικά υπολείμματα ενώ για την περίπτωση της Πτολεμαϊδας, σχεδιάζεται η εφαρμογή μιας τεχνολογίας για την παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα "συμπληρώνει" το υπάρχον σύστημα τηλεθέρμανσης" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μηχανολόγος μηχανικός του ΕΚΕΤΑ, Νίκος Μαργαρίτης, με αφορμή ημερίδα που διοργανώθηκεστη Φλώρινα.

    [08] Η σκανδιναβική δίαιτα φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη μεσογειακή διατροφή

    Η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται διεθνώς η κατ' εξοχήν επωφελής για την υγεία, ιδίως την καρδιαγγειακή, φαίνεται πως αποκτά «ανταγωνιστές». Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα προβάλλει την υγιεινή διάσταση της σκανδιναβικής διατροφής, της λεγόμενης «Δίαιτας Νόμα», η οποία επίσης έχει να εμφανίσει «διαπιστευτήρια» όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μεσογειακή δίαιτα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάτι Ουουσιτούπα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Internal Medicine", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι η σκανδιναβική διατροφή, που είναι πλούσια σε κυνήγι, ψάρια και καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά. Υποστηρίζουν, έτσι, ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση έναντι της μεσογειακής διατροφής, ιδίως για τους βορειοευρωπαίους που δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες των νοτιοευρωπαίων.

    Η νέα έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 166 παχύσαρκων ατόμων από διάφορες σκανδιναβικές χώρες, που έτρωγαν είτε ελεύθερα, είτε με βάση τη «δίαιτα Νόμα». Και οι δύο ομάδες εθελοντών κατανάλωναν ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά, αλλά η δεύτερη ομάδα της «Νόμα» έτρωγε περισσότερους καρπούς (όπως φραγκοστάφυλα ή μύρτιλλα), περισσότερα ψάρια (τρεις φορές την εβδομάδα), περισσότερα τοπικά λαχανικά, μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα λιπαρά (βούτυρα κ.α.).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 May 2013 - 8:30:23 UTC