Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομαλή η σημερινή μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [02] Εντός στόχων οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το Α' τετράμηνο του έτους
  • [03] Η Μέρκελ θα παρακολουθήσει τον γερμανικό "εμφύλιο" στο Γουέμπλεϊ
  • [04] Για δεύτερη ημέρα καταθέτει η Κρ. Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί
  • [05] Τι ρωτούσαν οι επισκέπτες των αρχαίων μαντείων
  • [06] Κάλεσμα στους ομογενείς για τακτοποίηση περιουσίας
  • [07] Eνάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης οι Οικολόγοι Πράσινοι
  • [08] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος
  • [09] Μειώθηκε 46,3% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
  • [10] Προσωρινό κλείσιμο στις πίστες του αεροδρομίου Χίθροου
  • [11] Το κόμμα της Α. Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία
  • [12] Στη "μαύρη λίστα" ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία

  • [01] Ομαλή η σημερινή μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα συνεχίστηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης: Ιστορία, Βιολογία, Χημεία- Βιοχημεία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    Στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) τα θέματα ήταν σαφή και κατανοητά, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για τη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης, τα θέματα ήταν απαιτητικά, δεδομένου ότι και το συγκεκριμένο μάθημα είναι αυξημένης βαρύτητας.

    Αναμενόμενα χαρακτηρίζονται τα θέματα στη Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

    [02] Εντός στόχων οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το Α' τετράμηνο του έτους

    Εντός στόχων βρίσκονται οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το Α' Τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ακολουθώντας τη στοχοθεσία που τέθηκε με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού Προϋπολογισμού, το Α' Τετράμηνο του 2013 έκλεισε μέσα στους στόχους για τις εισπράξεις με οριακή απόκλιση της τάξης του 0,5%.

    Συγκεκριμένα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του τετραμήνου, οι εισπράξεις είχαν ως εξής:

    -για το πρώτο τρίμηνο του 2013 έπρεπε να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ, βάσει στοχοθεσίας, 6,20 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 6,21 δισ. ευρώ, ήτοι 0,1% υπερκάλυψη του τεθέντος στόχου.

    -για το μήνα Απρίλιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. έπρεπε να εισπράξουν, βάσει στοχοθεσίας, 1,97 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,92 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 2,3% από το μηνιαίο στόχο.

    Συμπερασματικά, ο συνολικός στόχος εισπράξεων των ΔΟΥ για το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν 8,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν απολογιστικά 8,13 δισ. ευρώ, δηλαδή η απόκλιση από το στόχο ήταν οριακή, της τάξης του 0,5%.

    [03] Η Μέρκελ θα παρακολουθήσει τον γερμανικό "εμφύλιο" στο Γουέμπλεϊ

    Στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου θα βρίσκεται αύριο το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό αγώνα ποδοσφαίρου του Champions League.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο διεκδικούν δύο γερμανικές ομάδες, η Borussia Ντόρτμουντ και η Bayern Μονάχου και ολόκληρη η Γερμανία ζει εδώ και μέρες στον ρυθμό του αυριανού αγώνα.

    Στο Βερολίνο θα λειτουργήσει και πάλι, όπως στο Euro 2012, το «μίλι των φιλάθλων», από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στην οδό 17ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 250.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε πέντε γιγαντοοθόνες 50-80 τετραγωνικών μέτρων.

    Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα θα αρχίσει ήδη από το μεσημέρι, με συναυλίες μουσικών συγκροτημάτων, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

    [04] Για δεύτερη ημέρα καταθέτει η Κρ. Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

    Η Κριστίν Λαγκάρντ επέστρεψε σήμερα στο γαλλικό ειδικό δικαστήριο για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais επί των ημερών της ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, σε μία ακροαματική διαδικασία που θα κρίνει το πολιτκικό της μέλλον ως γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέθεσε χθες επί δωδεκάωρο ενώπιον του δικαστηρίου σχετικά με την επιλογή της για προσφυγή στην ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία προς επίλυσιν της διαφοράς των δύο πλευρών αναφορικά με την μεταπώληση της Adidas, διευθέτηση που επέτρεψε στον Γάλλο επιχειρηματία να βάλει στην τσέπη 400 εκατομμύρια ευρώ το 2008.

    Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε το πρόσωπό της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό στη Νέα Υόρκη.

    [05] Τι ρωτούσαν οι επισκέπτες των αρχαίων μαντείων

    Θα ευτυχήσω με τη γυναίκα που θα παντρευτώ; Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου; Θα κινδυνεύσω στο επικείμενο ταξίδι μου στις αποικίες; Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ευελπιστούσαν να αποκτήσουν, μέσω των χρησμών, οι αρχαίοι Έλληνες που κατέφευγαν στα μαντεία της εποχής, λαμβάνοντας όχι πάντα τις πιο σαφείς απαντήσεις.

    Στο ενδιαφέρον αυτό θέμα αναφέρθηκε χτες το βράδυ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Mika Kajava, μιλώντας στην 28η ετήσια συνάντηση του Φινλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα για τις δραστηριότητες του 2012. Κατά την ομιλία του με τίτλο «Αρχαία μαντεία και επιγραφική» («Ancient Oracles and Epigraphy») ο καθηγητής έδωσε, μεταξύ άλλων, γλαφυρά στοιχεία για τα ερωτηματικά που βασάνιζαν τους αρχαίους, ελεύθερους πολίτες και μη, οι οποίοι ζητούσαν την καθοδήγηση των θεών από τα μαντεία, όπως αυτό της Δωδώνης.

    «Να φύγω ή να μείνω;», ρωτούσε τον Νάιο Δία και τη Διώνη τις θεότητες στις οποίες ήταν αφιερωμένο το μαντείο, ένας δούλος, καταγράφοντας την ερώτησή του σε μολυβένιο έλασμα, το υλικό που χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιποι επισκέπτες της Δωδώνης. «Ποιος έκλεψε το σεντόνι;» ή «ποιος δηλητηρίασε την Αριστοβούλα;», ήταν οι απορίες ανθρώπων που προσπαθούσαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα που τους απασχολούσε. «Να ζητήσω την ιθαγένεια τώρα;», αναρωτιόταν ένας μέτοικος, ενώ ένας ανήσυχος σύζυγος ζητούσε να μάθει αν το παιδί που κυοφορούσε η γυναίκα του ήταν πράγματι δικό του. «Σε ποιον θεό να προσευχηθώ ώστε να πάει καλά η επιχείρησή μου» ανέφερε ένα άλλο ερώτημα, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και σύγχρονο, όπως και όλα τα παραπάνω.

    [06] Κάλεσμα στους ομογενείς για τακτοποίηση περιουσίας

    Πολλοί ομογενείς λένε: έχω δυό χωράφια που μου άφησε ο παππούς μου στο χωριό και ένα σπίτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην Ελλάδα, έχω περιουσία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Με την κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους.

    "Έχω, σημαίνει γνωρίζω που είναι το ακίνητό μου και μπορώ να κατοχυρώσω την κυριότητά του": αυτή τη δυνατότητα δίνει το κτηματολόγιο και κυρίως για τους ομογενείς που μπορεί να έχουν εκκρεμμότητες περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες.

    "Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω", είναι τα τρία στάδια στην κτηματογράφηση της Ελλάδας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, επικαρπίας, ή χρήσης, που αναγράφεται στα συμβόλαιά τους. Μια διαδικασία που άρχισε πριν από μία δεκαετία και εξελίσσεται σταδιακά ανά περιοχές μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, το 2020.

    Για τον λόγο αυτό, ειδική έκκληση προς τους απόδημους Έλληνες απευθύνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης: «Θα ήθελα να καλέσω τους ομογενείς μας σε όλες τις περιοχές του κόσμου να ενδιαφερθούν για την περιουσία τους, να συμμετάσχουν στις δουλειές του κτηματολογίου- εμείς θα τους ενημερώσουμε γι αυτό- ώστε να κατοχυρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία τους».

    [07] Eνάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης οι Οικολόγοι Πράσινοι

    Eνάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης, υπέρ του δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό και υπέρ της «κοινωνικοποίησης της διαχείρισης του νερού από συνεταιριστικές προσπάθειες πολιτών», όπως η ««Πρωτοβουλία Πολιτών για το Νερό» τάχθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    «Ήδη ενάμιση εκατομμύριο πολίτες στην Ε.Ε. έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού» τόνισε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας ότι ξεκινά σχετική καμπάνια και στη χώρα μας, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και άλλων κομμάτων. Τη διεθνή εμπειρία μετέφερε ο Ισπανός «Πράσινος» Πάμπλο Αλντάμα.

    «Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό και ακρίβυνε και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του. Γι αυτό και επιστρέφει στους δήμους και στους πολίτες» τόνισε ο συντονιστής της γραμματείας του κόμματος, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τη θέση της «Κίνησης 136» ανέπτυξε ο Κώστας Νικολάου, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα των ευρωβουλευτών Χάφνερ Γκέραρντ, Μαριλένας Κοππά και Σπύρου Δανέλλη.

    [08] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος

    Αλλαγή ηγετικής ομάδας, στρατηγικής και πολιτικής πρότασης, ζητεί ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του κόμματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ).

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια πρωτοβουλία σωτηρίας της παράταξης, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σωθεί η χώρα και ο λαός μας», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος θέτει ερωτήματα για ορισμένες επιλογές της ηγεσίας του κόμματος και ασκεί κριτική.

    «Τα αποτελέσματα στην πολιτική τα παράγουν οι πολιτικές σας πράξεις, τα λόγια, οι αδυναμίες, η έλλειψη στρατηγικής, η έλλειψη ενότητας στους στόχους, ο πολιτικός σας δυϊσμός, που ενώ αποδέχεστε τη στρατηγική της συντήρησης, μιλάτε στο όνομα του προοδευτικού χώρου», αναφέρει, μεταξύ άλλων και διερωτάται: «Η σημερινή κατάσταση της εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ δεν ανησυχεί κανέναν;», «δεν φταίνε οι πολιτικές μας επιλογές;», «δεν φταίει δηλαδή ότι ταυτιστήκαμε στη συνείδηση του κόσμου σαν παρακολούθημα της δεξιάς;», «δεν φταίει δηλαδή ότι καταγραφήκαμε ως οι συνοδοιπόροι του Σαμαρά;».

    [09] Μειώθηκε 46,3% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

    Πολύ μεγάλη μείωση κατά 46,3% σημειώθηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάρτιο εφέτος, καθώς η πτώση στην αξία των εισαγωγών υπεραντιστάθμισε την πτώση στην αξία των εξαγωγών.

    Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, στο α΄ τρίμηνο εφέτος το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 19,7%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 5.253,3 εκατ. ευρώ έναντι 6.542,1 εκατ. ευρώ α΄ τρίμηνο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 19,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση κατά 617,5 εκατ. ευρώ ή 16,4%).

    [10] Προσωρινό κλείσιμο στις πίστες του αεροδρομίου Χίθροου

    Αεροπλάνο της British Airways αναγκάσθηκε να πραγματοποιήσει επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο Χίθροου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Το περιστατικό είχε ως συνέπεια να κλείσουν προσωρινά οι δύο πίστες του διεθνούς αεροδρομίου του Λονδίνου, το πρώτου στον κόσμο σε κυκλοφορία επιβατών.

    Το αεροπλάνο της BA πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στις 09.00 τοπική ώρα. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου δήλωσε ότι το αεροπλάνο εκκενώθηκε και ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επενέβη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο αεροσκάφος.

    Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News δείχνουν το αεροπλάνο σε χαμηλή πτήση και καπνό να βγαίνει από το ένα του πτερύγιο.

    Και οι δύο πίστες του αεροδρομίου έκλεισαν προσωρινά. Εκτοτε η μία λειτουργεί και πάλι.

    [11] Το κόμμα της Α. Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία

    Προβάδισμα αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατηρούν οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και σε νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD.

    Το CDU συγκεντρώνει ποσοστό 41% ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), παραμένουν με 4% κάτω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%).

    Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν μια μονάδα από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 27%, ενώ οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 14%, όπως και η Αριστερά στο 6%.

    Το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) καταγράφει δύναμη 2%.

    [12] Στη "μαύρη λίστα" ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία

    Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα στον μεγαλύτερο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης της χώρας να διακινεί υλικό σε εθνική εμβέλεια, αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε διαδικτυακά φόρα που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    Η απαγόρευση της λειτουργίας του VKontakte επιβλήθηκε ύστερα από τουλάχιστον ένα μήνα πιέσεων στην εταιρία και στον ιδρυτήτου Πάβελ Ντουρόφ, που παρομοιάζεται με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook για την οικοδόμηση ενός ιστότοπου με 210 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.Ο Ντουρόφ, 28 ετών, ήρθε σε αντιπαράθεση με τις αρχές μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί με την εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB),τη διάδοχο της σοβιετικής KGB, να σταματήσει τη λειτουργία ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση διαδηλώσεων από τον Δεκέμβριο του 2011.

    Ο ιστότοπος VKontakte (www.vk.com) λειτουργεί ακόμη στην Μόσχα αλλά ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η πρόσβαση σε αυτό έχει αποκλειστεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το VKontakte είχε επικριθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα των παιδιών ότι φιλοξενεί σελίδες παιδικής πορνογραφίας. Τουλάχιστον ένας από τους υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης είχε σελίδα στο VKontakte.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 May 2013 - 10:30:22 UTC