Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση επιστροφή φόρου
  • [02] Το Low Budget Festival «μιλάει» γαλλικά για δεύτερη χρονιά
  • [03] Έρχεται η εποχή που θα τρώμε χωρίς να παχαίνουμε
  • [04] «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» Η απάντηση στο ίδρυμα Ευγενίδου
  • [05] Κανονικά πλέον τα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Ενδεχόμενο διατήρησης τίτλων της Τράπεζας Κύπρου από τους μετόχους
  • [07] Χωρίς Τιάγκο Μότα η Παρί Σ.Ζ. εναντίον της Μπαρτσελόνα
  • [08] Το μέλλον του βιβλίου, στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΣΕΚΒ
  • [09] Το τριμελές πλήρωμα του Σογιούζ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [10] Νέο ελπιδοφόρο τεστ DNA για ανίχνευση του καρκίνου
  • [11] Οι ομογενείς της Βρετανίας στο πλευρό της Κύπρου
  • [12] Συνταξιοδοτείται στα 83 της η μεγάλη κυρία της αμερικανικής δημοσιογραφίας Μπ. Ουόλτερς
  • [13] «Ψηφιακό» ταξίδι στη Φουκουσίμα από την υπηρεσία Google Street View
  • [14] Ανανέωσε μέχρι το 2015 στην Φούλαμ ο Μπρέντε Χάνγκελαντ
  • [15] Σερένα Ουίλιαμς και Μαρία Σαράποβα στον τελικό του Μαϊάμι

  • [01] Άμεση επιστροφή φόρου

    Επιστροφή φόρου εντός 10 ημερών εφόσον το ποσό ανέρχεται μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ και αφού προηγηθεί συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του υπόχρεου, προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη που εστάλη σε όλες τις εφορίες.

    Για επιστροφές φόρου που υπερβαίνουν τις 300 χιλιάδες ευρώ θα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες συμψηφισμού και αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών θα επιστρέφεται το ποσό εντός διμήνου.

    Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή των οφειλόμενων φόρων σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους.

    [02] Το Low Budget Festival «μιλάει» γαλλικά για δεύτερη χρονιά

    «Σκοπός της τέχνης» έλεγε ο Ζαν Ανούιγ, «είναι να δίνει σχήμα στη ζωή». Και σκοπός του δεύτερου γαλλόφωνου Low Budget Festival, που διοργανώνει το www.tospirto.net σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, είναι να δώσει σχήμα (και βήμα) στη σύγχρονη γαλλική δραματουργία μέσα από τη δημιουργική ματιά τεσσάρων ταλαντούχων Ελλήνων σκηνοθετών.

    Ο θετικός απολογισμός της περσινής διοργάνωσης κατέδειξε πως και το νέο γαλλικό θέατρο «μιλάει» άπταιστα ελληνικά.

    Μοντέρνα έργα, φρέσκιες μεταφράσεις, ρηξικέλευθες σκηνοθετικές προσεγγίσεις υπόσχεται η φετινή ελληνογαλλική θεατρική σύμπραξη που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 28 Απριλίου, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της σεχθεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

    Ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Σύλβια Λιούλιου, ο Έκτορας Λυγίζος και η Μαριάννα Κάλμπαρη, «σκηνοθέτες καταξιωμένοι που όμως δεν σταματούν να πειραματίζονται», όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Άννα Βλαβιανού, θα συστήσουν στο ελληνικό κοινό τέσσερα έργα της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας.

    Ειδικότερα, το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 13 Απριλίου με το έργο του Ενζό Κορμάν «Η θύελλα επιμένει», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (13-14-15-16/4). Ενός έργου που, ανεξαρτήτως ... πλοκής -όπως λέει ο Δημήτρης Λιγνάδης- μιλάει για τον ηθοποιό ως άνθρωπο μα και ως καλλιτεχνική «ψυχοσύνθεση», για τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής και για την απομυθοποίηση των ανθρώπινων «ιστοριών».

    Ακολουθεί το «Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή» του Ζαν Λυκ Λαγκάρς, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου (17-18-19-20/4). Στο έργο δύο γυναίκες (Ιωάννα Παππά και Ελενα Τοπαλίδου)αναμετρώνται με την έννοια της αναμονής και της διάψευσης των ελπίδων. «Η πρόταση αυτή ήρθε την στιγμή που βρισκόμουν μπροστά σε ένα καλλιτεχνικό αδιέξοδο» είπε η Σύλβια Λιούλιου και πρόσθεσε πως «πρόκειται για όμορφη ιστορία απώλειας και πένθους. Μια ελεγεία στον ανθρώπινο πόνο».

    Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο Έκτορας Λυγίζος και «οι Πολεμιστές» του Φιλίπ Μινυανά (21- 22 -23- 24/4). Μια ξεκαρδιστή αλλά πολύ πικρή κωμωδία που αγγίζει τα όρια της φάρσας, είναι -σύμφωνα με τον νεαρό σκηνοθέτη- η ιστορία τριών στρατιωτών του Α Παγκοσμίου Πολέμου που επιστρέφοντας από το μέτωπο διεκδικούν την ίδια γυναίκα, με τον μόνο τρόπο που έχουν εκπαιδευτεί να λύνουν τις διαφορές τους: κάνοντας πόλεμο.

    Τέλος, η Μαριάννα Κάλμπαρη θα ανεβάσει το «Γκιγιόμ γλυκιά μου» του Γκιγιόμ Γκαλιέν(25- 26 -27- 28/4). Κεντρικό θέμα της παράστασης, είναι η πορεία που διαγράφει κανείς προσπαθώντας να ορίσει την ερωτική του ταυτότητα και συμπεριφορά, αλλά και την ίδια τη ζωή που επιθυμεί να ζήσει εγκαταλείποντας τη σφαίρα επιρροής της οικογένειάς του. Τον νεαρό Γκιγιόμ θα υποδυθεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, ο οποίος στήνει με τη βοήθεια των «ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ» συμπρωταγωνιστών του, ένα αυτοσχέδιο «σόου» προς τιμήν της μητέρας του.

    Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει 29 Μαρτίου. Γενική είσοδος 10 ευρώ.

    [03] Έρχεται η εποχή που θα τρώμε χωρίς να παχαίνουμε

    Η αιματηρή δίαιτα, το ίδρωμα στο γυμναστήριο, η λιποαναρρόφηση, η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς» και τόσα άλλα που δοκιμάζουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, προκειμένου να αδυνατίσουν, ίσως είναι περιττά στο μέλλον, χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη που ανοίγει ένα νέο, μάλλον ασυνήθιστο, δρόμο: Η σκόπιμη αλλαγή του μίγματος των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο, φαίνεται πως είναι αρκετή για να χάσει κανείς κιλά -και μάλιστα γρήγορα.

    Αρχικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν την εμφάνιση δραστικά διαφορετικών μικροβίων στο έντερο των ποντικιών, που πριν είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης «μπαϊ-πάς», η οποία είχε οδηγήσει σε μείωση του βάρους αυτών των πειραματόζωων κατά 30% περίπου.

    Στη συνέχεια, αυτά τα διαφορετικά μικρόβια μεταφέρθηκαν στο έντερο άλλων αποστειρωμένων ποντικιών (που δεν είχαν άλλα μικρόβια προηγουμένως στο έντερό τους) και αυτή η μεταφορά οδήγησε στη γρήγορη απώλεια λίπους και βάρους σε αυτή τη δεύτερη ομάδα πειραματόζωων, τα οποία έχασαν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου το 5% του βάρους τους, χωρίς να αλλάξουν καθόλου τη διατροφή τους. Η απώλεια βάρους προφανώς ήταν καθαρά βακτηριακής αιτιολογίας.

    Μεταξύ άλλων, το πείραμα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μετά τη γαστρική παράκαμψη που γίνεται στους ανθρώπους, μειώνοντας το μέγεθος του στομαχιού τους, εν μέρει δεν οφείλεται στην ίδια την επέμβαση, αλλά στην εκτεταμένη μεταβολή στους πληθυσμούς μικροβίων, που λαμβάνει χώρα στο έντερο μετά το χειρουργείο.

    Οι μεταβολές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου (δηλαδή στο οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει οι «αποικίες» των μικροοργανισμών) είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν την απώλεια κιλών. Οι αμερικανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τον μηχανισμό που συνδέει τα μικρόβια με την απώλεια του βάρους. Όπως είπαν, το επόμενο βήμα θα είναι να μάθουν με ποιούς μηχανισμούς δρουν τα μικρόβια για να μειώσουν το βάρος του οργανισμού, όταν μεταβάλλονται οι πληθυσμοί τους εξαιτίας της επέμβασης.

    Επίσης, σύμφωνα με τον Λι Κάπλαν, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ανάλογη μείωση του βάρους χάρη στα μικρόβια μπορεί να επιτευχθεί με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο. «Η ικανότητα να πετύχουμε κάτι τέτοιο χωρίς επέμβαση, θα μας έδινε μια τελείως νέα μέθοδο να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως για όσους ασθενείς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταφύγουν στο χειρουργείο».

    Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια εωσότου η μέθοδος εφαρμοστεί πιθανώς και στους ανθρώπους.

    [04] «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;» Η απάντηση στο ίδρυμα Ευγενίδου

    Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 6 έως τις 28 Απριλίου και από τις 18 έως τις 26 Μαΐου, η Διαδραστική Έκθεση του Ιδρύματος Ευγενίδου θα ασχολείται με τη ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες, διοργανώνοντας μια νέα σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;».

    Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • 13:30- 14:10- Επίδειξη πειραμάτων: «Η ζωή στη Γη και σε άλλους πλανήτες» (προτείνεται για παιδιά άνω των οκτώ ετών και ενήλικες).

    Η επιστημονική ομάδα των πειραμάτων ψάχνει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα όπως: Τι είναι η ζωή; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι ζωντανό και τι όχι; Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Πώς αναζητούμε στοιχεία για εξωγήινους ζωντανούς οργανισμούς;

  • 15:30- 16:30- Διαδραστικό εργαστήρι: «Παλαιοντολόγοι για άλλους πλανήτες» (προτείνεται για παιδιά από επτά έως δέκα ετών).

    Τα παιδιά θα προσεγγίζουν την επιστήμη της παλαιοντολογίας και τη διαδικασία απολίθωσης των ζωντανών οργανισμών, ενώ στο τέλος θα κατασκευάσουν τα ίδια το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα.

  • 17:30- 18:20- Διαδραστική αφήγηση: «Πώς φτάσαμε στον Δαρβίνο;»

    (προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες).

    Θα παρουσιάζεται η θεωρία της Εξέλιξης και τα σταδιακά βήματα εωσότου ο Δαρβίνος δημοσιεύσει το έργο του.

    Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν όμως να τις παρακολουθήσουν με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

    [05] Κανονικά πλέον τα δρομολόγια για μεταφορά μαθητών στη Θεσσαλονίκη

    Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές και μαθήτριες στα σχολικά συγκροτήματα του νομού Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης για λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

    Οι λεωφορειούχοι από τις 20 Μαρτίου σταμάτησαν κάθε δρομολόγιο διεκδικώντας δεδουλευμένα έντεκα μηνών και συμβάσεις για το τρέχον σχολικό έτος, με αποτέλεσμα όλες αυτές τις ημέρες να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών.

    Υπενθυμίζεται πως σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης μετακινούνται με τουριστικά λεωφορεία περίπου 5000 παιδιά, εκ των οποίων τα 1000 είναι σε ειδικά σχολεία.

    Τα δρομολόγια ξεκίνησαν εκ νέου από σήμερα μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι λεωφορειούχοι από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσαμασλή, πως στην ερχόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 3 Απριλίου, θα συζητηθεί το θέμα της υπογραφής των συμβάσεων.

    [06] Ενδεχόμενο διατήρησης τίτλων της Τράπεζας Κύπρου από τους μετόχους

    Το σενάριο, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου να διατηρήσουν τους τίτλους τους, έστω και με τη μηδαμινή αξία που έχουν σήμερα, μελετά η Κεντρική Τράπεζα μετά την εξασφάλιση προσωρινού διατάγματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το οποίο αναστέλλεται η απόφαση για τη διαγραφή των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ύστερα από αίτημα της Αρχιεπισκοπής.

    Η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στον εξωτερικό νομικό της σύμβουλο Αλέκο Ευαγγέλου, να μελετήσει το συγκεκριμένο σενάριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι θα διατηρήσουν τουλάχιστον την ελπίδα ανάκαμψης της Τράπεζας, μαζί με την οικονομία, και την επανάκτηση της αξίας των μετοχών τους.

    Σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου και τεχνοκρατών. Η Κεντρική Τράπεζα θα απαντήσει κατά πόσον θα αποδώσει τους τίτλους στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

    [07] Χωρίς Τιάγκο Μότα η Παρί Σ.Ζ. εναντίον της Μπαρτσελόνα

    Χωρίς τον Τιάγκο Μότα θα υποδεχθεί η Παρί Σεν Ζερμέν τη Μπαρτσελόνα, στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο διεθνής με την εθνική Ιταλίας μέσος, αντιμετωπίζει πρόβλημα στους προσαγωγούς και δεν είναι σε θέση να προλάβει το ματς της Τρίτης στο "Παρκ ντε Πρενς", όπως δήλωσε ο Κάρλο Αντσελότι. «Ισως θα είναι έτοιμος στη ρεβάνς» πρόσθεσε ο προπονητής της Παρί που προετοιμάζει την ομάδα του και για τον σημερινό αγώνα με τη Μονπελιέ.

    [08] Το μέλλον του βιβλίου, στο επίκεντρο του συνεδρίου του ΣΕΚΒ

    Τι είναι στις ημέρες μας το βιβλίο; Πολιτιστικό αγαθό ή εμπορικό προϊόν; Κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής ή ψηφιακή υπηρεσία; Πόσο επηρεάζεται από το διαδίκτυο και ποιο θα είναι το μέλλον των βιβλιοπωλείων σε μιαν εποχή που θα έχουν αυξηθεί με κατακόρυφο ρυθμό οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω της Amazon;

    Ποιες συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο όχι μόνο στα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία, αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα; Κι ακόμα, τι θα απογίνουν τελικά τα μικρά βιβλιοπωλεία, που πιέζονται εδώ και καιρό από τις αλυσίδες με αποτέλεσμα να μειώνεται επικίνδυνα ο αριθμός τους (όταν δεν σβήνουν ολοκληρωτικά από τον χάρτη);

    Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας του συνεδρίου το οποίο διοργανώνει στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).

    Στο συνέδριο, που έχει τίτλο «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο», συμμετέχουν εκδότες, συγγραφείς, τυπογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες και ειδικοί στα θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

    Όλοι οι σύνεδροι διατύπωσαν χθες την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία διετία η εκδοτική αγορά στην Ελλάδα. Όπως σημείωσαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκδοτών, τα σωματεία κατέφυγαν την περασμένη χρονιά στη λύση των παζαριών με αποτέλεσμα να πουληθούν γύρω στο ένα εκατομμύριο βιβλία.

    Το ζήτημα, όμως, είναι, πρόσθεσαν οι ίδιοι, με ποιον τρόπο θα αποκατασταθούν οι δεσμοί του εκδότη με τον βιβλιοπώλη γιατί μόνο διαμέσου του βιβλιοπωλείου μπορεί να ισορροπήσει η εκδοτική παραγωγή και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Το βιβλιοπωλείο, τόνισαν από τη μεριά τους οι βιβλιοπώλες, παραμένει μέχρι και σήμερα ο κρισιμότερος σύνδεσμος ανάμεσα στον εκδότη και τον αναγνώστη και αυτό επιβάλλει τη συνεργασία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών.

    Μια αισιόδοξη νότα στο συνέδριο έδωσε ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που παρουσίασε το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης την οποία έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει το ίδρυμα. Η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει ένα δημόσιο (για το κοινό) κι ένα ερευνητικό (για τους ειδικούς) τμήμα.

    Στη σημερινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις των θέσεων των κομμάτων για την παρούσα συγκυρία στον χώρο του βιβλίου. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

    Το Σάββατο το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας θα μιλήσει για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των νόμων που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με το βιβλίο.

    [09] Το τριμελές πλήρωμα του Σογιούζ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ένας Αμερικανός αστροναύτης έφτασαν σήμερα το πρωί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αφού πραγματοποίησαν μια πτήση "εξπρές" διάρκειας-ρεκόρ κάτω των έξι ωρών με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο Αμερικανός αστροναύτης Κρίστοφερ Κάσιντι απογειώθηκαν στις 22:43 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν, και το σκάφος τους προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS σήμερα το πρωί στις 04:28 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

    Ύστερα απ' αυτή την πτήση διάρκειας ρεκόρ κάτω των έξι ωρών, σε σύγκριση με τις δύο ημέρες που χρειάζονταν ως τώρα, και δύο ώρες που είναι απαραίτητες για τις διαδικασίες πρόσδεσης, οι τρεις έγιναν θερμά δεκτοί από τους τρεις άλλους αστροναύτες και κοσμοναύτες που βρίσκονταν ήδη στον ISS, όπως έδειξαν εικόνες της ρωσικής τηλεόρασης.

    Αυτό το τεράστιο κέρδος σε χρόνο κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις οι οποίες επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Σογιούζ να πραγματοποιεί, πριν προσδεθεί στο σταθμό, μόνο 4 τροχιές γύρω από τη Γη, αντί των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

    Επιμέλεα: Γ. Αγγελόπουλος

    [10] Νέο ελπιδοφόρο τεστ DNA για ανίχνευση του καρκίνου

    Ένα απλό και φθηνό γενετικό τεστ ανάλυσης, πιθανώς μέσω του σάλιου, μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και να δείχνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού και ωοθηκών). Η εξέλιξη αυτή αναμένεται χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα σε σχέση με τον καρκίνο που έγινε σε πάνω από 200.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ερευνητές. Η μελέτη αποκάλυψε 80 μικρές μεταλλάξεις γονιδίων (49 για τον καρκίνο του μαστού, 23 για τον καρκίνο του προστάτη και οκτώ για τον καρκίνο των ωοθηκών), που αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο.

    Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. νέα περιστατικά των τριών ανωτέρω μορφών καρκίνου κάθε χρόνο, το ένα τρίτο από τα οποία καταλήγουν στον θάνατο. Η έγκαιρη διάγνωση χάρη στις νέες γενετικές ανακαλύψεις (οι οποίες διπλασιάζουν πλέον τους γνωστούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τις συγκεκριμένες τρεις συχνές μορφές καρκίνου) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική πρόληψή τους, προτού η νόσος προχωρήσει και εξελιχτεί σε μη θεραπεύσιμη.

    Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA άνω των 100.000 καρκινοπαθών και το συνέκριναν με το DNA άλλων τόσων ανθρώπων χωρίς καρκίνο, εστιάζοντας σε περίπου 200.000 μικρές γενετικές παραλλαγές (γνωστές ως «πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου»).

    Από την ανάλυση προέκυψαν πάνω από 80 περιοχές του γενετικού κώδικα, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 49%, του προστάτη έως 23% και των ωοθηκών έως 11%. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ενώ κάθε επιμέρους γενετική παραλλαγή που εντοπίστηκε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μόλις κατά περίπου 1%, η επίδρασή τους είναι σωρευτική και έτσι όσους περισσότερους γενετικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο.

    Η διάγνωση με ένα μελλοντικό γενετικό τεστ σε νεαρότερη ηλικία, ακόμα και κατά τη γέννηση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πάνω από τον μέσο όρο, παίρνοντας έτσι στη συνέχεια τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να είναι πιο αξιόπιστο ακόμα και από τις σημερινές μαστογραφίες ή το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη.

    [11] Οι ομογενείς της Βρετανίας στο πλευρό της Κύπρου

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στο Λονδίνο θα δημιουργήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των ομογενών, για στήριξη του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) για την Κύπρο με οικονομικές εισφορές και επενδύσεις.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μεταξύ άλλων υποβλήθηκαν προτάσεις για χρηματικές εισφορές, αποστολή τροφίμων και διοργάνωση συναυλίας, ώστε να μαζευτούν χρήματα για βοήθεια.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης εξέφρασε τη πεποίθηση ότι για μια ακόμη φορά η μεγάλη παροικία της Βρετανίας θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κύπρου για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

    Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αρχίζει εκστρατεία για προώθηση της αγοράς κυπριακών προϊόντων προκειμένου να δημιουργηθεί τροχοπέδη στην αύξηση της ανεργίας .

    Σε μήνυμά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επισημαίνει ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κατά την οποία το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται επικίνδυνα, με πρώτα θύματα τους νέους, ο καθένας πρέπει να κάνει τη δική του προσπάθεια, ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    Εάν, τονίζει, ο καθένας μας αγοράζει κυπριακά προϊόντα, τότε θα μπορούμε να ευελπιστούμε πως δε θα φτάσουμε στα επίπεδα του άλλου ευρωπαϊκού νότου.

    Και όταν η αγορά κυπριακών προϊόντων, προσθέτει ο πρύτανης, είναι αδύνατη ας βάλουμε ως προτεραιότητα να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.

    [12] Συνταξιοδοτείται στα 83 της η μεγάλη κυρία της αμερικανικής δημοσιογραφίας Μπ. Ουόλτερς

    Η Μπάρμπαρα Ουόλτερς, 83 χρόνων, η μεγάλη κυρία της αμερικανικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, θα βγει στη σύνταξη, ανέφεραν χθεσινά δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου.

    Η είδηση θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της εκπομπής "The View" (Η άποψη), ενός καθημερινού "τοκ-σόου" στο ABC το οποίο παρουσιάζει η Μπάρμπαρα Ουόλτερς, διευκρίνισαν οι "Νιού Γιόρκ Τάιμς" επικαλούμενοι καλά πληροφορημένη πηγή.

    Η τηλεόραση θα προβάλει μια αναδρομή στην καριέρα αυτής της δημοσιογράφου στο ABC, η οποία άρχισε το 1976. Η Μπάρμπαρα Ουόλτερς είχε εργαστεί προηγουμένως για το NBC, στο οποίο ήταν η συμπαρουσιάστρια της πρωινής εκπομπής "Today" (Σήμερα).

    Η "Χόλιγουντ Ριπόρτερ", εφημερίδα της βιομηχανίας του θεάματος, υποστηρίζει πως η δημοσιογράφος, η οποία είχε προσβληθεί από κοκίτη στην αρχή της χρονιάς, κάτι που είχε γίνει είδηση σε όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα βγει στη σύνταξη το Μάιο του 2014.

    Ούτε το ABC News ούτε η ίδια η Μπάρμπαρα Ουόλτερς είχαν κάνει δηλώσεις ως αργά χθες το απόγευμα (τοπική ώρα).

    Η δημοσιογράφος, η οποία στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της πήρε συνεντεύξεις από εκατοντάδες σταρ και προσωπικότητες, είχε γίνει το 1976 η πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια βραδινού δελτίου ειδήσεων στις ΗΠΑ.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [13] «Ψηφιακό» ταξίδι στη Φουκουσίμα από την υπηρεσία Google Street View

    Δύο χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που έπληξε την Φουκουσίμα, η υπηρεσία Street View της Google πραγματοποιεί ένα εικονικό «ψηφιακό» οδοιπορικό στους δρόμους και τα κτίρια της πόλης Νάμι, στην έως τώρα αποκλεισμένη ζώνη της ιαπωνικής επαρχίας.

    Τα γυρίσματα - από τα ειδικά οχήματα της Google - ξεκίνησαν αυτό το μήνα. Την πρόσκληση στην αμερικανική εταιρεία απηύθυνε ο δήμαρχος της Νάμι, Ταμότσου Μπάμπα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση ήταν ο «φόβος ότι ο κόσμος θα ξεχάσει τη Φουκουσίμα».

    Μέσω της υπηρεσίας Street View, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιήσουν μια «ψηφιακή» περιήγηση 360 μοιρών στην περιοχή.

    [14] Ανανέωσε μέχρι το 2015 στην Φούλαμ ο Μπρέντε Χάνγκελαντ

    Νέο συμβόλαιο με την Φούλαμ, βάσει του οποίου θα παραμείνει στην ομάδα του Λονδίνου μέχρι το 2015, υπέγραψε ο αρχηγός, Μπρέντε Χάνγκελαντ. Ο Νορβηγός διεθνής συμφώνησε στην επέκταση της συνεργασίας του για δύο επιπλέον χρόνια, με την προοπτική ανανέωσης για ένα ακόμη.

    Ο Χάνγκελαντ εντάχθηκε στην Φούλαμ τον Ιανουάριο του 2008 από την Κοπεγχάγη, βοηθώντας τη να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνη τη σεζόν, κι από τότε έχει πραγματοποιήσει 236 εμφανίσεις με την φανέλα του συλλόγου.

    «Είμαι ενθουσιασμένος» τόνισε ο έμπειρος παίκτης στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας και πρόσθεσε: «Πήρε λίγο καιρό, αλλά όλα πήγαν καλά. Ελπίζω και ο σύλλογος να είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη αυτή. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα».

    [15] Σερένα Ουίλιαμς και Μαρία Σαράποβα στον τελικό του Μαϊάμι

    Η Σερένα Ουίλιαμς προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς τουρνουα τένις,που διεξάγεται στο Μαϊάμι και θα διεκδικήσει το τρόπαιο με αντίπαλο την Ρωσίδα, Μαρία Σαράποβα.

    Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια, που είναι επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη, νίκησε άνετα στον ημιτελικό την Ανιέσκα Ραντβάνσκα από την Πολωνία με 6-0, 6-3 και στον αυριανό τελικό, θα επιχειρήσει να πάρει το τρόπαιο για έκτη φορά στην πλούσια καριέρα της.

    Οσον αφορά στην Σαράποβα, που βρίσκεται στο Νο2 του κόσμου, προκρίθηκε στον τελικό μετά την εύκολη επικράτηση της με 6-2, 6-1 επί της Γελένα Γιάνκοβιτς από την Σερβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 March 2013 - 8:30:25 UTC