Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετοιμότητα της κυβέρνησης ενόψει άφιξης της τρόικας
  • [02] IIF: "Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ"
  • [03] Φόρο στους πλούσιους θέλει να βάλει ο Ολάντ
  • [04] Η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζει τους πυραύλους της απειλώντας να πλήξει τις ΗΠΑ
  • [05] Αλ. Παπαρήγα: «Το ΚΚΕ έχει λόγο ύπαρξης γιατί παλεύει για τον σοσιαλισμό»
  • [06] Έξι νεκροί σε επίθεση καμικάζι στο Πακιστάν, με στόχο υψηλόβαθμο αστυνομικό

  • [01] Ετοιμότητα της κυβέρνησης ενόψει άφιξης της τρόικας

    Τρία «καυτά» θέματα απασχόλησαν την επί 4,5 ώρες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τα ζητήματα αφορούσαν:

    ? Την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού

    ? Την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες («με νοιάζει η αποδέσμευση των χρημάτων να φτάνει στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας)

    ? Την προετοιμασία εν όψει της επανόδου των επικεφαλής της τρόικας.

    Παράλληλα, ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και κυρίως όσον αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στη Μεγαλόνησο. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη». Πάντως, για τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες επαναλειτούργησαν χθες, πρόσθεσε ότι «υπήρξε απόλυτη ηρεμία. Όλα πήγαν μια χαρά».

    Σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «πρέπει να τα έχουμε λήξει πριν τις 12 Απριλίου (συνεδρίαση του Eurogroup στην Ιρλανδία). Όλα θα τα πετύχουμε».

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τις «γνωστές εκκρεμότητες», όπως είναι ο καθορισμός του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας ?εφεδρείας - απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αγωνιά για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

    Οι έως στιγμής «προβολές» τοποθετούν τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 σε ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, απαιτούνται γενικότερα τα εξής:

    ? Θα πρέπει να υποβληθεί στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων. Παράλληλα, η τρόικα αναμένει τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης, με βάση τα οποία θα αποφασιστεί ποιοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν σε διαθεσιμότητα και ποιοι τελικά θα αποχωρήσουν.

    ? Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

    ? Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων. Καθορισμός του κατώτατου μισθού.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Στην ευρεία σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης (ο οποίος αποχώρησε μετά από 2 ώρες), ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

    [02] IIF: "Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εξόδου της Κύπρου από το ευρώ"

    Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχει μια "πραγματική πιθανότητα" να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη μετά την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωσή της.

    "Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα", δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν "πολύ πιο εύκολο" για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

    "Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη", επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική "ύφεση" που αναγγέλλεται για τη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της οποίας, κρίσιμος για την οικονομία της, ακρωτηριάσθηκε.

    "Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση", η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, "απαραιτήτως" επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.

    Το IIF εξέφρασε αντίθετα την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    "Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες", ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ.

    "Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες", πρόσθεσε.

    Το IIF έχει έδρα την Ουάσινγκτον και αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα άνω των 470 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

    [03] Φόρο στους πλούσιους θέλει να βάλει ο Ολάντ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει προκειμένου να περάσει ένα νέο φόρο που θα αφορά στους πλουσίους, παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος δεν εγκρίθηκε από την ανώτατη αρχή της χώρας.

    Ο Ολάντ δήλωσε, ωστόσο, ότι σκοπεύει να αλλάξει ελαφρώς τη στρατηγική του. «Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο 75 τοις εκατό του εισοδήματος για ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

    Πέραν αυτού, ο Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων για το τρέχον και το επόμενο έτος.

    Ο Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι "η παραμονή στη λιτότητα, καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη", και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.

    "Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας, δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και η βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή", τόνισε.

    "Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη", σημείωσε.

    "Δεν θα κάνω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα", υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας: "Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για "μια φιλική ένταση", πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "μια υποχρέωση και οι δυο, για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη".

    Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της.

    "Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη", τόνισε.

    [04] Η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζει τους πυραύλους της απειλώντας να πλήξει τις ΗΠΑ

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διέταξε σήμερα να γίνουν προετοιμασίες ενόψει πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της αμερικανικής ηπείρου και των βάσεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις "αόρατων" βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο στην οποία επικρατεί ένταση.

    Η διαταγή, η οποία δόθηκε τη νύκτα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με τους ανώτατους διοικητές του στρατού, απαντά στις πτήσεις των B-2 κατά τις κοινές αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν. Τα B-2 είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

    Σε περίπτωση κάποιας "παράτολμης" πρόκλησης των Αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις "θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (...), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα", δήλωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει τεχνολογία που να της επιτρέπει να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον τόσο μακρινών στόχων, εκτιμούν οι περισσότεροι παρατηρητές.

    Σύμφωνα με ανώνυμη νοτιοκορεατική πηγή, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, "μια σαφής αύξηση" των κινήσεων οχημάτων και ανθρώπων εντοπίσθηκε στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη βορειοκορεατική πλευρά.

    Την προηγουμένη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δύο "αόρατα" βομβαρδιστικά B-2 είχαν πετάξει πάνω από τη Νότια Κορέα στη διάρκεια εκπαιδευτικών αποστολών και υπογράμμισαν επίσης την αμερικανική δέσμευση στο πλευρό της συμμάχου τους, της Νότιας Κορέας, σ' αυτή την περίοδο των αυξημένων εντάσεων στη χερσόνησο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα B-2 έρριξαν "αδρανή πυηρομαχικά" σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

    Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως οι πτήσεις των βομβαρδιστικών ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης και πως αντιστοιχούν με ένα "τελεσίγραφο (των Αμερικανών) που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο".

    Η Ουάσινγκτον σπάνια ανακοινώνει δημοσίως τις εκπαιδευτικές πτήσεις των B-2, ενός φοβερού όπλου που επινοήθηκε για ειδικές αποστολές στρατηγικών βομβαρδισμών από μεγάλο ύψος (ως 15.000 μέτρα) πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου. Τα αεροπλάνα αυτά θεωρούνται αόρατα από τα ραντάρ, πετούν περίπου με την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να μεταφέρουν ως 18 τόνους συμβατικών ή πυρηνικών όπλων, μεταξύ των οποίων 16 βόμβες των 900 κιλών που καθοδηγούνται από δορυφόρο ή οκτώ τρομερές GBU-37 αντιμπούνκερ.

    Η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη απειλήσει την Τρίτη τις ΗΠΑ με πλήγματα εναντίον των βάσεών τους στον Ειρηνικό ή του εδάφους τους. Η ανακοίνωση, η οποία είχε αναμεταδοθεί από το KCNA, προερχόταν από τη διοίκηση του στρατού. Αυτή τη φορά προέρχεται από τον ηγέτη της χώρας.

    Χθες, η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει για μια ακόμη φορά πως είναι "έτοιμη να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο" από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

    Οι αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως προς το παρόν οι πολεμοχαρείς ρητορείες της Βόρειας Κορέας δεν συνοδεύονται από στρατιωτικές ενέργειες.

    Οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πολύ λίγο πιθανός ένας αληθινός πόλεμος --τον οποίο ο βορράς είναι βέβαιο πως θα έχανε--, όμως περιμένουν μια κίνηση δυσαρέσκειας από την Πιονγκγιάνγκ, όπως ήταν ο βομβαρδισμός ενός μικρού νοτιοκορεατικού νησιού το Νοέμβριο του 2010 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

    Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ ενισχύουν πάντως το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας τους, που προβλέπει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη σύμμαχό τους, ακόμη και σε περίπτωση ήσσονος σημασίας πρόκλησης από τη Βόρεια Κορέα.

    [05] Αλ. Παπαρήγα: «Το ΚΚΕ έχει λόγο ύπαρξης γιατί παλεύει για τον σοσιαλισμό»

    Το ΚΚΕ, με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου του, προτείνει διέξοδο που ξεκινά από τα καθημερινά μέτωπα πάλης ως τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα φέρει το κίνημα σε αντεπίθεση και διεκδίκηση αλλαγής εξουσίας, υπογράμμισε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σεχθεσινοβραδυνή της ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση στο Περιστέρι.

    «Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ ξεκινά από την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι η σοσιαλιστική εξουσία είναι εξουσία τάξης και όχι εξουσία κόμματος.

    Αναφερόμενη στη λαϊκή συμμαχία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι αυτή είναι συμμαχία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενδιάμεσων στρωμάτων (μικρών ΕΒΕ, μικρών και φτωχών αγροτών, επιστημόνων) απέναντι στην αστική τάξη και τους δικούς της συμμάχους, στους οποίους συμπεριέλαβε και την εργατική αριστοκρατία, ενώ τόνισε ότι ενώνει ο αγώνας κατά των μονοπωλίων. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η Συμμαχία δεν μπορεί να υιοθετήσει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη σε διαφορές μεταξύ των συμμάχων, και πρόσθεσε ότι «ο συμβιβασμός εκφράζεται στο θέμα της εξουσίας».

    «Τα ζητήματα στα οποία δεν μπορείς να κάνεις πίσω είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, η έξοδος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και η μονομερής διαγραφή του χρέους» διεμήνυσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «για το ΚΚΕ η εξουσία είναι η σοσιαλιστική», και διευκρίνισε ότι «αυτά είναι ζητήματα που λύνονται στην πορεία».

    Η κ. Παπαρήγα εξήρε τη σημασία του 19ου Προγραμματικού Συνεδρίου του ΚΚΕ λέγοντας πως το πρόγραμμα του κόμματος είναι η επεξεργασία της στρατηγικής και της τακτικής όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της σοσιαλιστικής επανάστασης. «Για μας είναι πολύ καθαρό, το ΚΚΕ έχει λόγο ύπαρξης γιατί παλεύει για τον σοσιαλισμό» σημείωσε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

    [06] Έξι νεκροί σε επίθεση καμικάζι στο Πακιστάν, με στόχο υψηλόβαθμο αστυνομικό

    Μια επίθεση καμικάζι εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πακιστανικής αστυνομίας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους ενώ δέκα τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Πεσαουάρ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Η επίθεση είχε στόχο τον Αμπντούλ Ματζίντ Μαρουάτ, τον αρχηγό της Χωροφυλακής στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκβα (βορειοδυτικό Πακιστάν), έκαναν γνωστό πηγές των δυνάμεων ασφαλείας χωρίς να διευκρινίσουν αν ο αξιωματούχος αυτός τραυματίσθηκε ή σκοτώθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 March 2013 - 6:30:21 UTC