Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν φεύγει η Κύπρος από το ευρώ"
  • [02] Εκτός στόχου η Γαλλία ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012
  • [03] Κάθειρξη 45 ετών για εγκλήματα πολέμου στο "τέρας της Γκερμπαβίτσα"
  • [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών εργαζομένων στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στα Χανιά
  • [05] Αστυνομική επιχείρηση στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
  • [06] Θέμα χρόνου, η ενίσχυση του ΣΔΟΕ με ελεγκτές, διαβεβαιώνει ο Γ. Μαυραγάνης
  • [07] Συμφωνία στο θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου
  • [08] Στις 4 Απριλίου το κυπριακό μνημόνιο στο Eurogroup
  • [09] Περίπου 40 εργάτες παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίου στην Τανζανία

  • [01] "Δεν φεύγει η Κύπρος από το ευρώ"

    Μήνυμα ότι η Κύπρος δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το ευρώ και να αναζητήσει άλλη διέξοδο στα οικονομικά της προβλήματα έστειλε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι θα αναζητήσει την πορεία ανάκαμψής της μέσα από τις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ξαναβρεί την πορεία του, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ξένες εταιρείες.

    «Η οικονομία μας θα διασωθεί, έστω κι αν έχουμε δύσκολες αποφάσεις ενώπιον μας» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Προσφωνώντας το ετήσιο συνέδριο της Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες. Τόνισε ότι είναι ακόμη πιο επιτακτικό ο δημόσιος τομέας να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τις δαπάνες, κάτι, που όπως υπογράμμισε, δεν σημαίνει νέες περικοπές μισθών και ωφελημάτων.

    Ζήτησε, τέλος, από όλους να κάνουν αυτοκριτική, κυρίως εκείνοι που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν στην υποθήκευση του μέλλοντος του τόπου.

    [02] Εκτός στόχου η Γαλλία ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012

    Εκτός στόχου η Γαλλία ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE.

    Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 4,8% ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, από 5,3% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ο στόχος μείωσης του στο 4,5% επί του ΑΕΠ δεν επετεύχθη.

    Το Παρίσι είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην επιτευχθεί ο στόχος, λόγω της στήριξης που είχε παράσχει το γαλλικό δημόσιο στην γαλλοβελγική τράπεζα Dexia- το πρώτο «θύμα» της χρηματοοικονομικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο και είχε κάνει λόγο για μείωσή του στο επίπεδο του 4,6%.

    Νωρίτερα, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτευχθεί ο εφετινός στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της παράταση των προθεσμιών.

    Σύμφωνα με την INSEE, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι στο επίπεδο ρεκόρ του 90,2% του ΑΕΠ έναντι 85,8% το 2011 και στόχου 89,9% για πέρυσι.

    [03] Κάθειρξη 45 ετών για εγκλήματα πολέμου στο "τέρας της Γκερμπαβίτσα"

    Δικαστήριο της Βοσνίας καταδίκασε σήμερα στην βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή, σε κάθειρξη 45 ετών, για εγκλήματα πολέμου τον Βεσελίν Βλάχοβιτς, το "τέρας της Γκερμπαβίτσα", έναν Μαυροβούνιο που πολέμησε μαζί με τα σερβικά παραστρατιωτικά τάγματα στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-19950.

    "Στο πλαίσιο μίας συστηματικής εκστρατείας κατά του μη σερβικού πληθυσμού, συμμετείχε σε εκτοπισμούς των θυμάτων του, διέπραξε δολοφονίες, βασάνισε, βίασε και φυλάκισε τα θύματά του. Κρίνεται ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το δικαστήριο αυτό και καταδικάζεται σε κάθειρξη 45 ετών", ανακοίνωσε ο δικαστής Ζόραν Βόζιτς.

    [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εποχικών εργαζομένων στα γραφεία του ΟΑΕΔ, στα Χανιά

    Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά και σε συμβολική κατάληψη, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας, προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι των σωματείων εποχικών εργαζομένων.

    Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 3896 που προβλέπει νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

    Στο ψήφισμα που παραδόθηκε, οι εκπρόσωποι των σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων, επισιτισμού, οδηγών τουριστικών λεωφορείων και εποχικών πυροσβεστών, ζητούν επίσης: Μέτρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κατάργηση της εισαγωγής από τρίτες χώρες εργαζομένων στον τουρισμό με την μορφή μαθητείας, επίδομα ανεργίας στο 80% του τελευταίου μισθού, ενώ παράλληλα ζητούν η περίοδος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

    «Ζητάμε δουλειά και όχι ανεργία» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανώλης Μπαμιάκης και τονίζει ότι με τον νέο νόμο το 90% των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα στερηθεί το επίδομα ανεργίας. Ο κ. Μπαμιάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νέα τουριστική περίοδο, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα προσλάβει προσωπικό παρά το γεγονός ότι η φετινή χρονιά αναμένεται θετική για τον τουρισμό.

    [05] Αστυνομική επιχείρηση στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

    Επιχείρηση «σκούπα» πραγματοποίησαν αστυνομικοί στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε, διενεργήθηκαν 34 έρευνες σε σπίτια και περιφραγμένους χώρους, ενώ ελέγχθηκαν 60 άτομα και 42 Ι.Χ. επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα. Κατά τους ελέγχους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο καραμπίνες, δύο πιστόλια κρότου και 37 φυσίγγια, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για παραβάσεις του νόμου «Περί Όπλων», οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [06] Θέμα χρόνου, η ενίσχυση του ΣΔΟΕ με ελεγκτές, διαβεβαιώνει ο Γ. Μαυραγάνης

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενταχθούν στον ελεγκτικό μηχανισμό.

    Η διαδικασία προχωρά στη βάση νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ανοίγει τον δρόμο για την εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού. Μέρος των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ενταχθούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα κατευθυνθεί στο ΣΔΟΕ προκειμένου να καλυφθούν κενά που φθάνουν τις 360 θέσεις. Ταυτόχρονα, προχωρά μέσω του ΑΣΕΠ η πρόσληψη 200 ακόμη νέων ελεγκτών, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει στην τρόικα το πρόβλημα ελλείψεων, ιδίως μετά το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων υπαλλήλων για συνταξιοδότηση.

    [07] Συμφωνία στο θέμα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

    Σε συμφωνία στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την ακύρωση των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου κατέληξαν αργά το βράδυ με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

    Με τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου δεν θα διαγραφούν, αλλά θα απομειωθούν μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 χιλιάδων ευρώ.

    Η τρόικα συμφώνησε όπως στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνει αντικατάσταση της λέξης "ακυρώνονται" με τη λέξη "απομειώνονται" με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

    Η Αρχιεπισκοπή, που φέρεται να κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, χθες προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα και στο θέμα του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις.

    [08] Στις 4 Απριλίου το κυπριακό μνημόνιο στο Eurogroup

    Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το συμφωνημένο Μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου.

    Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

    Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.

    [09] Περίπου 40 εργάτες παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίου στην Τανζανία

    Περίπου 40 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια του υπό κατασκευή κτιρίου, το οποίο κατέρρευσε σήμερα το πρωί στο κέντρο του Νταρ ες Σαλάμ, στην Τανζανία, σύμφωνα με το νομάρχη της περιοχής του Νταρ ες Σαλάμ, Σαΐντι Μέκι Σαντίκι.

    "'Πληροφορήθηκα ότι περίπου 60 άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο εκείνο, στην πλειοψηφία τους εργάτες, αλλά επίσης παιδιά και πλανόδιοι πωλητές", τόνισε.

    "Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος, αλλά τρεις βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι βρέθηκαν αναίσθητοι. Δεκαέξι άνθρωποι διασώθηκαν", πρόσθεσε.

    Η συνοικία στην οποία βρίσκεται το κτίριο που κατέρρευσε, υπάρχουν κατοικίες και γραφεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 March 2013 - 10:30:23 UTC