Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Σαμαράς: "Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε"
  • [02] Οι καλοί βαθμοί είναι ...κολλητικοί σαν μικρόβιο
  • [03] Σ.Κεδίκογλου: «Επώδυνη η συμφωνία αλλά σταματά την πορεία προς το χάος»
  • [04] Προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό στη Θεσ/κη, λόγω κλοπής καλωδίων χαλκού
  • [05] Σαν ...τρενάκι λούνα παρκ οι αυξομειώσεις του σύμπαντος
  • [06] "Δίκαιο" χαρακτηρίζει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ο Β. Σόιμπλε

  • [01] Α. Σαμαράς: "Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε"

    «Ελευθερία σημαίνει να πολεμάμε ενωμένοι, τα δεινά που μας βρίσκουν, τους εχθρούς που μας επιβουλεύονται και τον κακό τον εαυτό μας. Μακριά από διχαστικά συνθήματα, από την μοιρολατρία της υποταγής κι από πλέγματα Εθνικής μειονεξίας», τονίζει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα «μέρα Ιστορικής Μνήμης, μέσα σε μέρες Εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο...» και αναφέρει:

    «Αλλά αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, σε ολόκληρη την πρόσφατη Ιστορία μας, για να καταλάβουμε πόσες δοκιμασίες περάσαμε, πάντα με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντα με επιτυχία. Και βγήκαμε πάντα ισχυρότεροι ως Έθνος, καλύτεροι ως κοινωνία, πιο υπερήφανοι γι' αυτό που είμαστε, πιο σίγουροι γι΄ αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε. Φτάνει να παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι...

    Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αν μείνουν ενωμένοι και όρθιοι!»

    Διαβάστε επίσης: Μηνύματα κομμάτων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου , Κ. Παπούλιας: Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο

    [02] Οι καλοί βαθμοί είναι ...κολλητικοί σαν μικρόβιο

    Οι μαθητές που κάνουν παρέα με φίλους, οι οποίοι έχουν καλύτερους βαθμούς από τους ίδιους, βλέπουν και τους δικούς τους βαθμούς να ανεβαίνουν την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Έτσι, μετά από προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι κοινωνικά κολλητική, φαίνεται πως επίσης τα κοινωνικά- φιλικά δίκτυα μεταδίδουν το «μικρόβιο» των καλών βαθμών, το οποίο ταξιδεύει μεταξύ των φίλων. Ισχύει όμως και το αντίστροφο, δηλαδή οι βαθμοί ενός μαθητή τείνουν να πέσουν, αν κάνει παρέα με μαθητές που έχουν χαμηλότερους από αυτόν βαθμούς.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών μπορούν να επηρεαστούν από τις επιδόσεις των συμμαθητών που είναι φίλοι τους.

    Η μελέτη ασχολήθηκε με τους μαθητές ενός γυμνασίου και τους κατέταξε ανάλογα με τη βαθμολογία τους, ενώ παράλληλα έκανε τον συσχετισμό με τον μέσο όρο της βαθμολογίας που είχαν οι φίλοι καθενός μαθητή. Όπως έδειξε η στατιστική ανάλυση, οι μαθητές που είχαν φίλους με υψηλότερη μέση βαθμολογία, έτειναν οι ίδιοι να παίρνουν υψηλότερους βαθμούς την επόμενη χρονιά.

    Αν, για παράδειγμα, ένας μαθητής ήταν Νο 100 στην κατάταξη των βαθμών του σχολείου του και ο μέσος όρος των βαθμών των φίλων του αντιστοιχούσε στη θέση Νο 50, τότε την επόμενη χρονιά ο μαθητής ανέβαινε στην κατάταξη κατά 10 έως 15 θέσεις (Νο 85 έως 90).

    [03] Σ.Κεδίκογλου: «Επώδυνη η συμφωνία αλλά σταματά την πορεία προς το χάος»

    «Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι "Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

    Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές...Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

    Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη».

    [04] Προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό στη Θεσ/κη, λόγω κλοπής καλωδίων χαλκού

    Καλώδια χαλκού συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων έχουν κλέψει οργανωμένες συμμορίες στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάθε τόσο προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό της, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

    "Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο, το πρωί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποκαθιστά το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην περιφερειακή οδό και το ίδιο βράδυ οργανωμένες συμμορίες να κλέβουν ανενόχλητες τα καλώδια χαλκού και να βυθίζουν τον περιφερειακό στο σκοτάδι", δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του και σημείωσε: "Ζήτησα από την Αστυνομία, που έχει και την ευθύνη, να εντατικοποιήσει τους ελέγχουςτης κατά μήκος της Περιφερειακής οδού, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και οδηγών, και να σταματήσουν να χάνονται άδικα οι πόροι που δαπανούμε για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς οργανωμένων συμμοριών που έχουν προβεί σε κλοπή συνολικά 25.000 μέτρων καλωδίων χαλκού".

    Ο περιφερειάρχης ζήτησε από την Αστυνομία να διαθέσει οχήματα, περιπολικά και συμβατικά αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, τα οποία θα ελέγχουν την περιφερειακή οδό ώστε να αποτρέπουν τις κλοπές και να επεμβαίνουν όταν διαπράττονται αδικήματα.

    Παράλληλα έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, που επιβλέπουν το έργο αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της περιφερειακής οδού,να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού εντός του επόμενου δεκαημέρου.

    Επίσης, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του δικτύου DESENET, το οποίο παρά το γεγονός ότι είναι εγκατεστημένο, δεν λειτουργεί από το 2006, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχει, όπως η άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση για τα σημεία στα οποία καταγράφονται διακοπές της ηλεκτροδότησης.

    [05] Σαν ...τρενάκι λούνα παρκ οι αυξομειώσεις του σύμπαντος

    Το σύμπαν έχει επεκταθεί με πολύ αυξομειούμενο ρυθμό στην ιστορία του, θυμίζοντας τα απότομα ανεβοκατεβάσματα που κάνουν τα τρενάκια του λούνα-παρκ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

    Μια δεύτερη μελέτη, στο ίδιο μήκος κύματος, δείχνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η «σκοτεινή» ενέργεια, η μυστηριώδης δύναμη που ευθύνεται για την επέκταση του σύμπαντος, έχει δυναμική μάλλον παρά στατική φύση.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά τα τελευταία πέντε δισεκατομμύρια χρόνια το σύμπαν επεκτείνεται με ολοένα επιταχυνόμενο ρυθμό, όμως όταν ήταν αρκετά πιο νέο, ο ρυθμός επέκτασής του ήταν πολύ πιο αργός λόγω επίδρασης της βαρύτητας. Αλλά πριν από επτά δισεκατομμύρια χρόνια κάτι συνέβη, η σκοτεινή ενέργεια «ανέβασε ταχύτητα» και έκτοτε, σταδιακά, το σύμπαν επιτάχυνε τη διαστολή του.

    Μια δεύτερη έρευνα δείχνει κάτι ανάλογο με την πρώτη έρευνα: ότι η σκοτεινή ενέργεια θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον δυναμική (μεταβάλλεται στον χρόνο και τον χώρο), παρά στατική (μια διαχρονική κοσμολογική σταθερά).

    Θα χρειαστούν όμως και άλλες κοσμολογικές έρευνες, βασισμένες σε νέες αστρονομικές παρατηρήσεις, για να πέσει περισσότερο φως στο μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας. Τα πρώτα σχετικά στοιχεία του δορυφόρου «Πλανκ», που εκτοξεύτηκε το 2009, θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2013 και αναμένεται να είναι διαφωτιστικά.

    [06] "Δίκαιο" χαρακτηρίζει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ο Β. Σόιμπλε

    "Δίκαιο" χαρακτήρισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, το οποίο "θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης" στη χώρα.

    "Το αποτέλεσμα (των διαπραγματεύσεων) είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές", τόνισε ο Γερμανός υπουργός παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους, στο Βερολίνο, το σχέδιο αυτό που εκπονήθηκε τη νύχτα στις Βρυξέλλες ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις.

    "Με τη λύση που βρέθηκε, η Κύπρος έχει μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εξεύρεση της λύσης αυτής ήταν μια "επίπονη" διαδικασία.

    "Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ευκολότερος" τόνισε. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει ένα μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, αλλά πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

    Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, κατα την άποψη της Γερμανίας το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι "πολύ καλύτερο" από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας που θα έπληττε τους μικροκαταθέτες και το οποίο απέρριψε το κυπριακό Κοινοβούλιο.

    Οι Γερμανοί βουλευτές θα εξετάσουν το σχέδιο, δυο φορές, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία σχετικά με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (MES).

    Μια πρώτη συνεδρίαση για την Κύπρο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβομάδα, τόνισε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίον, η απόφαση γι΄αυτό θα ληφθεί πριν από το τέλος της ημέρας. Εάν αυτό δε συμβεί, οι δυο ψηφοφορίες θα διεξαχθούν κατά την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η τελική έγκριση του σχεδίου προβλέπεται για την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 March 2013 - 10:30:25 UTC