Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οδυνηρή" συμφωνία στο Eurogroup για την Κύπρο
  • [02] ΕΕ: "Τέλος στην αβεβαιότητα"
  • [03] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη σημερινή παρέλαση
  • [04] Ο Κάμερον ανακοινώνει μέτρα αποθάρρυνσης της μετανάστευσης
  • [05] ΠΓΔΜ: Νίκη Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές
  • [06] Εντυπωσιακή έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία
  • [07] Πρόβατα σε ρόλο ...κηπουρού στο Παρίσι
  • [08] Σαρρής: "Αποφύγαμε την καταστροφική έξοδό μας από την Ευρωζώνη"
  • [09] SPD: Για το χάος γύρω από τη διάσωση της Κύπρου, η Μέρκελ φέρει μεγάλη ευθύνη

  • [01] "Οδυνηρή" συμφωνία στο Eurogroup για την Κύπρο

    ΗΚύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ.

    Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου.

    Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

    Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

    Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

    Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

    Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδηςδήλωσε "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία.

    Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».

    Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

    Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.

    Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.

    Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.

    [02] ΕΕ: "Τέλος στην αβεβαιότητα"

    Το «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» σηματοδοτεί η συμφωνία του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εκτίμησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ υπογράμμισε την πολιτική βούληση από πλευράς ευρωζώνης να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Κύπρου. Όπως τόνισε, η συμφωνία συνιστά καλύτερη λύση για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, διότι επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Κύπρου. Όπως διευκρίνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε "καλή" και σε "κακή" τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην τράπεζα Κύπρου.

    Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία διασφαλίζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιβάλλεται εισφορά από μέρους των καταθετών στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το συνολικό ποσό της βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό θα συνοδεύεται από τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

    Επίσης, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ηχθεσινή συμφωνία διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018.

    Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας ο Πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος διευκρινίζοντας ότι από τις ρωσικές αρχές υπάρχουν θετικές ενδείξεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ρωσικών δανείων προς την Κύπρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τις ρωσικές αρχές.

    Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι "ήταν εξαιρετικά σημαντικό, η συμφωνία για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου να επιτευχθεί σήμερα". Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν "σκληρές" και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά όλους αυτούς τους μήνες για να βρεθεί λύση.

    Ωστόσο, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ". "Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν.

    Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

    Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι βάσει των Συνθηκών της ΕΕ, τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος.

    Ο Επίτροπος οικονομίας Ο. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας».

    ΗΚρ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες».

    Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η συμφωνία «αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, μέσω μιας σαφούς στρατηγικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τον Κύπριο φορολογούμενο. Αυτή η συμφωνία παρέχει τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι το κλειδί για την στήριξη της ανάπτυξης» όπως τονίζει.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ διατυπώνει, επίσης, την άποψη: «Πιστεύουμε πως το σχέδιο παρέχει μια σταθερή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα τοποθετεί σε μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη. Οι ομάδες προσωπικού του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο θα εργαστούν τώρα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών».

    Επίσης, σημειώνει ότι «στη βάση αυτή και με την τελική συμφωνία για την αποστολή στην Κύπρο, θα περιμένω να κάνω εισήγηση στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετικά με την πιθανή οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ, τις επόμενες εβδομάδες».

    Τέλος, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου. «Η Επιτροπή μας πληροφόρησε ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», τόνισε.

    «Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.

    Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

    [03] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη σημερινή παρέλαση

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

    Η Τροχαία θα προχωρήσει επίσης σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από τους δρόμους από όπου θα περάσει η παρέλαση.

    Επίσης, κατά τη διάρκειά της θα παραμείνει κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

    Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία θα διακοπεί:

    Από τις 06.00 ώρα έως το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου:

    Σκουφά, στο τμήμα της από την οδό Σίνα έως την Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    Λυκαβηττού, σε όλο το μήκος της Δημοκρίτου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Σόλωνος

    Σόλωνος, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την οδό Σίνα και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο

    Ομήρου, στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Ακαδημίας Σέκερη, σε όλο το μήκος, της

    Κουμπάρη σε όλο το μήκος της

    Από 06.30 έως το τέλος της παρέλασης:

    Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της

    Λ. Β. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας έως Λ. Βασ. Κωνσταντίνου

    Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της

    Β. Γεωργίου Β', σε όλο το μήκος της

    Β. Γεωργίου Α', σε όλο το μήκος της

    Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της

    Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της

    Όθωνος, σε όλο το μήκος της

    Πλατεία Ομονοίας

    Πειραιώς, στο τμήμα της από την Πλ. Ομονοίας έως την Ιερά Οδό

    Αθηνάς, σε όλο το μήκος της

    Αγ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της

    Πλατεία Καραϊσκάκη

    Καρόλου, σε όλο το μήκος της

    Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλ. Βάθη έως την οδό Καρόλου

    Πατησίων, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου έως τη Λ. Αλεξάνδρας

    Θ. Δηλιγιάννη, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Ι. Μεταξά

    Αχιλλέως, στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Θερμοπυλών

    Πλατεία Συντάγματος

    Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της

    Σταδίου, σε όλο το μήκος της

    Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Δ. Αρεοπαγίτου

    Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της

    Η αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω Οδούς, Λεωφόρους και Πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

    [04] Ο Κάμερον ανακοινώνει μέτρα αποθάρρυνσης της μετανάστευσης

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα, ιδίως πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία τους σε όλες τις χώρες-μέλη της αναμένεται να τερματιστούν το 2014.

    Βάσει του σχεδίου του, η πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για να αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, τα πρόστιμα στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα μετανάστες πρόκειται να διπλασιαστούν, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν σε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής θα αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμα.

    Η επικείμενη άρση των περιορισμών της ΕΕ στην ελευθερία κίνησης προσώπων για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπηκόους έγινε αντικείμενο αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων στον δεξιό βρετανικό Τύπο περί του ότι «ορδές» μεταναστών που θα απομυζήσουν το κοινωνικό κράτος θα ενσκήψουν στη χώρα - καθώς η βρετανική οικονομία αποτελματώνεται και οι διαθέσιμοι πόροι του δημοσίου συμπιέζονται.

    Η πρωτοβουλία του Κάμερον αντανακλά την αλλαγή που έχει σημειωθεί στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο οι πολιτικοί απέφευγαν επί σειρά ετών. Και τα τρία μεγάλα κόμματα πλέον έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας των πολιτών ενόψει των εκλογών του 2015. Την ίδια στιγμή, ένα κόμμα με αντιμεταναστευτική ρητορική που άλλοτε τα μεγάλα κόμματα χλεύαζαν καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

    Σε μια ομιλία του η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, ο Κάμερον θα πει ότι θέλει να εμποδίσει την εκμετάλλευση του συστήματος πρόνοιας της Βρετανίας από τους μετανάστες, και θα υποστηρίξει ότι η πρόσβαση σε αυτό καθώς και στο κοινωνικό κράτος της χώρας του είναι κάτι που οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να κερδίζουν και όχι να τους παρέχεται αυτόματα.

    «Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες», θα πει ο Κάμερον, ανακοινώνοντας μέτρα τα οποία θα ισχύσουν για τους υπηκόους και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

    Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις χάρη στην εκστρατεία του εναντίον της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης και ταπείνωσε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε μια ψηφοφορία για την αναπλήρωση μιας έδρας της Βουλής πριν από τρεις εβδομάδες.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Κάμερον, είπε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει υπηκόους κρατών «υψηλού κινδύνου» να καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση ώστε να μην διαμένουν περισσότερο από όσο προβλέπει η άδεια εισόδου τους, το οποίο θα τους επιστρέφεται κατά την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Παράλληλα, ο Κλεγκ απεμπόλησε την υπόσχεσή του ότι οι λαθρομετανάστες θα μπορούν να αμνηστεύονται και να ζητούν άδεια παραμονής αυτόματα έπειτα από δέκα χρόνια.

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του UKIP, είπε το Σάββατο ότι η απροσδόκητη επιτυχία του δικού του κόμματος ήταν αυτή που μετέβαλε τους όρους του διαλόγου για το ζήτημα της μετανάστευσης. «Εάν το UKIP δεν είχε επικεντρωθεί στον διάλογο για την μετανάστευση οι υπόλοιποι δεν θα συζητούσαν καν για το θέμα», είπε.

    Η πρωτοβουλία του Κάμερον ήδη επικρίθηκε από τον Ντέιβιντ Ουόκερ, τον Επίσκοπο του Ντάντλεϊ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα The Observer πως οι πολιτικοί τείνουν να υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης και προωθούν τη λήψη «δυσανάλογων» μέτρων.

    [05] ΠΓΔΜ: Νίκη Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

    Μεγάλη νίκη σημείωσε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ αντίθετα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι φαίνεται να γνωρίζει μία δεινή, οδυνηρή γι' αυτό ήττα.

    Επίσης, οΜπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατήγγειλε ότι ο χθεσινός πρώτος των δημοτικών εκλογών συνοδεύτηκε από πληθώρα παρατυπιών και παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει η αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου.

    Τη νίκη του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του νίκησαν από τον πρώτο γύρο σε τουλάχιστον 25 δήμους, ενώ προηγούνται σε ακόμη 30 δήμους, στους οποίους θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες (την 7η Απριλίου).

    Μεταξύ των δήμων όπου απαιτείται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος είναι και η υπερδημαρχία των Σκοπίων, στην οποία ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, προηγείται με σημαντική διαφορά.

    Ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη, όπως ανέφερε, απολύτως ομαλά, σε δημοκρατικό και ειρηνικό κλίμα, και με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική.

    Όσον αφορά το αλβανικό πολιτικό μπλοκ στην ΠΓΔΜ, το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι επικράτησε σε μερικούς αλβανικούς δήμους από τον πρώτο γύρο, ενώ απέκτησε σοβαρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε αρκετούς ακόμη αλβανικούς δήμους.

    Στο Τέτοβο, το οποίο θεωρείται η άτυπη «πρωτεύουσα» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου, ωστόσο, η υποψήφια του DUI, Τεούτα Αρίφι, προηγείται με αρκετή διαφορά του βασικού αντιπάλου της και σημερινού δημάρχου του Τετόβου, Σάντι Μπετζέτι,ο οποίος υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

    Στον μεικτά εθνοτικό δήμο του Κίτσεβο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτέλεσμα, φαίνεται να εκλέγεται ο Αλβανός υποψήφιος του DUI, o οποίος προηγείται με αρκετή διαφορά του κοινού υποψηφίου των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων, VMRO-DPMNE και SDSM.

    [06] Εντυπωσιακή έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία

    Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε ένα ηφαίστειο στην ανατολική Ινδονησία, με αποτέλεσμα ηφαιστειακή τέφρα να φθάσει σε ύψος 2 χιλιομέτρων, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

    Οι αρχές έδωσαν οδηγία στους κατοίκους να μείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 2,5 χλμ. από το Όρος Λοκόν, στην επαρχία Βόρειο Σουλαουέσι, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο Σουτόπο Πουρουονουχρόνο.

    Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τις εστίες τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 1.578 μέτρων, έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις από τον Ιανουάριο. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε ενταθεί από τον Ιούλιο του 2012, όταν οι αρχές έθεσαν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού.

    Στην Ινδονησία βρίσκονται περίπου 500 ηφαίστεια, 128 εκ των οποίων ενεργά. Τα 65 θεωρούνται επικίνδυνα από τις αρχές.

    [07] Πρόβατα σε ρόλο ...κηπουρού στο Παρίσι

    Η συντήρηση των χώρων πρασίνου του Παρισιού θα μπορούσε άραγε να ανατεθεί σε πρόβατα; Η γαλλική πρωτεύουσα θα πειραματιστεί από τον Απρίλιο με την οικολογική βοσκή, προς το παρόν μόνο σ' ένα χώρο, ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη σε πυκνό αστικό περιβάλλον η τεχνική αυτή, η οποία επιτρέπει να περιοριστεί η χρήση μηχανών και ζιζανιοκτόνων.

    Ο ασυνήθιστος αυτός πειραματισμός θα αρχίσει στις 3 Απριλίου σ' "έναν χωράφι 2.000 τ.μ. σε αγρανάπαυση" που ανήκει στην υπηρεσία των Αρχείων του Παρισιού στο 19ο διαμέρισμα, ανακοίνωσε η δημαρχία του Παρισιού.

    Η οικολογική βοσκή έγκειται στη χρησιμοποίηση ζώων για τη συντήρηση ενός χώρου πρασίνου, κάτι που επιτρέπει να περιορίζεται η προσφυγή σε μηχανικές συσκευές, οι οποίες αποτελούν πηγές θορύβου και είναι ενεργοβόρες, και στα φυτοφάρμακα.

    Ο στόχος της δημαρχίας του Παρισιού είναι να εκτιμηθεί αν αυτός ο τύπος οικολογικής διαχείρισης των πράσινων χώρων είναι εφαρμόσιμος σ' ένα πυκνό αστικό περιβάλλον όπως το Παρίσι.

    Για το πείραμα αυτό, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε "πολλές περιόδους" από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, επελέγησαν πρόβατα που προέρχονται από το νησί Ουεσάν της Βρετάνης, μια φυλή που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και μικρόσωμη, με αποτέλεσμα "η χειραγώγησή της να είναι πιο εύκολη", υπογραμμίζει η δημαρχία.

    Ανάμεσα σε κάθε περίοδο βοσκής, τα ζώα θα φιλοξενούνται στο Αγρόκτημα του Παρισιού, μια εγκατάσταση στο Μπουά ντε Βενσέν που θα αναλάβει την υγειονομική παρακολούθησή τους.

    Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι πειραματισμοί, για παράδειγμα στα δάση της Βενσέν και της Μπουλόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημαρχίας.

    [08] Σαρρής: "Αποφύγαμε την καταστροφική έξοδό μας από την Ευρωζώνη"

    Χθες βράδυέκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

    "Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη", τόνισε ο Μ. Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε ακόμη ότι "θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

    Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

    Ερωτηθείς για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα "το θέμα έχει κλείσει".

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά . Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις ?ανεξάρτητα του από πού προέρχονται? θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.

    [09] SPD: Για το χάος γύρω από τη διάσωση της Κύπρου, η Μέρκελ φέρει μεγάλη ευθύνη

    Την πρόθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να εξετάσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Κύπρο στο Eurogroup «πολύ προσεκτικά», προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα το υπερψηφίσουν, διατύπωσε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη να επωμισθούν το βάρος εκείνοι που έχουν αποκομίσει τα μεγαλύτερα κέρδη.

    «Το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να βρεθεί και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι εδώ και χρόνια επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και την χαμηλή φορολογία ? και αυτοί δεν είναι ούτε οι μικροκαταθέτες, ούτε οι συνταξιούχοι», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild και έχει αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική της έκδοση, ενώ πραγματοποιήθηκε πριν από το τέλος του Eurogroup.

    Ερωτηθείς πάντως εάν οι Γερμανοί θα πρέπει να ανησυχούν για τις τραπεζικές καταθέσεις τους, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος απάντησε μεν αρνητικά, αλλά τόνισε πως «εάν η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε χειριστεί τόσο άσχημα το ζήτημα της Κύπρου, δεν θα χρειαζόταν να επαναληφθεί τώρα αυτή η εγγύηση» και πρόσθεσε: «Ήταν σοβαρό λάθος να συμπεριληφθούν στο πρώτο πακέτο οι μικροκαταθέτες και έτσι να προκληθεί μεγάλη ανασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Φυσικά και πρέπει να συμμετάσχουν στην διάσωση οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές των τραπεζών. Αλλά μόνο τα μεγάλα ψάρια! Για το χάος που προέκυψε γύρω από την διάσωση της Κύπρου η Καγκελάριος (Άγγελα) Μέρκελ φέρει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 March 2013 - 8:30:24 UTC