Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετωπική σύγκρουση τρένων στη Βιέννη
  • [02] «Η κρίση λειτουργεί σαν σεισμός που μετατρέπει τις χαραμάδες σε ρήγματα»
  • [03] Σόιμπλε: "Βρισκόμαστε μακριά" από την απόφαση για πακέτο βοήθειας προς Κύπρο
  • [04] Σ. Κεδίκογλου: Αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει τον νόμο μέχρι τέλους, η κυβέρνηση
  • [05] Π. Μπεγλίτης: Ομόφωνα αποφασίσαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης
  • [06] «Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν», λέει ο Β. Σόιμπλε
  • [07] Θα αποκατασταθεί η όραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλσόι, λένε οι γιατροί
  • [08] Η Γαλατασαράι ανακοίνωσε τον Γουέσλι Σνάιντερ

  • [01] Μετωπική σύγκρουση τρένων στη Βιέννη

    Δύο αμαξοστοιχίες των προαστιακού σιδηρόδρομου στη Βιέννη συγκρούστηκαν μετωπικά σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών.

    "Πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά και αρκετά άλλα ελαφρότερα", διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Κλόντια Γκίγκλερ και πρόσθεσε πως οι σοβαρά τραυματισμένοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

    Ενας από τους επιβάτες παραμένει εγκλωβισμένος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αυστριακής Εταιρίας Σιδηροδρόμων (OeBB), η σύγκρουση σημειώθηκε στις 09:45 ώρα Ελλάδας στη περιοχή Πεντσίνγκ, δυτικά της Βιέννης.

    Τα αίτια της σύγκρουσης δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά.

    [02] «Η κρίση λειτουργεί σαν σεισμός που μετατρέπει τις χαραμάδες σε ρήγματα»

    Oι κρίσεις γεννάνε τέχνη, αλλά η τέχνη που θα προκύψει από την κρίση δεν θα αναφέρεται κατ΄ανάγκην στον σεισμό που προκάλεσε το ρήγμα μέσα από το οποίο ανέβλυσε. Αυτό παρατηρεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά την πρόσφατη βραβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών για το τέταρτο μυθιστόρημά του. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως οι Έλληνες συγγραφείς θα πρέπει, όπως και η χώρα, να επαναδιαπραγματευτούν τη θέση τους στον κόσμο και να επανακαθορίσουν τα λογοτεχνικά τους σύνορα και λέει πως το επόμενο μυθιστόρημα του θα είναι μια ασυνήθιστη οικογενειακή σάγκα.

    Στα «Παιδιά του Κάιν», που κυκλοφόρησαν το 2011 και τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, μια παρέα μεσόκοπων ξετυλίγει την ιστορία της ζωής της κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας. Πρόκειται για μια τριακονταετία της οποίας η απατηλή λάμψη έκρυψε τα συμπτώματα που προανήγγειλαν ποικιλοτρόπως τη σημερινή κρίση. Πώς ακριβώς δουλέψατε αυτή τη μακρά όσο και αφανή διεργασία στο μυθιστόρημά σας;

    «Ξεκίνησα να δουλεύω το βιβλίο μέσα στο κλίμα της γενικευμένης ευφορίας που διαδέχτηκε την κατάκτηση του Εuro 2004 και την επιτυχή οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, πεπεισμένος πως κάτω από το ντοπαρισμένο ευρωπαϊκό χαμόγελο με το οποίο είχαμε υποδεχτεί τον εικοστό πρώτο αιώνα σοβούσε μια κρίση ιδεών και αξιών, μια κρίση που κατέτρωγε σιωπηλά τα ηθικά μας κύτταρα. Απώτερος στόχος μου ήταν να αναδείξω τον υπόγειο, βουβό πόλεμο που "εν καιρώ ειρήνης" διαδραματίστηκε κάτω απ' τη μύτη μας, έναν πόλεμο με θύματα, μεταξύ άλλων, την αισθητική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είχα προβλέψει, φυσικά, την κρίση που ακολούθησε. Είδα κι εγώ μαζί με όλους τον κύκλο να κλείνει και τότε μόνον συνειδητοποίησα ότι κατέγραφα σήματα που προειδοποιούσαν για τον επερχόμενο σεισμό. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα υπήρξε κατά κάποιον τρόπο η σπλαχνική μαμή που έφερε στον κόσμο το τέταρτο μυθιστόρημά μου».

    [03] Σόιμπλε: "Βρισκόμαστε μακριά" από την απόφαση για πακέτο βοήθειας προς Κύπρο

    «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά» από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ αποκλείει η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά.

    Όπως δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, δεν είναι ακόμη καν σαφές «εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη», καθώς, όπως λέει, «κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης». Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι --σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας-- είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος», αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος. Επισημαίνει πάντως ότι «είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία», αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει «σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων».

    Ο κ. Σόιμπλε αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πακέτο λιτότητας με το βλέμμα στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε πρόγραμμα για οικονομική δραστηριότητα ούτε για λιτότητα. «Δεν πηγαίνουμε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ενεργούμε με μέτρο», υπογραμμίζει.

    Αναφερόμενος ωστόσο στο αίτημα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από την Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος προς την άποψη πολλών Αγγλοσαξόνων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτικής δημιουργίας χρέους. «Αυτό μπορεί να συμβεί κατ' εξαίρεση σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης, αλλά, όταν πρόκειται για κρίση χρέους, όπου πρέπει κυρίως να ανακτηθεί η αξιοπιστία, αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα αποθάρρυνε από την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πολιτική είναι ισορροπημένη και ότι η Γερμανία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων».

    [04] Σ. Κεδίκογλου: Αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει τον νόμο μέχρι τέλους, η κυβέρνηση

    «Είναι αδιανόητο να συνδέεται η εφαρμογή του νόμου με τρομοκρατικές επιθέσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας δημοσιεύματα που συνδέουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις με την αποκατάσταση της νομιμότητας σε καταλήψεις κτιρίων.

    Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε πως σε κάθε Δημοκρατία προέχει η εφαρμογή του νόμου και σε αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους.

    [05] Π. Μπεγλίτης: Ομόφωνα αποφασίσαμε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης

    Ομόφωνα λάβαμε την απόφαση στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2010, για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, ανέφερε ο πρώην υπουργός Πάνος Μπεγλίτης στο πλαίσιο πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Α. Λοβέρδου για διαφωνίες ορισμένων υπουργών για το αν έπρεπε στο μηχανισμό στήριξης να συμμετάσχει το ΔΝΤ, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι δεν ξέρει «εάν βρισκόμαστε σε περίοδο ιστορικού αναθεωρητισμού» αλλά κατά την άτυπη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2010 «όλοι, μα όλοι συμφωνήσαμε στη γραμμή να προστρέξουμε, να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης γιατί βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας».

    Σημείωσε επίσης ότι δεν προσέφυγε στο ΔΝΤ η Ελλάδα αλλά ήταν η γερμανική κυβέρνηση που επέμενε, σε όλες τις διαπραγματεύσεις, να ενσωματώσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ. «Δεν φέραμε εμείς το ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι οι Γερμανοί και οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης» είπε ο κ. Μπεγλίτης.

    [06] «Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν», λέει ο Β. Σόιμπλε

    «Όταν έχει κανείς να επιλύσει δομικά προβλήματα και η λύση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να αποφύγει ότι για ένα διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες προσαρμογής που θα μπορούσαν να είναι επώδυνες» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διευκρινίζει ότι αυτό το είπε και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Βερολίνο. Προσθέτει δε ότι «τα μέτρα έχουν αποφασιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

    Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προσαρμογής, «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως επίσης και για την Γερμανία» τονίζει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε ταυτόχρονα στην γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» και στην γαλλική «Le Monde», με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων.

    Ερωτώμενος πάντως αν τον άγγιξε η περιγραφή των κοινωνικών συνεπειών του αυστηρού προγράμματος λιτότητας από τον κ. Τσιπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά χαρακτηριστικά: «Πιστέψτε με σε αυτό που θα πω. Το γεγονός ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους, μου είναι σαφές με τρόπο επώδυνο, ανεξάρτητα ποιος έρχεται να με δει. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα».

    Σε ερώτηση, αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ του είπε κάτι τέτοιο, εξηγεί ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις απόψεις του όσον αφορά την επίλυση της κρίσης και αυτό είναι απολύτως θεμιτό», για να συνεχίσει: «Δεν αναμιγνύομαι στις ελληνικές συζητήσεις της εσωτερικής πολιτικής. Τα μέτρα του προγράμματος λιτότητας έχουν αποφασισθεί και πρέπει να εφαρμοστούν».

    [07] Θα αποκατασταθεί η όραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλσόι, λένε οι γιατροί

    Η όραση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ρωσικού θεάτρου Μπαλσόι Σεργκέι Φιλίν, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με οξύ πριν από μερικές ημέρες στη Μόσχα, αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά, τουλάχιστον στο ένα μάτι, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση η Λαρίσα Μασετόβα, επικεφαλής οφλαμίατρος των υγειονομικών υπηρεσιών της Μόσχας.

    "Η εξέλιξη είναι πολύ θετική. Η όρασή του αποκαθίσταται πιο γρήγορα στο ένα μάτι, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και στα δύο", τόνισε.

    "Ωστόσο, η πλήρης αποτατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο", υπογράμμισε.

    Ο 42χρονος Φιλίν, πρώην χορευτής, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπαλσόι το 2011, δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη το βράδυ από έναν άνδρα, ο οποίος τού έρριξε οξύ στο πρόσωπο, έξω από το σπίτι του στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Ο Φιλίν έχει υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια.

    Αυτήν την εβδομάδα ο Φιλίν, ο οποίος εγχειρίστηκε ήδη την Παρασκευή στα μάτια, θα υποβληθεί σε δύο νέες χειρουργικές επεμβάσεις για να τού αφαιρεθούν οι ιστοί που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από τα εγκαύματα.

    "Ο Φιλίν είναι ένας άνθρωπος με χιούμορ, θετικός και αυτό βοηθάει στη θεραπεία του", τόνισε η Μασετόβα.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Η Γαλατασαράι ανακοίνωσε τον Γουέσλι Σνάιντερ

    Η Γαλατασαράι ενεργοποίησε τη μεταγραφική «βόμβα» και ανακοίνωσε την απόκτηση του Γουέσλι Σνάιντερ.

    Ο Ολλανδός σούπερ σταρ και πολυτιμότερος παίκτης της Ιντερ τη χρονιά του «τρεμπλ» (2010), βρισκόταν προ των πυλών της εξόδου από το «Μεάτσα» από τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε, αρνήθηκε να υπογράψει επέκταση του συμβολαίου του με μειωμένες αποδοχές και είχε παροπλιστεί.

    Αποχώρησε, λοιπόν, από το καμπιονάτο και υπέγραψε με τη «Γαλατά» διετές συμβόλαιο συνεργασίας αντί 10 εκατ. ευρώ. Ο 28χρονος διεθνής μέσος έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις τονίζοντας: «Θα είναι συναρπαστικό και η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ ωραία. Ανυπομονώ να δώσω το πρώτο μου ματς. Θα κάνω τους φίλους της Γαλατασαράι πολύ περήφανους κι ευτυχισμένους.» Να σημειώσουμε ότι το συνολικό κόστος της μεταγραφής θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2013 - 11:30:25 UTC