Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα χτύπησε τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.
  • [02] Τηλεφωνήματα για βόμβα στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων
  • [03] Απεβίωσε ο μεγαλύτερος θρύλος του ιαπωνικού σούμο, σε ηλικία 72 έτών
  • [04] Παύλος Μάτεσις: Ενα γνήσια ανατρεπτικό πνεύμα
  • [05] Έβγαλαν και εκτυπωτή ...νυχιών!
  • [06] Και νέες μελέτες βγάζουν "ένοχες" τζάκια και σόμπες για την υγεία μας
  • [07] Νεκρός βρέθηκε κυνηγός στην Αρχίπολη της Ρόδου
  • [08] Τραγικός θάνατος 33χρονου εργάτη στην Κρήτη
  • [09] Ματαιώθηκαν πάνω από 200 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης
  • [10] Στόχος των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί η πλήρης ανακατάληψη της χώρας
  • [11] Έφτασαν στην Τουρκία οι γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ
  • [12] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

  • [01] Ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα χτύπησε τη Γη τον 8ο αιώνα μ.Χ.

    Μια σύντομης διάρκειας, αλλά από σχετικά κοντινή απόσταση, έκρηξη ακτίνων γάμμα ήταν πιθανώς η αιτία της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας, που χτύπησε τη Γη κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Καρλομάγνου στην Ευρώπη. Αυτή την εκτίμηση κάνει μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει ότι ρίχνει φως σε ένα επιστημονικό μυστήριο.

    Οι αστρονόμοι Βαλερί Χαμπαριάν και Ραλφ Νοϊχάουζερ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του πανεπιστημίου της Ιένα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας.

    Πέρυσι τον Ιούνιο, η καθηγήτρια φυσικής Φούζα Μιγιάκε του ιαπωνικού πανεπιστημίου Ναγκόγια παρουσίασε στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Nature" στοιχεία για την ανίχνευση υψηλών επιπέδων των ραδιενεργών ισοτόπων άνθρακα-14 και βηρυλλίου-10 σε δακτυλίους δένδρων που είχαν σχηματιστεί το έτος 775 μ.Χ. στο βόρειο ημισφαίριο. Ως πιθανή αιτία είχε προταθεί ότι κάποια άγνωστη πηγή ισχυρής ακτινοβολίας από το διάστημα «έψησε» μια περιοχή της Γης εκείνο το έτος ή το προηγούμενο (774).

    Τα δύο εν λόγω ισότοπα σχηματίζονται όταν η κοσμική ακτινοβολία συγκρούεται με άτομα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, παράγοντας νετρόνια, τα οποία στη συνέχεια (συγκρουόμενα με ισότοπα αζώτου-14) διασπώνται σε βαρύτερες μορφές άνθρακα-14 και βηρυλλίου. Η ιάπωνας φυσικός είχε τότε αποκλείσει την πιθανότητα μιας γειτονικής έκρηξης σπούπερ-νόβα, επειδή δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά στα ιστορικά αρχεία εκείνης της εποχής (όπως στα κινεζικά) για την εμφάνιση ενός νέου άστρου στον ουρανό.

    Επίσης, η Φούζα Μιγιάκε είχε αποκλείσει το σενάριο μιας έντονης ηλιακής έκλαμψης με κατεύθυνση τη Γη, επειδή αφενός θεώρησε ότι δεν θα είχε την αναγκαία ένταση για να δημιουργήσει την παρατηρούμενη υπερβολική ποσότητα των δύο ισοτόπων και, αφετέρου, επειδή πάλι δεν εντοπίστηκε κάποια σχετική αναφορά για ασυνήθιστη δραστηριότητα του Ήλιου το 774-775 μ.Χ..

    Οι γερμανοί ερευνητές προτείνουν τώρα μια εναλλακτική εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης μας αποτέλεσε κατά τύχη στόχο μιας έκρηξης ακτίνων γάμμα (Gamma-Ray Burst ή GRB εν συντομία), η οποία προκλήθηκε από τη σύγκρουση και τη συγχώνευση μαύρων οπών, άστρων νετρονίων ή άστρων «λευκών νάνων». Όταν κάποιο από όλα αυτά τα φαινόμενα λαμβάνει χώρα, τότε παράγει μια τρομακτική ποσότητα ενέργειας με την μορφή ακτίνων-γάμμα, οι οποίες αποτελούν το πιο ισχυρό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπου ανήκει και το ορατό φως.

    Μετά από τέτοιες συγχωνεύσεις, που παρατηρούνται από τους αστρονόμους συχνά σε διάφορους γαλαξίες και θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα και εν δυνάμει καταστροφικά φαινόμενα στο σύμπαν, η συνακόλουθη έκρηξη ακτίνων γάμμα συνήθως κρατά το πολύ δύο δευτερόλεπτα, αλλά εξαπολύει μια τρομερής ενεργειακής ισχύος δέσμη κοσμικής ακτινοβολίας στο διάστημα - και όποιον χτυπήσει στο διάβα της?

    Αν όντως στέκει η υπόθεση των γερμανών ερευνητών για το γεγονός του 774 ή 775 μ.Χ., τότε, όπως υπολόγισαν, η κοσμικών διαστάσεων συγχώνευση και η συνακόλουθη ενεργειακή έκρηξη συνέβη σε απόσταση όχι μικρότερη από 3.000 έτη φωτός (αλλά όχι μεγαλύτερη από 12.000 έτη φωτός), αλλιώς πολλές μορφές ζωής στη Γη θα είχαν εξαφανιστεί. Αν πράγματι επρόκειτο για έκρηξη ακτίνων γάμμα, τότε εξηγείται η έλλειψη αναφορών στα ιστορικά αρχεία, αφού δεν εξερράγη κάποια θεαματική σούπερ-νόβα στον ουρανό, ούτε ανεφλέγη ο Ήλιος μας πέρα από τα φυσιολογικό.

    Όπως είπε ο Νοϊχάουζερ, ένα παρόμοιο συμβάν σήμερα, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιάδων ετών φωτός από τον πλανήτη μας, θα είχε καταστρέψει πολύτιμα και ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως τα δορυφορικά, στα οποία βασίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Όπως ανέφερε, «η πρόκληση πλέον είναι να μάθουμε πόσο σπάνια είναι αυτά τα συμβάντα, δηλαδή με ποια συχνότητα τέτοιες εκρήξεις ακτίνων γάμμα πλήττουν τη Γη. Κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια, που είναι η μέγιστη ηλικία των δέντρων που ακόμα ζουν σήμερα, μόνο ένα τέτοιο περιστατικό φαίνεται να συνέβη (στον 8ο αιώνα)».

    [02] Τηλεφωνήματα για βόμβα στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων

    Τηλεφωνήματα για βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκάλεσαν αναστάτωση στις αρχές από τις 8.30 το πρωί.

    Ειδικότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.30 στον Real FM και ένα λεπτό αργότερα στη Zougla.gr και είπε ότι θα εκραγεί βόμβα στα δικαστήρια της Ευελπίδων σε 92 λεπτά.

    Ο χρόνος προβλημάτισε της αρχές, δεδομένου ότι όλα τα ρολόγια μετρούν 60 λεπτά, ωστόσο μετέβη κλιμάκιο για έρευνα.

    Λίγο αργότερα έγινε και νέο τηλεφώνημα στην πύλη των δικαστηρίων που ανέφερε ότι θα εκραγούν βόμβες στο 5 και 6 κτίριο.

    Τα κτίρια εκκενώθηκαν προληπτικά και συνεχίζεται η έρευνα των πυροτεχνουργών, ωστόσο ακόμα και ο χρόνος των 92 λεπτών έχει ήδη παρέλθει χωρίς να έχει συμβεί τίποτα.

    [03] Απεβίωσε ο μεγαλύτερος θρύλος του ιαπωνικού σούμο, σε ηλικία 72 έτών

    Ένας θρύλος της ιαπωνικής παραδοσιακής πάλης του σούμο απεβίωσε το Σαββατοκύριακο. Ο Τάιχο ένας «γιοκοζούμα» (Grand Master), νικητής 32 τουρνουά στην καριέρα του, πέθανε σε ηλικία 72 ετών από ανακοπή καρδιάς σε νοσοκομείο του Τόκιο.

    Ο Τάιχο, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Κόκι Νάγια, ήταν πάρα πολύ δημοφιλής τη δεκαετία του 1960, σε μια εποχή που ο κόσμος του σούμο ήταν καθαρός, καθώς δεν είχε ακόμη αμαυρωθεί από σκάνδαλα.Ο θάνατός του έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες της Ιαπωνίας. Για την καθημερινή αθλητική εφημερίδα Nikkan Sports , «ήταν ο ισχυρότερος γιοκοζούμα στην ιστορία του σούμο». «Ενσωμάτωνε την ιστορία του σούμο», ανέφερε ο Τσιγιονοφούτζι, ένας άλλος πρώην γιοκοζούμα ο οποίος κέρδισε «μόνο» 31 τίτλους.

    Ο Τάιχο γεννήθηκε το 1940 στα νησιά Σακαλίν τη Ρωσίας, όταν αυτά ήταν υπό ιαπωνική κατοχή, από Ουκρανό πατέρα και Γιαπωνέζα μητέρα. Μετά το ντεμπούτο του το 1956, κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα το 1960, και έγινε ο νεότερος παλαιστή του σούμο που έφτασε στην υψηλότερη κατάταξη του γιοκοζούμα.

    [04] Παύλος Μάτεσις: Ενα γνήσια ανατρεπτικό πνεύμα

    Ένας κόσμος που περνάει, από τα σύμβολα της πολιτικής ή της θρησκευτικής εξουσίας και τις αιματηρές ερωτικές συγκρούσεις σε μια παρανοϊκού τύπου ειρωνεία, η οποία συχνά είναι ικανή να διαλύσει το σύμπαν. Αυτή είναι η πεζογραφία του Παύλου Μάτεσι, που έφυγε χθες, σε ηλικία 80 ετών.

    Όπου κι αν παρακολουθήσουμε, ως πεζογράφο, τον Μάτεσι, στις συλλογές διηγημάτων του «Διηγήματα» (1978) και «Ύλη δάσους» (1992) ή στα μυθιστορήματά του «Αφροδίτη» (1986), «Η μητέρα του σκύλου» (1990), «Ο παλαιός των ημερών» (1994), «Πάντα καλά» (1998), «Σκοτεινός οδηγός» (2002), «Μύρτος» (2004) και «Αλδεβαράν» (2007), η πορεία του επιβεβαιώνεται.

    Στην «Ύλη δάσους» ο συγγραφέας δείχνει φανερά την προτίμησή του για την απεικόνιση οριακών καταστάσεων της ατομικής ή της συλλογικής ζωής, καθώς και για μια μπαρόκ τοιχογραφία του σωματικού βασανισμού ή και του αδίστακτου φόνου.

    Στον «Παλαιό των Ημερών» κυριαρχούν το ομαδικό παραλήρημα, η ένταση μεταξύ μαγείας και θρησκείας και η έξαρση του υπερφυσικού, ενώ στη «Μητέρα του σκύλου» και στον «Σκοτεινό οδηγό» ή στον «Μύρτο» το ακραία ειρωνικό στιλ του αφηγητή ξηλώνει πέρα για πέρα τους ήρωες: χλευάζει τους κοινωνικούς περιορισμούς ή τις φυσικές αναπηρίες τους-η ανίδεη επαρχιωτοπούλα Ρουμπίνη Μεσκάρη ή Ραραού στη «Μητέρα του σκύλου», η χωλή Μυρτάλη στον «Σκοτεινό οδηγό», τα σιαμαία ενενηντάχρονα αδέλφια στον «Μύρτο»- ακυρώνει με πλήθος απρόσμενες σφήνες τη γλώσσα τους και τοποθετεί τη μορφή τους στο πλαίσιο μιας λαϊκής τοπιογραφίας,η οποία τονίζει με τον εξωτερικό-διακοσμητικό της χαρακτήρα έτι περαιτέρω τις εσωτερικές τους αντιφάσεις.

    Και να, αίφνης, εξ ολοκλήρου, ο Μάτεσις: η χωλότητα (προσωπική ή κοινωνική) των πρωταγωνιστών, οι έκδοτες μέσα στην κραυγαλέα αθωότητά τους λαϊκές γυναίκες, οι αναπάντεχες τροπές και ανατροπές του μύθου, ο άγριος-μολονότι σε δεύτερο συνήθως πλάνο-σαρκασμός του αφηγητή για τα παθήματα των πρωταγωνιστών, η αδρότητα των ερωτικών συνευρέσεων, οι καρικατούρες των βοηθητικών προσώπων, η παιγνιώδης συνομιλία με λαϊκά αφηγηματικά είδη, όπως το ρομάντζο ή οι βίοι αγίων, αλλά και το γκροτέσκο της δράσης, μέσα σε παράξενα ζωγραφισμένους και φωτισμένους χώρους.

    Κορυφαία παραδείγματα είναι εδώ η «Μητέρα του σκύλου», ο «Μύρτος» και ο «Σκοτεινός οδηγός», όπου ο συγγραφέας πετυχαίνει τον στόχο του με την ολοκληρωτική άρνηση του ρεαλισμού και της αληθοφάνειας, εκφράζοντας έναν έντονα επιθετικό καγχασμό, που αγωνίζεται απεγνωσμένα να κρύψει το μαράζι και το δράμα του - το δράμα και το μαράζι μιας πραγματικότητας που τείνει να καταργήσει ή έχει ήδη καταργήσει όλες τις ζωτικές της σημασίες.

    Στέλνοντας περίπατο τη σοβαροφάνεια του μελλοντολογικού μυθιστορήματος, τόσο στο επίπεδο της πολιτικής αλληγορίας όσο και στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας, ο Μάτεσις θέλει να εμφυσήσει στη μαύρη κωμωδία του ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα: ένα πνεύμα σατιρικής θεοδικίας. Ο Μάτεσις ενορχηστρώνει στο κύκνειο άσμα της πεζογραφίας του τις πιο άσχετες και αταίριαστες μεταξύ τους φιγούρες προκειμένου να τινάξει στον αέρα πολιτικές πίστεις, ιδεολογικά οράματα, θρησκευτικές πεποιθήσεις και λαϊκές δοξασίες, σχηματίζοντας έναν ως εξ ορισμού παράλυτο, παραιτημένο και νικημένο κόσμο: τον κόσμο που διακρίνουμε κάθε τόσο τριγύρω μας,χωρίς να τολμάμε να τον ομολογήσουμε ή να τον παραδεχτούμε.

    [05] Έβγαλαν και εκτυπωτή ...νυχιών!

    Ίσως ένα από τα πιο περίεργα εκθέματα στη διεθνή έκθεση τεχνολογίαςπου πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκαςήταν ο εκτυπωτής... νυχιών. Η επίσημη ονομασία του είναι Tat'z Nail'z.

    Πρόκειται για μια συσκευή, που επεξεργάζεται φωτογραφίες και εικόνες, τις οποίες στη συνέχεια αξιοποιεί για να «καλύψει» τις επιφάνειες των νυχιών στα χέρια.

    Η διαδικασία «εκτύπωσης» διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα. Η πρωτότυπη συσκευή ωστόσο κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 10.000 δολάρια.

    [06] Και νέες μελέτες βγάζουν "ένοχες" τζάκια και σόμπες για την υγεία μας

    Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλο-καναδική επιστημονική έρευνα, που συμπέρανε ότι η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

    Είναι η πρώτη μελέτη που εκτίμησε τις επιπτώσεις στη θνησιμότητα από τη μείωση της καύσης ξύλων και άλλης βιομάζας για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα στα σπίτια.

    Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι θάνατοι ανδρών από κάθε πιθανή αιτία (ιδίως όμως από καρδιαγγειακή ή αναπνευστική) θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν επιτυγχανόταν μια μείωση στον καπνό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από το κάψιμο των ξύλων και των συναφών υλικών.

    Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα στην υγεία των ανθρώπων, σχεδόν καθόλου μελέτες δεν είχαν έως τώρα αναφέρει μειώσεις στη θνησιμότητα από παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση λόγω της καύσης βιομάζας.

    [07] Νεκρός βρέθηκε κυνηγός στην Αρχίπολη της Ρόδου

    Θανάσιμα τραυματισμένος βρέθηκε 49χρονος κυνηγός, χθες το μεσημέρι, σε δύσβατη περιοχή του νησιού. Ο 49χρονος είχε πάει για κυνήγι με δύο ακόμα άτομα στην περιοχή Αρχίπολη με τους οποίους στη συνέχεια χωρίστηκε. Είχε τραύματα στο δεξί πόδι από κυνηγετικό όπλο.

    Στο σημείο μετέβη αμέσως ιατροδικαστής για αυτοψία και διετάχθη ιατροδικαστική εξέταση. Προανάκριση για τις συνθήκες τραυματισμού διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλλου.

    [08] Τραγικός θάνατος 33χρονου εργάτη στην Κρήτη

    'Eνας 33χρονος Ρουμάνος εργάτης έχασε τη ζωή του, όταν έπεσε από την καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου όπου επέβαινε μαζί με έναν ακόμα αλλοδαπό εργάτη, στην επαρχιακή οδό Πραιτωρίων - Ασημίου.

    O 33χρονος, που πήγαινε να ραβδίσει ελιές, έπεσε από την καρότσα του αυτοκινήτου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

    [09] Ματαιώθηκαν πάνω από 200 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης

    Πάνω από 200 πτήσεις ματαιώθηκαν σήμερα από και προς το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, το μεγαλύτερο της Γερμανίας και το τρίτο της Ευρώπης, εξαιτίας του χιονιού και του παγετού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

    Η ίδια εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι χθες, συνολικά 445 πτήσεις ματαιώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης εξαιτίας της παγωμένης βροχής που άρχισε να πέφτει από το απόγευμα δημιουργώντας πάγο πάνω στα αεροσκάφη.

    Η κίνηση στο αεροδρόμιο που αρχικά πραγματοποιήθηκε επιβραδυμένη, διεκόπη μετά τις 15:40 ώρα Γκρήνουιτς ως το βράδυ. Οι πτήσεις άρχισαν να εκτελούνται στη συνέχεια προοδευτικά.

    Πολλά αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Φραγφκούρτη κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, συνεπώς δεν μπορούν να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο οι πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [10] Στόχος των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί η πλήρης ανακατάληψη της χώρας

    Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις εδραίωσαν χθες τις θέσεις τους στο Μαλί και κατευθύνονται προς την πόλη Ντιαμπαλί, κατά τις επιχειρήσεις με στρατηγικό στόχο, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι, την "πλήρη ανακατάληψη" της χώρας, τμήμα της οποίας ελέγχεται από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες. Παράλληλα, πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για αυξημένη διεθνή βοήθεια.

    Η ομάδα των τζιχαντιστών που οργάνωσε την επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, υποσχέθηκε "νέες επιχειρήσεις εναντίον όλων των χωρών που συμμετέχουν στην σταυροφορία" στο Μαλί, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της Μαυριτανίας. "Υπενθυμίζουμε στους αδελφούς μας μουσουλμάνους την ανάγκη να κρατηθούν μακριά από εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, κυρίως γαλλικών, για να προστατεύσουν τη ζωή τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των μαχητών του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, πρώην στελέχους του Aqmi.

    Στη Γαλλία, ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε χθες ότι "στόχος είναι η πλήρης ανακατάληψη του Μαλί. δεν θα αφήσουμε θύλακες" αντίστασης, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η αφρικανική στρατιωτική δύναμη που αναπτύσσεται στη χώρα θα αντικασταστήσει σύντομα τις δυνάμεις της γαλλικής επέμβασης. Ο γάλλος υπουργός Αμυνας έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5 τη διαβεβαίωση ότι οι επτά γάλλοι όμηροι στο Σάχελ είναι ζωντανοί, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των οικογενειών τους με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Στο μεταξύ επί του πεδίου, οι γαλλικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις φτωχά εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί. Γάλλοι και μαλινέζοι στρατιώτες κατευθύνονται προς την πόλη Ντιαμπαλί, στο δυτικό Μαλί, η οποία κατελήφθη πριν από μία εβδομάδα από τις δυνάμεις των ισλαμιστών και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε εν μέρει στις 17 Ιανουαρίου, μετά τις επιδρομές της γαλλικής αεροπορίας.

    Φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων αναχώρησε τα χαράματα από την πόλη Νιόνο, 350 βορειοδυτικά του Μπαμακό, στην οποία είχαν αναπτυχθεί χθες οι γαλλικές δυνάμεις, με κατεύθυνση την πόλη Ντιαμπαλί. Οι δυνάμεις της γαλλικής επέμβασης προωθήθηκαν επίσης χθες προς την πόλη Σεβαρέ, 630 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Μπαμακό, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο και είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις επιχειρήσεις προς Βορράν.

    [11] Έφτασαν στην Τουρκία οι γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ

    Οι γερμανικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Πάτριοτ που θα αναπτυχθούν στην Τουρκία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για την προστασία της χώρας από πιθανές επιθέσεις από το συριακό έδαφος έφτασαν σήμερα το πρωί σε λιμάνι της νότιας Τουρκίας, έγινε γνωστό από την Ατλαντική Συμμαχία.

    "Οι γερμανικοί Πάτριοτ έφτασαν μέσω θαλάσσης σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα, επαρχία Χατάι)", δήλωσε ΝΑΤΟική πηγή.

    Δεύτερο πλοίο με δυο συστοιχίες ολλανδικούς Πάτριοτ βρίσκεται ανοικτά του Ισκεντερούν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με απόφαση του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ προβλέπεται να εγκαταστήσουν στην Τουρκία δύο μονάδες Πάτριοτ και ως 350 η κάθε μια χώρα.Εξι συστοιχίες θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ως τις αρχές Φεβρουαρίου στα Αδανα, στο Μαράς και το Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία.

    Οαμερικανικός στρατός έχει ήδη στείλει από τις αρχές Ιανουαρίου εξοπλισμό και στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.

    Οι πύραυλοι Πάτριοτ εδάφους-αέρος PAC 3 μπορούν να πλήξουν στο αέρα τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους Κρουζ ή αεροσκάφη. Ίδιοι πύραυλοι έχουν αναπτυχθεί δύο φορές στην Τουρκία: το 1991 στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο και το 2003 στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Η Άγκυρα έχει ζητήσει την ανάπτυξη των πυραύλων μετά τις επιθέσεις με συριακές οβίδες εναντίον τουρκικών περιοχών κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, στα τέλη του 2012.

    Οι τουρκικές αρχές όπως και το ΝΑΤΟ έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραύλων, την οποία έχει επικρίνει το καθεστώς της Δαμασκού και η Ρωσία.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [12] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με το ποια έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά τα επεισόδια στη Βουλή, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο.

    Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συνεχίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και από σήμερα ξεκινάει ημίωρους αποκλεισμούς,το μεσημέρι, σε τρία σημεία της πόλης των Σκοπίων. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπολίτευση απέκλειε, για μισή ώρα, ένα σημείο της πόλης.

    Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές προχωρούν κανονικά με τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, στις 24 Μαρτίου, και ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι απέστειλε επιστολές προς τους προέδρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ώστε να στείλουν παρατηρητές για την επιτήρηση των δημοτικών εκλογών.

    Τέλος,ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τις απειλές της αντιπολίτευσης για αποχή από τις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι οι πληροφορίες που φθάνουν είναι πως η αντιπολίτευση βρίσκεται σε ετοιμότητα για τις εκλογές αυτές και οι υποψήφιοί της συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 January 2013 - 9:30:24 UTC