Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης του επιδόματος θέρμανσης"
  • [02] Έλεγχοι σε 1.750 φυσικά πρόσωπα για πωλήσεις ακινήτων
  • [03] Αυξήθηκαν οι φοιτητές, μειώθηκαν οι καθηγητές
  • [04] «Να "παγώσει" προς το παρόν το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας»
  • [05] Τέλος ο Μηνάς Γκέκος από την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού Ρόδου

  • [01] "Δεν υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης του επιδόματος θέρμανσης"

    Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Επανέλαβε ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά και συνέστησε «άλλο έναν χρόνο υπομονή». Προανήγγειλε πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.

    Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου».

    Ερωτηθείς εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε: «Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά δεν υπάρχουν». Αναγνώρισε, ωστόσο, πως το επίδομα θέρμανσης «είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν».

    Ο υπουργός υπογράμμισε πως είναι κρίσιμο να καταβληθούν οι φόροι και να επιτευχθούν οι στόχοι, λέγοντας: «Η επόμενη δόση δεν θα έλθει, αν χαλαρώσουμε. Εάν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, θα χάσουμε την αξιοπιστία που έχουμε αρχίσει να ανακτούμε. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους, τους οποίους πρέπει να πετύχουμε».

    Για τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να πει οτιδήποτε, αλλά τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν στον έλεγχο υποθέσεων ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και προς τον σκοπό αυτόν έχουν σταλεί σημειώματα που αφορούν στα 54.000 εμβάσματα εξωτερικού.

    [02] Έλεγχοι σε 1.750 φυσικά πρόσωπα για πωλήσεις ακινήτων

    Φορολογικούς ελέγχους 1.750 φυσικών προσώπων διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διακριβωθεί αν υπήρξε απόκρυψη εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.

    Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι με έμφαση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα, συγκροτήθηκαν 49 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τη διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου σε 1.750 Φυσικά Πρόσωπα που επιλέχθηκαν με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και με κριτήριο επιλογής μεταξύ άλλων τη μη δήλωση εισοδήματος από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

    Για τις ανατεθείσες στα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου υποθέσεις, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι βάσει ελέγχου βεβαιώθηκαν 18.371.367 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 5.886.570 ευρώ. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαυραγάνης, στις ανωτέρω ελεγχθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται πλήθος υποθέσεων που αφορούν συζύγους και ανήλικα τέκνα των ως άνω φορολογουμένων, καθώς και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994.

    Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Μπέζα, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει προκύψει για τα 1.750 πρόσωπα που εντοπίστηκαν από την Άνοιξη του 2011 να έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και να είναι ύποπτοι απόκρυψης εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων.

    [03] Αυξήθηκαν οι φοιτητές, μειώθηκαν οι καθηγητές

    Αύξηση του συνολικού αριθμού των φοιτητών, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη μείωση του αριθμού του εκπαιδευτικού προσωπικού, κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010- 2011.

    Ειδικότερα, η εξέλιξη των βασικών μεγεθών των Στατιστικών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ως εξής:

    Ο αριθμός των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2010/11 παρουσίασε αύξηση 1,8%, σε σχέση με το 2009/10 (από 165.443 άτομα σε 168.478 άτομα). Υπάρχουν, όμως, εκπαιδευτικά ιδρύματα που εμφανίζουν μείωση, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (10,7%), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (2,2%), τo Πάντειο και της Θεσσαλονίκης (1,6% το καθένα).

    Οι φοιτητές, πέραν των κανονικών εξαμήνων (αυτοί που τελείωσαν τα προβλεπόμενα από τον νόμο εξάμηνα σπουδών, αλλά οφείλουν μαθήματα), ανέρχονται σε 178.826 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10. Εξαίρεση αποτελούν τo Πάντειο Πανεπιστήμιο (-43,6%) και το Ιόνιο (-13,3%).

    Το εκπαιδευτικό προσωπικό παρουσίασε μείωση 5,1% (κατά 4,3%, οι άντρες και κατά 6,6%, οι γυναίκες). Από το σύνολο των 21 ΑΕΙ της χώρας, το εκπαιδευτικό προσωπικό μειώθηκε στα 17 ΑΕΙ και αυξήθηκε στα 4 ΑΕΙ (το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας άρχισε να λειτουργεί το 2010).

    Οι πτυχιούχοι παρουσιάζουν αύξηση 0,3%, συνολικά και, κυρίως, στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας (41,2%), Πελοποννήσου (36,3%) και Χαροκόπειο (29,3%).

    Σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2009/10, ο αριθμός των ΑΕΙ αυξήθηκε από 21, σε 22 (Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας), όπως και των τμημάτων από 267, σε 268, ενώ των σχολών μειώθηκε σε 63, από 64.

    [04] «Να "παγώσει" προς το παρόν το θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας»

    «Προς το παρόν, το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας πρέπει να "παγώσει"», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, με την οποία θέτει θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας και υποχρεωτικής στράτευσης ανδρών και γυναικών στα 18 έτη.

    «Επιπόλαιοι χειρισμοί σε αυτό το θέμα δεν συγχωρούνται. Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά στη νεολαία μας, το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση, μεταξύ των οποίων και η ανεργία», αναφέρει ο υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι «επιπόλαιοι χειρισμοί από την πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος δεν ενδείκνυνται».

    Αναφορικά δε με τη στράτευση των Ελληνίδων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει πως το τι ακριβώς ισχύει ορίζεται από τις διατάξεις του ν. 705/77 «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων».

    [05] Τέλος ο Μηνάς Γκέκος από την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού Ρόδου

    Παρελθόν αποτελεί από σήμερα ο Μηνάς Γκέκος από την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού Ρόδου.

    Η εντός έδρας ήττα από την Καβάλα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οι άνθρωποι του Κολοσσού αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους με τον Ελληνα προπονητή, ο οποίος είχε αναλάβει το καλοκαίρι την ομάδα της Ρόδου.

    Η ανακοίνωση της ΚΑΕ: «Η Κ.Α.Ε. ΒΑΠ Κολοσσός ανακοινώνει κοινή συναινέσει τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή κ. Μηνά Γκέκο, στον οποίο εύχεται καλή συνέχεια στην καριέρα του.» Οι πληροφορίες από τη Ρόδο αναφέρουν πως οι άνθρωποι της διοίκησης έχουν ήδη βρει τον αντικαταστάτη του, ο οποίος θα είναι ο Βασίλης Φραγκιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2013 - 11:30:22 UTC