Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάλεσμα Κ. Παπούλια σε Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα
  • [02] Εκτός ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς
  • [03] Ξεκινά "Το πιο ψυχρό ταξίδι"
  • [04] Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ
  • [05] «Η Έλλάδα εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην ΕΕ»

  • [01] Κάλεσμα Κ. Παπούλια σε Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

    «Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας» δήλωσε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Βερολίνο και τόνισε ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης» αλλά και ότι «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής, θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία», ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «έχουν αλλάξει πολλά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα». Αναφερόμενος δε, στις ευκαιρίες επενδύσεων, σημείωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, προσωπικά και να διαβεβαιώσω και τους Γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα».

    Οι δύο αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο Martin-Gropius-Bau και η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποδίδει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στη Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ. Και οι δύο Πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της έκθεσης.

    «Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του θαυμάσιου αυτού εκθεσιακού χώρου και αντικρίζοντας τα μοναδικής αξίας εκθέματα, γίνεσαι δέκτης της ακτινοβολίας του ελληνικού πνεύματος και του ολυμπιακού ιδεώδους του ευ αγωνίζεσθαι. Ταυτόχρονα, η έκθεση αυτή ωθεί τους επισκέπτες της να αναλογιστούν το ιστορικό βάθος και τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η θεμέλια λίθος του πολιτισμού αυτού έγκειται στο ανθρωποκεντρικό ιδεώδες, που αποτέλεσε τη βάση της κοσμοθεωρίας των Ελλήνων. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός άνθισε και ήκμασε ακριβώς για αυτό τον λόγο. Μας δείχνει, λοιπόν, τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης, με την απαραίτητη βέβαια προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Κατέληξε, ευχαριστώντας τα 2,5 εκατομμύρια Γερμανών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας για την αγάπη και τη φιλοξενία, με την οποία θα γίνουν δεκτοί και φέτος. Κάλεσε δε, τον κ. Γκάουκ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να τον ξεναγήσει ο ίδιος στην περιοχή της Ολυμπίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Βερολίνο σήμερα ο πρωθυπουργός

    [02] Εκτός ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ τέθηκαν με απόφαση του Φώτη Κουβέλη οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε γνωστή την απόφασή του με επιστολή προς στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.

    "Οι δύο Βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς" αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΔΗΜΑΡ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην Κ.Ο., "παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις".

    "Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο Βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς" καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ

    "Θερμή" εβδομάδα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

    [03] Ξεκινά "Το πιο ψυχρό ταξίδι"

    Ο Βρετανός εξερευνητής σερ Ράνουλφ Φάινς αναχώρησε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το Κέιπ Τάουν με κατεύθυνση την Ανταρκτική, την οποία θα προσπαθήσει να διασχίσει με σκι στη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς τη δυνατότητα να του παρασχεθεί εξωτερική βοήθεια.

    Το πλοίο σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι του Κέιπ Τάουν και πρόκειται να φτάσει στα τέλη του μήνα στην παγωμένη ήπειρο. Ο 68χρονος Φάινς και τα πέντε μέλη της ομάδας του θα έχουν στη συνέχεια μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την αναχώρηση, το Μάρτιο. Το εγχείρημά τους θα διαρκέσει έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα διασχίσουν περίπου 4.000 χιλιόμετρα.

    Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι χειμερινοί μήνες στο νότιο ημισφαίριο.

    Σύμφωνα με τον εξερευνητή, πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία απόπειρα να διασχίσει κάποιος χειμώνα την Ανταρκτική, όταν οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και στους 90 βαθμούς υπό το μηδέν.

    Ο Φάινς χαρακτηρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ "ο μεγαλύτερος εν ζωή εξερευνητής". Έχει ήδη διασχίσει την Ανταρκτική πεζός και χωρίς βοήθεια το 1992-93, το καλοκαίρι. Έγινε επίσης διάσημος όταν έτρεξε, το 2003, επτά μαραθωνίους μέσα σε επτά ημέρες σε πέντε ηπείρους.

    Για την αποστολή, που έχει ονομαστεί "Το πιο ψυχρό ταξίδι", ο σερ Ράνουλφ Φίνες θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ για να εντοπίζει τους γκρεμούς, ενώ η ομάδα θα ακολουθεί τον εξερευνητή με δύο ερπυστριοφόρα οχήματα που θα μεταφέρουν επίσης τα υλικά, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [04] Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ

    Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις- η μία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ- για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ζητείται η άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος με ταυτόχρονη ζημιά του δημοσίου, είχε κατατεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσής της.

    Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν, πάντως, ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βουλή να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα έχει ολοκληρωθεί (την ερχόμενη Παρασκευή) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί.

    Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη των Προέδρων, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα ορίσει την ημερομηνία συζήτησης για τη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής.

    [05] «Η Έλλάδα εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην ΕΕ»

    "Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της''.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, σε ερώτηση δημοσιογράφων με αφορμή τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνουν ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ. Υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας σύμφωνα με την ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφονται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9% (το ψηλότερο εντός της ΕΕ), την Εσθονία με 29,3%, τη Ρουμανία με 29,1%, τη Λετονία με 28,5%, τη Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 15% και στην Ευρώπη των «27» στο 14,9%.

    Όπως σχολίασε ο κ. Μίχαλος "αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2013 - 13:30:23 UTC