Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Κλειδί για τη ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα
  • [02] Mαζικές διαδηλώσεις στην 56η επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης
  • [03] Σ. Κεδίκογλου: "Η αδήριτη εθνική ανάγκη πάνω από οτιδήποτε άλλο"
  • [04] Τριήμερο "λουκέτο" στις φαρμακαποθήκες
  • [05] Υπ. Οικονομικών: Στα 12,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο
  • [06] "Σφαγή" στην ελληνική ύπαιθρο από δηλητηριασμένα δολώματα
  • [07] «Δεν συνυπογράφουμε ανατροπές των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος»
  • [08] «Για απομονωμένη κυβέρνηση, που αποσυντίθεται», κάνει λόγο ο Π. Σκουρλέτης
  • [09] Κατάληψη σε λύκειο της Ελασσόνας για τις κρυφές κάμερες
  • [10] "Σοκ" στην επιστημονική κοινότητα από την καταδίκη έξι σεισμολόγων στην Ιταλία

  • [01] Κ. Χατζηδάκης: Κλειδί για τη ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα

    "Aν υπάρξει καλή θέληση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν θετικά νέα παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία" υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χ. Ράϊχενμπαχ, ενώ ο δεύτερος σχολίασε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Φυσικά και συμμερίζομαι την ανησυχία του επιτρόπου Χαν σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας».

    Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση του προγράμματος παροχής εγγυήσεων προς τις ΜμΕ, συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο, όπως είπε ο υπουργός, ενώ όπως έχουν σχολιάσει αρκετές φορές στελέχη του υπουργείου η καθυστέρηση δεν απορρέει από την ηγεσία της τράπεζας, αλλά από κατώτερα στελέχη καθώς ανακύπτουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι κλειδί για τη ρευστότητα αποτελεί η συμφωνία με την τρόικα, ενώ ο επικεφαλής της "Task Force" σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί λύση στο δύσκολο ζητούμενο της ρευστότητας, σημειώνοντας ότι γίνονται συζητήσεις για εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος "και πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα", όπως ανέφερε.

    Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει πως θα εξελιχθεί η συνεργασία ΕΤΕπ και ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ομάδα Δράσης συνεργάζεται για να βρεθεί διέξοδος στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να εισρεύσει ρευστό στην αγορά πριν από το τέλος του 2012 για επιχειρηματικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί.

    Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα για τις ΜμΕ θα υλοποιηθεί κανονικά και τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οριζόντια μέτρα για την αγορά των καυσίμων και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και επιπλέον μέτρων για την αγορά λιανικής. Επίσης, τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τους εξαγωγείς. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ενώ εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων.

    Τέλος, δεν αποκλείστηκε νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του εννεαμήνου δείχνει υπερσυγκράτηση 2 δισ. ευρώ για τους εννέα μήνες του έτους. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο μηχανισμός του υπουργείου είναι έτοιμος να δαπανήσει το συγκεκριμένο ποσό "αλλά υπάρχουν ανάγκες όπως του ΕΟΠΥΥ οι οποίες θα πρέπει αναγκαστικά να καλυφθούν". Αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο τέλος του έτους θα κριθεί πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η περικοπή του ΠΔΕ.

    [02] Mαζικές διαδηλώσεις στην 56η επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης

    Υποστηρικτές και πολέμιοι του Oύγγρου συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται να διαδηλώσουν μαζικά κατά τη σημερινή εθνική εορτή, μέσα σε κλίμα αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεών της. Τα δύο στρατόπεδα ελπίζουν να συγκεντρώσουν σχεδόν 100.000 διαδηλωτές το καθένα στη Βουδαπέστη σήμερα, στην 56η επέτειο της ουγγρικής εξέγερσης κατά της σοβιετικής κυριαρχίας το 1956, η οποία πνίγηκε στο αίμα από τα σοβιετικά στρατεύματα.

    Η εξέγερση στην Ουγγαρία το 1956 ήταν το πρώτο σοβαρό πλήγμα στο σοβιετικό μπλοκ, το οποίο εδραίωσε την κυριαρχία του στη χώρα, αφότου τα σοβιετικά τανκς εξεδίωξαν τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις από την κεντρική Ευρώπη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρότι η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα, ο αντίκτυπός της παρέμεινε και έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση της σοβιετικής κυριαρχίας τρεις δεκαετίες αργότερα.

    Η ημέρα σφραγίζεται από την επιστροφή στην πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπανάι, ο οποίος θεωρείται ο σοβαρότερος αντίπαλος του Ορμπαν για τις βουλευτικές εκλογές του 2014. Ο 44χρονος Γκόρντον Μπανάι κυβέρνησε τη χώρα για σύντομο διάστημα μεταξύ 2009 και 2010. Εφάρμοσε με επιτυχία τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε η Ουγγαρία να αποφύγει την πτώχευση.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν να καλέσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ενότητα και να επικρίνει αυστηρά το νέο εκλογικό νόμο που εκτιμάται ότι ευνοεί την κυβέρνηση. Οι σοσιαλιστές δεν διοργανώνουν χωριστή κινητοποίηση και κάλεσαν τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Milla.

    Ούτε το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz οργανώνει επισήμως κινητοποίηση, αλλά οι υποστηρικτές του κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην "πορεία ειρήνης" που χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες και δημοσιογράφους προσκείμενους στην κυβέρνηση. Ο Ορμπαν θα μιλήσει στους υποστηρικτές του από τις 17.00 ώρα Ελλάδος έξω από το κοινοβούλιο.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου

    [03] Σ. Κεδίκογλου: "Η αδήριτη εθνική ανάγκη πάνω από οτιδήποτε άλλο"

    "H συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή και από τα τρία κόμματα, έχουν βάλει την αδήριτη εθνική ανάγκη πάνω από οτιδήποτε άλλο", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89 .

    «Δεν θα γυρίσουμε είκοσι χρόνια πίσω, αλλά πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το κρατικοδίαιτο αυτό μοντέλο της οικονομίας μας, πρέπει να αλλάξει γιατί έφθασε στο φυσικό του τέλος. Πρέπει να χτίσουμε μια μοντέρνα, ανταγωνιστική οικονομία?», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά είπε: «για τα εργασιακά, περιμένετε να δείτε πού θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις».

    Σχετικά με το φορολογικό υπογράμμισε: «υπάρχει πρόθεση και θα υλοποιηθεί για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να σταματήσουν να πληρώνουν πάντα και μόνο τα συνηθισμένα υποζύγια των κρατικών εσόδων».

    Σχετικά με τη δήλωση Στουρνάρα ότι «αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσει κόσμος», ο κ. Κεδίκογλου είπε; «Το βέβαιο είναι ότι έχουμε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, γιατί εμείς το θέλουμε σφιχτό. Το βέβαιο είναι ότι είμαστε σε μια φάση -ας μου επιτραπεί μια αγγλική έκφραση «do or die»- πρέπει να τα καταφέρουμε. Και πρέπει να τα καταφέρουμε, κυρίως, για να έχουν αντίκρισμα οι θυσίες των Ελλήνων».

    [04] Τριήμερο "λουκέτο" στις φαρμακαποθήκες

    Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από αύριο έως και την Παρασκευή, κηρύσσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, « εξ αιτίας όσων απαράδεκτων γεγονότων λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και να είναι άγνωστο, σήμερα, με ποιες τιμές θα πουλάμε τα φάρμακα από αύριο, 24 Οκτωβρίου».

    Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από χθες, ενώ για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει από αύριο και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 1ης Νοεμβρίου.

    Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να τους δοθεί «εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματα τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση- όπως υποστηρίζουν- θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους. Επιπλέον, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν οι ρυθμίσεις που τους θίγουν και καταργούν, όπως αναφέρουν, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου.

    Σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία αναδεικνύει το δελτίο τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος αναμένει την άμεση διόρθωση τους, προκειμένου, όπως σημειώνει, η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

    [05] Υπ. Οικονομικών: Στα 12,7 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο εννιάμηνο

    Καλύτερα του στόχου που έχει τεθεί κινούνται τόσο το συνολικό δημοσιονομικό όσο και το πρωτογενές έλλειμμα του 9μήνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.720 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2.070 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 13.531 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 2.879 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του εννιαμήνου του προηγούμενου έτους κατά 7.381 και 3.999 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 36,7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 36.700 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (38.040 εκατ. ευρώ) κατά 1.340 εκατ. ευρώ.

    [06] "Σφαγή" στην ελληνική ύπαιθρο από δηλητηριασμένα δολώματα

    Δεκατέσσερα νεκρά ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα βρήκε μέσα σε δέκα μέρες κλιμάκιο από την Ανδαλουσία που επισκέφθηκε τις περιοχές Natura 2000, Αντιχάσια Όρη - Μετέωρα και Κόζιακα μετά από πρόσκληση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

    Η ομάδα που αποτελούνταν από 2 οδηγούς και 4 εκπαιδευμένους σκύλους , επισκέφθηκε στο διάστημα 8-18 Οκτωβρίου χωριά και κυνηγητικές περιοχές προκειμένου να τις «καθαρίσει» από φόλες και δηλητήρια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της στις περιοχές των δήμων Καλαμπάκας (Βλαχάβα, Ψήλωμα, Αύρα και Κονισκό) και Πύλης (Καλογήρους, Άγιος Βησσαρίωνας, και Νεραϊδοχώρι) βρέθηκαν συνολικά 11 νεκρά ζώα και υπολείμματα 4 δολωμάτων (7 σκυλιά, 1 αλεπού, 1 κοράκι, 1 χελώνα και 1 σκαντζόχοιρος).

    Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων καθώς και από τα νεκρά ζώα για να εξετάσει το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε.

    [07] «Δεν συνυπογράφουμε ανατροπές των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος»

    «Η τρόικα επιμένει στις προτάσεις της και αυτές συγκρούονται με τη δική μας κλίμακα αξιών, ως ένα κόμμα της αριστεράς...», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης.

    «Βάλαμε το κεφάλι μας στον ντορβά, επειδή πιστεύαμε ότι η πατρίδα μας πρέπει να βρει δρόμο που δεν τον έχει βρει. Να συνυπογράψουμε την ανατροπή των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, 50 χρόνια; Δεν θα το κάνουμε... Πολύ περισσότερο, που πιστεύουμε ότι δεν βοηθάει... Είναι άλλο πράγμα, η φτωχή Ελλάδα και άλλο, η πτωχευμένη Ελλάδα. Εύχομαι να μη ζήσει η χώρα μας τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, γιατί τότε θα δούμε με διαφορετικό μάτι το τί σημαίνει επώδυνο μέτρο...», εξήγησε ο κ. Λυκούδης.

    [08] «Για απομονωμένη κυβέρνηση, που αποσυντίθεται», κάνει λόγο ο Π. Σκουρλέτης

    Για «απομονωμένη κυβέρνηση, που αποσυντίθεται και το μόνο που φαίνεται να διασφαλίζει είναι η εύνοια των δανειστών και της κ. Μέρκελ» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα για την ανάγκη να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

    Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα πως, ήδη, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας πεινάει, ενώ η ίδια προοπτική περιμένει πολλούς ακόμη, εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που υλοποιεί. Προσθέτει, επίσης, ότι η ανέχεια, η ανεργία και η διάλυση του κοινωνικού κράτους συνιστούν την αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, μια εικόνα που θα μεγεθύνεται, εάν ψηφισθεί το νέο πακέτο μέτρων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, με ψέματα και υποκρισίες, αποκρύβει πως το σύνολο σχεδόν των 31,5 δισ. ευρώ θα πάει στις τράπεζες και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αναφερόμενος στις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Π. Σκουρλέτης τονίζει ότι οι αλλεπάλληλες συσκέψεις τους, όπου δήθεν συζητάνε μέτρα που οι δύο από αυτούς έχουν ψηφίσει στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο τρίτος έχει δηλώσει, κατηγορηματικά, ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις τους, εντάσσεται στα πλαίσια ενός επικοινωνιακού σχεδιασμού, για να περιοριστούν οι κυβερνητικοί κλυδωνισμοί και να κατευναστεί η λαϊκή αντίδραση.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η αποτροπή της ψήφισης των νέων μέτρων και η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποτελεί όρο για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας και προϋπόθεση για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία της, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης.

    [09] Κατάληψη σε λύκειο της Ελασσόνας για τις κρυφές κάμερες

    Σε κατάληψη του Λυκείου Ελασσόνας έχουν προχωρήσει σήμερα μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για την εν κρύπτω τοποθέτηση καμερών από τον Λυκειάρχη και την προσαγωγή δυο συμμαθητών τους χες στο Αστυνομικό Τμήμα.

    Το περιστατικό έγινε γνωστό , με αφορμή την προαγωγή χες των δυο μαθητών, και όπως αποκαλύφθηκε τόσο ο λυκειάρχης όσο και ο γυμνασιάρχης στην Ελασσόνα, επιχείρησαν να προστατεύσουν το σχολεία τους, με την τοποθέτηση καμερών, καθώς στο παρελθών είχαν υποστεί ζημιές λόγω καταλήψεων. Ωστόσο, παρέλειψαν να ενημερώσουν για την ύπαρξη τους την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Οι δυο μαθητές, εντοπίστηκαν στην αυλή του λυκείου, ενώ επιχειρούσαν να το καταλάβουν αντιδρώντας στην λειτουργία των καμερών. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκαν για το γεγονός, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δυο μαθητές μετά από καταδίωξη και τους ακινητοποίησαν προτάσσοντας το υπηρεσιακό περίστροφο, αλλά, από την ΕΛ.ΑΣ. η διάσταση αυτή διαψεύδεται. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν σε τοπικά στελέχη εκπαίδευσης, οι μαθητές οδηγήθηκαν στο Τμήμα για ταυτοποίηση των στοιχείων τους και όταν διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μαθητές, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [10] "Σοκ" στην επιστημονική κοινότητα από την καταδίκη έξι σεισμολόγων στην Ιταλία

    Τρομοκρατημένοι δηλώνουν πολλοί σεισμολόγοι ύστερα από την καταδίκη έξι συναδέλφων τους σε ποινή εξαετούς κάθειρξης για ανθρωποκτονία κατηγορούμενοι ότι υποβάθμισαν τους κινδύνους πριν από τον καταστροφικό σεισμό της Λ' Άκουιλα στην Ιταλία το 2009.

    "Ανησυχούμε πολύ. Δεν είναι μόνο η σεισμολογία που δικάζεται, αλλά όλες οι επιστήμες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σαρλότ Κράβτσικ, πρόεδρος του τμήματος σεισμολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωφυσικής (EGU).

    Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε η ίδια από τη Γερμανία είπε ακόμη ότι η ετυμηγορία έπληξε το δικαίωμα των επιστημόνων να μιλούν με ειλικρίνεια και ανεξαρτησία.

    Έντονα αντέδρασαν και οι Αμερικανοί επιστήμονες. Η Ένωση Ενδιαφερόμενων Επιστημόνων κατήγγειλε την καταδικαστική απόφαση ως "παράλογη και επικίνδυνη".

    Την ετυμηγορία καταδίκασε και η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS). Ο Ρότζερ Μάσον της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BGS) χαρακτήρισε "απίστευτη" την ετυμηγορία.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 October 2012 - 10:30:56 UTC