Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πράσινο φως" για το πάκετο μέτρων
  • [02] Ελληνική ποίηση στο μετρό των Βρυξελλών
  • [03] «Να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ»
  • [04] Είκοσι συλλήψεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Οικονομικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών
  • [06] Επικρατέστερος του Ερντογάν ο Γκιουλ για πρόεδρος της Τουρκίας
  • [07] Η κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι έγινε... άγαλμα
  • [08] Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Ελλήνων και ΚΚΕ για αναβολή συνεδρίασης της Βουλής
  • [09] Ογκώδεις διαδηλώσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην Πάτρα
  • [11] Ξεκινούν έλεγχοι σε αντλίες υγρών καυσίμων και διανομείς υγραερίου
  • [12] Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια δημοσιονομική ένωση, εκτιμά ο Γκόρντον Μπράουν
  • [13] Ο πρόεδρος της Καταλονίας δρομολογεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή της
  • [14] Δέκα εργάτες του χαλυβουργείου Ilva στην Ιταλία, άρχισαν απεργία πείνας
  • [15] Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολομός
  • [16] Τέσσερα εικαστικά φιλμ στις Νύχτες Πρεμιέρας από Έλληνα διεθνή δημιουργό

  • [01] "Πράσινο φως" για το πάκετο μέτρων

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενέκρινε το φορολογικό πακέτο που αναμένεται να αποφέρει άλλα 2 δισ. ευρώ στα μέτρα ύψους 11,8 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, ενόψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο, με στόχο να κλειδώσουν τα μέτρα.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ενώ αποσύρθηκε η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση ακινήτων αλλά θα εφαρμοσθεί η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγησή τους με ενιαίο φόρο 30%.

    [02] Ελληνική ποίηση στο μετρό των Βρυξελλών

    Το ποίημα της Ευτυχίας Παναγιώτου «Το χάρισμα» θα εμφανίζεται από σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις στάσεις του μετρό των Βρυξελλών, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ευρωπαϊκών Γλωσσών.

    Μια συλλογή από 24 ποιήματα από 24 ευρωπαϊκές χώρες θα εμφανίζονται στην πρωτότυπη γλώσσα τους (συνολικά 21) μαζί με τη μετάφρασή τους στα γαλλικά και τα ολλανδικά, επιτρέποντας σε σχεδόν τρία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε βδομάδα να μετατρέψουν τη διαδρομή τους σε ταξίδι έμπνευσης.

    Ανάμεσα σε αυτά και το ποίημα «Το χάρισμα», από τη συλλογή Μαύρη Μωραλίνα (Κέδρος, 2010), της Ευτυχίας Παναγιώτου.

    [03] «Να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ»

    Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ενδεχομένως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης, σε περίπτωση αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

    «Νομίζω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ και πρόσθεσε ότι κάνεις δεν θα μπορούσε να υπολογίσει το κόστος της αποτυχίας στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές συνέπειες, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έκανε λόγο για «σημαντική αποσταθεροποίηση» και «ενδεχόμενες τάσεις επανεθνικοποίησης στην Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι το κόμμα του συμφωνεί, σε αυτή τη φάση, με την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.

    Ο κ. Στάινμπρουκ δήλωσε ακόμη ότι για την ώρα δεν μπορεί να δει κάποια εναλλακτική επιλογή στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, καθώς, σε περίπτωση κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι άλλες χώρες θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να βοηθήσουν, ενώ τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας θα εκτοξεύονταν.

    Υποστήριξε δε ότι ακόμη και η κα Μερκελ προσευχόταν να λάβει τη σχετική απόφαση ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να χρειαζόταν να προσφύγει εκ νέου στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

    [04] Είκοσι συλλήψεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο κέντρο της Αθήνας

    Περισσότερες από 100 προσαγωγές, από τις οποίες τουλάχιστον 20 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, έχουν γίνει έως στιγμής από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που σημειώθηκαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.

    Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι ήρεμη, εκτός από την οδό Βαλτετσίου, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη από συγκεντρωμένα άτομα, που πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών.

    [05] Οικονομικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών

    Τη διενέργεια ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011 στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ, ζήτησε από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, με επείγον έγγραφό του.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τα χρηματικά ποσά που τους έχουν καταβληθεί με σχετικές αποφάσεις, έχουν εγκριθεί χωρίς ποτέ να έχει γίνει στις οργανώσεις αυτές απολογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος. Τα ποσά που έχουν δοθεί στις τρεις παραγωγικές οργανώσεις στο διάστημα 2007- 2011 ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ.

    [06] Επικρατέστερος του Ερντογάν ο Γκιουλ για πρόεδρος της Τουρκίας

    Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να είναι ξανά πρόεδρος της χώρας εάν καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας της MetroPOLL δείχνουν ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στην προσπάθειά του να αναλάβει πρόεδρος αφού μετατρέψει, όπως σχεδιάζει, την τουρκική δημοκρατία σε προεδρική, σε δύο χρόνια.

    Η επταετής θητεία του Γκιουλ λήγει το 2014 και η έρευνα έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν πως πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    [07] Η κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι έγινε... άγαλμα

    Η «διάσημη» κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία, έγινε... άγαλμα 5 μέτρων στην «καρδιά» του Παρισιού. Από χθες, το εντυπωσιακό χάλκινο γλυπτό, που φιλοτέχνησε ο νεαρός Αλγερινός καλλιτέχνης Αμπντέλ Αμπντεσεμέντ, τοποθετήθηκε στη μεγάλη πλατεία του Κέντρου Πομπιντού, του μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Το έργο ονομάστηκε «Κεφαλιά».

    [08] Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Ελλήνων και ΚΚΕ για αναβολή συνεδρίασης της Βουλής

    Αποχώρησαν το πρωί,από τη συνεδρίαση της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώςτα μέλη τους συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσαν, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

    Το αίτημα να μη συνεδριάσει η Βουλή έθεσε, επίσης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, δεδομένης της άρνησης του προεδρείου, να γίνει δεκτό,παρέμεινε με μικρή αντιπροσωπεία.

    «Η Δημοκρατία θέλει το Κοινοβούλιο ανοιχτό», τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά η οποία αφενός αιτιολόγησε ότι δεν είναι δυνατό να μην γίνει η συνεδρίαση καθώς αυτή είναι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, διαφώνησε δε και με την ουσία του αιτήματος. Απάντησε μάλιστα και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κόμμα με το οποίο εκλέγεται βουλευτής, τονίζοντας πως η αποσταθεροποίηση είναι πιθανή όταν το Κοινοβούλιο δεν είναι ανοιχτό.

    Από τη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως από την τοποθέτηση του προεδρείου, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως η Βουλή δεν είναι χώρος εργασίας, αλλά εκπροσώπησης του λαού. Ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «οι 'Ελληνες εθνικιστές δεν θα καπελώσουν τον αγώνα των εργαζόμενων».

    Εξάλλου, ο κ. Καμμένος αφού απέδωσε τιμή στον Παύλο Μπακογιάννη, ημέρα επετείου της δολοφονίας του, ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεδριάζει η Βουλή και ο πρόεδρος να τελεί υπό αναστολή. 'Η θα πρέπει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του ή όχι, είπε και κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να προσέλθει στην Ολομέλεια. Στον κ. Καμμένο απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος, σε έντονο τόνο, είπε πως ο αν κ. Καμμένος θέτει θέμα μομφής για τον πρόεδρο της Βουλής να το πράξει θεσμικά όχι να αφήνει σκιές, την στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

    [09] Ογκώδεις διαδηλώσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη

    Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα.

    Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη.

    Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».

    Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

    [10] Συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην Πάτρα

    Ειρηνικά, εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έγινε η συγκέντρωση που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα οικονομικά μέτρα, ζητώντας ταυτόχρονα δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και στο κοινωνικό κράτος.

    Λίγα μέτρα πιο μακριά, στη πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε συνεχή αγώνα, για να μην περάσουν, όπως είπαν, τα νέα μέτρα.

    Μετά τις συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

    [11] Ξεκινούν έλεγχοι σε αντλίες υγρών καυσίμων και διανομείς υγραερίου

    Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη σωστή λειτουργία των αντλιών υγρών καυσίμων και στους διανομείς υγραερίου σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, έχει γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης για τα «όργανα μέτρησης» και τα «μη αυτόματα όργανα ζύγισης» ενώ, στο μεταξύ, μόλις προχθές οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών κατήγγειλαν ότι οι "πειραγμένες" αντλίες είναι κάτι σύνηθες πλέον στην αγορά μας.

    Με την πρόσκληση του υπουργείου, καλούνται οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να οριστούν ως κοινοποιημένοι οργανισμοί για τις αντλίες υγρών καυσίμων και διανομείς υγραερίου, και να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2012.

    [12] Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει μια δημοσιονομική ένωση, εκτιμά ο Γκόρντον Μπράουν

    Η Ευρώπη απολαμβάνει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας χάρη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναγορά κρατικού χρέους χωρών της ευρωζώνης, όμως η ΕΕ θα δυσκολευτεί να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

    «Διανύουμε μια νέα περίοδο ηρεμίας», υποστήριξε ο Μπράουν, πιστώνοντας το γεγονός αυτό στις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι--αν και, έως τώρα, δεν έχει υπάρξει αίτημα από κάποια χώρα για την αγορά κρατικών ομολόγων.

    «Δεν έχει κληθεί να κάνει τίποτε ακόμη και ελπίζει ότι μπορεί να μην χρειαστεί να κάνει τίποτε», εκτίμησε ο Μπράουν σε επίσκεψή του στα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη.

    Ωστόσο ο Μπράουν προειδοποίησε πως η πραγματική δοκιμασία θα έλθει όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, καθώς το κόστος αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα γίνει εμφανέστερο.

    «Το πιο θεμελιώδες πρόβλημα είναι πώς θα έχεις μια οικονομική ένωση η οποία θα λειτουργεί πραγματικά, όταν το χάσμα στα εισοδήματα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών είναι τόσο μεγάλο;», επισήμανε ο Μπράουν.

    «Μακροπρόθεσμα εάν δεν μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών και να τις μειώσεις, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο η νομισματική ένωση αυτή να επιζήσει», πρόσθεσε.

    [13] Ο πρόεδρος της Καταλονίας δρομολογεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή της

    Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας, ο οποίος προκήρυξε χθες πρόωρες περιφερειακές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπεύει να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της ισπανικής Αυτόνομης Περιφέρειας είτε συμφωνεί η Μαδρίτη, είτε όχι.

    Εάν η έκφραση της λαϊκής βούλησης «μπορεί να γίνει μέσω δημοψηφίσματος, διότι το επιτρέπει η κεντρική κυβέρνηση, θα ήταν το καλύτερο. Εάν η κυβέρνηση (. . .) δεν επιτρέψει κανενός τύπου δημοψήφισμα, ή έκφραση, τότε εμείς θα πρέπει να το κάνουμε ούτως ή άλλως», είπε ο Μας απευθυνόμενος στο τοπικό Κοινοβούλιο.

    Ο Μας, προκηρύσσοντας χθες τις εκλογές, τόνισε πως έφθασε ο καιρός για την Καταλονία «να εξασκήσει το δικαίωμα της στην αυτοδιάθεση», προσθέτοντας πως «το Κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχει μια ιστορική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος της Καταλονίας, που ευελπιστεί ότι η εθνικιστική συμμαχία της οποίας ηγείται θα θριαμβεύσει στις εκλογές της 25ης Νοεμβρίου, βασίζεται στη διόγκωση του αυτονομιστικού συναισθήματος της περιοχής απέναντι στην οικονομική κρίση, που βρήκε ηχηρή έκφραση στις μεγάλες διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την καταλανική εθνική εορτή της Ντιάδα, στις 11 Σεπτεμβρίου.

    [14] Δέκα εργάτες του χαλυβουργείου Ilva στην Ιταλία, άρχισαν απεργία πείνας

    Δέκα εργάτες ανέβηκαν σε μια υψικάμινο του χαλυβουργείου Ilva του Τάραντα, στα τριάντα μέτρα ύψος, ενώ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν απεργία πείνας. Παράλληλα, περίπου εξήντα εργάτες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την είσοδο της βιομηχανικής μονάδας μπλοκάροντας την κίνηση στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο Μπάρι.

    Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να μην μπορέσει να εφαρμοσθεί η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης που αφορά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της Ilva, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες παραγωγής, που μέχρι σήμερα προκάλεσαν τεράστια περιβαλλοντική ζημιά.

    Η πρώτη σχετική απόφαση της εισαγγελίας του Τάραντα είχε ληφθεί στις είκοσι πέντε του περασμένου Ιουλίου, χωρίς, παρά ταύτα, να κλείσουν οι πύλες της βιομηχανίας. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο αρχιεισαγγελέας της πόλης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή της απόφασης για διακοπή λειτουργίας της χαλυβουργίας, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης.

    Οι εργάτες στην κορυφή της υψικαμίνου ανάρτησαν πανό στο οποίο γράφουν «Lavoro uguale dignita» («δουλειά ίσον αξιοπρέπεια»).

    [15] Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολομός

    Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 94 χρόνων, ο θεατρικός σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου, Αλέξης Σολομός.

    Ο Αλέξης Σολομός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918. Μαθητής του Καρόλου Κουν στο Κολλέγιο Αθηνών, μυήθηκε νωρίς στον κόσμο του θεάτρου και αργότερα εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λίγο πριν πάρει το πτυχίο, για να αφοσιωθεί σ' αυτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1939-1942) με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη, στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου (1945-46), στο Πανεπιστήμιο Γέηλ των Η.Π.Α. και στο Δραματικό Εργαστήρι του Πισκάτορ (1946-48).

    Ο Σολομός σκηνοθέτησε έργα των Μπ. Σω, Ζιρωντού, Σαίξπηρ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Χάουπτμαν, Τολστόι, Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Πιραντέλλο, Ο' Νηλ, Καζαντζάκη, τον οποίο και καθιέρωσε ως θεατρικό ποιητή, Κάφκα, Βέντεκιντ, Μπρεχτ κ.ά. Είναι επίσης ο σκηνοθέτης που αναβίωσε τον Αριστοφάνη, ανεβάζοντας στην Επίδαυρο δέκα από τις ένδεκα κωμωδίες του. Ασχολήθηκε και με την αρχαία τραγωδία και ανέβασε Αισχύλο (Ικέτιδες, Επτά επί Θήβας), Σοφοκλή (Αντιγόνη), Ευριπίδη (Μήδεια, Ελένη κ.ά.). Ο Σολομός συχνά μετάφραζε ο ίδιος τα έργα που σκηνοθετούσε ή/και σχεδίαζε και τα κοστούμια. Έχει μεταφράσει Στρίντμπερκ, Ίψεν, Λόρκα, Σω και, με το ψευδώνυμο Α. Ροσόλυμος, Αριστοφάνη. Έχει επίσης συγγράψει πολλά θεατρολογικά βιβλία.

    Η κηδεία του Αλέξη Σολομού θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 11.30π.μ από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Άνοιξης.

    [16] Τέσσερα εικαστικά φιλμ στις Νύχτες Πρεμιέρας από Έλληνα διεθνή δημιουργό

    Ένας από τους πιο δραστήριους και πολυσχιδείς Έλληνες εικαστικούς, ο Στέφανος Τσιβόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει στα Αισχύλεια την εικαστική εγκατάσταση «The future starts here» έως τις 14 Οκτωβρίου, δίνει παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να δει τη δουλειά του στο αφιέρωμα «Ματιές στον Στέφανο Τσιβόπουλο» στην κινηματογραφική αίθουσα Δαναός 1 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

    Πρόκειται για μια τολμηρή κινηματογραφική προσέγγιση, εκεί όπου η έβδομη τέχνη συναντά τα εικαστικά. Συγκεκριμένα ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote μια επιλογή τεσσάρων μικρού μήκους πειραματικά φιλμ, που φέρουν την υπογραφή του, ενώ ταυτόχρονα μια σειρά από εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται στο φουαγιέ του κινηματογράφου και συνοδεύουν την ιδιαίτερη αυτή προβολή.

    Η πρώτη προβολή πραγματοποιήθηκε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με μεγάλη επιτυχία, ενώ ακολουθεί μια ακόμα προβολή το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό 1 (Λ. Κηφισίας 109) στις 18.00 (Είσοδος: 5 ευρώ).

    Κοινός άξονας αυτών των τεσσάρων φιλμ που προβάλλονται στις Νύχτες Πρεμιέρας, είναι η θεματική τους αφού καταπιάνονται, από διαφορετικές οπτικές, με την ιστορία και τη σχέση του ανθρώπου με αυτήν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 September 2012 - 14:30:44 UTC