Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μαδρίτη ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις
  • [02] Το Λούβρο "μετακομίζει" στη Θεσσαλονίκη
  • [03] Η Κοζάνη αντιστέκεται στην κρίση με "όπλο" την εξωστρέφεια
  • [04] Συμβολική κατάληψη του γραφείου του περιφερειάρχη Πελοποννήσου από το ΠΑΜΕ
  • [05] Δύο πορείες από εργαζόμενους στα Ιωάννινα
  • [06] Ηράκλειο: Απεργιακή κινητοποίηση και πορείες κατά των νέων μέτρων

  • [01] Η Μαδρίτη ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις

    Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται «με σημαντικό ρυθμό», εκτίμησε σε δελτίο της που κυκλοφόρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι προβλέψεις της οποίας τείνουν γενικά να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία.

    «Τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη», ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο δελτίο της, καθώς η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης της ευρωζώνης-- δέχεται πιέσεις να ζητήσει 'διάσωση'.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι θα το πράξει μόνον εάν το κόστος δανεισμού της παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η Μαδρίτη ετοιμάζεται εξάλλου σήμερα για άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων μεγάλης κλίμακας, αφού οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να επαναλάβουν την πορεία στην διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας προγραμματίζεται γενική απεργία.

    Τουλάχιστον 64 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια στην ισπανική πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων 27 αστυνομικών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ αναφέρθηκαν 28 προσαγωγές.

    [02] Το Λούβρο "μετακομίζει" στη Θεσσαλονίκη

    Έργα από το Λούβρο, ένα από τα διασημότερα μουσεία του κόσμου, θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της. Θα πλαισιώσουν, μάλιστα, όχι μία αλλά πέντε εκθέσεις, καθώς θα αποτελούν τα κεντρικά εκθέματα στα ισάριθμα μουσεία της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή «Κίνηση των 5Μ».

    Οι εκθέσεις στα πέντε μουσεία (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Αποτελούν το αντίδωρο του γαλλικού μουσείου για τη μεγάλη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Ιανουάριο 2012 στο Λούβρο με εκθέματα από συλλογές Εφορειών Αρχαιοτήτων και μουσεία της Μακεδονίας.

    «Το Λούβρο, που υποδέχτηκε τη μεγάλη έκθεση για τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, ανταποδίδει στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για την πόλη, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας. Η παρουσία, μάλιστα, του διευθυντή του Λούβρου Henri Loyrette στα εγκαίνια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου 2012, δείχνει τη σημασία που δίνει στο γεγονός», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη, στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσε το πράσινο φως για τις δύο από τις εκθέσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αρχαιότητες.

    [03] Η Κοζάνη αντιστέκεται στην κρίση με "όπλο" την εξωστρέφεια

    Δημιουργήθηκε πριν από εξακόσια χρόνια στο περιβάλλον της ενιαίας οθωμανικής αυτοκρατορίας, έθρεψε τρανούς εμπόρους που έφτασαν σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου και μεγαλούργησε με τους ανθρώπους της που κατάφεραν να κάνουν ευρύτερα γνωστά τα προϊόντα της. Η Κοζάνη σήμερα, ενεργειακός κόμβος στην ενωμένη Ευρώπη, αναζητά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τη «συνταγή» για την έξοδο από αυτήν, μελετώντας με προσοχή τα αρχεία της Ιστορίας της.

    Με μία εμπορική παράδοση αιώνων που θα ζήλευαν πολλές επιχειρήσεις σήμερα, η πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας επιχειρεί να «αναγεννηθεί» μέσα από τις στάχτες του λιγνίτη, προβάλλοντας στο παρόν στοιχεία που έκαναν την Κοζάνη να ακμάσει στο παρελθόν, όπως το εμπόριο, η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση του ακαδημαϊκού της δυναμικού.

    «Βλέποντας με μία δημιουργική ματιά το παρελθόν μας μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου για την γένεση και ανάπτυξη της Μακεδονικής Μητρόπολης, από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Άλλωστε, όπως λέει, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και η έντονη δραστηριότητα του εμπορικού στοιχείου αποδείχτηκε, στο παρελθόν, στην πράξη και μπορεί να δώσει πια μία θετική προσέγγιση για το μέλλον.

    [04] Συμβολική κατάληψη του γραφείου του περιφερειάρχη Πελοποννήσου από το ΠΑΜΕ

    Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στην Τρίπολη, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στελέχη του ΠΑΜΕ Αρκαδίας μετά την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού.

    Το ΠΑΜΕ προχώρησε στην κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή σύμβασης της περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη ΡΑΕ, για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος του ΠΑΜΕ Βαγγέλης Γούργαρης, με δηλώσεις του σημείωσε πως «η πλειοψηφία της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι σύμμαχοί της κι ο περιφερειάρχης, πρωταγωνιστούν στην παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, στο μεγάλο κεφάλαιο για να κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού. Μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην περιφέρεια, από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 2.500 MW. Πρόκειται για τεράστια ισχύ, τετραπλάσια και πλέον της συνολικής ισχύος του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης που είναι 600 MW».

    [05] Δύο πορείες από εργαζόμενους στα Ιωάννινα

    Δύο μεγάλες πορείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στα Γιάννινα. Η μία πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Η δεύτερη και μεγαλύτερη, αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία του Κουρμανιού και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία στην παλιά Ακαδημία και κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα.

    Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και των πορειών δεν έγιναν επεισόδια.

    [06] Ηράκλειο: Απεργιακή κινητοποίηση και πορείες κατά των νέων μέτρων

    Με δυό χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο, ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου των μέτρων.

    Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.

    Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα.

    Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

    Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 September 2012 - 12:30:45 UTC