Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για την εισήγηση περί κατάργησης του ΑΜΠΕ από εταιρεία συμβούλων
  • [02] Π. Καμμένος: Το δίλημμα είναι "Ευρώπη των λαών ή των τραπεζιτών"
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Μετεκλογική κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά
  • [04] "Μπούρδες", χαρακτηρίζει ο Στ. Μάνος τη φημολογία περί συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ
  • [05] Το ευρώ στα 1,2682 δολάρια
  • [06] ΔΝΤ: Αναστολή των επαφών με την Ελλάδα ως τις εκλογές

  • [01] Αντιδράσεις για την εισήγηση περί κατάργησης του ΑΜΠΕ από εταιρεία συμβούλων

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εισήγηση της κοινοπραξίας των συμβούλων του Δημοσίου Planet- Deloitte στην κυβέρνηση, για κατάργηση του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Του εθνικού Πρακτορείου της Ελλάδας που έχει μία παράδοση στην ενημέρωση 100 και πλέον χρόνων, παρέχοντας έγκυρα και έγκαιρα ειδήσεις προς τα ελληνικά, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή εκφράζουν με δηλώσεις τους εκδότες και διευθυντικά στελέχη πολλών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, καθώς και πολιτικά κόμματα.

    «Τα Νέα», Χρήστος Μεμής, διευθυντής

    «Δεν μπορώ να διανοηθώ μία μικρή και "ανάδελφη" χώρα σαν τη δική μας χωρίς έναν δημόσιο, κεντρικό μηχανισμό παραγωγής και διακίνησης δημοσιογραφικού περιεχομένου. Η πείρα λέει ότι ένας τέτοιος μηχανισμός είναι αναγκαίος για την επιβίωση των περιφερειακών, κυρίως, μέσων ενημέρωσης, αλλά και για την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

    Προϋπόθεση: Να είναι αξιόπιστος, θωρακισμένος απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας, αποτελεσματικός και νοικοκυρεμένος. Η τυχόν ιδιωτικοποίηση θα έλυνε πιθανώς ευκολότερα τα όποια προβλήματα οργάνωσης και παραγωγικότητας, αλλά θα διασφάλιζε πολύ δυσκολότερα την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του Πρακτορείου - πόσω μάλλον τον "εθνικό" του ρόλο. Ανασύνταξη του Πρακτορείου, ναι. Ιδιωτικοποίηση, όχι».

    «Real», Νίκος Χατζηνικολάου, δημοσιογράφος, εκδότης

    «Είναι αυτονόητο, τουλάχιστον στη δική μου λογική, ότι είναι αναγκαία και πολύτιμη η ύπαρξη ενός εθνικού πρακτορείου ειδήσεων. Το ΑΠΕ επί δεκαετίες είναι ένα από τα σημαντικότερα "εργαλεία" ενημέρωσης, τόσο των δημοσιογράφων της χώρας, όσο και των διεθνών μέσων. Αποτελεί ταυτόχρονα μία ισχυρή φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

    Εννοείται ότι η λειτουργία όλων των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να είναι πάντοτε σύμφωνη με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και να κινείται στο πλαίσιο των κοινών αρχών που διέπουν τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά».

    «Matrix24», Νίκος Φελέκης, διευθυντής

    «Μόνο ανόητοι και άσχετοι με το δημοσιογραφικό αλλά και εθνικό έργο που επιτελεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα μπορούσαν να προτείνουν το κλείσιμο του δημόσιου ειδησεογραφικού πρακτορείου. Ακόμη και ως υπόθεση εργασίας είναι απαράδεκτη, ενώ εμβάλει και σε σκέψεις για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί.

    Το ΑΜΠΕ εκτός των άλλων αποτελεί καρδιά και πηγή άμεσης ενημέρωσης και για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί χρειάζεται. Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που η οικονομία, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα δοκιμάζονται, ο ελληνισμός, απανταχού της γης, χρειάζεται την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση που προσφέρει το ΑΜΠΕ».

    «Αυγή», Νίκος Φίλης, διευθυντής

    «Είναι ακατανόητο το μέλλον του ΑΜΠΕ να αντιμετωπίζεται με "λογιστικά" κριτήρια, η διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο και η αναδιοργάνωσή του είναι θέμα δημοκρατίας και απόκρουσης της εμπορευματικής αντίληψης για την πληροφόρηση.

    Σε μία περίοδο κατά την οποία η ενημέρωση χειραγωγείται από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, η κοινωνία ασφυκτιά από τον μνημονιακό ολοκληρωτισμό και η χώρα διασύρεται διεθνώς, η διατήρηση και αναδιοργάνωση του ΑΜΠΕ είναι αναγκαία προκειμένου να κατοχυρωθεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και να αναστηλωθεί το διεθνές κύρος της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων στο ΑΜΠΕ. Η επέλαση του μνημονίου και στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να αποκρουστεί».

    «Χανιώτικα Νέα», Ιωάννης Γαρεδάκης, εκδότης

    «Αυτοί που εισηγούνται το κλείσιμο του ΑΜΠΕ ουσιαστικά θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον περιφερειακό Τύπο. Το ΑΜΠΕ είναι πηγή ενημέρωσης και μέσα από αυτό τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αντλούν την ειδησιογραφία, εσωτερικού και εξωτερικού, και δίνεται η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση.

    Νομίζω ότι αυτοί δεν ξέρουν τι γίνεται στην περιφέρεια, δεν έχουν γνώση πώς συντηρούνται τα περιφερειακά μέσα και θέλουν να τα εξοντώσουν. Δεν φτάνει που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση με το κλείσιμο του ΑΜΠΕ ουσιαστικά θα έρθει η καταστροφή των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης».

    «Ελεύθερος Τύπος», Πάνος Αμυράς, διευθυντής

    «Θεωρώ ότι η λειτουργία του Πρακτορείου είναι απαραίτητη για το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι υπηρεσίες ενημέρωσης που προσφέρει είναι σημαντικές. Νομίζω ότι μία διεθνής ελεγκτική εταιρεία δεν μπορεί να αξιολογήσει πλήρως τις παραμέτρους του ΑΜΠΕ, πέρα από τα οικονομικά στοιχεία».

    «Ελευθερία», Χρήστος Τσαντίλας, διευθυντής Σύνταξης

    «Διαφωνούμε πλήρως με το κλείσιμο του ΑΜΠΕ, είναι πολύτιμο μέσο ενημέρωσης για τον περιφερειακό Τύπο. Εμείς ως η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της περιφέρειας με πάνω από 20.000 φύλα ημερησίως έχουμε εδώ και πολλά χρόνια έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Πρακτορείο από τον οποίο αντλούμε έγκαιρα, έγκυρη ενημέρωση».

    «Αγγελιοφόρος», Τραϊανός Χατζηδημητρίου, διευθυντής

    «Κάθε χώρα που υπάρχει στον χάρτη του ΟΗΕ και σέβεται τον εαυτό της έχει ένα εθνικό πρακτορείο. Το πώς θα κάνει οικονομία το Πρακτορείο, ώστε να μην επιβαρύνει πολύ τον κρατικό προϋπολογισμό το καταλαβαίνω, αλλά να κλείσει γιατί έτσι το αποφάσισαν κάποιοι αυτό το θεωρώ γελοίο».

    «Newsit.gr», Νίκος Ευαγγελάτος, διευθυντής

    «Είμαι υπέρ της άποψης ότι σε κάθε χώρα θα πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό πρακτορείο ειδήσεων για να ασκεί ενημέρωση, αλλά και πολιτική. Είναι προφανές ότι όλα προσαρμόζονται στην οικονομική κρίση το ίδιο θα πρέπει να γίνει τόσο με το ΑΠΕ όσο και με τη δημόσια τηλεόραση, όμως θα πρέπει να μείνει ζωντανό για να εξυπηρετεί το ρόλο του, για να εξυπηρετεί την εθνική πολιτική».

    «Capital.gr», Αθανάσιος Μαυρίδης, διευθυντής

    «Συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με το Αθηναϊκό- Πρακτορείο Ειδήσεων και επιδιώκουμε σήμερα εκ νέου συνεργασία διότι κρίναμε ότι οι υπηρεσίες του είναι απαραίτητες για το αναγνωστικό μας κοινό».

    «Πελοπόννησος», Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής Σύνταξης

    «Είναι αλλού νυχτωμένοι αυτοί που εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Αν κλείσει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο παρόμοιο που θα πρέπει όμως να έχει την εγκυρότητα και την αμεσότητα του ΑΜΠΕ. Όλη αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προσπαθούν να κάνουν μία τρύπα στο νερό, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους το πόσο δυσκολότερη θα γίνει η ζωή μας, καθώς θα είμαστε αναγκασμένοι να ανατρέχουμε σε μία πληθώρα δικτύων, σε όλο τον κόσμο και μετά να διασταυρώνουμε τις ειδήσεις που αυτές δημοσιεύονται. Δουλειά που τώρα την κάνουμε σε ένα λεπτό θα μας ταλαιπωρεί για πολλές ώρες.

    Σε μία εποχή που όλα τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, φαντάζομαι και τα δημόσια μέσα, το ΑΜΠΕ κατάφερε να κάνει άλματα αυξάνοντας την αξιοπιστία του αλλά και την ταχύτητα μετάδοσης των ειδήσεων.

    Αυτές οι απόψεις δεν συναντούν την καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων του Τύπου. Ας ερχόταν μία ημέρα όλοι αυτοί στην εφημερίδα και τότε θα αντιλαμβάνονταν την χρησιμότητα του ΑΜΠΕ».

    «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης, διευθυντής

    «Νομίζω ότι είναι καταστροφική η εισήγηση για το κλείσιμο του ΑΜΠΕ. Αυτοί που τα εισηγούνται βλέπουν μόνο τα οικονομικά στοιχεία χωρίς να βλέπουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπολογίζουν πόσο θα κοστίζουν οι υπηρεσίες αυτές αν δεν τις προσφέρει το ΑΜΠΕ. Η λειτουργία του Εθνικού Πρακτορείου ξεφεύγει από την δικαιοδοσία των οικονομικών δεδομένων καθώς είναι βαθύτερη, όπως κι αυτή της ΕΡΤ».

    «Νέα Εγνατία» και «Ράδιο Alpha Καβάλας, Κωνσταντίνος Τσίγκας, εκδότης

    «Θεωρώ απαραίτητη τη λειτουργία του Πρακτορείου και παράλογη την εισήγηση για κλείσιμό του. Δεν θα έπρεπε καν να συζητάτε αυτό το θέμα. Αν η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία κινδυνεύει από τη λειτουργία του Εθνικού μας Πρακτορείου και θα σωθεί αν αυτό κλείσει τότε τι να πω. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία του ΑΜΠΕ για την παρουσία των ελληνικών θέσεων στον κόσμο».

    Από την πλευρά τους τα κόμματα κι αυτά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    «Είναι προκλητικό κάποιοι να "συμβουλεύουν", αμειβόμενοι με χρήματα του ελληνικού λαού, να κλείσει ή να ιδιωτικοποιηθεί το ΑΜΠΕ. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι η "καρδιά" της ενημέρωσης στην Ελλάδα, η πηγή για εκατοντάδες μεγάλα και μικρά ΜΜΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό, Κοινωνικό Μέτωπο.

    Προσθέτει δε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να διαψεύσει αυτά τα δημοσιεύματα, να αποσύρει από τις κρατικές ιστοσελίδες (αντιπροεδρία) αυτές τις προθέσεις και να σταματήσει ακόμη και κάθε σχετική σκέψη για κάτι τέτοιο».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις «εισηγήσεις» περί κλεισίματος του Πρακτορείου τόνισε: «Μόνο ΑΠΕ-ρίσκεπτοι θα σκεφτόντουσαν να κλείσουν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι η φωνή της Ελλάδας. Η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι δυνατή και καθαρή, τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο».

    Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι «το ΑΜΠΕ προσφέρει μία πολύ σημαντική δημόσια υπηρεσία, η οποία πρέπει να στηριχτεί .Και επειδή ακούγονται διάφορα θέλω να τονίσω εκ μέρους της Κοινωνικής Συμφωνίας ότι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα του πολίτη στην έγκυρη πληροφόρηση και το ΑΜΠΕ είναι πραγματικά ένας τέτοιος δίαυλος».

    Η έκθεση

    Η κοινοπραξία των συμβούλων του Δημοσίου Planet- Deloitte, αγνοώντας τον κύριο ρόλο του ΑΜΠΕ, που είναι αφενός η αξιόπιστη παροχή έγκυρων συνδρομητικών υπηρεσιών προς τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς και αφετέρου η προβολή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό κατέθεσαν την έκθεσή τους με θέμα «Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεις- Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου».

    Στην έκθεσή τους αυτή, ως «υπόθεση εργασίας» εισηγούνται το κλείσιμο του ΑΜΠΕ ή την είσοδο στη μετοχική του σύνθεση και ιδιωτών.

    Συγκεκριμένα τονίζεται ότι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η αγορά των ΜΜΕ δεν απαιτεί τη διατήρηση ενός δημόσιου φορέα ειδησεογραφικής ενημέρωσης. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η κατάργηση του δημόσιου φορέα δεν συνιστά απαραίτητα την παύση λειτουργίας του, αλλά προτείνεται να διερευνηθεί η δυνατότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών.

    Στο έργο που εκπόνησε η κοινοπραξία και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, υποστηρίζεται ότι αν και το ΑΜΠΕ ως φορέας ενημέρωσης έχει υψηλό βαθμό σημαντικότητας και χρησιμότητας, δεν έχει άμεση επιρροή στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

    [02] Π. Καμμένος: Το δίλημμα είναι "Ευρώπη των λαών ή των τραπεζιτών"

    Το ερώτημα των επόμενων εκλογών δεν θα είναι «ευρώ ή εθνικό νόμισμα» αλλά «Ευρώπη των λαών ή Ευρώπη των τραπεζών», είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σε ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του που συνεδριάζει στη Χαλκίδα.

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι το κόμμα του αποτελεί εγγύηση σταθερότητας του τόπου, και κατηγόρησε την ΝΔ υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί την Ευρώπη των τραπεζιτών, ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της καταγγελίας του Μνημονίου.

    «Η μόνη δύναμη που θα συγκρουστεί με τους τραπεζίτες είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε σαφείς θέσεις για το τι θα κάνουμε τις πρώτες μέρες στα οικονομικά, και θα προχωρήσουμε σε καταγγελία του επαχθούς και επονείδιστου χρέους μέσα στις πρώτες μέρες διακυβέρνησης», είπε ο κ. Καμμένος.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Μετεκλογική κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά

    Μετά τις εκλογές προτείνουμε κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.

    Ανοίγουμε μέτωπο με την Δεξιά που οδήγησε την χώρα στις εκλογές με την ψευδαίσθηση της δήθεν αυτοδυναμίας, ανοίγουμε μέτωπο με όλες τις εκδοχές της ακροδεξιάς, ανοίγουμε καθαρό και σαφές μέτωπο με την ανευθυνότητα την δημαγωγία και τον λαϊκισμό που εμφανίζεται ως αριστερός και προοδευτικός, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [04] "Μπούρδες", χαρακτηρίζει ο Στ. Μάνος τη φημολογία περί συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ

    Την ανασύνταξη των δυνάμεων και θέσεών τους επιχειρούν στο κόμμα της Δράσης του Στ. Μάνου, καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Αν και ο κ. Μάνος χαρακτήρισε από το twitter "μπούρδες" τη "φημολογία" που τον φέρει να συνομίλησε με τον Ευ. Βενιζέλο, διαπραγματευόμενος συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Δράσης έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός μετώπου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ και Δράσης, το οποίο θα έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό "με κάθε τίμημα" και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.

    [05] Το ευρώ στα 1,2682 δολάρια

    Πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα - το οποίο άγγιξε τα 1,2667 δολάρια - προκαλεί ο φόβος εξάπλωσης της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ήδη το κόστος δανεισμού για την Ισπανία κινείται πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα.

    Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2694 δολάρια από το επίπεδο των 1,2744 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2682 δολάρια.

    [06] ΔΝΤ: Αναστολή των επαφών με την Ελλάδα ως τις εκλογές

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις επαφές του με την Ελλάδα ως τις βουλευτικές εκλογές και δεν θα συνεργαστεί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, που έχει διοριστεί για να διεκπεραιώσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

    "Αναμένουμε με ενδιαφέρον να αρχίσουμε επαφές με την (μελλοντική) κυβέρνηση, μόλις αυτή σχηματιστεί μετά τις εκλογές", που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλεϊ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 May 2012 - 0:51:45 UTC