Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός Δεκεμβρίου, η Alpha Eurobank θα λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός
  • [02] Απρόθυμοι να εφαρμόσουν το εργόσημο, εργαζόμενοι και εργοδότες
  • [03] Συνεχίζεται η δίκη του "Επαναστατικού Αγώνα"
  • [04] Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στον αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ
  • [05] Το πείραμα OPERA "ελέγχει" εάν το νετρίνο ταξιδεύει ταχύτερα από το φως
  • [06] Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια των πλοίων
  • [07] Πτώση 4,87% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο χρηματιστήριο
  • [08] Πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και από άλλον οίκο αξιολόγησης
  • [09] Ακριβότερο 3% το οικογενειακό καλάθι τον Σεπτέμβριο
  • [10] Σε άνοδο τα χρηματιστήρια και το ευρώ
  • [11] Το Κατάρ επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
  • [12] Η Ουάσινγκτον απέσυρε τον πρεσβευτή της από τη Συρία
  • [13] "Καθαρές" οι μετρήσεις για ραδιενέργεια στον Ολυμπο

  • [01] Εντός Δεκεμβρίου, η Alpha Eurobank θα λειτουργεί ως ενιαίος οργανισμός

    Αναβλήθηκαν, λόγω έλλειψης απαρτίας, για τις 4 Νοεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων τόσο της Alpha Bank όσο και της Eurobank, με βασικό αντικείμενο τη συγχώνευση των δυο τραπεζών

    Όπως αναφέρουν στελέχη των δύο τραπεζών η συγχώνευση προχωράει κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη βρίσκονται σε λειτουργία ομάδες εργασίας που βασικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν την εύρυθμη λειτουργία της νέας τράπεζας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

    Μετά την ολοκλήρωση των γενικών συνελεύσεων των δύο τραπεζών θα απομένει μόνον η διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες κρατικές και ρυθμιστικές αρχές (έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, εγκριτική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και καταχώρισή της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών), που δεν αναμένεται να απαιτήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Με την καταχώρηση στο Μητρώο που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, η Alpha Eurobank θα λειτουργεί ως ένας ενιαίος οργανισμός.

    Στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τόσο τη συγχώνευση όσο και το σύνολο των ενεργειών που την συνοδεύουν, στη βάση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ. Η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2012, καθώς μεσολαβεί για τους θεσμικούς επενδυτές το κλείσιμο έτους κατά το μήνα Δεκέμβριο. Η έναρξη της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου και η ολοκλήρωσή της στα μέσα Φεβρουαρίου και, επίσης, την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, με παραίτηση των παλαιών μετόχων, που θα καλυφθεί αποκλειστικά από την επένδυση του Κατάρ.

    [02] Απρόθυμοι να εφαρμόσουν το εργόσημο, εργαζόμενοι και εργοδότες

    Απρόθυμοι εμφανίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι να εφαρμόσουν το εργόσημο. Πρόκειται για το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης, με την έκδοση ειδικών κουπονιών σε οικιακούς βοηθούς, απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και σε προσωπικό με περιστασιακή μορφή εργασίας.

    Η διάθεση του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και μία εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε και στις τράπεζες. Η έως στιγμής εικόνα εφαρμογής του καταγράφεται απογοητευτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν αγοραστεί περίπου 2.000 ειδικά κουπόνια, ανεξαρτήτως ποσού (το εργόσημο διατίθεται σε διαφορετικά ποσά). Ενδεικτικό είναι ότι για το πρώτο δεκαήμερο διάθεσης του εργόσημου από τις τράπεζες, η EFG Εurobank είχε διαθέσει μόνον ένα σε όλη την Ελλάδα.

    «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καλύψουμε περίπου 300.000 εργαζόμενους, δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα της άτυπης οικονομίας και της φοροδιαφυγής. Έως στιγμής βέβαια, η ζήτηση είναι κατώτερη των προσδοκιών μας. Δεν είναι αυτή, που περιμέναμε. Αφενός γιατί δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε, αφετέρου επειδή δύο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί πλήρως στο μέτρο», δηλώνει ο διευθυντής Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ, Δημήτρης Παπαχρήστος. Οι δύο κατηγορίες, όπως εξηγεί, είναι οι οικιακοί βοηθοί που απασχολούνται σε έναν εργοδότη και εκείνοι που απασχολούνται σε περισσότερους του ενός, και που υπολογίζονται σε περίπου 70.000 εργαζόμενους. Η πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς του εργόσημου την 1η Νοεμβρίου, ενώ η ένταξη της δεύτερης κατηγορίας αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2012.

    Οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν το μέτρο, ειδικά στην παρούσα φάση που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.

    [03] Συνεχίζεται η δίκη του "Επαναστατικού Αγώνα"

    Με τις τοποθετήσεις των κατηγορουμένων επί του κατηγορητηρίου συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου.

    Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου -στο οποίο περιλαμβάνονται κατηγορίες για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, προμήθειες, κατασκευές και κατοχές εκρηκτικών υλών και διακεκριμένες φθορές- έλαβαν τον λόγο οι κατηγορούμενοι. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πράξεις της οργάνωσης είχαν στόχο να καταστρέψουν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένες δομές της χώρας και να βλάψουν κομμάτι του πληθυσμού.

    Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μαζιώτης υποστήριξε: «Αυτή η δίκη είναι πολιτική, στην οποία δικάζονται επαναστάτες που θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Το δικαστήριό σας είναι Ειδικό Δικαστήριο, τη σύσταση του οποίου επέβαλαν Αμερικανοί και 'Αγγλοι. Κρίθηκε ανεπαρκές το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που δικάζουν και πολίτες. Μας αναγνωρίζετε έμμεσα ως πολιτικούς αντιπάλους. Αντίστοιχα, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ λοιδωρήθηκαν και καταδιώχθηκαν ως συμμορίτες. Εμείς καταδιωκόμαστε ως τρομοκράτες. Τρομοκράτες είναι η σημερινή χούντα των σύγχρονων δοσίλογων. Αυτοί που θα έπρεπε να κάτσουν στο εδώλιο και να απολογηθούν για εγκλήματα σε βάρος του λαού είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, που υπέγραψαν μνημόνιο για την καταλήστευση του λαού, είναι η προηγούμενη κυβέρνηση, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ο Τρισέ, ο Μπαρόζο, ο Στρος-Καν (...). Εσείς είστε οι συνεργοί και οι υπηρέτες όλων αυτών των εγκληματιών. Είστε μέλη μιας εξαιρετικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, που λέγεται κράτος. Θα μας δικάσετε για λογαριασμό όλων αυτών των καθαρμάτων, τους οποίους ο λαός θα έπρεπε να δει κρεμασμένους στο Σύνταγμα. Εμείς, ως επαναστάτες, δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε για τίποτα. Ο ένοπλος αγώνας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ».

    Η Παναγιώτα Ρούπα, από την πλευρά της, είπε: «Από μόνο του το κατηγορητήριο αποδεικνύει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη και ότι εμείς είμαστε πολιτικά υποκείμενα με πολιτικούς στόχους. Δεν παραδέχεστε ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είναι μια οργάνωση που πρεσβεύει μια άλλου τύπου κοινωνική οργάνωση (...)"

    [04] Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στον αγώνα Άρης-ΠΑΟΚ

    Τρεις συλλήψεις έγιναν από τις αστυνομικές αρχές για τον επεισοδιακό αγώνα ανάμεσα στον 'Αρη και τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τρεις άνδρες, ηλικίας 19, 23 και 36 ετών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

    Όπως έγινε γνωστό, ο 19χρονος συνελήφθη έξω από το γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης", πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, διότι κατείχε δύο πυρσούς. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν μετά την αναμέτρηση κι έπειτα από καταδίωξη των αστυνομικών, κοντά στο γήπεδο.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν εκτοξευτήρες φωτοβολίδων, 23 αμπούλες πεπιεσμένου αερίου και 36 μεταλλικά σφαιρίδια αεροβόλου όπλου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, επεισόδια σημειώθηκαν πριν το ντέρμπι όταν ομάδα νεαρών εξαπέλυσε επίθεση με πέτρες και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών που ήταν παραταγμένοι έξω από το γήπεδο, επί της οδού Παπαναστασίου. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

    Εξάλλου, μετά τη λήξη της αναμέτρησης, μερίδα οπαδών της γηπεδούχου ομάδας κινήθηκαν σε χώρο εντός του γηπέδου όπου φιλοξενούνταν διοικητικοί παράγοντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εκτοξεύοντας εναντίον τους φωτοβολίδες. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας επενέβησαν άμεσα και με τη χρήση χημικών απώθησαν τους οπαδούς από το σημείο.

    [05] Το πείραμα OPERA "ελέγχει" εάν το νετρίνο ταξιδεύει ταχύτερα από το φως

    Ο πρόσφατος ισχυρισμός Ευρωπαίων επιστημόνων ότι βρέθηκε για πρώτη φορά κάτι στο σύμπαν -το υποατομικό σωματίδιο νετρίνο- που σπάει το φράγμα ταχύτητας του φωτός, σε αντίθεση με τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν, προκάλεσε αναβρασμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η οποία απαίτησε τον επανέλεγχο των πειραματικών δεδομένων.

    Έτσι, οι φυσικοί της κοινοπραξίας OPERA, που χρησιμοποιούν έναν υπόγειο ανιχνευτή στο Γκραν Σάσο της κεντρικής Ιταλίας, όπου λαμβάνουν δέσμες νετρίνο, τα οποία έχουν σταλεί από το CERN στη Γενεύη, σε μια απόσταση περίπου 730 χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια νέα σειρά πολύ ακριβών μετρήσεων για να κάνουν επανέλεγχο στο αρχικό συμπέρασμά τους -που απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στη σύγχρονη φυσική.

    Οι νέες μετρήσεις θα γίνουν, αφού προηγουμένως αλλάξει η ακτίνα νετρίνο που στέλνει το CERN, το οποίο παράγει τα συγκεκριμένα σωματίδια, κάνοντας συγκρούσεις παλμών πρωτονίων πάνω σε ένα στόχο από γραφίτη.

    Έως τώρα ο κάθε παλμός διαρκούσε περίπου 10.500 νανοδευτερόλεπτα, ενώ πλέον ο παλμός θα διαχωριστεί σε δέσμες διάρκειας ενός έως δύο νανοδευτερολέπτων η κάθε μία, οι οποίες θα διαχωρίζονται μεταξύ τους από χρονικά κενά της τάξης των 500 νανοδευτερολέπτων. Με την αλλαγή αυτή, επιδιώκεται να συσχετισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια κάθε εμφάνιση νετρίνο, που θα καταγράφει ο ανιχνευτής-δέκτης του OPERA, με μια απολύτως συγκεκριμένη εκπομπή νετρίνο στον επιταχυντή-αποστολέα του CERN.

    Στόχος είναι να γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια η μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται ένα συγκεκριμένο νετρίνο για να ταξιδέψει από το εργαστήριο της Γενεύης έως το εργαστήριο του Γκραν Σάσο.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως και άσχετα με τα νέα στοιχεία του πειράματος OPERA, η διεθνής κοινότητα των φυσικών, πριν αποκαθηλώσει τον Αϊνστάιν (πράγμα πολύ αμφίβολο), θα περιμένει τη διασταύρωση του πορίσματος από άλλο ερευνητικό κέντρο.

    [06] Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια των πλοίων

    Την αναστολή της των απεργιακών κινητοποιήσεων, που λήγουν αύριο στις 6 το πρωί, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

    Ετσι τα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιούνται κανονικά απο αύριο στις 6 το πρωί. Με ψήφους 9 υπέρ της αναστολής και 5 υπέρ της συνέχισης της απεργίας ελήφθη η απόφαση της ΠΝΟ.

    [07] Πτώση 4,87% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο χρηματιστήριο

    "Ελεύθερη" πτώση συνεχίζουν να καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές (-15,10% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης), στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται κόντρα στο ελαφρώς ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:45 υποχωρεί στις 744,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 4,87%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,40 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,73% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,50%.

    [08] Πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και από άλλον οίκο αξιολόγησης

    Το αξιόχρεο των ΗΠΑ θα υποστεί πιθανότατα υποβάθμιση και από άλλον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρίας Merrill Lynch.

    Έκθεση της εταιρίας αναφέρει ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ θα έρθει αυτή τη φορά από τον οίκο Moody's ή τον οίκο Fitch - μετά την ανάλογη κίνηση του οίκου Standard & Poor's τον περασμένο Αύγουστο - λόγω των ανησυχιών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ.

    Η αφορμή, σύμφωνα με την έκθεση, θα δοθεί από την πιθανολογούμενη αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει σε ένα αξιόπιστο μακροχρόνιο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    [09] Ακριβότερο 3% το οικογενειακό καλάθι τον Σεπτέμβριο

    Στο ποσό των 2.317,78 ευρώ διαμορφώθηκε το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού τον Σεπτέμβριο του 2011, σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2010 που κόστιζε 2.249,10 ευρώ.

    Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 3% και υπολογίζεται στα 68,68 ευρώ.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας της στέγασης όπου σημειώθηκε αύξηση 8%.

    Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 6% ενώ στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 5%.

    [10] Σε άνοδο τα χρηματιστήρια και το ευρώ

    Ανοδο σημειώνουν οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ηγέτες της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στη χθεσινή σύνοδο κορυφής και θα επιτύχουν στη νέα σύνοδο την Τετάρτη μία συμφωνία για τη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

    Παράλληλα, στην άνοδο των χρηματιστηρίων συνέβαλε η αύξηση του πρόδρομου δείκτη PMI για τον τομέα της μεταποίησης της Κίνας στις 51,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 49,9 τον Σεπτέμβριο, η οποία σηματοδοτεί την ανακοπή της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,6%, ενώ ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 2,6%, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4% στο επίπεδο των 1,3919 δολαρίων.

    [11] Το Κατάρ επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Αθήνα, Ελλάδα 24/10/2011 13:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Στο Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος «ψάχνει» για επενδυτές, όπως φαίνεται από την επίσκεψή του στο Κατάρ όπου βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, όπως ο Πρόεδρος των Οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, αναμένεται να συζητήσει με τον Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, πιθανές συνεργασίες σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

    Αν επιτευχθεί συμφωνία τότε η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει έναν επιπλέον σημαντικό πόρο για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της, ενώ θα δημιουργηθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας, σημειώνουν πηγές.

    Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε σχετική πρόσκληση από τον Εμίρη του Κατάρ, με στόχο συνομιλίες για πιθανή μελλοντική συνεργασία.

    [12] Η Ουάσινγκτον απέσυρε τον πρεσβευτή της από τη Συρία

    Οι ΗΠΑ απέσυραν τον πρεσβευτή τους από τη Συρία εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια που ανέκυψαν στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που διαρκεί ήδη επτά μήνες, δήλωσαν σήμερα δυτικοί διπλωμάτες.

    Ο πρεσβευτής Ρόμπερτ Φορντ αναχώρησε από τη Συρία το Σαββατοκύριακο, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

    [13] "Καθαρές" οι μετρήσεις για ραδιενέργεια στον Ολυμπο

    Μηδενικές ήταν οι μετρήσεις για ραδιενεργά στοιχεία στο έδαφος του Ολύμπου που διενήργησε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συλλέγοντας δείγματα από επτά σημεία του Λιτοχώρου και του Ολύμπου καθώς και από το πεδίο βολής.

    Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι έγιναν από το εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. στις περιοχές Πριόνια, Λατομείο ΔΕΑΛ, Μοναστήρι, Καναπίτσα, Πλάκα και Σκανδαλίθρα και στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ολύμπου- Δίου, «οι επιστημονικοί έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχουν τυχόν υπολείμματα από την εποχή που έγινε το ατύχημα του Τσερνομπίλ και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί κάποιων πολιτών ότι δήθεν υπάρχει ουράνιο στο πεδίο βολής εξαιτίας υποτιθέμενης χρήσης μολυσμένου στρατιωτικού υλικού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 October 2011 - 10:29:37 UTC