Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέρα ταλαιπωρίας η αυριανή για το επιβατικό κοινό
  • [02] Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Δάφνη
  • [03] Η Αυστραλή πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους να λάβουν άμεσα μέτρα
  • [04] Ο "Δράκος του Ντίσελντορφ" σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή
  • [05] Το κλίμα και το περιβάλλον της προϊστορικής Κρήτης σε επιστημονική μελέτη
  • [06] Σύσκεψη για προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας
  • [07] Η φυση "τιμώρησε" τους καταπατητές στη Ζακυνθο

  • [01] Μέρα ταλαιπωρίας η αυριανή για το επιβατικό κοινό

    Ταλαιπωρίας συνέχεια και αυτή την εβδομάδα για το επιβατικό κοινό, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, εξαιτίας του νέου κύκλου κινητοποιήσεων, που ξεκινούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιδρώντας στον νόμο, πλέον, που προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και συρρικνώνει σημαντικά το εισόδημά τους.

    Το Συντονιστικό Όργανο έχει ήδη αποφασίσει από την Παρασκευή, 24ωρη απεργία γι' αύριο, Τρίτη, σε όλα τα Μέσα, αλλά η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί σήμερα από τα επιμέρους Διοικητικά Συμβούλια των εργαζομένων, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα ακινητοποιηθούν ο ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Η απεργία δεν αφορά τα τρένα του ΟΣΕ και τον Προαστιακό.

    Ο κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν σταματάει εδώ, καθώς την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα αστικά ΚΤΕΛ, ενώ στον νέο κύκλο των κινητοποιήσεων μπαίνουν σύντομα οι ιδιοκτήτες των ταξί και των φορτηγών - βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιδρούν στην πολιτική, που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων τους.

    [02] Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Δάφνη

    Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη γυναίκα πριν από λίγη ώρα, στο διαμέρισμά της στην οδό Αγαμέμνονος 31-33 στη Δάφνη, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Η φωτιά ξέσπασε στο υπνοδωμάτιο της άτυχης γυναίκας, η οποία δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Νεκρή την ανέσυραν οι πυροσβέστες, που έφτασαν εκεί, ειδοποιημένοι από γείτονες, οι οποίοι είδαν τους καπνούς να βγαίνουν από το διαμέρισμα.

    Η πυρκαγιά σβήστηκε πριν επεκταθεί σε άλλο δωμάτιο του διαμερίσματος. Για τα αίτια διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    Μία ακόμα πυρκαγιά σε σπίτι εκδηλώθηκε στις 8.50 στην οδό Παναγίας Γρηγορούσης 153 στο Ζεφύρι.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ξύλινη κατασκευή, η οποία καταστράφηκε ταχύτατα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο σπίτι που είναι ακριβώς δίπλα, αλλά σβήστηκε μισή ώρα μετά από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έφτασαν στο σημείο.

    [03] Η Αυστραλή πρωθυπουργός καλεί τους Ευρωπαίους να λάβουν άμεσα μέτρα

    Άλλη μια φορά, η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Αϊλίν Γκίλαρντ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του χρέους της ευρωζώνης.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην εφημερίδα The Australian η Τζούλια Γκίλαρντ τονίζει ότι «είναι εμφανέστατο πως για πολλά χρόνια πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους. Δηλαδή με δανεικά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Στη συνέχεια, η Αυστραλή πρωθυπουργός σημειώνει πως αυτό που την ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι οι Ευρωπαίοι «συζητάνε εδώ και 18 μήνες, χωρίς να επιλύουν το πρόβλημα».

    «Η λύση του χρέους της ευρωζώνης δεν θα έρθει ούτε με προσευχές, ούτε με μάγια. Ούτε θα τους λύσει κάποιος άλλος το πρόβλημα. Θα πρέπει να το λύσουν μόνοι τους. Αρχικά για το καλό της ευρωζώνης, αλλά και για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας την οποία απειλούν με νέα κρίση».

    Η Τζούλια Γκίλαρντ συμπλήρωσε ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες «με μισή καρδιά» για κάποιες μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά.

    «Ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας, πάνε και έρχονται, συζητάνε, αλλά μέτρα για οριστική λύση δεν λαμβάνουν», σημείωσε.

    Η κα Γκίλαρντ θα εκπροσωπήσει την Αυστραλία στην διάσκεψη της G20 που θα γίνει σε ένα δεκαπενθήμερο στο Παρίσι.

    [04] Ο "Δράκος του Ντίσελντορφ" σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή

    Μια σπουδή στο συναίσθημα του φόβου που ενσπείρει ένας βιαστής και κατά συρροή δολοφόνος στην κοινωνία μιας βιομηχανικής πόλης, κάτω από έναν ουρανό φοβίας, λόγω του οικονομικού κραχ και του ολοκληρωτισμού που εγκυμονεί, παρουσιάζεται στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή.

    «Μια ελεγεία για το συναίσθημα του φόβου», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης.

    Όλα ξεκίνησαν όταν, πριν από χρόνια, η φωνή της Μάριαν Φέιθφουλ «τραγούδησε» στον Γρηγόρη Χατζάκη το «In Germany before the war» του Ράντι Νιούμαν. Γοητευμένος ο σκηνοθέτης από τον στίχο «I?m looking at the river but I?m thinking of the sea» (βλέπω το ποτάμι, αλλά σκέφτομαι τη θάλασσα), ανακαλύπτει ότι το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από έναν βιαστή και κατά συρροή δολοφόνο στη Γερμανία, τη δεκαετία του ?20. Ο εξαιρετικά συμπαθής, ευγενής και καθωσπρέπει κύριος Πέτερ Κέρτεν έμεινε στην ιστορία ως ο «Δράκος του Ντίσελντορφ». Είναι πρόσωπο οικείο στους φίλους της έβδομης τέχνης, λόγω της ταινίας του Φριτς Λανγκ, «Μ», μιας ταινίας-σταθμό του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου: στο θεατρικό έργο, μετά από έναν βιασμό μετά φόνου, «ο κύριος Πέτερ θα περπατήσει κάπως βιαστικά μαζί με τη σκιά του ως το σπίτι, περνώντας μέσα από τα στενά». Ο κύριος Πέτερ καταδικάστηκε για εννιά φόνους, ενώ ο ίδιος ομολόγησε εβδομήντα εννιά. Καταγράφηκε στην ιστορία του κλάδου της ψυχιατρικής ως ο πρώτος βιαστής-δολοφόνος που μίλησε ανοιχτά σε ψυχίατρο, αποκαλύπτοντας τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

    Η επιθυμία να σκηνοθετήσει μονόλογο με την ηθοποιό Κλεοπάτρα Τολόγκου ξυπνά στον σκηνοθέτη. Απευθύνεται στον συγγραφέα Διαμαντή Γκιζιώτη. Μετά το μιούζικαλ «Προς κατεδάφιση» του Τενεσί Ουίλιαμς σε λιμπρέτο του Γκιζιώτη, την επαινεμένη «Ξενάγηση (12 Ζωγραφιές του Σπύρου Βασιλείου)», το «Χάνσελ & Γκρέτελ (Η Εποχή των Γουρουνιών)» και το «PR», το «πάσο ντόμπλε» των Χατζάκη-Γκιζιώτη συνεχίζεται με το «Ο κύριος Πέτερ», το οποίο έχει πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου, στο Studio Μαυρομιχάλη.

    «Θέλαμε να ξεδιπλωθεί η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση ενός άντρα βιαστή και δολοφόνου από το στόμα μιας ευαίσθητης και εύθραυστης γυναίκας», παραδέχεται ο Γρηγόρης Χατζάκης, στη συνάντηση που είχαν οι τρεις πρωτεργάτες της παράστασης με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τι λέει γι? αυτή την ανατροπή η ίδια η Κλεοπάτρα Τολόγκου, από το στόμα της οποίας ακούμε φράσεις ενός βιαστή όπως «μπαινοβγαίνω και κάποια στιγμή νοιώθω πως με το εργαλείο μου της ανοίγω τρύπες παντού»; «Ενώ η κίνηση είναι σαν να μπήγω προς κάπου απέναντι μου, νοιώθω να μπήγεται κάτι σε μένα. ?Της ανοίγω τρύπες? και νοιώθω σα να πισωπατώ. Πάρα πολλά στο κείμενο, το μυαλό μου τα δουλεύει ανεστραμμένα», εξομολογείται η ηθοποιός.

    Η προσωπικότητα και όχι η φύση, ανδρική ή γυναικεία, του βιαστή-δολοφόνου ενδιαφέρει τους δημιουργούς. «Μια γυναίκα που λέει αυτά τα λόγια σε βγάζει αυτομάτως από τη συνθήκη της ταύτισης - συμπάθεια ή αντιπάθεια - με το κεντρικό πρόσωπο», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

    Στη συνάντηση με τον ψυχίατρο, κατά τον εγκλεισμό του, ο κύριος Πέτερ συνοψίζει τον μηχανισμό του «παιχνιδιού», στον οποίο καλούσε τα υποψήφια θύματά του να συμμετάσχουν, στη φράση «η σωστή διαδικασία έχει ως εξής: όσο φοβάσαι, τόσο σε λατρεύει το σύστημά μου. (δείχνει το κεφάλι του). Κι έτσι προχωράμε μαζί το παιχνίδι».

    «Η φράση αυτή είναι ένα πολιτικό μήνυμα», τονίζει ο Διαμαντής Γκιζιώτης. Σε σελίδα εφημερίδας πεταμένη στο έδαφος, ο κύριος Πέτερ διαβάζει «Ποιος στ? αλήθεια είναι ο ένοχος ή οι ένοχοι; Ο αδίστακτος ένοχος που χωρίς οίκτο οδήγησε τόσο κόσμο σε απόγνωση και φόβο;... Ο ένας μετά τον άλλο θα υποφέρουμε στο μαχαίρι αυτής της νέας πραγματικότητας. Η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου, η κατακόρυφη πτώση και πτώχευση του βασικού του σώματος, είναι η αρχή των δεινών που μας περιμένουν. Και δυστυχώς κάποιοι έπαιξαν στις πλάτες μας τα συμφέροντά τους και κέρδισαν. Θα πεινάσουμε αλλά το χειρότερο είναι πως κάποιοι άλλοι μας καταδίκασαν σ? αυτή την ανέχεια».

    Για τον συγγραφέα του «Ο κύριος Πέτερ», το συναίσθημα του φόβου γίνεται χειροπιαστό στο έργο αλλά αυτό που είναι τρομακτικό είναι η φοβία και η διάρκειά της. «Μπορεί να είναι κάτι που διαρκεί ενδεχομένως χρόνια, που ?τρώει? τον άνθρωπο. Ο φόβος κάποια στιγμή παύει. Η φοβία είναι κάτι πολύ πιο σκληρό, πλέκεται στην ιστορία με τη σχέση με την πτώση της οικονομίας, με το ναζισμό», επισημαίνει.

    Στο μικροσκόπιο, με τη βοήθεια ενός μαύρου κουτιού μέσα στο οποίο κινείται η Κλεοπάτρα Τολόγκου, βάζουν οι θεατές το μυαλό και την ψυχοσύνθεση του Πέτερ Κέρτεν.

    «Η έννοια της κλειδαρότρυπας είναι συνυφασμένη με τη σημερινή ανθρώπινη υπόσταση, που την έλκει το σκοτεινό. Το οποίο ποτέ δεν θα κάνουμε αλλά για το οποίο θέλουμε να μάθουμε το ?πώς? και το ?γιατί?. Κυρίως όταν ο δράστης είναι ανάμεσά μας», θυμίζει ο Διαμαντής Γκιζιώτης.

    [05] Το κλίμα και το περιβάλλον της προϊστορικής Κρήτης σε επιστημονική μελέτη

    Ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις τα τελευταία 150 χιλιάδες χρόνια στην Κρήτη; Τι αλλαγές υπέστη η βλάστηση του νησιού την εποχή των παγετώνων; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει μια καινούργια επιστημονική μελέτη, με αντικείμενο το οροπέδιο του Λασιθίου και σκοπό τη διαφοροποίηση του κλίματος και του περιβάλλοντος της ανατολικής Μεσογείου τα τελευταία 150.000 έτη.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με γεωφυσική μελέτη της λεκάνης του Οροπεδίου ώστε να καθοριστεί επακριβώς το σημείο της έρευνας. Αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται η δειγματοληψία των προς μελέτη ιζημάτων.

    Τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως αυτής του οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

    Η Κρήτη, ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου.

    Παρόλα αυτά, οι γνώσεις για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στον χώρο αυτό παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.

    Σκοπός της μελέτης είναι να συνδυάσει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις και να απαντήσει σε ερωτήματα που θα δώσουν την δυνατότητα να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια.

    Με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε συνεργασία με τη Νένα Γαλανίδου αναπληρώτρια καθηγήτρια αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον αναπληρωτή καθηγητή Κοσμά Παυλόπουλο του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Αποστολόπουλο του ΕΜΠ.

    [06] Σύσκεψη για προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας

    Η προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Βεγορίτιδας, στο νομό Πέλλας, παρουσία των αρμόδιων αυτοδιοικητικών φορέων και πολιτών της περιοχής.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βεγορίτιδα, ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία της λίμνης, ενώ τέθηκαν τέσσερις σημαντικοί στόχοι για το άμεσο μέλλον.

    Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι: η ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που εκπονείται σε συνεργασία των δήμων Έδεσσας και Αμυνταίου, η υλοποίηση του σταθμού βιολογικού καθαρισμού της Αρνισσας, η μελέτη για τη χάραξη της όχθιας και παρόχθιας ζώνης της λίμνης Βεγορίτιδας και η δημιουργία πλωτής εξέδρας ελλιμενισμού αλιευτικών και τουριστικών σκαφών στην Αρνισσα.

    [07] Η φυση "τιμώρησε" τους καταπατητές στη Ζακυνθο

    Καταπατήσεις γης και ανεξέλεγκτο μπάζωμα των ρεμάτων, αποκάλυψαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά κυρίως οι καταρρακτώδεις βροχές των περασμένων ημερών, που έπληξαν τις ορεινές περιοχές της Ζακύνθου.

    "Τιμωρήθηκαν όλοι οι καταπατητές, η φύση τους τιμώρησε", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στέλιος Μποζίκης.

    Ο μεγάλος όγκος του νερού της βροχής ο οποίος άγγιξε μέσα σε ένα διήμερο τα 120 εκατομμύρια κυβικά, παρέσυρε ότι βρήκε στο πέρασμα του επαναφέροντας το ανάγλυφο του εδάφους στην φυσική του κατάσταση.

    Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι με ανθρώπινες παρεμβάσεις είχαν μπαζωθεί ρέματα για να φυτευτούν ελιές ενώ υπήρξαν καταπατήσεις και αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων. Χαρακτηριστικά ,στον Σέληνα των Βολιμών, όπως λέει ο κ.Μποζίκης, έγινε κάτι απίστευτο.

    Το νερό παρέσυρε έως την θάλασσα ελιές και παραπήγματα και αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο ρέμα μήκους 4 περίπου χιλιομέτρων. Η μορφολογία του εδάφους άλλαξε και επανήλθε η εικόνα που είχε η περιοχή πριν από 100 χρόνια.

    Ωστόσο η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές στους ελαιώνες ,αλλά και στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων ,μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου καταγράφουν τις ζημιές προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να βρεθεί ο τρόπος βοήθειας των αγροτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 October 2011 - 8:29:44 UTC