Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί
  • [02] Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους
  • [03] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Μπερλουσκόνι
  • [04] Συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Ακροπόλ»
  • [05] «Άνετη» επανεκλογή της προέδρου Φερνάντες στην Αργεντινή
  • [06] Την παραίτησή του θέτει στην διάθεση της διοίκησης του Άρη ο Σάκης Τσιώλης
  • [07] Νέα σύμβαση για παραποιημένα φάρμακα προωθεί το Συμβούλιο Ευρώπης
  • [08] Προβάδισμα για τον κυβερνητικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία

  • [01] Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί

    Απέτυχε να περάσει την πρόταση του για τριήμερη απεργία στις 24,25 και 26 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατά τη συνεδρίαση των Προέδρων των Τοπικών Ενώσεων των καθηγητών. Επίσης απορρίφθηκαν προτάσεις για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

    Οι καθηγητές όμως αποφάσισαν, εφόσον τα προβλήματα είναι κοινά, να προχωρήσουν μαζί με την ΑΔΕΔΥ σε κινητοποιήσεις. Ως πρώτο βήμα θα ζητήσουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Οκτωβρίου.

    Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών έχουν σχέση με τα σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

    Μετά την εξέλιξη αυτή στους καθηγητές πάντως, θεωρείται αμφίβολο αν θα προχωρήσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ στην εισήγηση του για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Όλα δείχνουν ότι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, θα προχωρήσουν από κοινού το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου των εκπαιδευτικών.

    Στην68η Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κομοτηνή, σημεία αιχμής ήταν η οικονομική κρίση που επιδρά καταλυτικά στην οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, με τις συνεχείς περικοπές των πιστώσεων, αλλά και η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου.

    Δριμύτατηήταν και πάλι η επίθεση των πρυτάνεων εναντίον του υπουργείου Παιδείας,ενώ η Α. Διαμαντοπούλου δεν παρέστη στη Σύνοδο λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης της στην Πολωνία.

    [02] Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους

    Η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι" και την Ανώνυμη Εταιρεία "Eurocapital".

    Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η επιβολή του νέου φόρου είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 1 και 26 του Συντάγματος), αλλά και αντίθετη στη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Είναι, κατά την άποψή τους, αντισυνταγματική, διότι, μεταξύ των άλλων, η είσπραξη του επίμαχου φόρου ανατίθεται στη ΔΕΗ (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες), ενώ αυτό μπορεί να γίνει μόνο από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας.

    Παράλληλα, όμως η άσκηση δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες, όπως είναι η ΔΕΗ στην προκειμένη περίπτωση, "νοθεύει και τη γενική αρχή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος", προσθέτουν στην προσφυγή.

    Επίσης, παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας του φόρου (άρθρο 78 του Συντάγματος), καθώς η χρήση της μεθόδου υπολογισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ, συνιστά σιωπηρή αλλά ξεκάθαρη εξουσιοδότηση προς νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή την ΔΕΗ) να καθορίσει το αντικείμενο του φόρου, το οποίο παρέλειψε να προσδιορίσει με επάρκεια ο ίδιος ο νόμος.

    Κατά συνέπεια, το ειδικό τέλος ακινήτου αποτελεί φόρο περιουσίας, κατά το άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος, όπως άλλωστε ρητώς αποδέχεται και η αιτιολογική έκθεση του σχετικού τότε νομοσχεδίου και σήμερα νόμου 4021/2011, αναφέρεται στην προσφυγή.

    [03] Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Μπερλουσκόνι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σήμερα υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της στην ΕΕ να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

    Επισήμανε ότι θα αποπειραθεί να μεταπείσει τους συμμάχους του να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία ενίσταται η Λέγκα του Βορρά. Η Λέγκα--από την οποία ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται στη βουλή--αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

    Ο Μπερλουσκόνι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις πιέσεις από την ΕΕ στην κυβέρνησή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα, καλώντας την να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων.

    Αν και απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται.

    Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι "βιώσιμο" το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε χθες ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.

    Εξ άλλου ο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζωπυρώθηκε εκ νέου χθες.

    [04] Συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Ακροπόλ»

    Το νέο του «μουσικό ταξίδι» παρουσιάζει σε δύο μοναδικές συναυλίες, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, στο θέατρο Ακροπόλ, στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

    Με κεντρικό θέμα το έργο του "Θητεία", ο συνθέτης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με την ποιοτική ελληνική μουσική, θα δώσει την πρώτη του από μία σειρά συναυλιών, που θα συνεχιστούν σε 10 ακόμα πόλεις της χώρας. Από τις συναυλίες, δεν θα λείψουν και άλλα αγαπημένα, από το κοινό, έργα του, καθώς και ανέκδοτα καινούργια τραγούδια.

    Ερμηνευτές σε αυτό το "νέο μουσικό ταξίδι" του συνθέτη είναι ο Κώστας Μακεδόνας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Κατερίνα Αυγέρη και η Βανέσα Καλκάνη.

    Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζεται ολόκληρο το έργο «Θητεία», ενώ στο δεύτερο μία επιλογή από το πλούσιο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου.

    Στην εκδήλωση συμμετέχει η 12μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμόνια» και ένα νέο χορωδιακό σύνολο, το οποίο διευθύνει ο συνθέτης.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από το Θέατρο Ακροπόλ, ενώ οι τιμές τους κυμαίνονται από 10? (φοιτητικό) έως 40 ?.

    [05] «Άνετη» επανεκλογή της προέδρου Φερνάντες στην Αργεντινή

    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ επανεξελέγη με χαρακτηριστική άνεση από τον πρώτο γύρο των εκλογών χθες Κυριακή, συγκεντρώνοντας το 53,04% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας βάσει της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων στο 15% των εκλογικών τμημάτων.

    Κατά τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Έρμες Μπίνερ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση την Φερνάντες, συγκεντρώνοντας το 16,9%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υποψηφίων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

    Η Φερνάντες--που διατήρησε την παρεμβατική οικονομική πολιτική του εκλιπόντος προκατόχου και συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ και το μαχητικό στιλ της--χρειαζόταν το 45% των ψήφων για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ μπορούσε να επανεκλεγεί με 40%+ και προβάδισμα 10% επί του πλησιέστερου αντιπάλου της.

    Νίκη της Φερνάντες από τον πρώτο γύρο είχαν προβλέψει και όλα τα έξιτ πολ.

    Ο Ρικάρδο Αλφονσίν, γιος του πρώην προέδρου Ραούλ Αλφονσίν, καταλαμβάνει στην τρίτη θέση με περίπου 10%.

    Υποστηρικτές της Φερνάντες είχαν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής στην Πλάσα δε Μάγιο, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

    [06] Την παραίτησή του θέτει στην διάθεση της διοίκησης του Άρη ο Σάκης Τσιώλης

    Μετά την λήξη του αγώνα στο γήπεδο Χαριλάου και με δεδομένο το τελικό 1-1 ο τεχνικός του Αρη, Σάκης Τσιώλης δήλωσε πως θέτει την παραίτηση του στην διάθεση της διοίκησης της ΠΑΕ. "Δεν μένω σε συμβόλαια αν η διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε μια απόφαση για την αντικατάσταση μου. Για τον λόγο αυτό αλλά και γιατί έγιναν ήδη αναφορές σε ονόματα τεχνικών υποψηφίων για την θέση μου, θέτω την παραίτηση μου στην διάθεση της και στην διάθεση του κόσμου. Εγώ δεν φυγομαχώ και θέλω να δώσω την μάχη μου αλλά αν αυτό κριθεί αναγκαίο είμαι στην διάθεση της διοίκησης" είπε ο Καρδιτσιώτης τεχνικός.

    [07] Νέα σύμβαση για παραποιημένα φάρμακα προωθεί το Συμβούλιο Ευρώπης

    Νέα Σύμβαση (MEDICRIME), για την καταπολέμηση της παραγωγής και εμπορίας, παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Η Κύπρος, μαζί με την Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Φιλανδία και την Ελβετία, θα είναι από τις πρώτες χώρες-μέλη του Οργανισμού που θα υπογράψουν την νέα Σύμβαση, στις 26-28 Οκτωβρίου στη Μόσχα, όπου και θα λάβει χώρα Συνέδριο, με αντικείμενο την υιοθέτηση πανευρωπαϊκών δράσεων, για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

    Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ρωσίας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, για την εποπτεία της υγείας και της κοινωνικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Με την υιοθέτηση της νέας αυτής Σύμβασης ( MEDICRIME), που θ' αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη στο τομέα της εμπορίας παραποιημένων, παραχαραγμένων και ψευδεπίγραφων φαρμάκων, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλούνται να ποινικοποίησουν:

    - Την παραγωγή πλαστών ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων, την καταβολή προμήθειας για την διακίνηση των εν λόγω προϊόντων, το αδίκημα της πλαστογράφησης των σχετικών εγγράφων και την παροχή βοήθειας στον τομέα της εμπορίας τους.

    [08] Προβάδισμα για τον κυβερνητικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία

    Ο υποψήφιος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ προηγείται με το 39,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας προβάδισμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες απέναντι στον σοσιαλιστή υποψήφιο Ιβάιλο Κάλφιν, ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι ο Ιβάιλο Κάλφιν συγκεντρώνει το 29,7% των ψήφων, ενώ η πρώην ευρωπαία επίτροπος και ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα έπεται με 14%.

    Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και ο Ιβάιλο Κάλφιν θα αναμετρηθούν κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.

    Στις δημοτικές εκλογές, οι διεξήχθησαν παράλληλα με τις προεδρικές, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διατηρεί τους δήμους της Σόφιας, του Μπουργκάς, του Γκάμπροβο και του Ντόμπριτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 October 2011 - 6:29:37 UTC