Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρόβιο εναντίον μικροβίου για καταπολέμηση μολύνσεων
  • [02] Την Πέμπτη θα γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων
  • [03] Επιφυλακτικός ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί
  • [04] ΝΔ: "Δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα" στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί
  • [05] "Απογοητευτική και ανησυχητική" η συμφωνία με τη Φινλανδία κατά τη ΝΔ
  • [06] Μαδρίτη και Ρώμη χαιρετίζουν τα γαλλογερμανικά σχέδια
  • [07] O Μπαρόζο χαιρέτισε τις "σημαντικές" αποφάσεις Μέρκελ- Σαρκοζί
  • [08] Ευρωπαίοι και Ρώσοι επιχειρηματίες «φλερτάρουν» με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ
  • [09] Ταμείο αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες ταραχές στο Λονδίνο
  • [10] Ιαπωνία: Επαναλειτουργεί ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας μετά την καταστροφή

  • [01] Μικρόβιο εναντίον μικροβίου για καταπολέμηση μολύνσεων

    Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη αναπρογραμμάτισαν γενετικά ένα αβλαβές στέλεχος συνηθισμένου βακτηρίου, το οποίο στη συνέχεια έστρεψαν εναντίον ενός άλλου κοινού και ανθεκτικού στα φάρμακα μικροβίου, το οποίο εξαπλώνεται διεθνώς στα νοσοκομεία και αποβαίνει θανατηφόρο για τους ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η νέα τεχνική ουσιαστικά αξιοποιεί τις τελευταίες προόδους στη συνθετική βιολογία και στρέφει τα "όπλα" ενός μικροοργανισμού εναντίον άλλων μικροοργανισμών, με τον τρόπο αυτό ενισχύοντας έξωθεν τις εσωτερικές άμυνες του ίδιου του ανθρώπου που προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Μάθιου Γουκ Τσανγκ και Τσούεχ Λου Ποχ της Σχολής Χημικών και Βιοϊατρικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νάνιαγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Systems Biology" , σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το "Science", τροποποίησαν γενετικά το βακτήριο E.coli που ζει συνήθως στο ανθρώπινο έντερο, εισάγοντας σε αυτό τμήματα ξένου γενετικού κώδικα (DNA), ώστε να αποκτήσει νέες δυνατότητες εντοπισμού παθογόνων μικροβίων, καθώς και απελευθέρωσης μιας καταστροφικής τοξίνης, η οποία μπορεί να καταστρέψει το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa, μια επικίνδυνη ψευδομονάδα που ευδοκιμεί στα νοσοκομεία.

    Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα τροποποιημένα βακτήρια κατάφεραν να περιορίσουν σχεδόν πλήρως (κατά 99%) την ανάπτυξη των παθογόνων "συναδέλφων" τους. Αντίθετα με τα διάφορα αντιβιοτικά, που επιτίθενται επί "δικαίων και αδίκων" (επιβλαβών και αβλαβών μικροβίων), τα τροποποιημένα βακτήρια στοχεύουν συγκεκριμένους εισβολείς, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Pseudomonas aeruginosa.

    [02] Την Πέμπτη θα γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων

    Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο, Πέμπτη, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ανώτατα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

    Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία των υποψηφίων θα λάβει τέλος μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, αφού όπως δήλωσε σήμερα ο γγ του υπουργείου Βασίλης Κουλαΐδης οι βάσεις θα έχουν ανακοινωθεί έως τις 25 Αυγούστου.

    Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση. Ετσι, πτώση αναμένεται στις ιατρικές, οδοντιατρικές, φαρμακευτικές, πολυτεχνικές, νομικές και παιδαγωγικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη περισσότερο εκτιμάται ότι θα χαμηλώσουν οι βάσεις στα ιδρύματα της περιφέρειας.

    Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι περίπου 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, ενώ μερικές χιλιάδες υποψήφιοι θα εισαχθούν με βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια.

    Αντιθέτως, σε ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα αναμένεται μικρή άνοδος των βάσεων εισαγωγής.

    [03] Επιφυλακτικός ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

    Στην \"οικονομική κυβέρνηση\" της ΕΕ και στο \"φρένο χρέους\" εστιάζει ο γερμανικός Τύπος αποτιμώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χθες στο Παρίσι.

    \"Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν φρένο χρέους\", τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η έγκυρη με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο γερμανόφωνο χώρο, \'Sueddeutsche Zeitung\' (\'SZ?). Η εφημερίδα σημειώνει ότι \"Γαλλία και Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, για να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις χρέους\".

    \"Μέρκελ και Σαρκοζί υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης\" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας \'Frankfurter Allgemeine Zeitung\' (?FAZ?).

    Η οικονομική εφημερίδα \'Handelsblatt\' έχει τίτλο \"Ανοιχτός δρόμος για την ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση - Μέρκελ και Σαρκοζί δίνουν το καλό παράδειγμα\".

    Η επίσης οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland \"FTD\" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της \"Γερμανική εντολή λιτότητας για την Ευρωζώνη\" και προσθέτει ότι \"Γερμανία και Γαλλία ζητούν από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ισχυρότερη βούληση για λιτότητα\".

    Η λαϊκή \"Bild\" στο σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο \"Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν μια οικονομική κυβέρνηση της ΕΕ. Το ευρώ θα αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση\".

    Το \"Spiegel Online\" στο δημοσίευμά του έχει τίτλο \"Μεγάλα λόγια - μικρές πράξεις\". Στο σχετικό δημοσίευμα εκτιμά ότι \"μία κοινή οικονομική κυβέρνηση καλείται να στηρίξει το νόμισμα της Ευρώπης. Αλλά ευρωομόλογο και διεύρυνση του μηχανισμού σταθερότητας παραμένουν ταμπού. Στη συνάντησή τους η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί περιορίστηκαν σε συστάσεις. Έτσι δεν θα μπορέσουν να ηρεμήσουν τις αγορές\".

    [04] ΝΔ: "Δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα" στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

    Δεν έμεινε ικανοποιημένη η ΝΔ από τις χθεσινές ανακοινώσεις μετά την συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον, ενώ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν επαρκή.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζει πως η Νέα Δημοκρατία έχει υποστηρίξει εξ αρχής ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου και πως θα πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.

    "Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εκτιμά πως "η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης. " Παράλληλα η ΝΔ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία επικρίνει υποστηρίζοντας πως "προσφέρει" το θλιβερό θέαμα να? πανηγυρίζει που απορρίφθηκαν όσα και εκείνη επιδίωκε, όπως το ευρωομόλογο, ενώ προχώρησαν όσα και εκείνη ήθελε να αποφύγει, όπως οι ?εγγυήσεις? του νέου δανεισμού.

    "Η κυβέρνηση δεν μπορεί, δυστυχώς, να βάλει τέλος στον κατήφορο. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν καταλαβαίνει τον κατήφορο, στον οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

    [05] "Απογοητευτική και ανησυχητική" η συμφωνία με τη Φινλανδία κατά τη ΝΔ

    "Απογοητευτική και ανησυχητική" χαρακτηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η συμφωνία με την Φινλανδία για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας.

    Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης επισημαίνει πως το γεγονός ότι ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα μέλος που έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της, σημαίνει ότι η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, ενώ δημιουργείται προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις.

    Ο κ. Μηταράκης εκφράζει την ανησυχία του ότι οι εγγυήσεις αυτές μειώνουν τα πραγματικά διαθέσιμα κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει το χρέος της, ενώ αυξάνουν το συνολικό χρέος της χώρας.

    "Μας ζητούν να δανειστούμε επί πλέον, για να τους δώσουμε «εγγυήσεις» ώστε να μας? δανείσουν" τονίζει χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνει και το ενδεχόμενο να ενθαρρυνθούν και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους να ζητήσουν κι αυτοί αντίστοιχες εγγυήσεις.

    Ο αναπληρωτής τομεάρχης κατηγορεί την κυβέρνηση πως πανηγυρίζει, την ώρα που δεν μπορεί να βάλει τέλος στον κατήφορο. "Η κυβέρνηση υπονοεί ουσιαστικά ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Αυτό δεν αλλάζει, όμως, την πραγματικότητα: ότι πάνε, συνεχώς, από το κακό στο χειρότερο", τονίζει χαρακτηριστικά.

    [06] Μαδρίτη και Ρώμη χαιρετίζουν τα γαλλογερμανικά σχέδια

    Η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των αγορών όσον αφορά τα κόστη της εξυπηρέτησης των χρεών τους, καλωσόρισαν σήμερα τις γαλλογερμανικές προτάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη και δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα σχέδια θα οδηγήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

    Στη Μαδρίτη, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι χθεσινές δηλώσεις του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αυξάνουν τις πιθανότητες έκδοσης κοινών ευρωομολόγων -- που θεωρείται από μερικούς ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για τα χρεωμένα κράτη της περιφέρειας.

    \"Όσο περισσότερο κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής, τόσο πλησιέστερα πηγαίνουμε στην ιδέα των ευρωομολόγων\", δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο.

    Στην Ιταλία, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί και ελπίζει πως η γερμανίδα ηγέτις θα θερμάνει τα σχέδια για ένα ευρωομόλογο.

    \"Ελπίζουμε ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την αξία των ευρωομολόγων το Σεπτέμβριο\", δήλωσε ο Τσικίτο.

    [07] O Μπαρόζο χαιρέτισε τις "σημαντικές" αποφάσεις Μέρκελ- Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα τις \"σημαντικές\" αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

    Οι προτάσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ \"αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών αυτής της ζώνης στη συζήτηση και την εργασία που γίνεται γι\' αυτά τα θέματα\", αναφέρει ο Μπαρόζο σε κοινή του ανακοίνωση με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

    \"Ενα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών\", επισημαίνουν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Συγκεκριμένα επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: \"μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία\", εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

    [08] Ευρωπαίοι και Ρώσοι επιχειρηματίες «φλερτάρουν» με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ

    Βιομηχανίες γερμανικών, αγγλικών, γαλλικών, αλλά και ρώσικων συμφερόντων φαίνεται ότι θα \"διασταυρώσουν τα ξίφη\" τους προκειμένου να αποκτήσουν το 82,33% των μετοχών που διαθέτει η ΑΤΕBank στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιμένει φέτος τα καλύτερά της αποτελέσματα, με σημαντικό περιορισμό των ζημιών της και μάλιστα σε μονοψήφιο αριθμό.

    Ισχυρό δέλεαρ για τους υποψήφιους \"μνηστήρες\" φαίνεται ότι αποτελούν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στη Σερβία, αλλά και η \"περιουσία\" της ΕΒΖ σε Λάρισα και Πλατύ, λόγω των μόνιμων εγκαταστάσεων σιλό αποθήκευσης χύμα ζάχαρης, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    [09] Ταμείο αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες ταραχές στο Λονδίνο

    Την ίδρυση ενός ταμείου αρωγής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες ταραχές στο Λονδίνο θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, την ώρα που οι υπουργοί της δέχονται πιέσεις να προχωρήσουν σε πράξεις και να μη μένουν στα λόγια.

    Η αντίδραση του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών απέναντι στις τέσσερις ημέρες επεισοδίων και λεηλασίας ανά τη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα έχει επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στην έντονη καταδίκη των ταραξιών, ενώ ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί για να ενισχυθεί η αστυνόμευση.

    Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, όπως η ανισότητα, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στους νέους και η στέρηση βασικών αγαθών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αν ο πρωθυπουργός θέλει να πετύχει το στόχο του, δηλαδή την αποκατάσταση της \"διαλυμένης κοινωνίας\", όπως την αποκάλεσε ο ίδιος.

    [10] Ιαπωνία: Επαναλειτουργεί ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας μετά την καταστροφή

    Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα που προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου από το φονικό σεισμό και το τσουνάμι, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

    Ο αντιδραστήρας Νο3 του πυρηνικού εργοστασίου Τομαρί, το οποίο κατασκευάστηκε στο νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας, τέθηκε εκ νέου σε εμπορική εκμετάλλευση μετά το πράσινο φως που έλαβε από τις αρμόδιες αρχές, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 August 2011 - 10:29:43 UTC