Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο τα συμπεράσματα της τρόικας
  • [02] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ
  • [03] Πλημμέλημα η λαθρεπιβίβαση
  • [04] Ανάκληση "πρέσβη" ο»Ώ

  • [01] Αύριο τα συμπεράσματα της τρόικας

    Τα πρώτα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έγκρισης της 4ης δόσης του δανείου, αναμένεται να παρουσιάσουν αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, οι επικεφαλής της τρόικας.

    Η ακριβής ώρα πραγματοποίησης της συνέντευξης Τύπου θα ανακοινωθεί αύριο. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιούνταν στις 10:00 το πρωί.

    Στις επαφές τους στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στα άλλα υπουργεία που "εμπλέκονται" με το μνημόνιο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αβεβαιότητες, κατά την τρόικα, εντοπίζονται στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, κ.λπ.), στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας επιθυμούν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

    Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται. Οι ίδιοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι "δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στις 22:00 απόψε, ώρα Αιγύπτου (και ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάγκντι Ράντι.

    Η κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε συνάντηση του Μουμπάρακ με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο.

    Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Σαφίκ.

    "Δεν εχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου", είπε ο Σαφίκ στο αιγυπτιακό κανάλι Nile TV. "Ο ανώτατος ηγέτης (σ.σ. ο Μουμπάρακ) είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο", πρόσθεσε. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουσέιν Ταντάουι.

    Νωρίτερα, το βρετανικό δίκτυο BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο δηλώσεις του Σαφίκ, ότι ο Μουμπάρακ ενδέχεται να παραιτηθεί. Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Χοσάμ Μπαντράουι δήλωσε ότι το "σωστό" που θα έπρεπε να κάνει ο Μουμπάρακ είναι να "παραμερίσει". Μιλώντας επίσης στο BBC ο Μπαντράουι είπε ότι αναμένει αργότερα σήμερα ο Μουμπάρακ να απευθύνει διάγγελμα στο λαό και ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο, ανοίγοντας τον δρόμο για συνταγματικές αλλαγές.

    Αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο Χάσαν αλ-Ροουένι, είπε, το απόγευμα, στους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου πως "ό,τι ζητούν θα πραγματοποιηθεί". Μιλώντας από μια εξέδρα, ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν "ασφαλή" τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα "Το καθεστώς έπεσε".

    Υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Αιγύπτου, εξέφρασε απόψε φόβους ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα.

    "Μοιάζει με στρατιωτικό πραξικόπημα... Είμαι ανήσυχος και αγχωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ο πρόεδρος, είναι το καθεστώς", είπε ο Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ, έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ - ελ - Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

    Το κανάλι δεν έδωσε καμία διευκρίνιση και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε ότι είχε αναφορές ότι ο Μουμπάρακ θα παραιτηθεί απόψε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώνονται.

    Το αμερικανικό δίκτυο NBC εξάλλου μετέδωσε ότι ο Μουμπάρακ θα υποβάλλει την παραίτησή του απόψε.

    Στο μεταξύ, πάνω από ένα εκατομμύριο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους που οδηγούν σ' αυτήν καθώς όλοι οι πολίτες στην Αίγυπτο αναμένουν την ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ.

    Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια στρατιωτική ηγεσία στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ φωνάζει: "Πολιτική διακυβέρνηση και όχι στρατιωτική".

    Έχει έρθει η ώρα για για αλλαγή στη χώρα, επειδή την ζητά ο λαός, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πλημμέλημα η λαθρεπιβίβαση

    Η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα, με προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αποδίδονται στους ΟΤΑ.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία - προσθήκη η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.

    Εξάλλου, η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης.

    Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ανάκληση "πρέσβη"

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Καγιά Τουρκμέν.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

    Ακόμη μετέδωσε ότι στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία ώστε να βγουν οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό Τύπο, να εξετάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το σενάριο αυτό δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας , που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας.

    Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι Τουρκοκύπριοι στα οικονομικά μέτρα, που προωθεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για «αχάριστους και ξεδιάντροπους» Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η συντεχνιακή πλατφόρμα προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 19:30:19 UTC