Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν''
  • [02] Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ
  • [03] Φόβοι για αυξήσεις τιμών
  • [04] Ανάκληση "πρέσβη" ο»Ώ

  • [01] ''Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν''

    Τη διάθεσή του να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται, παρά τις κινητοποιήσεις από ορισμένους κλάδους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με τη διάσκεψη των προέδρων των αμερικανοεβραϊκών ενώσεων.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα κορυφαία στελέχη της ισραηλιτικης διασποράς για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση της, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα τα καταφέρει.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, η ομαλή αποκατάστασή της και να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες.

    Ο Γ.Παπανδρέου νωρίτερα, επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου "Tae Kwon Do", όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού "Χώρος στην Τέχνη", συνοδευόμενος από τον Π. Γερουλάνο.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο «Tae Kwon Do», εντάσσεται στο πλαίσιο της επιλογής του ιδίου και της κυβέρνησης, να ανοίξουν τα Ολυμπιακά ακίνητα στους πολίτες. Επισημαίνεται δε ότι με το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που αφορά το συγκεκριμένο Ολυμπιακό ακίνητο, υλοποιείται αυτή η επιλογή και παράλληλα υπηρετείται η απόφαση του υπουργείου να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τις άστεγες ομάδες θεάτρου με την εισαγωγή μιας νέας μορφής εναλλακτικής "επιχορήγησης".

    Στο προσωπικό όραμά του για το μέλλον της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα "The Huffington Post". Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην κυβέρνησή του, όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων και ότι "είναι κατανοητό" να υπάρχουν διαμαρτυρίες.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και να καταστεί η Ελλάδα "περιφερειακός κόμβος", κυρίως στην πράσινη οικονομία και τεχνολογία, τονίζοντας ότι η χώρα είναι στην "κατάλληλη θέση" για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ

    "Δεν παραιτούμαι, θα μεταβιβάσω ορισμένες εξουσίες στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν", τόνισε στο διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συμπληρώνοντας ότι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως δεν θα δεχθεί εντολές από το εξωτερικό.

    Το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου ανέτρεψε τις πληροφορίες περί άμεσης παραίτησής του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Φόβοι για αυξήσεις τιμών

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και παρακολουθούν την αντίδραση της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και του λιανεμπορίου στην ανοδική πορεία που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.

    Υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των τιμών καθώς η προσπάθεια των επιχειρήσεων για την συγκράτηση ή μείωση των τιμών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία, οι τιμές των πρώτων υλών για την παραγωγή τροφίμων και ποτών διατηρούν γενικά ανοδική πορεία, παρουσιάζοντας μάλιστα κατά εποχές μεγάλες εξάρσεις, που οδηγούνται από τα αντίστοιχα "ράλι" τιμών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Μάλιστα δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η παγκόσμια αγορά βίωσε μία κρίση αυτού του είδους στα άλευρα, τα οποία αποτελούν από τις βασικότερες πρώτες ύλες για την παρασκευή τροφίμων.

    Στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει ενημέρωση για σαρωτικές αυξήσεις στην αγορά αλλά εκδηλώνεται δειλά - δειλά μια τάση που δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία στις εταιρείες για την πορεία των διεθνών τιμών και την επίπτωση των αυξήσεων αυτών στα κόστη τους, ιδιαίτερα μάλιστα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τους καταναλωτές να αναζητούν ολοένα και πιεστικότερα καλύτερη αναλογία τιμής και ποιότητας για τα προϊόντα που προμηθεύονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ανάκληση "πρέσβη"

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Καγιά Τουρκμέν.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

    Στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία για να βγουν οι τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό Τύπο, να εξετάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το σενάριο αυτό δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας, που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας.

    Οι τουρκοκύπριοι απαντούν με νέες κινητοποιήσεις στα οικονομικά μέτρα, που προωθεί η Άγκυρα στα κατεχόμενα, και στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για «αχάριστους και ξεδιάντροπους» Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, η συντεχνιακή πλατφόρμα προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο για τις 2 Μαρτίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 21:30:16 UTC