Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 45 τα θύματα της γρίπης Η1Ν1
  • [02] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ
  • [03] "Πόθεν έσχες" για καταθέσεις
  • [04] Το Σέντραλ Παρκ στο Ελληνικό
  • [05] "Οχι στο κλείσιμο συνόρων"
  • [06] Ανάκληση "πρέσβη" ο»Ώ

  • [01] Στα 45 τα θύματα της γρίπης Η1Ν1

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων του ιού της γρίπης Η1Ν1. Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δηλώθηκαν σήμερα 4 θάνατοι και 19 νέα κρούσματα.

    Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 45, ενώ 104 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Την παραίτησή του ενδέχεται να ανακοινώσει ο Χ. Μουμπάρακ

    Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, απόψε το βράδυ.

    Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διατηρεί την εξουσία και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αλλάζει αυτήν την κατάσταση, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Άχμεντ Σαφίκ.

    "Δεν εχουν ληφθεί αποφάσεις από τον πρόεδρο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα είναι ακόμη στα χέρια του προέδρου", είπε ο Σαφίκ στο αιγυπτιακό κανάλι Nile TV. "Ο ανώτατος ηγέτης (σ.σ. ο Μουμπάρακ) είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο", πρόσθεσε. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουσέιν Ταντάουι.

    Νωρίτερα, το βρετανικό δίκτυο BBC είχε μεταδώσει, επικαλούμενο δηλώσεις του Σαφίκ, ότι ο Μουμπάρακ ενδέχεται να παραιτηθεί. Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Χοσάμ Μπαντράουι δήλωσε ότι το "σωστό" που θα έπρεπε να κάνει ο Μουμπάρακ είναι να "παραμερίσει". Μιλώντας επίσης στο BBC ο Μπαντράουι είπε ότι αναμένει αργότερα σήμερα ο Μουμπάρακ να απευθύνει διάγγελμα στο λαό και ότι ελπίζει πως ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο, ανοίγοντας τον δρόμο για συνταγματικές αλλαγές.

    Αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο Χάσαν αλ-Ροουένι, είπε, το απόγευμα, στους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου πως "ότι ζητούν θα πραγματοποιηθεί". Μιλώντας από μια εξέδρα, ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν "ασφαλή" τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα "Το καθεστώς έπεσε".

    Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί απόψε, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Λίον Πανέτα.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ, έχει μεταβεί στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμ - ελ - Σέιχ, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

    Το κανάλι δεν έδωσε καμία διευκρίνιση και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    Το αμερικανικό δίκτυο NBC εξάλλου μετέδωσε ότι ο Μουμπάρακ θα υποβάλλει την παραίτησή του απόψε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Πόθεν έσχες" για καταθέσεις

    Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνες που το τελευταίο ενάμιση έτος «σήκωσαν» περίπου 30 δισ. ευρώ καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία.

    Πρόκειται για ελέγχους "πόθεν έσχες" και για τον σκοπό αυτό, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδης Σπινέλλης, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε να δοθούν τα στοιχεία των πολιτών που απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σπινέλλης, ο στόχος δεν είναι οι φορολογούμενοι που το ύψος των καταθέσεών τους δικαιολογείται από τα εισοδήματα των φορολογικών τους δηλώσεων, αλλά όσοι, για παράδειγμα, εμφανίζονται να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και είναι κάτοχοι καταθέσεων πολύ υψηλών ποσών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Το Σέντραλ Παρκ στο Ελληνικό

    Τη μετατροπή σε πράσινο όλου του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα η πίστα του αεροδρομίου στο Ελληνικό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο που παρουσιάστηκε χθες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

    Με τη λογική αυτή - εάν εφαρμοστεί τελικά, καθώς οι προτάσεις του αρχιτέκτονα δεν είναι δεσμευτικές για την τελική απόφαση που θα πάρει η κυβέρνηση - η περιοχή του Ελληνικού θα θυμίζει έντονα το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το οποίο, όπως και έχει επίσης ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα και η πόλη αναπτύσσεται γύρω του. Συγκριτικά, η έκταση του Σέντραλ Παρκ είναι 3.500 στρέμματα ενώ το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού είναι 5.300 στρέμματα.

    Με τις προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων στις αποσκευές του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης πρόκειται να επισκεφθεί το Κατάρ, στις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διερευνήσει το ενδιαφέρον, τις αντιδράσεις και τις πιθανές αντιπροτάσεις αναφορικά με το Ελληνικό, στο πλαίσιο του Μνημονίου ύψους 5 δισ. δολαρίων που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών και προβλέπει, άλλωστε, επενδύσεις και στο χώρο του Real Estate.

    Πάντως, αρμόδιες πηγές τόνιζαν με έμφαση ότι:

    1.Το Κατάρ δεν είναι ο μοναδικός πιθανός επενδυτής με τον οποίο συζητά ή θα συζητήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Το "πρότζεκτ" θα παρουσιαστεί και σε άλλους υποψηφίους για να επιλεγεί η συμφερότερη για το Δημόσιο λύση.

    2.Οι προτάσεις Ασεμπίγιο δεν δεσμεύουν την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η έκταση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα να εξυπηρετούνται τρεις βασικές πολιτικές επιλογές: το Ελληνικό να σηματοδοτεί τη νέα εικόνα της Αθήνας, να συμβάλει στην ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και να υπηρετεί τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης, με σεβασμό σο περιβάλλον. Δεν αποκλείεται πάντως πριν τη μετάβαση του κ. Παμπούκη στο Κατάρ να γίνει νέα συνάντηση με τον Ισπανό αρχιτέκτονα για να μελετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος οι προτάσεις του.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι χρήσεις που συζητούνται να αναπτυχθούν στο παλιό αεροδρόμιο περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, τεχνολογικά κέντρα, δίκτυα (clusters) επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο πρότυπο ορισμένων που λειτουργούν ήδη στη χώρα μας, οικιστική ανάπτυξη (σπίτια), πιθανώς ξενοδοχεία και μαρίνα στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, όπως και το ανθρακικό αποτύπωμα (εκπομπές CO2) από την καθημερινή χρήση των εγκαταστάσεων. Είναι πιθανό επίσης να διατηρηθούν και υφιστάμενα κτίρια του παλιού αεροδρομίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Οχι στο κλείσιμο συνόρων"

    Tη διαφωνία του με τον τρόπο που απαγορεύθηκαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο τελωνείο του Προμαχώνα, αλλά όχι με την ουσία της απόφασης, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "ΒΗΜΑ 99,5", ο Υπουργός τόνισε:

    "Για τον τρόπο διαφωνώ και εγώ και όχι μόνο εγώ. Φαντάζομαι ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά αυτόν τον καιρό, σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί δεν εμπόδισε πουθενά τίποτα, εκτός από τον Προμαχώνα, που είχε δίκιο να εμποδίσει. Στον Προμαχώνα είναι ένα εθνικό θέμα. Δεν μπορεί για οποιοδήποτε μαξιμαλιστικό αίτημα, ο οποιοσδήποτε, μια ομάδα ανθρώπων να κλείνει τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και να δημιουργούνται διπλωματικά επεισόδια".

    Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε:

    «Νομίζω ότι φέτος η χρονιά είναι κάπως διαφορετική: Πρώτον, έχουν πληρωθεί έγκαιρα όλες οι άμεσες ενισχύσεις. Δεύτερον, το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, όπως το έχουμε πει, το εφαρμόζουμε κατά γράμμα. Τρίτον, γυρίζουμε όλη τη χώρα συνεχώς και αντιμετωπίζουμε επιτόπου προβλήματα. Δεν τα λύνουμε όλα, αλλά τα περισσότερα τα λύνουμε. Τέταρτον, είναι σε μια εποχή που ενώ όλες οι χαμηλές και μεσαίες τάξεις υφίστανται δραματική συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου, οι αγρότες - όχι ότι έχουν λύσει τα προβλήματά τους - έχουν αξιοσημείωτο επίπεδο στο εισόδημά τους. Συγκριτικά με τους άλλους, τη λαίλαπα αυτή δεν τη ζήσανε".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ανάκληση "πρέσβη"

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Καγιά Τουρκμέν.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

    Ακόμη μετέδωσε ότι στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία ώστε να βγουν οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα.

    Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα με επιστροφή στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό Τύπο, να εξετάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Το σενάριο αυτό δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων για την πολιτική οικονομικής λιτότητας , που τους επιβάλει το καθεστώς τους, με οδηγίες της Άγκυρας.

    Ο ηγέτης της οργάνωσης των τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δηλώνει ότι " η Τουρκία ασκεί νεο-οθωμανική πολιτική".

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα " Φιλελεύθερος" και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίση καταγγέλλει ευθέως τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι "είναι μέρος του προβλήματος" για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ελτζίλ ανακοινώνει πως οι τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι προγραμματίζουν μια ακόμα κινητοποίηση, ίσως περί τα τέλη του μήνα. Για τον τουρκοκύπριο συνδικαλιστή "η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως εγγυήτρια δύναμη" και προσθέτει ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει μακριά από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Ερντογάν ανέφερε πως το μήνυμα που του στέλνει είναι πως "δεν θέλουμε τα χρήματά σας, αλλά τα δικαιώματά μας ως Τουρκοκύπριων".

    Εξάλλου,ο τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος της "Χουριέτ" Τζουνέϊτ Ούλσεβερ υποστηρίζει ότι ο κ. Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου και προκειμένου να "κλέψει" τις ψήφους των υπερεθνικιστών, θα "παγώσει" το Αρμενικό, το Κουρδικό και το Κυπριακό, για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 3/5 στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να εκλεγεί στην προεδρία της Τουρκίας με τους δικούς του όρους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 February 2011 - 17:30:28 UTC