Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία
  • [02] Σκληραίνουν τη στάση τους
  • [03] Ιστορική επίσκεψη

  • [01] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία

    Αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή "ερμαφρόδιτη" κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και (η Ευρώπη) θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το ευρωομόλογο.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα "πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος". Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.

    Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός και ήδη η χώρα συμβάλει σε όλες τις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη "στα του οίκου μας" και να κάνει τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα" και "θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας".

    Περισσότερο ανήσυχος εμφανίσθηκε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς "υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της". Αυτά τα προβλήματα, όπως τόνισε, "έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή "συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των Περιφερειών"

    Οι παρεμβάσεις στην οικονομία

    Με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η- και υψηλότερη- δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση "εισέρχεται" από την Δευτέρα, σε ένα "καυτό τρίμηνο" παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πλέον κρίσιμο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

    Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων". Σημαντική, επίσης, θεωρείται και η παρέμβαση στο "μέτωπο" των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. "Ελληνικό"), η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου.

    "Μεστός" μήνας είναι ειδικά ο Ιανουάριος, καθώς στο τέλος αυτού του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σκληραίνουν τη στάση τους

    Νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

    Σήμερα Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, ενώ θα επαναλάβουν τις στάσεις και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στα λεωφορεία, το μετρό και τον ηλεκτρικό και από τις 10 το βράδυ στο τραμ. Κανονικά όλη την ημέρα θα κινηθεί ο προαστιακός.

    Tο πρωί, εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία.

    Αύριο, όλα τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Για την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, αλλά και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, τα σωματεία υου κλάδου έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία σε μετρό, προαστιακό, ηλεκτρικό και τραμ, ενώ τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.

    Ωστόσο, αύριο συνεδριάζει και πάλι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις.

    Πάντως, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, άφησαν να εννοηθεί πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί επί μακρόν δεν αποκλείεται να προχωρήσει το Υπουργείο σε αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ιστορική επίσκεψη

    Την επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης για την «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών», επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέλη της Ιεράς Συνόδου και την ηγεσία της ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

    Ο κ. Αρίντς ευχήθηκε, εκ μέρους της κυβέρνησης, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το νέο έτος, και συζήτησε μαζί του εκκρεμή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αλλά υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Ο κ. Αρίντς έμεινε στο Φανάρι για περισσότερο από μία ώρα και είχε την ευκαιρία εκτός της κατ' ιδίαν συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να γνωρίσει και μέλη της Συνόδου, όπως τους μητροπολίτες Μοσχονησίων Αποστόλο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα, καθώς και τον αρχιγραμματέα της Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, τον πρωτοσύγκελλο του Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτη Στέφανο και άλλους.

    Η συμβολική κίνηση της επίσκεψης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης στο Φανάρι, επισφραγίζει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Τουρκική Δημοκρατία.

    Ανάλογη επίσκεψη στο Φανάρι έγινε μόνο μία φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1952, με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 January 2011 - 13:30:20 UTC