Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει για το πορτοφόλι μας το 2011
  • [02] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία
  • [03] Πτώση του τζίρου στην αγορά το 2010
  • [04] Αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ Video
  • [05] Έπιασε τους στόχους το ΕΣΠΑ
  • [06] Μερική έκλειψη ηλίου ορατή και από την Ελλάδα
  • [07] Ο "Άγιος των Γραμμάτων"
  • [08] Εντυσαν τους... γυμνούς
  • [09] Ταραχές στην Αίγυπτο

  • [01] Τι αλλάζει για το πορτοφόλι μας το 2011

    Έως 38% μειώνονται οι τιμές σε 661 επώνυμα είδη, μετά τη συμφωνία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης με επιχειρήσεις. Σε άλλα 1509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι τιμές "παγώνουν", καθώς οι επιχειρήσεις συμφώνησαν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ. Οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν δεν σχετίζονται με προσφορές και θα ισχύσουν για όλο το 2011, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να διευρύνει τον κύκλο μειώσεων και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, μετά από συναντήσεις με επιχειρηματίες περισσότερων κλάδων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν προκύπτει όφελος 50 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

    Οι μειώσεις τιμών αφορούν μεταξύ άλλων τυριά, αλλαντικά, απορρυπαντικά - καθαριστικά, εμφιαλωμένα νερά, μπύρες, κρασιά, αναψυκτικά, χυμούς, είδη προσωπικής υγιεινής. Στις συμφωνίες για "πάγωμα" ή μειώσεις τιμών συμμετέχουν 31 βιομηχανίες / προμηθευτικές επιχειρήσεις και 4 αλυσίδες σούπερ - μάρκετ.

    Στο μεταξύ, αλλαγές που προκαλούν αυξομειώσεις στο περιεχόμενο του πορτοφολιού του Ελληνα καταναλωτή έφερε με την έλευσή του το 2011. Οι αυξήσεις εντοπίζονται στα είδη διατροφής και το κόστος των μετακινήσεων, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια θεαμάτων, αλλά και στα τσιγάρα. Ταυτόχρονα όμως φθηναίνουν περισσότερα από 12.000 φάρμακα ενώ μειωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ θα λάβουν περίπου 1.200.000 νοικοκυριά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Μπαράζ" παρεμβάσεων στην οικονομία

    Με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, οπότε πρέπει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, να εκταμιευθεί η 4η- και υψηλότερη- δόση των 15 δις. ευρώ του δανείου, η κυβέρνηση "εισέρχεται" από την Δευτέρα, σε ένα "καυτό τρίμηνο" παρεμβάσεων στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρείται πλέον κρίσιμο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

    Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις παρεμβάσεις βρίσκεται το νομοσχέδιο για το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων". Σημαντική, επίσης, θεωρείται και η παρέμβαση στο "μέτωπο" των ΔΕΚΟ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (π.χ. "Ελληνικό"), η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού, ανά τομέα δράσης, σχεδίου.

    "Μεστός" μήνας είναι ειδικά ο Ιανουάριος, καθώς στο τέλος αυτού του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).

    Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Iουνίου.

    Την πρόοδο ή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, όμως, τα στελέχη της θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Πτώση του τζίρου στην αγορά το 2010

    Ξεπέρασε και το 50 % η πτώση του τζίρου σε πραγματικούς όρους στον κλάδο ένδυσης - υπόδησης το 2010 ενώ σημαντικές απώλειες υπέστησαν και οι κλάδοι καλλυντικών, φαρμάκων, καυσίμων, ακόμη και τροφίμων. Συνολικά στο διάστημα 2008 - 2010 οι εισπράξεις των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 5,1 δις. ευρώ, με το ρυθμό της πτώσης να περιορίζεται πάντως από 7,1 % το 2009 σε 2,2 % το 2010, που ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης στην αγορά.

    Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την πορεία της αγοράς, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης τη χρονιά που πέρασε.

    Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το 2010 η μείωση της κατανάλωσης σε πραγματικούς όρους (δηλ. σε όγκο) ήταν 52 % στην ένδυση-υπόδηση, 28 % στα καύσιμα, 27 % στα φάρμακα - καλλυντικά, 15 % σε έπιπλα - ηλεκτρικά είδη, 14 % στα ποτά - καπνό και 11 % στα τρόφιμα.

    Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι οι πληγές που αφήνει το 2010 στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην πορεία της αγοράς αλλά κυρίως στο ελληνικό εμπόριο δύσκολα θα επουλωθούν καθώς το εμπόριο κατέγραψε μείωση του τζίρου του και βίωσε την αποχώρηση χιλιάδων επιχειρηματιών από το επάγγελμα.

    Αναφορικά με την απασχόληση, τα στοιχεία δείχνουν απότομη μείωση των απασχολουμένων στο εμπόριο κατά 52.000 άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009 (φτάνοντας στα 785.500), η οποία αποκαταστάθηκε εν μέρει το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (801.100 άτομα), ενώ το τρίτο τρίμηνο συνεχίστηκε μείωση της απασχόλησης με αλλά με μικρότερο ρυθμό (800.200).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ Video

    Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα και το οποίο θα προβλέπει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο, περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό. Στη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.

    Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή. Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Έπιασε τους στόχους το ΕΣΠΑ

    Ξεπέρασε το 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2010, έναντι 2,93 % τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ για το 2011 ο στόχος είναι η απορροφητικότητα να διπλασιαστεί, να φθάσει δηλαδή στο 35%.

    Το ποσοστό απορρόφησης ξεπέρασε και τον στόχο που είχε τεθεί από το "μνημόνιο", ο οποίος ήταν 17,5 %, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2.75 δις ευρώ. Τα χρήματα που εισέρευσαν τελικά ήταν 2,78 δις. ευρώ (2.346.136.310 β¬ δόθηκαν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής και 442.683.520 β¬ σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

    Η συνολική δημόσια δαπάνη (αν υπολογισθεί δηλαδή και η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού) υπερβαίνει τα 3,7 δις. ευρώ και στο ποσό αυτό προστίθενται κατά περίπτωση ιδιωτικά και δανειακά κεφάλαια.

    Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΝ ο στόχος επετεύχθη και υπερκεράστηκε με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μερική έκλειψη ηλίου ορατή και από την Ελλάδα

    Μια μερική έκλειψη ηλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αύριο το πρωί, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Στην Αθήνα η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου. Αν δεν υπάρχουν σύννεφα και το φαινόμενο είναι κανονικά ορατό, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση για να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.

    Η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και σταδιακά, καθώς θα κινείται προς τα βορειοανατολικά, θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Το φαινόμενο θα είναι πιο ορατό στη βόρεια Σουηδία, όπου ο ήλιος θα σκιαστεί κατά τα τέσσερα πέμπτα από τη Σελήνη.

    Η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί την 1η Ιουνίου 2011 αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

    Στην Αθήνα, από τις 9 το πρωί της Τρίτης, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα έχουν εγκαταστήσει τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (αν το επιτρέψει ο καιρός) και θα βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει με ασφάλεια το φαινόμενο.

    Η άμεση παρακολούθηση της έκλειψης με γυμνά μάτια μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση.

    Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά.

    Ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στον εξοπλισμό των τηλεσκοπίων, των κιαλιών ή των ειδικών γυαλιών.

    Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Ο "Άγιος των Γραμμάτων"

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και η "εκκλησία" της νεώτερης ελληνικής γραμματείας μας εορτάζει τη μνήμη του "Αγίου των Γραμμάτων" μας. Ήρθε στον κόσμο στις 4 Μαρτίου του 1851 και έφυγε στις 3 Ιανουαρίου του 1911. Ο "κοσμοκαλόγερος" της πεζογραφίας μας εξακολουθεί ακόμη και σήμερα -στους ψηφιακούς καιρούς μας- να φωτίζει με το κεράκι του το ελληνικό διήγημα, προσφέροντας το Χριστόψωμο του ύφους και του ήθους του.

    Το θεωρούμενο από όλους κορυφαίο έργο του "Η φόνισσα" μοιάζει σύγχρονο, εμπνέοντας κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες. Η υπόθεση-αν εξαιρέσεις τα γραφικά ονόματα της εποχής- μοιάζει τωρινή, παρ 'όλο που γράφτηκε το 1902.

    Γεννημένος από πατέρα ιερέα και θεοσεβούμενη μητέρα, μεγάλωσε ανάμεσα σε εννιά αδέλφια (τα δύο πέθαναν σε μικρή ηλικία) και γνώρισε τα ξωκκλήσια της Σκιάθου, που ύμνησε μέχρι το τέλος της βασανισμένης ζωής του. Γράφει ο ίδιος σε ένα σύντομο βιογραφικό του:

    "Εγεννήθην εν Σκιάθω, τη 4 Μαρτίου 1851. Εβγήκα απο το ελληνικόν Σχολείον εις τώ 1863, αλλά μόνον τώ 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος, όπου ήκουσα την Α΄ και Β΄ τάξιν. Την Γ΄ εμαθήτευσα είς Πειραιά, είτα διέκοψα τας σπουδάς μου και έμεινα είς την πατρίδα. Κατά τον Ιούλιον του 1872 υπήγα είς το Αγιον Ορος χάριν προσκυνήσεως, 'οπου έμεινα ολίγους μήνας. Τώ 1873 ήλθα εις Αθήνας καί εφοίτησα εiς την Δ΄ του Βαρβακείου. Τώ 1874 ενεγράφην εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν, 'οπου ήκουα κατ' εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ' ιδίαν δε ησχολούμην εις τας ξένας γλώσσας. Μικρός εζωγράφιζα αγίους, είτα έγραφα στίχους, καί εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Τώ 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Τώ 1879 εδημοσιεύθη "Η Μετανάστις" έργον μου εις το περιοδικόν "Σωτήρα". Τώ 1882 εδημοσιεύθη "Οι έμποροι των εθνών" εις τώ "Μη χάνεσαι". Αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά καί εφημερίδας."

    Η φτώχεια ήταν αυτή που δεν του επέτρεψε να τελειώσει τις σπουδές του. Ζούσε σε δωμάτια ταπεινά. Άρχισε να κερδίζει αρκετά ,για την εποχή, χρήματα όταν ο Βλάσης Γαβριηλίδης ,της πρωτοποριακής "Ακρόπολης", τον προσέλαβε στην εφημερίδα με το ποσό των 250 δραχμών το μήνα. Επί πλέον κέρδιζε και άλλα χρήματα από τις συνεργασίες με άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Αλλά δεν αποταμίευε. Τα ξόδευε β¦ "εν ριπή οφθαλμού". Ήταν γνωστό τότε πως μόλις έπαιρνε το μισθό του ξεπλήρωνε τα χρέη του στην ταβέρνα του Κεχριμάνη, όπου σύχναζε επί 27 συναπτά έτη, πλήρωνε το ενοίκιο , έστελνε στη Σκιάθο, μοίραζε στους φτωχούς και την επόμενη ήταν και ο ίδιος φτωχός! Είχε αποστροφή στα βιοτικά. Τον περιγράφουν σχεδόν κουρελήβ¦ Σιγά-σιγά το κρασί και το τσιγάρο του έγινε από ευχαρίστηση εξάρτηση. Τον γοήτευε η μοναξιά του. Ελάχιστοι ήταν οι φίλοι του. Η χαρά της ζωής του ήταν να ψάλλει στον Άγιο Ελισαίο στην Πλάκα.

    Οπότε, τον Μάρτιο του 1908 εγκατέλειψε την Αθήνα της "δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών", όπως έγραψε και κατέφυγε στο αγαπημένο του νησί, εξακολουθώντας να δουλεύει ως μεταφραστής έργων για λογαριασμό του Γιάννη Βλαχογιάννη. Πρήστηκαν τα χέρια του. Υστερα από επιδείνωση της υγείας του πέθανε, αφήνοντας 180 διηγήματα, ποιήματα, μελέτες και άρθρα. Η είδηση του θανάτου του γέμισε πένθος όχι μόνο τους συντοπίτες του, αλλά όλη την Ελλάδα. Πολλοί λογοτέχνες, που όσο ήταν εν ζωή δεν είχαν γράψει κουβέντα για το έργο του, συνέθεσαν εγκωμιαστικά κείμενα. Ο εκδοτικός Οίκος Φέξη ξεκίνησε το 1912-1913 την έκδοση 11 τόμων με τα έργα του. Διότι ουδείς οίκος δεν είχε εκδώσει σε βιβλίο τα πεζογραφήματά του όσο ζούσε. Οι αναγνώστες τα απολάμβαναν από τις εφημερίδες και τα περιοδικάβ¦

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Εντυσαν τους... γυμνούς

    Εν μεσω κρίσης, ενα ισπανικό πολυκατάστημα ρούχων στη Μαδρίτη αποφάσισε να διαφημιστεί κάνοντας παράλληλα ένα δώρο στους πελάτες του. Οι πρωτοι 100 που θα έμπαιναν ημίγυμνοι στο κατάστημα θα έβγαιναν ντυμένοι, εντελώς δωρεάν

    Το διαφημιστικο μήνυμα του πολυκαταστήματος σαφές. «Ελάτε με τα εσώρουχα σας και θα ντύσουμε δωρεάν τους πρώτους 100!».

    Παρά το τσουχτερό κρύο, εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, ντυμένοι μόνο με τα εσωρουχα κατεκλυσαν στο πολυκατάστημα και οι πρωτοι 100 εξήλθαν ντυμένοι στην τρίχα.

    Η ισπανική εταιρία ενδυμάτων που διοργάνωσε το χάπενινγκ έχει προγραμματίσει ανάλογες εκδηλώσεις για τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, και άλλες ισπανικές πόλεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ταραχές στην Αίγυπτο

    Επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Κάιρο μετά την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων μπροστά από μια εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με έναν υπουργό να γίνεται ο στόχος πετροβολισμών και τον ιμάμη του Αλ Άζχαρ να περικυκλώνεται στο αυτοκίνητό του, καθώς η χώρα φοβάται μια επιδείνωση των εντάσεων.

    Το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Σάββατο είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.

    Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου.

    Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του Οσμάνε Μοχάμεντ Οσμάνε, υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄, ενώ νωρίτερα προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, την ώρα που έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

    Στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα στο χωριό Αλ Ιζίγια στην επαρχία Ασιούτ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα.

    Το πρωί της Κυριακής, ο τύπος προέτρεψε χριστιανούς και μουσουλμάνους να κάνουν μέτωπο, φοβούμενος πως η σφαγή της Αλεξάνδρειας θα προκαλέσει μία κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, 20 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομία χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για άμεση διασύνδεσή τους με την επίθεση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 January 2011 - 11:30:23 UTC