Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [02] Συγκεντρώσεις εργαζομένων
  • [03] Προανακριτική για το Βατοπέδι
  • [04] Ν/σ για τον προϋπολογισμό

  • [01] Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα.

    Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: Ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Για τις διατάξεις αυτές που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των χρόνων ασφάλισης δημιουργείται ως αντισταθμιστικό μέτρο η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι τα επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

    Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ (σημερινές τιμές) η οποία είναι το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το δημόσιο. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

    Καταργείται η 13η και 14η σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι θα ισχύει ως προνοιακή επιδότηση η αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

    Σχετικά με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό σύστημα οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

    Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

    Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

    Το Νομοσχέδιο θεσμοθετεί το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

    Ορίζει επίσης την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

    Θεσπίζεται ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

    Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα αλλά και τους ασφαλισμένους και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Με εξαίρεση τις διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου (που θα αφορά το σώμα επιθεωρητών εργασίας). Αν μια τέτοια συμφωνία δεν γίνει εφικτή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη θεσμοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.

    Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εξής θέματα: ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι είναι θέμα, το οποίο «ούτε μπορούσαμε, ούτε και θέλαμε να κρύψουμε, καθώς η κατάσταση είχε πραγματικά φτάσει σε οριακό σημείο», καθώς, όπως εξήγησε, «σε λίγο δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν συντάξεις».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε πως «με αίσθηση της ευθύνης μας θέτουμε τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των ταμείων σε βάθος χρόνου» και επισήμανε ότι «δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και υπό το βάρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, διαπραγματευτήκαμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη».

    «Δεν μας φοβίζει τίποτα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ», είπε και σημείωσε ότι «οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία, που έχουμε όλοι μας, και εμείς, τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι και την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, και το δυνατό και δικαιότερο, που αυτές προωθούν».

    Επιπλέον, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει να δοκιμάζεται κάθε μέρα και ότι αυτό, που έχει να κάνει, είναι να εξηγήσει στον απλό πολίτη την αναγκαιότητα και το είδος των ρυθμίσεων, που προωθεί.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία» και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» και «για να μη μιλάμε με εικασίες». Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε «ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί το να μιλάμε υποθετικά για διαρροές είναι η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι να κάνουν».

    «Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε», τόνισε ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση διαρροών στην ψήφιση του Ασφαλιστικού.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει «όμηρος διαρροών» σε περίπτωση που αυτές υπάρξουν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας».

    Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στην «καταστροφική» κατάσταση, «που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ» και υπογράμμισε ότι «ξεκινώντας με αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για τίποτα». Σημείωσε δε, ότι αυτή είναι μια άποψη, που ούτως ή άλλως συμμερίζονται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, αλλά που έχει περάσει και στην ελληνική κοινωνία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «εμείς κάναμε τις αλλαγές σε τέτοια έκταση, που επιβαλλόταν, είτε από το μνημόνιο να γίνουν, είτε από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και είναι οι δικαιότερες κατά το δυνατό».

    Για το εάν θα μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς ζητήθηκε από την τρόϊκα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «βεβαίως, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα» και ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό εξαιρετικής προτεραιότητας.

    «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου ότι εμείς κάναμε περισσότερα από ό,τι μας είχε ζητηθεί και από όσα χρειαζόταν να γίνουν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «περιοριστήκαμε στις αναγκαίες επώδυνες αλλαγές και προβήκαμε στο μάξιμουμ των επιλογών, που είχαμε ώστε αυτό το σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο».

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αλλαγών στη συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, επισήμανε ότι για τα εργασιακά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους.

    «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, εφόσον φυσικά είναι συμβατές και με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος».

    Πρόσθεσε δε, ότι και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής γίνεται συζήτηση και ότι εάν σε αυτή οι βουλευτές προτείνουν αλλαγές, που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές και πως εν τέλει θα αποφασίσει η Ολομέλεια, την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μειώνεται η αποζημίωση των απολύσεων, αλλά ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση, που «ούτως ή άλλως δεν εφαρμοζόταν στην πράξη».

    «Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

    Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η συμμετοχή σε απεργίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα και ότι η κυβέρνηση κάνει σταθερά τη δουλειά της «γιατί ό,τι κάνει είναι προς το συμφέρον του λαού και αυτό θα φανεί και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

    Δήλωση Π. Παναγιωτόπουλου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Π.Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα στηρίξει ορισμένα άρθρα, που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, τόνισε πως «η κυβέρνηση υποβάλλει σε αιματηρές θυσίες τον λαό, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» και υποστήριξε πως »πρόκειται για θυσίες χωρίς αντίκρισμα».

    Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, κατά την οποία ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε τους βουλευτές για το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης συμμετέχοντες βουλευτές ανέφεραν ότι κανείς δεν λέει όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου και συμπλήρωναν ότι πρέπει να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα όπως είναι η 13η και η 14η σύνταξη, η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων, τα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες ανήλικων παιδιών.

    Στο Ελεγκτικό Συνέδριο

    Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο απασχόλησε για τρίτη φορά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών.

    Πριν την έναρξη της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας, που διήρκεσε μία ώρα περίπου, έφθασε στο Ε.Σ. τροπολογία επί διατάξεως του άρθρου 3 του νομοσχεδίου η οποία στις προηγούμενες διασκέψεις είχε κριθεί αντισυνταγματική.

    Το εν λόγω άρθρο έδινε εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με αποφάσεις τους τη βασική σύνταξη και τις προϋποθέσεις χορήγησής της.

    Ακόμη, η Ολομέλεια ζήτησε διευκρινίσεις και επαναδιατυπώσεις επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών, κ.λπ.

    Συνταγματική η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων της (2197 έως 2203/2010) έκανε δετή την εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Διον. Μαρινάκη και απέρριψε τις αιτήσεις της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), διαφόρων Συλλόγων και Σωματείων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και τραπεζοϋπάλληλων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

    Ειδικότερα, ζητούσαν οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 209/2006 για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαχείρισης και διεκπεραίωσης θεμάτων Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης προσωπικού πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΕΤΑΤ.

    Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα έχει υπαχτεί στο ΕΤΑΤ ο "Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών" που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά της Τράπεζας και των τραπεζοϋπαλλήλων και προβλέπει πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές στους υπαλλήλους της Τράπεζας Αττικής. Η συμφωνία ίδρυσης του λογαριασμού έχει κατοχυρωθεί και σε συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί, μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτήν.

    Οι φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων υποστήριζαν ότι το Π.Δ. 209/2006 είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές και στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

    Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων τραπεζοϋπαλληλικών φορέων. Αναλυτικότερα, κρίθηκε ότι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ δεν προσκρούει στα άρθρα 5, 12, 17, 22, 23, 25 και 106 του Συντάγματος, το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, καθώς και στις Διεθνείς Συμβάσεις 87 και

    [02] Συγκεντρώσεις εργαζομένων

    Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα εργασιακα.

    Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επέδωσε στη Βουλή ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.

    Προβλήματα δημιούργηθηκαν, χθες, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν πραγματοποιήθηκαν τα 70 από τα 80 δρομολόγια των πλοίων που θα αναχωρούσαν για τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τον Αργοσαρωνικό.

    Τον απόπλου εμπόδισαν στελέχη του ΠΑΜΕ που εισέβαλαν στο λιμάνι, από μη φυλασσόμενες εισόδους.

    Το λιμάνι επισκέφθηκε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    [03] Προανακριτική για το Βατοπέδι

    Την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, των πέντε από τους έξι πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως υπευθύνους για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

    Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας, επί 282 παρόντων βουλευτών, έχουν ως εξής:

    Ευάγγελος Μπασιάκος: Υπέρ της παραπομπής 194 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 2, λευκά 4 και άκυρα 1

    Πέτρος Δούκας: Υπέρ 177 ψήφοι, κατά 81, «παρών» 13, λευκά 0, άκυρα 11

    Αλέξανδρος Κοντός: Υπέρ 186 ψήφοι, κατά 77, «παρών» 4, λευκά 0, άκυρα 15

    Γιώργος Βουλγαράκης: Υπέρ 167, κατά 91, «παρών» 17, λευκά 1, άκυρα 6

    Κώστας Κιλτίδης: Υπέρ 49, κατά 212, «παρών» 16, λευκά 0, άκυρα 5

    Θόδωρος Ρουσόπουλος: Υπέρ 198, κατά 73, «παρών» 7, λευκά 4, άκυρα 0.

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 5:00 μ.μ. της Δευτέρας. Οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός, επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της παραπομπής τους με υπομνήματα προς την Εθνική Αντιπροσωπεία. Οι επιστολές τους, αναγνώστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

    «Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σβ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κος Ρουσόπουλος.

    Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

    «Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή. που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» προειδοποίησε τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, επιφυλασσόμενος παράλληλα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.

    «Ένα ψέμα δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε μια αλήθεια μπορεί να μετατραπεί σε ψέμα, επειδή κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να την δουν» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, για να υποστηρίξει στην συνέχεια, πως παραπέμπεται από το ΠΑΣΟΚ σε Προανακριτική Επιτροπή, μονάχα με βάση την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

    «Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής, απέδειξα πως η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (με υπογραφή του σημερινού υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) - στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος. Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ότι η σύζυγός μου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και με ευθύνη μου άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Με λίγα λόγια, δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, ή πρώην υπουργός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο - ως Γιώργος Βουλγαράκης» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Κατηγορούμαι για παραβίαση καθήκοντος, γιατί δεν έστειλα στο ΚΑΣ τις καταγγελίες του προϊσταμένου της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις ανταλλαγές. Όμως, την αμέσως επόμενη μέρα, ρώτησα την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού, που μου απάντησε, πως η αρχαιολογική νομοθεσία, δεν προβλέπει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται σε αρχαιολογικό χώρο» υπογράμμισε ο κος Βουλγαράκης. «Αν μπορούσε ο υπουργός να ακυρώσει τα συμβόλαια, γιατί δεν τα ακύρωσε ο κος Λιάπης, ο κος Σαμαράς, ο κος Γερουλάνος, να τελειώνουμε; Γιατί δεν μπορεί. Αλλά και ο συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου, ο κος Βενιζέλος, λέει στα Πρακτικά της Βουλής κατά την συζήτησή του: «Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, δεν συνεπάγεται δέσμευση των δικαιωμάτων κυριότητος και δεν σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας διάθεσής του». Ολόκληρος ο δήμος Αθηναίων έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Δεν μεταβιβάζονται οικόπεδα στην Αθήνα; Μπορεί ο υπουργός να ακυρώνει πράξεις μεταβίβασης;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού.

    «Η ανταλλαγείσα έκταση, δεν είναι αρχαιολογικός χώρος, δεν υπάρχει καμία τέτοια υπουργική απόφαση που να τον οριοθέτησε. Ακόμα και αν ήταν, πάλι θα μπορούσε να μεταβιβαστεί ελεύθερα χωρίς έγκριση, ή συναίνεση. Σε όλη την περιοχή, υπάρχουν μόνον τρία αρχαιολογικά μνημεία, όλα εκτός συμβολαίων. Ακύρωση των συμβολαίων είναι ανεπίτρεπτος για τον υπουργό Πολιτισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βουλγαράκης.

    «Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας, εκφράζοντας την πικρία του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, περί παραπομπής του σε Προκαταρκτική («Προανακριτική») Επιτροπή, για την συμμετοχή του στην υπόθεση της λίμνης Βισθωνίδας.

    «Η Επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς της Μονής και των λεγόμενων «εμπλεκομένων» και να φανεί αν πήγε ένα ευρώ και σε ποιόν. Αν δεν το έψαξε αρκετά, πώς βγάζει τέτοιο πόρισμα; Με αέρα κοπανιστό; Αν το έψαξε και δεν βρήκε, γιατί δεν το λέει ρητά; Το ΠΑΣΟΚ δεν παρήγγειλε καμία έκθεση πραγματογνωμοσύνης από κάποιον σοβαρό ανεξάρτητο μη κομματοκρατούμενο οργανισμό, για να τεκμηριωθεί η μη σωστή τιμολόγηση των ακινήτων. Δεν έψαξε τα τηλεφωνήματα που έγιναν από πλευράς μοναχών, προς οποιοδήποτε πρόσωπο πολιτικό ή μη, από το 1995 και μετά. Γιατί από το 1995 ήρθε ελικόπτερο να πάρει την Τιμία Ζώνη από τη Μονή. Δεν έψαξε το πότε ξεκίνησε ουσιαστικά αυτή η υπόθεση, που άρχισε το 1998, όταν θεωρείτο υδροβιότοπος η περιοχή. Και δεν έλαβε υπόψη της τις απαντήσεις. Για κάθε θέμα που με αφορά, έδωσα τρεις και τέσσερις εξηγήσεις, και δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα η απάντησή μου» διαμαρτυρήθηκε ο κος Δούκας.

    «Για μικροκομματικά οφέλη, βάζετε βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας του κράτους. Βάζετε τα θεμέλια για τα Ειδικά Δικαστήρια για τους δικούς σας υπουργούς του αύριο» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός. «Με κατηγορείτε γιατί αποδέχθηκα ομόφωνες αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών, που από το 1930 μέχρι σήμερα, είναι τα όργανα που αποφαίνονται για την ιδιοκτησία του Δημοσίου - και αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ελήφθησαν με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό που υπέγραψα εγώ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί. Αν δημιουργούσε νέο έννομο καθεστώς, αν έβλαπτε το Δημόσιο, γιατί δεν ανακλήθηκε; Με παραπέμπετε ενώ γνωρίζετε πως τον Μάιο του 2007, αρνήθηκα να συνυπογράψω να διατεθούν ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών⦻ ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δούκας, για να καταλήξει λέγοντας πως ο ίδιος, δεν μπήκε στην πολιτική για να αποκατασταθεί επαγγελματικά ή οικονομικά.

    «Παραιτήθηκα από μια σειρά από δουλειές για να πολιτευτώ, για να βοηθήσω την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή - και όχι για να ασχοληθώ με ανταλλαγές οικοπέδων. Ίσως κάποιους να σας έχω στεναχωρήσει, ίσως κάποιοι «να μην με πάνε», αλλά ό,τι έχει λεχθεί σε βάρος μου είναι καθαρά συκοφαντικό, είτε εξαιρετικά διαστρεβλωμένο» κατέληξε ο Πέτρος Δούκας.

    Καμία ευθύνη, καμία αρμοδιότητα και κανένα αδίκημα δεν έχω διαπράξει δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο και χωρίς αιτιολογημένη νομική βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κλίματος κατασκευής ενόχων.

    Παράλληλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο, ο κ. Μπασιάκος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε δώσει οποιαδήποτε εντολή στην διευθύντρια πολιτικής γης Σταματίνα Μαντέλη.

    «Ποτέ δεν μίλησα με την κ. Μαντέλη. Είναι πρωτοφανής και αήθης η συμπεριφορά της. Επινόησε τα ονόματα γιατί έτσι καθοδηγήθηκε. Η ίδια το είχε καταθέσει ρητά πριν αλλάξει την κατάθεση της. Μέχρι ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα ασχολείται με αυτή την κατάπτυστη μάρτυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μπασιάκος και πρόσθεσε: «Επί πολλούς μήνες κατασυκοφαντούμαι. Πλήττεται η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια μου. Ότι πιο ιερό έχω. Για ποιο λόγο να διασύρομαι; Δεν ξέρω. Όπως δεν ξέρω αν είναι ουτοπία να σας πω να ψηφίσετε κατά συνείδηση».

    «Η πλειοψηφία της Βουλής προχωρά στη πρόταση αυτή χωρίς στοιχεία για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες», υποστήριξε ο πρώην υπουργός για να διερωτηθεί στη συνέχεια: «Τι σκάνδαλο είναι αν δεν μπορεί να εντοπιστεί η ροή πολιτικού χρήματος;». «Δεν αγόρασα ποτέ τίποτα και αυτό αποδεικνύεται από τα πόθεν έσχες που κατέθετα στη Βουλή», τόνισε ο Ε. Μπασιάκος.

    Ο κ. Μπασιάκος, υποστήριξε ότι ως υπουργός δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ερευνήσει την νομιμότητα της κυριότητας των ανταλλαγών, ούτε ποτέ έκανε εκτίμηση ή υπερεκτίμηση ακινήτων ή υπέγραψε πράξη μεταβολής περιουσίας του δημοσίου ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα για ψευδείς βεβαιώσεις ούτε θέμα απιστίας. Απέρριψε δε, κατηγορηματικά την κατηγορία για ηθική αυτουργία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηθική αυτουργία σε νόμιμη πράξη υπαλλήλου δεν νοείται. Εγώ απευθύνομαι με στοιχεία στη Βουλή. Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προκαθορισμένο. Κρίμα που αναζητείται σε εμένα το σκάνδαλο».

    Και ο κ Μπασιάκος συνέχισε: «Μόνο αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για τις ανταλλαγές ήταν το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Ο υπουργός είναι απολύτως αυτονόητο να αποδέχεται τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ του κράτους. Τι άλλο κάναμε εμείς διαφορετικό από αυτά που έκαναν οι κ.κ. Φωτιάδης, Δρυς και Ξυνίδης; Γιατί εμείς πυροβουλόμαστε;»

    Ο πρώην υπουργός επέμεινε πολλές φορές λέγοντας: «Δεν είχα καμία σχέση ούτε με ανταλλαγές ούτε με υποτιμήσεις ή υπερεκτιμήσεις ή με τα τελικά συμβόλαια».

    Τέλος ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι «ο υπουργός δεν μπορούσε να διαφωνήσει με γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις ούτε του ΝΣΚ ούτε της ΚΕΔ που αποφάσισε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ένας υπουργός για τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών».

    «Δεν περίμενα ότι στην όμορφη προσπάθεια για αναγέννηση της δασικής μας πολιτικής, θα βρισκόμουν ενώπιόν σας για μια παρωνυχίδα - και ξέρετε πόσο εύκολα στοχοποιούμαστε, ιδιαίτερα στις εκλογικές μας περιφέρειες» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, τοποθετούμενος επί της πρότασης της πλειοψηφίας, να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, για την υπόθεση του παράνομου διοικητικού χαρακτηρισμού του δάσους της Ουρανούπολης ως δασικής έκτασης.

    Ο κ. Κιλτίδης, επανήλθε στην Ολομέλεια στα όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την κακοποίηση που είχε δεχθεί η περιοχή του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης κατά το παρελθόν. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, η πρόταση της διευθύντριας Πολιτικής Γης, Σταματίνας Μαντέλη, να προσυπογράψει την παράνομη (όπως κρίθηκε εκ των υστέρων) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το δάσος της Ουρανούπολης χαρακτηριζόταν διοικητικά ως «δασική έκταση», δεν τον βρήκε αντίθετο.

    «Το κτήμα αυτό, ουδέποτε υπήχθη στη Δασική Υπηρεσία. Αν αυτό θεωρείτο ή ήταν δάσος, τότε θα πρέπει να πάμε να εκτελεστούμε όλοι μας. Διαστροφή και παρανομίες μέχρι το 2003. Μετά απ΄ το 2003, αλαλούμ με τον νόμο 3147/2003. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι τους γινόταν από την άναρχη παρουσία των δασικών υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Κιλτίδης, καταθέτοντας στα Πρακτικά και παράρτημα της Επιτροπής Διανομών του 1991, «που συνεχίστηκε μέχρι το 2003 και είναι στην ίδια περιοχή: Οικόπεδα, χωράφια - ουδέποτε υπήχθη στην δασική υπηρεσία. Το ``χθαμαλόν δάσος`` είναι κατά τοπωνύμιο. Το κάνουμε βοσκή, χωράφια, διανομές. Οι ελεγκτές δημοσίας διοικήσεως παρεμβαίνουν στην έκταση και διατάσσουν παύση διανομών και οι δασάρχες λένε ότι το κτήμα, ``υπάγεται στην αγροτική νομοθεσία ως προς τη χρήση της``. Εγώ λοιπόν, μπροστά μου έχω την έκταση αυτή, για πρώτη φορά υπό δασική προστασία. Για ποιο λόγο εγώ, να μην κάνω αποδεκτή την Γνωμοδότηση για την δασική πολιτική; Δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα λοιπά που έχετε υπόψη σας. Ας απολογηθούν αυτοί που τα έκαναν. Η αγροτική νομοθεσία είναι μακράν εμού».

    Ο κ. Κιλτίδης, υποστήριξε πως οι ενέργειές του για άρση των συνεπειών της υπογραφής αυτής, έγιναν πριν ξεσπάσει ο θόρυβος του σκανδάλου - ενώ ανέφερε και σειρά ενεργειών του, που συνεχίστηκαν και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με ερώτησή του προς την νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), οι οποίες οδήγησαν στον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής από το τοπικό δασαρχείο ως «δάσους».

    Ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε πως από παλιά έχει δηλώσει πως δεν θέλει την βουλευτική του ασυλία και καμία προστασία κατά την ευθύνη των υπουργών - αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έτσι, επικαλέστηκε απόφαση δικαστηρίου που τον δικαιώνει, σε μήνυσή του εναντίον τοπικής εφημερίδας για «συκοφαντική δυσφήμιση».

    «Ό,τι έκαμα, είναι προς την προστατευτική διάταξη του Συντάγματος. Ενσάρκωσα επί 40 χρόνια την πολιτική. Εσείς, κάντε ό,τι λέει η συνείδησή σας για την πατρίδα και το δίκιο. Εγώ, είναι αργά νβ αλλάξω» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κιλτίδης.

    Κλήση σε απολογία στον Γ. Αγγέλου

    Κλήση σε απολογία για χθες, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπαιδίου, Ειρήνη Καλού, στον πρ. διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγέλου απαγγέλθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του, από μάρτυρες και κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».

    Σε υπόμνημα, που είχε καταθέσει στους εισαγγελείς, όταν είχε κληθεί στο πλαίσιο της πρακαταρκτικής με την ιδιότητα του υπόπτου, ο κ. Σκιαδάς είχε επικαλεστεί υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει για την υπόθεση των ανταλλαγών, ενώ υποστήριζε πως αρμόδια αρχή, τόσο για τις εκτιμήσεις των επίμαχων εκτάσεων, όσο και για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

    Πρώτη αγωγή κατά της μονής

    Την πρώτη αγωγή κατά της Μόνης Βατοπαιδίου, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και η επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και συγκεκριμένα αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος του Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αγωγή, ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011, ενώ θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου.

    [04] Ν/σ για τον προϋπολογισμό

    Τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επιφυλακτική προς θετική στάση των εκπροσώπων του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, και την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ, συναντά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Δημοσιονομική διαχείριση και ευθύνη».

    Παρουσιάζοντας την νομοθετική του πρωτοβουλία, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατάρτισης εκτέλεσης και παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού με τη δημιουργία σύγχρονων δημοσιονομικών κανόνων και αρχών στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να πάψει το πάγιο σχεδόν φαινόμενο να «πέφτουν συνήθως έξω όλοι οι προϋπολογισμοί».

    Το νομοσχέδιο αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο της μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού συστήματος που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 με την καθιέρωση του προϋπολογισμού προγραμμάτων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρηθούν απολύτως οι στόχοι του προϋπολογισμού, όπως έχουν τεθεί.

    Στο πλαίσιο αυτό, με το νομοσχέδιο εισάγεται, μεταξύ άλλων, η ευθύνη των υπουργών στην κατάρτιση, παρακολούθηση και έλεγχο των προϋπολογισμών τους, με την εισαγωγή νέων διαχειριστικών αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών, καθώς και τον περιορισμό της δυνατότητας των Υπουργείων να υπερβαίνουν τις πιστώσεις του προϋπολογισμού τους, χωρίς επιπτώσεις.

    Σημαντική επίσης πρωτοβουλία συνιστά ο νέος δημοσιονομικός θεσμός με την ίδρυση ανεξαρτήτου Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τη στήριξη παρακολούθησης και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη στήριξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή θα μπορεί πλέον να παρεμβαίνει κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού και να μεταβάλλει κονδύλια.

    «Ακόμη κι αν δεν είχαμε τις υποχρεώσεις νοικοκυρέματος λόγω μνημονίου, θα έπρεπε αυτή η υποχρέωση να γεννηθεί από την ανάγκη να απαντήσουμε στο ερώτημα ``που πάνε τα λεφτά του κόσμου``», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης χαρακτήρισε ως άκρως σημαντική την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, ενώ το ίδιο το νομοσχέδιο το χαρακτήρισε ως αδήριτη οικονομική και λογιστική ανάγκη.

    Αυτονόητη και απολύτως προς θετική κατεύθυνση χαρακτήρισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς ΝΔ οι κ.κ. Μαργαρίτης Τζίμας και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο πρώτος ως εισηγητής συμφώνησε ότι κανείς δεν είναι υπερήφανος για τους προϋπολογισμούς που συνέτασσαν διαχρονικώς οι κυβερνήσεις, ενώ ζήτησε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να προβλέπει και κυρώσεις για τη μη τήρηση των κανόνων διαχείρισης. Ο ίδιος πρότεινε να απαιτεί ειδική αυξημένη πλειοψηφία ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην είναι απλώς δειγματοληπτικός, αλλά προληπτικός σε κάθε δαπάνη πάνω από ένα ορισμένο ύψος.

    Οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν αναιρούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των προϋπολογισμών, υπογράμμισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αδυναμίες κι η αδιαφάνεια στην κατάρτιση των προϋπολογισμών ήταν «συνειδητή πολιτική στο παρελθόν, όχι από την πλευρά της εργατικής αλλά της αστικής τάξης».

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης υπογράμμισε ότι οι προϋπολογισμοί πέφτουν έξω γιατί καμία κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει φόρους, αλλά από την άλλη θέλει να αυξήσει τις δαπάνες. Δεν είναι θέμα νομοθεσίας η ειλικρίνεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είπε ο κ. Πολατίδης, που αν και έκρινε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ότι λείπουν πολλά, γιατί όλα γίνονται υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης διερωτήθηκε πώς σήμερα θεωρούν οι πάντες το νομοσχέδιο ως αυτονόητο, «χωρίς να ζητεί κάποιος συγγνώμη, γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν πάρτι όλα αυτά τα χρόνια, θεωρώντας ο καθένας τσιφλίκι του τις δημόσιες δαπάνες», ενώ μίλησε και για μυστικά κονδύλια των υπουργών. Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον για το Γραφείο της Βουλής, όταν, όπως είπε, ως εξαγγελία υπάρχει από το περασμένο φθινόπωρο.

    Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η δέσμευση για εμπλοκή της Βουλής ισχύει, αλλά δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά της Βουλής να νομοθετηθεί προηγουμένως την αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας.

    Προς τη ΝΔ ο υπουργός επισήμανε ότι είναι πράγματι αυτονόητες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά επί έξι χρόνια δεν το έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημούλη, είπε ότι η ομολογία τω αδυναμιών μπορεί να γίνεται, αλλά ποτέ η Αριστερά δεν βγήκε να πει «μειώστε αυτή τη δαπάνη», ενώ διέψευσε ότι οι υπουργοί διαχειρίζονται μυστικές δαπάνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 June 2010 - 4:30:23 UTC