Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική πανεργατική απεργία
  • [02] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική
  • [03] Πειθαρχικές ποινές για τα γεγονότα στο Πολεμικό Μουσείο
  • [04] Ψηφοφορία για Προανακριτική

  • [01] Πανελλαδική πανεργατική απεργία

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία αύριο Τρίτη, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή τους οι δυο Ομοσπονδίες καλούν όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

    Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Τα μέσα μεταφοράς ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της ΓΣΕΕ να απεργήσουν με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" αποφάσισαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας.

    Συγκεκεριμένα, το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα κινηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τα τρόλεϊ από τις 7.30 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    Τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Θα κινηθούν μόνο οι αμαξοστοιχίες των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών. Το πρόγραμμα των δρομολογίων του ΟΣΕ επηρεάζεται και σήμερα αλλά και την Τετάρτη, εξαιτίας της απεργίας. Για το λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες να ενημερώνονται από τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού.

    Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΣΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα όλες οι πτήσεις του εξωτερικού να πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Νέο μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά

    Προβλήματα αναμένται να δημιουργηθούν αύριο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα, εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων, παρά την απόφαση της ΠΝΟ να μην προχωρήσει σε κινητοποίηση.

    Το Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε παράνομη την απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Στέφενσων" κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει το πρωί η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

    Η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας θα στείλει εξώδικο προς το Λιμενικό Σώμα και τον ΟΛΠ προκειμένου να ληφθούν ολα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι αύριο.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλόων, Απ. Βεντούρης, επισκέφθηκε σήμερα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, και του έθεσε το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένος Πειραιώς, εν όψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε για τις νόμιμες ενέργειές του.

    Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου ο κ. Βεντούρης δήλωσε ότι «πρέπει να λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι ναυτεργάτες θέλουν να δουλέψουν μιας και είναι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι». Ανέφερε, επίσης, ότι «ο κόσμος ταλαιπωρείται τη στιγμή, που βιώνουν μια μεγάλη οικονομική κρίση και οι άνθρωποι στα νησιά περιμένουν να δουλέψουν».

    Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ

    Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ προχώρησαν αργά χθές το βράδυ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

    Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει δύο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: το πρώτο αναφέρεται στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά με το σύνθημα "Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε" και το δεύτερο στην απαγόρευση των προσλήψεων στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος, ότι η επιχείρηση δαπανά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες.

    Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που θα γίνει την Τρίτη, θα αποφασισθεί η συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

    Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συμμετέχει την Τρίτη στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Σε ομιλία του σε απογευματινή συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος προειδοποίησε με απεργία διαρκείας σε περίπτωση που ανατραπεί το ασφαλιστικό καθεστώς, επιχειρηθεί περαιτέρω μετοχοποίηση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.

    [02] Μόλυνση ασθενών σε ιδιωτική κλινική

    Υποβλήθηκαν χθες εκ νέου σε οφθαλμολογική επέμβαση στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι δώδεκα από τους δεκατρείς ασθενείς που πάσχουν από ενδοφθαλμίτιδα και κινδυνεύουν να χάσουν το φως τους, ύστερα από απλή επέμβαση καταρράκτη που έκαναν την περασμένη εβδομάδα στην ιδιωτική κλινική "Ιασώ" των Σερρών

    Η υγεία των ασθενών βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα των εργαστηρίων από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.

    Εξάλλου, την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του χειρουργικού τμήματος της γενικής ιδιωτικής κλινικής «ΙΑΣΩ», έλαβε το απόγευμα, ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, μετά την εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών.

    Η απόφαση υπεγράφη από τον νομάρχη, αφού ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές διατάξεις, οι αποφάσεις που αφορούν την άδεια λειτουργίας της κλινικής, καθώς και σημερινά έγγραφα της κλινικής και του ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας - Θράκης.

    [03] Πειθαρχικές ποινές για τα γεγονότα στο Πολεμικό Μουσείο

    Πειθαρχικές ποινές επεβλήθησαν στους υπευθύνους για τα γεγονότα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο, βάσει της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για την υπόθεση, ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

    Όπως έγινε γνωστό, στους δύο στρατιώτες σκοπούς επεβλήθη ποινή φυλάκισης 20 ημερών στον καθένα. Στον άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση επεβλήθη ποινή συνολικής φυλάκισης 60 ημερών (30 ημέρες αυστηρά γιατί επέτρεψε την είσοδο πολιτών σε στρατιωτικό χώρο και 30 ημέρες ακόμη γιατί εγκατέλειψε το χώρο, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία). Ο ίδιος μετατέθηκε σε μονάδα της Λήμνου, ενώ οι ποινές είναι μη εξαγοράσιμες.

    Για τον αξιωματικό υπηρεσίας θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

    Ο φάκελος της ΕΔΕ διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά για ποινική αξιολόγηση.

    [04] Ψηφοφορία για Προανακριτική

    Την πρώτη αγωγή κατά της Μόνης Βατοπαιδίου, με την οποία ζητείται η αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου τόσο στο εποικιστικό αγρόκτημα όσο και στη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και η επιδίκαση 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Η αγωγή κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και συγκεκριμένα αφορά στην ανταλλαγή εποικιστικού αγροκτήματος 180 στρεμμάτων στο Δήμο Βεγορίτιδος του Ν. Πέλλας, με 7,682/1000 της λίμνης Βιστωνίδας (υπ. αριθμ. 2814/9-5-2007 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αγωγή, ύστερα από αίτηση προτίμησης του Δημοσίου, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011, ενώ θα ακολουθήσει έγερση και για τα υπόλοιπα ανταλλαγέντα ακίνητα του Δημοσίου.

    Μυστική ψηφοφορία

    Μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη Βουλή.

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 5:00 μ.μ.

    Με υπομνήματά τους προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, επέλεξαν να τοποθετηθούν επί της παραπομπής τους σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, οι πρώην υπουργοί, Θ. Ρουσσόπουλος και Α. Κοντός. Οι επιστολές τους, αναγνώστηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση σχετικής Επιτροπής.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

    «Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ' αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κος Ρουσόπουλος.

    Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

    Κλήση σε απολογία στον Γ. Αγγέλου

    Κλήση σε απολογία για αύριο, Τρίτη, απέστειλε η ειδική εφέτης ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπαιδίου, Ειρήνη Καλού, στον πρ. διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

    Η κατηγορία σε βάρος του κ. Αγγέλου απαγγέλθηκε μετά την εμπλοκή του ονόματός του, από μάρτυρες και κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».

    Από το πρωί, εξάλλου, απολογείται ενώπιον της κ. Καλού, ο πρώην γγ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

    Σε υπόμνημα, που είχε καταθέσει στους εισαγγελείς, όταν είχε κληθεί στο πλαίσιο της πρακαταρκτικής με την ιδιότητα του υπόπτου, ο κ. Σκιαδάς είχε επικαλεστεί υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει για την υπόθεση των ανταλλαγών, ενώ υποστήριζε πως αρμόδια αρχή, τόσο για τις εκτιμήσεις των επίμαχων εκτάσεων, όσο και για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 June 2010 - 18:30:32 UTC