Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Π.Γερουλάνου στην Κίνα
  • [02] Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί
  • [03] Πλημμύρες στη Ρουμανία με 21 νεκρούς
  • [04] Ο "Αλεξ" μετατράπηκε σε κυκλώνα
  • [05] Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν: Από την ανέγερση στην αποκαθήλωση
  • [06] Αναστολή λειτουργίας
  • [07] Φορολογικές τάσεις στην ΕΕ
  • [08] Υπόθεση κατασκοπείας
  • [09] Στο "τιμόνι" ο Σάντος

  • [01] Επαφές Π.Γερουλάνου στην Κίνα

    Tο μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα, ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως πεδίο επενδύσεων, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στο Πεκίνο, με αφορμή την σημαντική τουριστική έκθεση Beijing International Tourism Expo (BITE) 2010.

    Η αγορά της Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τους μήνες του καλοκαιριού, καθώς οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τον ελληνικό πολιτισμό, απεχθάνονται τους ζεστούς μήνες και προγραμματίζουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη κατά τη διάρκεια των εθνικών τους εορτών. Επιπλέον είναι επισκέπτες υψηλού εισοδήματος , γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την τόνωση του τουριστικού κλάδου, κυρίως εν μέσω της κρίσης.

    Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, επιβεβαιώθηκε ο σεβασμός που τρέφουν οι Κινέζοι για τον πολιτισμό της Ελλάδας και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων που επιτεύχθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι το Πεκίνο ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 αμέσως μετά την Αθήνα.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Διευθύντρια του Οργανισμού Τουρισμού του Πεκίνου κα Zhang Hui Guang η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου και ανακοίνωσε στον κο Γερουλάνο πως η αεροπορική εταιρεία Capital είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας σύνδεση Ελλάδας - Κίνας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας προς τους Κινέζους και στην ελλιπή σήμανση στην κινεζική γλώσσα σε κομβικά σημεία, όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διαβεβαίωσε πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με την έκδοση βίζας.

    Σε όλες τις συναντήσεις έγινε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο είναι η μεγάλη εθνική αργία της Κίνας και ταυτόχρονα είναι ο μήνας διεξαγωγής του Μαραθωνίου του Πεκίνου, όπως και του Μαραθωνίου της Αθήνας που φέτος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σύνολο των κινέζων αξιωματούχων και τουριστικών παραγόντων που συναντήθηκαν με τον υπουργό, τόσο στο πλαίσιο της BITE 2010 όσο και σε επιμέρους συναντήσεις.

    Μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθυντή του διαδικτυακού tour-operator C-Trip (αριθμεί 48 εκατομμύρια μέλη και βρίσκεται στον κατάλογο των 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών του Fortune), στελέχη της Τουριστικής Ακαδημίας της Κίνας όπου ζητήθηκε από την Ελλάδα να φιλοξενήσει και να επιμορφώσει σπουδαστές του τουριστικού κλάδου, καθώς και πλήθος σημαντικών tour operators που ενδιαφέρονται να αναδείξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προϊόν.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε επίσης την ευκαιρία να δώσει σειρά συνεντεύξεων σε μέσα ενημέρωσης της Κίνας, μεταξύ των οποίων η China Daily, το Εθνικό Ειδησεογραφικό Xinhua, τα τηλεοπτικά κανάλια CCTV2 και CCTV9, το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πεκίνου κ.α.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Ιουνίου φτάνει στην Ελλάδα η ομάδα των κινέζων tour operators και δημοσιογράφων, που συμμετέχουν στο fam trip που διοργανώνει από κοινού η Ελλάδα με την Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της διακήρυξης τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

    [02] Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί

    Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο (2) αστυνομικοί που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Νέου Κόσμου, οι οποίοι κατηγορούνται για ελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια, ενώ παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Οι δύο αστυνομικοί εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία Αξιωματικού Υπηρεσίας και Σκοπού κρατητηρίων αντίστοιχα.

    Ειδικότερα, τρεις (3) αλλοδαποί, που κρατούνταν για απέλαση, απέδρασαν από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος, αφού αποκόλλησαν μια συμπαγή ράβδο από το παράθυρο σιδερένιας πόρτας του κρατητηρίου. Στη συνέχεια μέσω παρακείμενων μπαλκονιών του ακάλυπτου χώρου διέφυγαν. Άλλος ένας αλλοδαπός κρατούμενος που αποπειράθηκε να αποδράσει κατά τον ίδιο τρόπο συνελήφθη αμέσως.

    Σε βάρος των τριών (3) αλλοδαπών σχηματίσθηκε δικογραφία για απόδραση κρατουμένων, όπως και κατά αυτού που αποπειράθηκε να αποδράσει για απόπειρα απόδρασης, ενώ σε βάρος των δύο (2) Αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένων από αμέλεια. Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

    [03] Πλημμύρες στη Ρουμανία με 21 νεκρούς

    Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες Τρίτη από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις στη Ρουμανία, όπου επαπειλούνται υπερχειλίσεις ποταμών.

    Άνθρωποι αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα για να σωθούν από το νερό, ενώ δεκάδες σπίτια, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Εκατοντάδες αστυνομικοί και διασώστες αναπτύχθηκαν για επιχειρήσεις αρωγής, ενώ πολλές κοινότητες που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη έλαβαν έκτακτα μέτρα ώστε να αποτραπεί η υπερχείλισή του.

    "Η κατάσταση είναι τραγική, η ζημιά είναι σε μια κλίμακα που είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς", σημείωσε ο Γκεόργκε Φλουτούρ, νομάρχης στην Σουτσεάβα, μια από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mediafax.

    Εικοσιένας θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείτο αφότου άρχισαν η πλημμύρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Αλίν Μαγκιάρ, εκπρόσωπο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Τα 19 από τα θύματα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ δύο χτυπήθηκαν από κεραυνό, πρόσθεσε.

    Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε δυο επαρχίες κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία.

    Μετεωρολόγοι εκτιμούσαν ότι οι βροχοπτώσεις στη χώρα, που ήταν σφοδρές ολόκληρη την εβδομάδα, επρόκειτο να διαρκέσουν ως το πρωί σήμερα Τετάρτη.

    Το βράδι της Τρίτης οι αρχές διέταξαν την εκκένωση 11.000 πολιτών που ζουν κοντά στις όχθες του ποταμού Σιρέτ, παραπόταμου του Δούναβη. Στη Σουτσεάβα εκκενώθηκαν άλλοι 1.870 κάτοικοι 10 χωριών, που πέρασαν τη νύχτα "σε μοναστήρια, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα ή με συγγενείς τους", σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών.

    Ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ μετέβη στις πληγείσες περιοχές στη βορειοδυτική Ρουμανία και δήλωσε ότι το Βουκουρέστι θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα, οι ζημιές από τις πλημμύρες ενδέχεται να φθάσουν το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας.

    [04] Ο "Αλεξ" μετατράπηκε σε κυκλώνα

    Η τροπική καταιγίδα Άλεξ ενισχύθηκε και μετατράπηκε στον πρώτο κυκλώνα της χρονιάς στον Ατλαντικό χθες Τρίτη, ενώ περιδινιζόταν στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

    Το Κέντρο, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανέφερε ότι ο Άλεξ, με ανέμους ταχύτητας 120 χ.α.ώ., αναμένεται να φθάσει στις ακτές --και πιο συγκεκριμένα κοντά στην μεθόριο Τέξας-Μεξικού-- αργά σήμερα Τετάρτη ή νωρίς αύριο Πέμπτη.

    [05] Η ιστορία του αγάλματος του Στάλιν: Από την ανέγερση στην αποκαθήλωση

    Το Γκόρι είναι η γενέτειρα του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Στάλιν (ατσαλένιος). Με άκρα μυστικότητα,στήθηκε από τις αρχές της Γεωργίας η επιχείρηση αποκαθήλωσης του μοναδικού, σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση, αγάλματος του αμφιλεγόμενου ηγέτη από την κεντρική πλατεία της πόλης.

    «Οι κάτοικοι της πόλης έχουν χωριστεί σε δύο "στρατόπεδα", μετά τη μυστική αποκαθήλωση του αγάλματος του Στάλιν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαδήλωση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Τιφλίδα, ο ομογενής Πλάτων Μιτιτανίδης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Γκόρι.

    «Όπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκα Ρουρούα, το άγαλμα του "φοβερού δικτάτορα", όπως τον αποκάλεσε, θα μεταφερθεί έξω από το μουσείο του Στάλιν, που επίσης σχεδιάζουν να αλλάξουν. Εκεί, όπως είπε ο κ. Ρουρούα, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για τα εκατομμύρια θύματα των Σταλινικών διώξεων», μας ανέφερε ο κ. Μιτιτανίδης.

    Στην πλατεία του Γκόρι, των 68.000 κατοίκων, στη θέση του αγάλματος του Στάλιν θα στηθεί μνημείο των θυμάτων του «πολέμου» της Γεωργίας με τη Ρωσία, το 2008.

    Με αίμα υπερασπίστηκαν το άγαλμα οι Γεωργιανοί το 1956

    Το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, τοποθετημένο πάνω σε μια πελώρια μαρμάρινη βάση, ήταν έργο των Γεωργιανών γλυπτών Νικανίτζε και Ματσαμπέλι και στήθηκε το 1952 στο σημείο που το φιλοξενούσε μέχρι σήμερα. Μετά το θάνατο του Στάλιν, το 1953, επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, κάποιες φορές η αποκαθήλωση του αγάλματος. Μία απ' αυτές ήταν το 1956, όταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ ήταν ο Νικήτα Χρουστσόφ.

    «Χύθηκε αίμα τότε, καθώς ο κόσμος, σύσσωμος, υπεραμύνθηκε του αγάλματος του Στάλιν», θυμάται ο Πλάτων Μιτιτανίδης και προσθέτει: «Στην πόλη τότε συγκεντρώθηκε σύσσωμος ο πληθυσμός του Γκόρι, αλλά και από την Τιφλίδα και πολλές άλλες πόλεις της Γεωργίας, που ήρθε αντιμέτωπος με τανκς και ένοπλους φαντάρους, που έριχναν στο "ψαχνό"».

    Υπήρξαν πολλά ανθρώπινα θύματα, τότε, το άγαλμα όμως παρέμεινε στη θέση του, για να θυμίζει σε όλους τον άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης. Άλλη μια απόπειρα αποκαθήλωσης του αγάλματος είχε γίνει και τη δεκαετία του ΄70.

    Μεταξύ ανθρώπου και Θεού

    Το μουσείο Στάλιν, πλάι στο πατρικό σπίτι του, ιδρύθηκε το 1952, αρχικά ως Μουσείο της Επανάστασης, ενώ μετά το θάνατο του, στις 5 Μαρτίου 1953, πήρε το όνομά του.

    Ακόμα και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών, που έρχονται εκεί απ΄ όλη τη Ρωσία, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, κατά την επίσκεψή μας στο Γκόρι, στις αρχές Ιουνίου. Με πολύ ενδιαφέρον, μικροί μαθητές, με τους δασκάλους τους, προσέρχονταν για να δουν από κοντά κειμήλια και ντοκουμέντα από τη ζωή του Στάλιν.

    Όπως μας είπαν επισκέπτες του μουσείου, παρ΄ όλη την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση να σπιλωθεί το όνομα του Στάλιν, οι Γεωργιανοί και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι του Γκόρι, τιμούν την προσφορά του σημαντικότερου ηγέτη του 20ού αιώνα, που νίκησε το φασισμό, και τον τοποθετούν "κάπου μεταξύ ανθρώπου και Θεού". Μας θυμίζουν ότι, όσοι πήγαιναν στο πόλεμο ζητωκραύγαζαν, "Για τον Στάλιν, για την Πατρίδα", αλλά και την άρνησή του να ανταλλάξει το γιο του, απλό φαντάρο, με στρατηγό του Χίτλερ.

    Την προσοχή του επισκέπτη τραβά και το θωρακισμένο βαγόνι του Στάλιν, που έχει στηθεί στην αυλή του μουσείου. Μ' αυτό, όπως μας είπαν, ο Στάλιν ταξίδεψε στην περίφημη Διάσκεψη Κορυφής της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 1943). Το βαγόνι μεταφέρθηκε στο Γκόρι το 1979 από το Ροστόφ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν.

    Στο εκθετήριο του μουσείου, μεταξύ των πολλών σουβενίρ-αναμνηστικών με τη μορφή του Στάλιν -σε τιμές όχι και τόσο προσιτές- πωλείται, εμφιαλωμένο, και το αγαπημένο κρασί του Γεωργιανού στην καταγωγή ηγέτη, που ακόμα και σήμερα «μεθάει» κόσμο με τις ιδέες και τα οράματά του.

    Κείμενο: Δ. Ριμπά

    [06] Αναστολή λειτουργίας

    Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του χειρουργικού τμήματος της γενικής ιδιωτικής κλινικής «ΙΑΣΩ», όπου υπεβλήθησαν σε εγχείρηση καταρράκτη οι δεκατρείς ασθενείς που νοσηλεύονται στην πανεπιστημιακή κλινική «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, με ενδοφθαλμίτιδα , έλαβε ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών.

    Η απόφαση υπεγράφη από τον νομάρχη, αφού ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές διατάξεις, οι αποφάσεις που αφορούν την άδεια λειτουργίας της κλινικής, καθώς και έγγραφα της κλινικής και του ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας - Θράκης.

    Στο μεταξύ, κινδυνεύει να χάσει το φως του ένας εκ των ασθενών που υποβλήθηκαν εκ νέου σε οφθαλμολογική επέμβαση στην πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε ο Διευθυντής της, Νίκος Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι εγχειρίστηκαν οι δώδεκα από τους δεκατρείς ασθενείς.Η υγεία τους βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα των εργαστηρίων από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν.

    Εξάλλου, στην ιδιωτική κλινική μετέβη το πρωί κλιμάκιο ελεγκτών από το παράρτημα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να εκδώσει σχετικό πόρισμα.

    [07] Φορολογικές τάσεις στην ΕΕ

    Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα το 2008 αντιστοιχούσαν στο 32,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της «ΕΕ των 27» και της ευρωζώνης, όπου τα φορολογικά έσοδα αντιστοιχούσαν στο 39,3% του ΑΕΠ και στο 39,7% του ΑΕΠ, αντιστοίχως.

    Εξάλλου, την τελευταία δεκαετία, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο φόρο εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τις φορολογικές τάσεις στην «ΕΕ των 27» που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΦΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκε από 18% το 2000 σε 19% το 2009 και σε 23% το 2010. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην «ΕΕ των 27», μαζί με την Κύπρο όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 10% το 2000 σε 15% το 2010. Την ίδια περίοδο , στην «ΕΕ των 27» ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο από 19,2% το 2000 σε 20,2% το 2010. Το 2010, ο υψηλότερος δείκτης ΦΠΑ σημειώνεται στην Σουηδία, τη Δανία και την Ουγγαρία (25%) και ο χαμηλότερος στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο (15%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη πηγή φορολογικών εσόδων στην ΕΕ είναι ο φόρος επί της εργασίας , ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των φοροεισπράξεων στην ΕΕ και ακολουθούν ο φόρος κατανάλωσης (περίπου 25% των φοροεισπράξεων) και ο φόρος επί του κεφαλαίου (περίπου το ένα πέμπτο των φοροεισπράξεων).

    Ειδικότερα, το 2008, ο φόρος επί της εργασίας στην Ελλάδα ήταν 37%, έναντι 34,2% στην «ΕΕ των 27». Ο υψηλότερος φόρος επί της εργασίας σημειώθηκε στην Ιταλία (42,8%), στο Βέλγιο και στην Ουγγαρία (42,4%), ενώ ο χαμηλότερος στη Μάλτα (20,2%), στην Κύπρο (24,5%) και στην Ιρλανδία (24,6%).

    Όσον αφορά στο φόρο κατανάλωσης, το 2008 ο χαμηλότερος δείκτης σημειώνεται στην Ισπανία (14,1%), στην Ελλάδα (15,1%) και στην Ιταλία (16,4%), ενώ ο υψηλότερος σημειώνεται στη Δανία (32,4%), στη Σουηδία (28,4%) και στο Λουξεμβούργο (27,1%). Κατά μέσο όρο, στην «ΕΕ των 27», ο φόρος κατανάλωσης διαμορφώθηκε στο 21,5%.

    Όσον αφορά στο φόρο επί του κεφαλαίου, ο χαμηλότερος δείκτης σημειώνεται στην Εσθονία (10,7%), στη Λιθουανία (12,4%) και στην Ιρλανδία (15,7%), ενώ ο υψηλότερος στη Μ. Βρετανία (45,9%), στη Δανία (43,1%) και στη Γαλλία (38,8%). Κατά μέσο όρο, στην «ΕΕ των 27» ο φόρος επί του κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 26,1%. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία το 2007 και το 2008.

    Εξάλλου, το 2010 , η νόμιμη μέγιστη ποσοστιαία επιβάρυνση εισοδημάτων φυσικών προσώπων στην Ελλάδα είναι 45%, έναντι 42,4% στην ευρωζώνη και 37,5% στην «ΕΕ των 27». Ο υψηλότερος δείκτης φόρου φυσικών προσώπων σημειώνεται στη Σουηδία (56,4%), στο Βέλγιο (53,7%) και στην Ολλανδία (52%), ενώ ο χαμηλότερος στη Βουλγαρία (10%) και στην Τσεχία και τη Λιθουανία (15%).

    Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μέγιστη ποσοστιαία επιβάρυνση εισοδημάτων εταιρειών, το 2010 στην Ελλάδα είναι 24%, έναντι 25,7% στην ευρωζώνη και 23,2% στην «ΕΕ των 27». Ο υψηλότερος δείκτης φόρου εταιρειών σημειώνεται στη Μάλτα (35%), στη Γαλλία (34,4%) και στο Βέλγιο (34%), ενώ ο χαμηλότερος σημειώνεται στην Κύπρο και τη Βουλγαρία (10%) και στην Ιρλανδία (12,5%).

    Ωστόσο, στην Ελλάδα σημειώνεται μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο δείκτη φόρου εταιρειών την τελευταία δεκαετία (μετά τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Κύπρο), από 40% το 2000 σε 24% το 2010.

    Τέλος, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα μειώθηκαν από 34,6% το 2000 σε 32,4% το 2007 και αυξήθηκαν σε 32,6% το 2008. Στην ευρωζώνη, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν στο 39,7% το 2008, έναντι 40,4% το 2007 και 41,2% το 2000. Στην «ΕΕ των 27» τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν στο 39,3% το 2008, έναντι 39,7% το 2007 και 40,6% το 2000.

    Τα φορολογικά έσοδα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα της ΕΕ και κυμαίνονται από 28% στη Ρουμανία, 28,9% στη Λετονία, 29,1% στη Σλοβακία και 29,3% στην Ιρλανδία , έως 48,2% στη Δανία και 47,1% στη Σουηδία.

    Οι τιμές των τροφίμων

    Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανήλθαν το 2009 στο 101% του μέσου όρου των 27 χωρών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών μελών της ΕΕ μαζί με τη Σουηδία (104%), την Κύπρο (108%) και την Ιταλία (108%) των οποίων οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμάνθηκαν το 2009 μέχρι και 10% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο.

    Ειδικότερα, στην ΕΕ τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών εμφανίζει η Δανία με τιμές που φτάνουν στο 40% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο και ακολουθούν η Ιρλανδία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% πάνω από το μέσο όρο των «27».

    Στην Ολλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών φτάνουν μέχρι και στο 10% κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ στη Λετονία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Λιθουανία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% κάτω από το μέσο όρο των «27».

    Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμαίνονται μεταξύ 30% και 40% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

    Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών ήταν την προηγούμενη χρονιά στο 117% του μέσου κοινοτικού όρου, οι τιμές του κρέατος στο 95% ενώ στο γάλα, το τυρί και τα αυγά οι τιμές ήταν στο 132% του μέσου όρου των «27». Σε ότι αφορά τα αλκοολούχα ποτά οι τιμές στην Ελλάδα ήταν το 2009 στο 105% του μέσου κοινοτικού ενώ οι τιμές στον καπνό στο 72%

    [08] Υπόθεση κατασκοπείας

    Στο επίκεντρο υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε η Κύπρος, με τη σύλληψη, χθες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos).

    Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και δικάζονται ήδη στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα.

    Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη.

    Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

    Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

    Ο δικηγόρος του Κρίστοφερ έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του και ζήτησε από το Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με εγγύηση 20 χιλιάδες ευρώ, να παρουσιάζεται καθημερινά στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας και να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

    Ο Κρίστοφερ ήρθε στην Κύπρο στις 17 Ιουνίου και διέμενε μόνος του σε διαμέρισμα κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ότι οι υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Κρίστοφερ είναι πολύ σοβαρές. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκιση για την κατασκοπεία και 20 χρόνια φυλάκιση για το ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος και όρισε την 29 Ιουλίου ως ημέρα έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Καναδός μέχρι την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του με τους περιοριστικούς όρους, που έθεσε ο συνήγορος του.

    Το μήνυμα που πήρε η κυπριακή Αστυνομία από τις αρχές των ΗΠΑ, όσον αφορά τον Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος, "κάνει αναφορά ότι μαζί με άλλα πρόσωπα ενεργούσε ως πράκτορας δίνοντας μυστικές πληροφορίες στη Ρωσία", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι "οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και τώρα αναμένεται να μας υποβληθούν τα έγγραφα, στη βάση των οποίων αιτείται η έκδοση του στις αμερικανικές αρχές και η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας θα ξεκινήσει εντός ενός μηνός από σήμερα".

    Σύμφωνα με τα έγγραφα της Ιντερπόλ, είπε ο κ. Κατσουνωτός, το συγκεκριμένο πρόσωπο καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για δύο αδικήματα, συνωμοσία για δράση ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας ξένης χώρας και συνωμοσία για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος.

    Συλλήψεις στις ΗΠΑ

    Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν 10 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ότι διεξήγαγαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας τα τελευταία 20 χρόνια, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Οι αρχές αναζητούν και ένα ενδέκατο πρόσωπο, που εξακολουθεί να διαφεύγει, τόνισε η ίδια πηγή. Εννέα από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνομωσία με στόχο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τόνισε το υπουργείο.

    Οι συλλήψεις των υπόπτων, που μεταξύ τους περιλαμβάνονται τέσσερα ζευγάρια, πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μονκλέρ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Γιόνκερς της Νέας Υόρκης, στην Αλεξάντρια στη Βιρτζίνια, στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη.

    Καθένας από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζει ποινές πενταετούς φυλάκισης για παράνομη δράση ως πράκτορας άλλης κυβέρνησης και επιπλέον 20ετή κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος.

    [09] Στο "τιμόνι" ο Σάντος

    Ο Φερνάντο Σάντος θα είναι, οριστικά, ο διάδοχος του Οτο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται στην Αθήνα για να έχει τις τελικές επαφές με την ελληνική ομοσπονδία και ν' αναλάβει ομοσπονδιακός τεχνικός.

    Το συμβόλαιο του πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ θα είναι για δύο χρόνια και στόχος θα είναι να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα τελικά του EURO 2012, που θα διεξαχθούν στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 June 2010 - 6:30:30 UTC