Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ανάπτυξη στην ΕΕ

  • [01] Η ανάπτυξη στην ΕΕ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,3% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, οι 16 χώρες της ευρωζώνης είχαν ήδη καταγράψει μία μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία σε προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για μηδενική αύξηση στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

    Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία για πρώτη φορά δίνει λεπτομέρειες για τις διάφορες παραμέτρους που καθορίζουν την ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εισαγωγές κατά 4%. Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,1% και η κατανάλωση κατά 0,1%.

    Μεταξύ των βασικότερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 0,2% στη Γερμανία και την Ολλανδία, το 0,1% σε Γαλλία και Ισπανία και το 0,5% στην Ιταλία.

    Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat επιβεβαίωσε την προηγούμενη εκτίμησή της, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

    Η ευρωζώνη, όπως και το σύνολο της ΕΕ, βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και 0,3% αντίστοιχα. Πριν απ' αυτό, η ευρωζώνη είχε σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ επί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, με τη χειρότερη μείωση να καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 (-2,5%).

    Στα 1,20 δολάρια το ευρώ - Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

    Μία "κατώτερη" του αναμενόμενου επίσημη αναφορά για την αμερικανική αγορά εργασίας, συνδυασμένη με τους διάχυτους φόβους για την ισχύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και τον φόβο για μία "α λα ελληνικά" κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας, έριξαν σήμερα θεαματικά προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ίδιο το ευρώ το έσπρωξαν σε ένα χαμηλό 4ετίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (στο επίπεδο της άνοιξης 2006).

    Η τιμή της ουγκιάς του χρυσού, εκλαμβανόμενου ως "αξίας καταφύγιου" σε καιρούς χαλεπούς, παρέμεινε σταθερή πέριξ των 1.210 δολαρίων, ενώ η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης από τα 75 δολάρια υποχώρησε προς τα 72...και σημαντικά κεφάλαια μετακινήθηκαν από την "ανασφαλή" αγορά του χαλκού, ανέφερε στο Λονδίνο το Ρόϊτερ.

    -Οι αγορές, πρόσθεσε, περίμεναν περίπου 515 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλα αυτές ήσαν μόνον 413 χιλιάδες και το ποσοστό των ανέργων είναι τώρα +9,7% του "ενεργού" πληθυσμού.

    "Οι αγορές ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι, στον ιδιωτικό τομέα οι νέες θέσεις εργασίας ήταν ακόμα λιγότερες, όπως ακριβώς και στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών", σχολίασε ο Κάρι Λήτσι, της "Ντισίζιον εκονόμικς" της Νέας Υόρκης.

    Στην Ευρώπη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος (Παρίσι -2,86%, Μιλάνο -3,79%, Μαδρίτη -3,80%) για τους εκτεθέντες λόγους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSE Eurofirst300 να χάνει την ίδια ώρα -1,5%, κυρίως λόγω των αθρόων απωλειών στον τραπεζικό τομέα...

    Στην Ουγγαρία, το φιορίνι υποχώρησε σήμερα έναντι του ευρώ στο ναδίρ 12μήνου, επειδή κυκλοφορούν φήμες ότι "κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν πιστωτικά εκτεθεί στην ανατολική Ευρώπη" και ότι "θα προκύψει κρίση ουγγρικού κρατικού χρέους, ανάλογη με την ελληνική...

    Το ίδιο το ευρώ διακυμάνθηκε, σήμερα, ακόμα και στο 1.2019 δολάριο ΗΠΑ, προς στιγμήν ακόμα και στο 1,1993, κάτι που οδήγησε τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να κάνει επισήμως λόγο γιά "καλά νέα" και γιά μία "κατάλληλη διμερή ισοτιμία".

    Αργότερα, εκπρόσωπός του αναγκάστηκε να κάνει "διορθωτική δήλωση", ότι δηλαδή ο κ. Φιγιόν αναφερόταν "στην εξέλιξη της διμερούς ισοτιμίας, όχι στην ισοτιμία αυτήν καθ'εαυτήν".

    Ενισχύθηκε τέλος το γεν, που σήμερα διαμόρφωσε ισοτιμία 92,05 γεν το αμερικανικό δολάριο, πιθανόν λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας στο Τόκιο από τον "άφθαρτο" κ. Ναότο Καν.

    Δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της Ουγγαρία

    Το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης καθώς και τα CDS της χώρας σημείωσαν πτώση μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις ισχυρών ανδρών του κυβερνώνοντος κόμματος Fidesz σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Μέσα σε 24 ώρες το φιορίνι υποτιμήθηκε 5,5%, ενώ το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, που χθες Πέμπτη είχε κλείσει με πτώση 1%, σήμερα εξακολουθούσε να πέφτει κατά 3,14%.

    Αυτή η νέα δημοσιονομική αναταραχή οφείλεται στις ανησυχητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Fidesz --που σχημάτισε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου-- την ώρα που η Ουγγαρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία δέχεται από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ο Μιχάλι Βάργκα, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ το 2010, την ώρα που το φύλλο πορείας που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, προέβλεπε ότι θα φτάσει μόλις το 3,8%.

    Ο αντιπρόεδρος του Fidesz Λάγιος Κόζα ανακοίνωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας είναι "πραγματικά κρίσιμη, συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας" και ότι "η χρεοκοπία του κράτους" είναι "κοντά".

    Σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι σύντομα θα υιοθετήσει μέτρα για να κάνει την ουγγρική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

    Ομως αυτά τα μέτρα αυξάνουν σημαντικά τα έξοδα, την ώρα που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τον Ορμπάν να κάνει επιπλέον προσπάθειες για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Ουγγαρίας.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 June 2010 - 18:30:18 UTC